Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt

Jan-Christian Dreesen: A cím megvédése még messze van

Jan-Christian Dreesen a WELT-nek adott interjút.

"Minden szezonban az a cél, hogy bajnokok legyünk. Elèrhető távolságon belül vagyunk a Leverkusennel szemben, így nincs okunk megkérdőjelezni ezen a szezonbeli célunkat. Minden érintett hozzáállásában biztos vagyok, hogy meg fogunk tenni mindent ezèrt. Egymás után 11-szer lettünk bajnokok, és nem látok itt senkit, aki ne szeretné teljesíteni a tucatot. Ezt minden nap látom, amikor az irodámból az edzőpályára nézek. Nem akarok belemenni futball-klisékbe, de a cím megvédése még messze van. A Leverkusen kiváló szezont fut, de biztos vagyok benne, hogy lesz olyan alkalom, amikor gyengèb időszakot fognak ki. És akkor ott kell lennünk.

Egyszer beszélt csapata 'unalmas futballjáról.'  Megint elég lesz egy szerencse, egy 'piszkos' cím, vagy legyen vonzóbb és meggyőzőbb a játékstílus?

Dreesen: Ezt a Werder elleni 1-0-s vereség alkalmával mondtam, ahol többnyire így játszottunk. Izgalmas meccseket vívtunk ebben a szezonban, például Dortmundban vagy a Stuttgart ellen, de nyertünk is pár olyan meccset  amelyben nem feltétlenül mi voltunk a dominánsak. De a kérdésed az volt, hogy HOGYAN akarjuk megnyerni a címet. Őszintén szólva: nem érdekel. Szeretném megnyerni - akár a szezon utolsó napján, akár azelőtt, ez nem igazán számít.

Dreesen a Bajnokok Ligájáról: Hihetetlen sorozatunk volt a Bajnokok Ligájában: 40 veretlen csoportmèrkőzès. Mindössze négy meccs után már kvalifikáltuk magunkat a kieséses szakaszba. A csapat ott van és készen áll akkorra, amikor a legfontosabb. Természetesen szükség van egy  egy kis szerencsére és jó formára aznap. Nagy koncentráltaknak kell lenni a  Lazio elleni két meccsen azèrt, hogy bejussunk a negyeddöntőbe.

És aztán 4 év után végre ismèt bejutni az elődöntőbe?

Dreesen: Természetesen. Azt mondtam a szezon elején, hogy az FC Bayern célja mindig a Bajnokok Ligája döntőjébe jutás. Alig több mint tíz éve ünnepeltük ezt a csodálatos diadalt a Wembleyben. Fantasztikus lenne, ha újra eljuthatnánk oda idén is.

Dreesen a Tuchel elleni kritikákról: Először is az a fontos, hogy a csapat és az edző hogyan dolgozik együtt. 20 meccs után 50 ponttal jobb helyzetben vagyunk, mint régebben, nevezetesen a 2015/16-os szezonban  Pep Guardiola idejèn. Thomas minden bizonnyal az az ember aki elmondja a véleményét,és ebből a szempontból néha megsért embereket. Ezt lehet találni jónak vagy rossznak. Nekem semmi bajom azzal, hogy néha van kritika.Tényleges kritika a játékunkról, például teljesen rendben van. Mi egy olyan klub vagyunk, amely a sokszínűség és a vélemények sokszínűsége mellett áll. De akkor védekezni fogunk, amikor a kritika nem tényszerűvé és személyessé válik. Azon a véleményen vagyok, hogy ez nekünk, mint munkáltatóknak, illetve nekem, mint vezérigazgatónak, az a feladatunk, hogy megvédjük az edzőt.

Bízik abban, hogy Tuchel végrehajt egy esetleges tisztogatást az idei szezon után, és mèg magasabb szintre fejleszti tovább a csapatot?

Dreesen: Thomas kiváló edző, határozottan megvan benneaz, ami kell. Elődöm, Karl-Heinz Rummenigge egyszer azt mondta, hogy egy csapat valójában mindig is átalakulóban van. És igaza van. Most van néhány olyan fiatal játékosunk, akiknek a jövő csapatának az arcainak kellene lenniük. Aleks Pavlović nagyon pozitív meglepetés, Jamal Musiala kvalitásairól régóta beszèl mindenki. Ezek a játèkosok jövő arcai. Leroy Sané kiváló szezont fut. De minden csapatnak szüksége van egy egyensúlyra a tapasztalt játékosok és a fiatalabbak között, akik még tudnak fejlődni. Ezért a jövőnk is egy olyan csúcssztáré, mint Harry Kane, aki nem csak a pályánnyújtott teljesítmènyèèrt, hanem motivátorkènt és vezérként is igazi érték. Szóval nem beszélnék nyári keret felrogatásról.   Azt, hogy mindent fenekestül felforgattunk, valójában szinte soha nem csináltuk így.

Milyen következményekkel járna az edzőre nézve egy trófea nélküli szezon?

 Dreesen: Ez egy olyan kérdés, amivel nem foglalkozom.

Dreesen: Nagyon örülök Christoph Freundnak, az új sportigazgatónak. A közös munka egyszerűen nagyon szórakoztató, az aktuális dologra koncentrál, és csodálatosan nyugodt. És azoknak, akik úgy gondolták, hogy a téli átigazolásaink túl könnyűek lesznek: ez teljesen nonszensz!  Azt javaslom, hogy olvasson utána arról, hogy Sacha Boey milyen fontos volt a Galatasarayban. Vagy Bryan Zaragoza a Granadában. Mindketten abszolút állandó kezdők voltak ott. Eric Dier pedig biztosan sokakat, nem csak a pályán lepett meg, hanem akkor is, amikor rövidnadrágban jelent meg edzésen, mínusz hét fokban. Új szellemiséget ad a csapatnak. És ezeknek az átigazolásoknak sok köze van Christoph-hoz.

Dreesen Max Eberlről: Nem akarok elcsèpelt lemezkènt hangzani, de: A téma a felügyelőbizottság dolga. Az igazgatóság elnökeként nekem is az az érdekem, hogy a legjobb emberek legyenek a csapatban, a lehető legmagasabb minőséggel és hozzáértéssel. Az FC Bayern ambíciója az kell, hogy legyen, hogy a legjobb legyen a pályán és a legjobb a menedzsmentben. És mindig kiválóak vagyunk, ha csapatként működünk mindenhol – a pályán és a klubvezetésben is.

Az ultrák hetek óta tiltakoznak a DFL befektetői ellen, és teniszlabdák dobálásával zavarják a mèrkőzèseket. Aggódik, hogy a tiltakozások tovább fokozódnak?

Dreesen: Egyes szurkolói csoportok azt mondják, hogy lehetőséget látnak a tiltakozásuk fokozására. Számomra egyértelmű, hogy ez a téma helytelen megközelítése. Az az érzésem, hogy egyes ultracsoportokban a tényekkel való foglalkozás már nem létezik - már nem a fociról van szó elsősorban, hanem az erődemonstrációról. Amikor a szurkolók - tudatosan szurkolók és nem ultrák - harcolnak a futballért, az őszinte versenyért, akkor ennek része az érdemi vita. Ha kritikát fogalmaznak meg, azzal semmi bajom, de ebbe nem tartozhat bele a tisztességtelen eszközök használata a meccs befolyásolására. Ha ez az egyének célja, akkor először ismerjük el. De ez nem fogja megváltoztatni a 36 Bundesliga-klub többségének az álláspontját.

Hogyan folytatódik a befektetői folyamat?

Dreesen: Azáltal, hogy két befektetőre csökkentjük (CVC és Blackstone), most egy belső, alaposabb felülvizsgálaton visszük keresztül. A folyamat végén mindkettő megteszi a végső ajánlatot, amelyről a DFL végrehajtó bizottsága dönt.  Nem csak a pénzről van szó, hanem mindenekelőtt arról, hogy egy partner hogyan tud segíteni a nemzetközi marketingben, például az amerikai piacokon és/vagy a digitalizációban know-how-val és hálózattal. Ennek a partnernek nem lesz beleszólása a kezdèsi időpontokba vagy más fontos témákba a kiírással kapcsolatban. Mivel a határaink egyértelműen meghatározottak, ezen semmi sem változtat. Ez a befektető semmit nem fog megváltoztatni a stadionban lévő szurkolóink ​​számára.

A befektetők bevonása nélkül komoly alternatíva lesz-e az FC Bayern számára a jövedelmezőbb szuperligában való részvétel, miután az Európai Bíróság megnyitotta az ajtót a létrehozása előtt? 15 milliárdról beszélnek a résztvevő klubok az első három évben. A projekt német főnöke, Bernd Reichart pedig azt mondta, hogy a Bayern fontos része a Super League-nek.

Dreesen: Számunkra ez egyáltalán nem alternatíva. Álláspontunk cáfolhatatlan. Számomra érthetetlen, sőt irritáló, hogy a Szuperliga kezdeményezői miként hagyják figyelmen kívül világos kijelentéseinket, és arról beszélnek, hogyan szeretnék a Bayern Münchent  Ez azt mutatja, hogy valójában milyen kevéssé tisztelik a futballt. Egyèrtelműen mondhatom: nincs a  Szuperliga a Bayern München terveiben. És kifejezetten ellenzem az olyan kijelentéseket, mint amilyeneket Mr. Reichart tett.

Dreesen: A kollégáim, akikkel az ECA-nál beszélgetek, szintén ezt az egyértelmű álláspontot képviselik. Mély meggyőződésünk, hogy minden klub alapja a hazai bajnokság; ez vonatkozik a BVB-re is, ahol ezt Watzke is egyértelműen kijelentette. Nem akarjuk megengedni egy bajnokságnak, legyen az Szuperliga vagy valami más, hogy lerombolja az európai futball statikáját. Én sem tudok elképzelni olyan bajnokságot, amelyből hiányzik a két legfontosabb európai liga, mert az EB ítélete nem vonatkozik Nagy-Britanniára az EU-ból való kilépése után, és az angol FA is világosan szabályozza, hogyan kell kezelni a Super League-kérdést. És nem értem, honnan kellene származnia a sok milliárd eurónak, mert állítólag minden Super League-meccs ingyenes közvetítèsű lenne. Ez teljesen gyanús nekem. Van valahol egy titkos pénztár, mint a Scrooge McDuck's? Még ha lenne is, nekünk ez sem számít. Azt sem szeretném, hogy az FC Bayern körbeutazza a világot egyfajta vándorcirkuszkènt. Röviden: Véleményem szerint a Szuperliga csak álom marad.

Annak érdekében, hogy minél több pénzt alkudjanak ki a közvetítőktől, a kluboknak a jövőben is kell további tartalmat biztosítani a meccsnapokon és a hét folyamán is.  Ez különösen érvényes az FC Bayernre, mint a marketing mozgatórugójára.  Hol van az Ön számára a piros vonal?  Interjú a zuhany alatt?

Dreesen: Ez nem csak a pénzről szól, hanem a láthatóságról is. Sok mindenben megállapodtunk, például több interjút engedélyezünk a hét folyamán. És vonzó tartalmat biztosítunk a klubtévénkből vagy a játékosok közösségi médiában való interakciójából.  Azt azonban nem szeretném, ha a mikrofon mindenhol és folyamatosan az arcodban lenne, mint más sportágakban – a meccsek előtt, meccsek után, szünetben, a pályán, az öltözőben, bárhol.

Esetleg mikrofon az edzőpad mellé?

Dreesen: Szerintem ez lehetetlen. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy állandóan az edzőt hallgassuk le a munkahelyèn. Vagy az irodámban lenne valaki, aki mikrofonnal szaladgálna mellettem egész nap. Én sem akarok olyan marketinget, szórakoztatást, mint az NFL-ben vagy máshol. Továbbra is elsősorban a jó futballon keresztül szeretnénk elérni a szurkolókat és a nézőket, ez lenne a kívánságom.

Dreesen a válogatottról az Eb-n való szereplèsèről: Németként és futballpatriótaként azt szeretném, ha a német labdarúgó-válogatott jól futballozna a hazánkban zajló tornán, ami aztán remélhetőleg elég lesz a mèrkőzèsek megnyeréséhez és a továbbjutáshoz. Tisztán emlékszem 2006-ra és a hangulatra, az emberek boldogságára, és a csodálatos időjárásra. Akkoriban a vb sok pozitív dolgot megváltoztatott ebben az országban, és átformálta a nemzetközi képet rólunk, németekről.

Van olyan játékos, akinek nincs német útlevele, de szeretné, ha Eb-t nyerne?

Dreesen: (nevet) Van egy játékos, akit szeretnék végre látni, hogy címet nyerjen. De mielőtt eléri ezt, Harry Kane-nek először német bajnoknak kellene lennie velünk, és Bajnokok Ligája győztesnek. Úgy gondolom, hogy Anglia kapitányaként így élhetne vele, ha Németország Európa-bajnok lenne.

 

 

 

Fordította: Utassy Roland

Forrás: welt

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet