Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt

Stadionok 4. rész: "Allianz Aréna"

Ha Münchenbe besötétedik, akkor bontakozik ki a város ragyogása. Az Allianz Aréna is pirosban ragyog, amely még néhány Alpokcsúcsból is látható még. Mint egy UFO, úgy fekszik az Allianz Aréna München északi részén. S mindenki, aki csak elautózik mellette, csodára méltatja.

A 2005-ben megnyílt Aréna nagyon rövid idő alatt a város jelképévé vált. A Forsa kutatásai alapján kiderült, hogy az Allianz Aréna három év alatt Németország legkedveltebb sportlétesítményévé vált, s bennevan a top 10 nemzeti emlékműveiben. Az évente több, mint 4 millió látogatója van az Arénának, s ez több, mint a duplája annak, ahányan a Neuschwanstein kastélyt látogatják évente (1,4 millió) S ezáltal a leglátogatottabb látványosság Bajorországban.

2760 párna, s 38.000 ledlámpa

Az Aréna kivételes kisugárzásáért, melyet a kivűlről fénylő külső burkolat jelképez, a két építészmérnök: Jaques Herzog, és Pierre de Meuron a felelős. Összesen 2760 rombusz alakú párna képezi a világ legnagyobb, 66.500 m²-es membránbúráját, mely 380.000 ledlámpa világít be. 6000 m²-es gasztronómiai rész teszi lehetővé a szurkolók számárá, hogy szinte senki se távozzon éhesen. Európa legnagyobb parkolóházában (majd 10.000 parkolóhely) tudnak parkolni az ide látogatók.

Az építésig hosszú út vezetett. 1997-ben érkezett a kívánság, hogy egy új stadion épülhessen. S 2001-ig tartott, amíg be is indult valami. Az FC Bayern és az 1860 München szövetkezett, hogy elindulhasson egy saját stadion építése.

Az Aréna már komletten ki lett fizetve - 2002. október 21-én megtörtént az ünnepi alapkő letétel. Rekord idő alatt növekedett az Allianz Aréna. Nem egész 3 év alatt kész lett a világ egyik leglenyűgözőbb stadionja. 2005. május 31-én jött létre a nyitómeccs az FC Bayern, és Németország válogatottja között. Azóta rengeteg jó mérkőzés zajlott a 75.000 (BL-ben 70.000) férőhelyes arénában, mely lényegében minden meccsen teltházas.

340 millióba került az Aréna építése. A pénzügyi szerződés alapján a visszafizetés igazából 25 évre volt meghatározva. Azonbam 9.5 év után sikerült a teljes költségeket rendezni. A tulajdonos az Allianz Arena München Stadion GmbH, mely kezdetekben 50%-ban az FC Bayernhez, s 50 %-ban az 1860 Münchenhez tartozott. Financiális problémák miatt, azonban az 1860 München eladta a részét az FC Bayernnek 2006-ban, s azóta a Bayern az egyedüli birtokosa az Arénának.

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet