Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Real Madrid CF
Real Madrid CF

Jamal Musiala meggyőzte a Bayernt: Egy következő csillag van születőben

Jamal Musiala 17 éves korában már Hans-Dieter Flick csapatának tagja volt a Bayern Münchenben és ebben a szezonban már két góllal is felhívta magára a figyelmet. Csak 2019 óta a müncheni keret tagja, de a támadó játékos mindenekelőtt egy dolgot már megmutatott: az alkalmazkodóképességet. Az érettsége és a munkamorálja megdöbbenti a volt és jelenlegi társakat. Musiala előrelépési tempója pedig nem lassul.

Hans-Dieter Flick általában nem az az ember, aki szereti dicsérni az egyes játékosokat, az egyén helyett inkább a csapatot helyezi előtérbe. Ha azonban Flick Jamal Musiala-ról beszél, akkor hamar észre lehet venni, hogy mit gondol a Bayern München edzője a 17 éves tehetségről.

„Igen, én nem vagyok olyan, aki túlságosan szokta dicsérni a játékosokat "- mondta Flick a minap a Bundesliga-meccs előtt. Természetesen Musiala-nál mindenki látja, hogy a labda kezelésénél milyen nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik, az egy az egy elleni szituációkat is jól meg tudja oldani, pimasz és nagyon magabiztos. "

Nem véletlen, hogy Flick a szezonban minden Bundesliga meccsre magával vitte a tinédzsert, sőt a Borussia Dortmund elleni német-szuperkupa mérkőzésen is joker tag volt és játéklehetőséget is kapott.

„Technikailag nagyon jó, dinamikát visz a játékba amikor nála van a labda” - mondta a Bayern edzője Musiala-ról.

Jamal Musiala bizonyítja alkalmasságát

Ha úgy tetszik, akkor jelen pillanatban valószínűleg Musiala Flick legizgalmasabb projektje. A Bayern Campus számára ez egy figyelemreméltó jelzés, hogy jól tudnak kutakodni az ifjúsági mezőnyben és végül is biztosítani tudják a szükséges alapot egy világszínvonalú csapat számára.

"Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy Musiala a legfiatalabb Bundesliga gólszerző az FC Bayern történetében" - mondja Jochen Sauer, az akadémia vezetője. "De azt is tudjuk, hogy a fejlődése még korántsem ért véget."

Ezt Flick is így látja. A keret legjobb játékosainak támogatásával Musiala megteheti a következő lépést a Bayernnél. "Segíteni fogunk neki a potenciáljának kiaknázásában" – ígéri az 55 éves tréner.

Az FC Bayernnél Musiala mindössze egy év alatt megmutatta az alkalmazkodóképességét. Nem számít, hogy ki volt az edző és melyik csapatban edzett, mindenkit sikerült meggyőznie.

Musiala: Fuldától-Londonig

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan is néz ki ez a fiatal, meg kell nézni az önéletrajzát.

2003-ban Stuttgartban született, német anyától és nigériai apától. Élete első hét évét Fuldában töltötte, ahol a TSV LehnerznéL kezdett el focizni. Anyja külföldi féléve a Southamptoni Egyetemen - ahol szociológiát tanult - hozta Musialát 2010-ben Angliába, ahol azonnal felvették a Southampton FC U8-ba. Amikor a család 2011-ben úgy döntött, hogy végleg átköltözik Angliába, a Chelsea FC lecsapott a fiatal tehetségre.

"Kiemelkedett képességeivel" - idézi fel a Chelsea felderítője, Graham Castle a BBC-nek adott interjúban. "A cselei kivételesen jók voltak, a labda szó szerint a lábához tapadt."

Köszönöm, Uram

A Chelsea-nél végzett edzés mellett Musiala 2013 és 2016 között London déli részén, Croydonban, a Whitgift magániskolában is iskolai csapatának a gólvágója volt.

"Amikor megérkezett, kicsi, sovány fiú volt, és nem árasztott magáról sok önbizalmat. Amint a pályára lépett, egészen más lett." - mondta Andrew Martin, a magániskola labdarúgó szakosztályának a vezetője.

Martin tudja, miről beszél, hiszen Callum Hudson-Odoi, Victor Moses és Bertrand Traore is Whitgiftben járt iskolába. Nem rossz az oktatás, ahogy Martin gondolja. Az évek során Musiala "olyanná fejlődött, aki magabiztos és határozottá, de soha nem volt arrogáns vagy durva". Itt egy példa: Musiala első Bundesliga-gólja után Martin írt neki gratulációt. Azonnal jött a válasz: Köszönöm, uram. "Még akkor is, amikor már a Bayern Münchenben játszik, még mindig uramnak hív. Ez mindent elmond, amit tudni kell a fiúról. Olyan udvarias, olyan tisztelettudó."-mondta Martin.

Meglepő visszatérés Németországba

Musiala gyakran megelőzte korát. Martin elmondása szerint több, mint 50 gólt szerzett abban a szezonban iskolája számára. 15 évesen már a Chelsea U18-as gólvágója volt.

Brian Mustill, a Chelsea korábbi edzője különösen rajong Musiala szenvedélyességéért. "Ha elveszítette a labdát, mindent megtett, hogy visszaszerezze" - mondja az utánpótlás edző. „Emlékszem egy idegenbeli meccsre a Spursnél, aznap hat-hét gólt szerzett. De ő futott minden elvesztett labda után, néha az egész pályán keresztül. Aztán elment és megint megcsinálta és mindig újra eljátszotta."

A tehetségek nem maradnak rejtve. 2019-ben több európai klub küzdött érte. Musiala kapott ajánlatokat Spanyolországból, de úgy döntött, hogy visszatér Németországba és hároméves szerződést köt a bajorokkal.

"Családja számára meglepetés volt, hogy Jamal vissza akart térni Németországba, de vele mentek" - mondta Martin a Deutsche Wellenek-nek. Meglepő azért is, mert a német U16-os válogatottban mindössze két fellépés után Musiala már döntött az angol válogatottságáról. Klubszinten azonban másképp néz ki a dolog.

A Bundesliga történetének a legfiatalabb bajor játékosa

A Bayernnél három lépést tett meg előre a 2019/20-as szezonban: kezdetben az U17-nek szánt Musiala a téli szünetben tizenkét B-ifjúsági Bundesliga-meccsen szerzett hat gólja után az U19-be került. Amikor szezonjuk a koronajárvány miatt rövid időn belül befejeződött, Musiala felkerült az U23-ba, ahol június elején már a Zwickau ellen egy duplával köszönt be. Tizenegy nappal később Flick már a Bundesligában is bevetette az SC Freiburg ellen - 17 évesen és 115 naposan a valaha volt legfiatalabb Bayern-profi volt, aki a legfelső német osztályban játszott. Még ha nem is játszott a Bajnokok Ligája végjátékában, Musiala most a Bayern profi keret része. Mivel tavasz óta szinte minden versenysorozatban öt cserét engedélyeznek, ezzel megnyíltak előtte a lehetőségek.

Musiala-nak testben kell fejlődnie

2020/21-ben nem csökkent Musiala előre lépegetésének üteme. A szezon elején a Schalke elleni 8–0-s győzelem során 17 év, hat hónap és 23 napos korban ő volt a klub történelmének legfiatalabb gólszerzője is. „Ezzel a góllal Jamal megmutatta, milyen csodálatos tehetség" - lelkesített Flick. A Frankfurt (5-0) ellen Musiala már megszerezte második Bundesliga-gólját is. Flick szerint nem kizárt, hogy ebben a szezonban az U23-ba küldi a fiatalt, de jelenleg inkább a profi keretben számol vele.

Flick azt is világossá tette, hogy Musiala-ra még hosszú út vár. „Fiatal játékos, és egy-két lépést meg kell tennie azért, hogy a dolgokat úgy hajtsa végre, ahogy a profik teszik" - mondta a Bayern edzője. Különösen a testi stabilitás szempontjából az 1,81 méter magas és 65 kilós Musialanak még fejlődnie kell.

Egyébként: maradjon mindig alázatos. Flick: „Tovább kell dolgoznia, ez egy egész életen át tartó tanulás." Ha így marad, akkor nincs messze az edző következő dicsérete, akiről tudjuk, hogy nem igazán szeret dícsérni.

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: eurosport

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet