Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Real Madrid CF
Real Madrid CF

Jochen Sauer: A Bayern utánpótlása a világ élvonalába tartozik

Három évvel a Bayern Campus megnyitása után nagy fejlődésről számolt be az igazgató. Valamint Sebastian Hoeneß távozásáról is beszélt: „A siker átka.”

Herr Sauer, augusztus 1-jén ünnepli a Campus a harmadik évfordulóját. Uli Hoeneß azt mondta a megnyitón, hogy „ez a csapat válasza a nagy átigazolási összegekre.” Sikerült megtalálni ezt a választ?
Jó úton haladunk. A modern infrastruktúrának és a profi szakmai munkának köszönhetően sokat fejlődött az egész csapat. Sok fiatal megkapta a lehetőséget Flicktől, hogy a csapattal edzhessen, néhányan még debütáltak is a Bundesligában. A koronavírus idejében nagyon jó kiegészítő tagja a csapatnak, főleg a következő szezonban, ahol sokkal nagyobb lesz a terhelés a szoros naptár miatt. Büszkék vagyunk a fejlődésre, amit például Joshua Zirkzee mutatott be. Az elmúlt 3 évben mi is emeltünk a felnőtt csapat színvonalán.

Mennyire segít Önnek Joshua Zirkzee és Alphonso Davies a munkában, hiszen nagyszerű példaképek lehetnek?
Nagyon fontos a fiataloknak, hogy legyen egy tervük a pályafutásukra. Nálunk sok példa van arra, hogy egy fiatal játékos felkerül a Bundesligába. Nem is kell olyan távolra visszamenni, hogy legendákról beszéljünk, elég csak Phillipp Lahmra vagy Bastian Schweinsteigerre gondolni. Zirkzee és Davies példája is sok motivációt ad az utánpótlásnak.

Sok külföldi érkezett az elmúlt időben a Campusra. Miért van ez?
Sokáig figyelünk mindenkit, és hosszú időre tervezünk. Európa legnagyobb tehetségeit 16 évesen tudjuk csak leigazolni, de már 14-15 évesen figyeljük őket. Így van időnk arra, hogy egy komplex játékost faragjunk belőlük. A játékosmegfigyelők és edzők csak a képességeket nézik, nekem más is számít: illik-e a személyiség a csapatba? Milyen a családi háttere? A beszélgetés végén már el tudom dönteni, hogy jó döntés-e leigazolni valakit.

Milyen érzés volt Önnek, mikor Zirkzee a debütáló meccsén betalált?
Hermann Gerland már az első beszélgetésünknél mondta, hogy egy nagy tehetség. Ott voltam az Allianz Arenaban, és alig bírtam ülni, úgy izgultam a bemutatkozásánál. Nagyon jó érzés, ha megdicsérnek a tehetségek miatt, még annál is jobb, ha kupát nyerünk. Óriási sikerélmény.

Egy olyan vezetőedző nélkül, aki a fiatalokra épít, nem működne ez a rendszer.
Igen, az utánpótlás csak így működik. Szerencsére bízik Flick a fiatal játékosokban, és megadja nekik a lehetőséget.

Hansi Flick elég bátor volt, és 6 játékosnak is megadta a lehetőséget a Bundesligában. Jó vele dolgozni?
Hansi Flick sokáig a válogatottnál dolgozott, és már ott is próbálta beépíteni a következő generációt. A DFB sportigazgatója is volt, ott is sok időt fordított a játékosok fejlesztésére. Nagyon jó vele a munka. Az utánpótlás látja, hogy van lehetőség a nagyoknál edzeni, bizonyítani. A következő lépés az, hogy nem csak becserélik őket, hanem a kezdőben is megkapják a lehetőséget. Csak három éve vagyunk az új helyen, így még nem lehet azt várni, hogy kezdőjátékosokat adunk a nagycsapatnak, de jó úton haladunk e cél felé.

Milyen szinten van a Bayern akadémiája az ország és a világ többi utánpótlásához képest?
Németországban mindenképp visszatértünk az élvonalba, azért az elmúlt években ezt nem lehetett elmondani. Az U23-as csapattal megnyertük a 3. osztályt, és sok U17-es és U19-es játékost viszünk fel az U23-ba. Ez nagy fejlődést mutat. A nemzetközi szinten több nagy akadémia van: RB Salzburg, a francia klubok, az FC Barcelona, néhány angol klub. Ezeken a helyeken nagyon magas szinten dolgoznak, de tudjuk tartani a lépést velük. Több játékost is meg tudunk győzni, hogy nálunk jobb lehetőségeik vannak, például Jamal Musiala és Bright Mbi-Arrey a Chelsea csapatától jött át hozzánk. Úgy gondolom, hogy megint Európa élvonalába tartozunk.

Nagyon jó ezt hallani. Viszont Sebastian Hoeneß távozását már nem olyan örömteli hallani.
Máris elképesztően fáj, hogy egy ilyen sikeres szezon után elveszítettük. Az egész csapat sokat fejlődött a kezei alatt. De mi is látjuk, hogy mekkora lehetőség ez neki, hogy a Bundesligába kerülhet. Ez a siker átka. Jó lépés a Hoffenheim Sebastian karrierje számára, ismeri a csapatot, még játszott ott régebben. Passzol hozzá a nyugodt környezet.

Ki pótolja Hoeneßt az FC Bayern II élén?
Sokat beszélünk róla, még nincs konkrét név. Olyan edző kell, aki segít a játékosok fejlődésében. Nem sietünk, a minőség fontosabb a sebességnél.

Mennyire fontos, hogy a jelölt játszott-e a csapatnál?
Könnyebb megérteni a csapat mentalitását, ha valaki már játszott nálunk. Ezért ez is lehet egy kritérium, de nem ez az egyetlen. Többféle edző kell, „egy jó keverék”. Olyanok is, akik magas szinten fociztak, akik teljesen átlátják azt, hogyan kell bánni az utánpótlással.

Mit vár a következő három évtől?
Nagyon fontos a pályán mutatott teljesítmény, fontosabb a tehetségnél. Jó lenne néhány játékost beépíteni a profi csapatba. Például Adrian Fein, aki az U10 óta a csapatnál van, az U23-as csapat fontos tagjává vált, a másodosztályban két évet töltött kölcsönben. Remélem rajta kívül még 2-3 játékosnak is sikerül az áttörés.

Fordította: Jászapáti Péter

Forrás: www.abendzeitung.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet