Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Rummenigge: Ez minden idők legérdekesebb Bajnokok Ligája!

Az FC Bayern jelenleg is készül a Bajnokok Ligájára. Mielőtt a dolgok komolyra fordulnának, Karl-Heinz Rummenigge vezérigazgató a Sky Sport munkatársainak adott exkluzív interjút. Az interjú első részében a München esélyeiről latolgat, és elmagyarázza, hogy David Alaba miért emlékezteti őt a császárra.

Meglepte a Gianni Infantino elleni büntetőügy? Gyanúsított, mik az összefüggések?
Csak átolvastam a jelentést. Túl kevés a részlet, hogy érdemben hozzászóljak. A FIFA-nál az ember megszokta már, hogy mindig nyugtalan.

Titkos találkozókról van szó egy államügyésszel, aki már visszavonult. Mennyire árthat ez a futballnak?
Nem kívánom ezt senkinek. Régóta ismerem Gianni Infantino-t. Még az UEFA-nál töltött idejéből, amikor főtitkár volt. Jó munkát végzett ott és nem kívánom neki, hogy bajba kerüljön.

Mégiscsak fog Lewandowski ügyében telefonálni?
Már megtettem. Két nappal ezelőtt beszéltem vele és azt mondtam neki, nagyon meglepődtem azon, miután a France Football bejelentette Franciaországban, hogy az Aranylabda kiosztása elmarad. Mondtam neki, hogy ennek is van valami köze a hagyományhoz, és hogy ez eddig minden évben megtörtént, javasoltam, hogy a FIFA-nak fontolóra kellene vennie, hogy ezt hagyja-e vagy sem. Még a Corona idején is megtartható egy gála legalábbis egy kisebb körben. Nem elsősorban Robertről volt szó, hanem arról a tényről, hogy a mérkőzéseket lejátszották. Persze most nem a megszokott időben és nézők nélkül, de Franciaország kivételével minden nagyobb bajnokságot végigjátszottak. Ez nem ad alapot számomra, hogy a díjat ne lehessen odaítélni valakinek. Természetesen ezt kívánom Robert Lewandowskinak, akinek eddig fantasztikus szezonja volt és remélhetőleg a lisszaboni Final 8 még nagyobb motivációt jelent neki.

„Természetesen ezt kívánom Robert Lewandowskinak, akinek eddig fantasztikus szezonja volt”
Karl-Heinz Rummenigge egy lehetséges világelső futballista választásáról

Mit mondott Önnek Gianni Infantino?
Hogy alapvetően pontosan azt gondolja, mint én, és ezt meg akarja vitatni a testületével, az volt a benyomásom, hogy ezt valóban el is tudja képzelni.

Tegnap a CAS megindokolta a Manchester City esetét. Ennek eredményeként a Manchester City által javasolt két bíró döntésével az ítélet 2-1 volt. Van még értelme a pénzügyi Fairplay-nek?
Kicsit vissza kell tekinteni a múltba. A pénzügyi Fairplay intézményét tíz évvel ezelőtt hozták létre és időnként módosították, de most tíz évvel távolabb vagyunk a kiindulóponttól. Akkoriban azt a szabályt hozták meg: „Ne adj ki annál többet, mint amennyi bevételed van”. Most 2020-ban vagyunk és a pénzügyi Fairplay-t ennek megfelelően kell kiigazítani. Komolyabbá, szigorúbbá, világosabbá és kommunikatívabbá kell tennünk, hogy a klubok tudják, milyen büntetésekre számíthatnak ha megsértik az alapszabályt. A jelenlegi homályos és jelenleg nem egyértelmű, ezért határozottan azt javaslom, hogy az UEFA – a klubokkal és az ECA-val együtt – módosítsa a pénzügyi fairplay-t és igazítsa azt a mai feltételekhez, hogy mindenki számára érvényesüljenek a verseny szempontjából egyenlő feltételek.

„Komolyabbá, szigorúbbá, világosabbá és kommunikatívabbá kell tennünk”
Karl-Heinz Rummenigge a pénzügyi Fairplay-ről

Egyes sejkek által támogatott csapatok, mint például a PSG vagy a Manchester City, okozhatnak-e hosszútávon kárt a labdarúgásban?
A pénzügyi Fairplay esetében azt gondoltam, hogy egy megmérettetés, mint például a Bajnokok Ligája, ugyanazon feltételek mellett kellene lezajlania, ezért fontos, hogy mindenki azonos feltételek mellett játsszon. Az UEFA feladata ezt kikövetelni. Elképzelhető, hogy lehetőség lesz beszélni Aleksander Ceferin elnökkel Lisszabonban. Jelenleg nehéz idők járnak a vírus miatt, de a nehéz idők felhasználhatók a dolgok javítására is.

Röviden térjünk vissza a CAS általi bíróválasztásra. Lehetséges opció büntetőbírósághoz fordulni független bíróért?
Be kell vallanom, hogy nem tudtam pontosan, hogyan működik ez a részleteiben, de létezik ez a fellebbviteli sportjoghatóság, mint utolsó fok a CAS-nál és fontos, hogy végül egy olyan ítélet szülessen, amely a nyilvánosság számára is érthető, és nem hagy maga után keserű szájízt.

Térjünk át a Bajnokok Ligájára. Mit érez a zsigereiben?
Következik a visszavágó a Chelsea ellen. Nem tűnnek túl rossznak az esélyeink, mert Londonban megnyertük az első mérkőzést 3:0-ra, de elsősorban még mindig a kvalifikáció a cél a lisszaboni negyeddöntőbe. Remélem, meg tudjuk csinálni. A csapat felkészült. Az edzéseket kívülről látva az érezhető, hogy a csapat nagyon motivált, miután német bajnokokká és DFB-kupagyőztesekké váltak. A harmadik kupa a legnehezebb, mert az ellenfelek, akik Lisszabonban várnak, mindegyik első osztályú csapat, de bármi lehetséges. Ez egy új módja a lebonyolításnak és nagyon koncentráltan kell játszanod, abszolút csúcsteljesítményt kell nyújtani. Csapatunk bebizonyította a Bundesligaban és a Kupában is, hogy képes minderre.

Gyakran felröppen a pletyka, miszerint ez a formátum nem felel meg az FC Bayernnek. A forma lehet hogy a legjobb, de bármi történhet egy mérkőzésen. Ezt Ön hogy látja?

Leegyszerűsítve a világbajnokság mintája ez, amely szerint most játszunk, és a nézők számára valószínűleg ez lesz minden idők legizgalmasabb Bajnokok Ligája. Ezeken a mérkőzéseken lehetőségük van a csapatoknak mindent megnyerni, vagy ha nincs szerencséjük, akkor korán lemorzsolódhatnak. Jól gondolkodunk, lépésről lépésre – és 2013-ban is ezt tettük Jupp Heynckes-szel. Csak arra emlékszem, hogy már fél lábbal a nyolcaddöntőben voltunk, amikor az Arsenal hirtelen 2:0-ás előnyre tett szert. Ha megszerezték volna a harmadik gólt, akkor kiestünk volna. Nyugodtan, de nagy koncentrációval kell játszani a Bajnokok Ligájában, nem szabad fejben elszállni, hanem játékról játékra gondolkozni és koncentrálni.

„Valószínűleg ez lesz mindenidők legizgalmasabb Bajnokok Ligája a nézők számára”
Karl-Heinz Rummingge a BL döntő-ről

Viták folynak arról, hogy mi a jobb: úgy játszani, mint ahogy a spanyol, az olasz vagy az angol ligák tették, vagy úgy, mint itt, hogy szünet van közötte …
Erre rá kell jönni majd. Az edző két hét vakációra küldte a csapatot, de nekik továbbra is az erőnlétükön kell dolgozniuk és nem a nulláról kell visszajönniük, mert edzésben lesznek. Ezen a héten egy jót edzett velük, és van még egy felkészülési mérkőzésünk az Qlympique Marseille ellen, aztán még egy hét, majd a Chelsea, az első komoly meccs. Reméljük, hogy bejuthatunk az utolsó körbe és részt vehetünk majd a Final 8-on. Ez a célunk és akkor várnak ránk az igazán nagy megmérettetések és látni fogja mindenki, hogy milyen messzire is el tudunk jutni. Csak akkor fog látszódni, hogy ez előnyére vagy hátrányára lesz a versenyen. Függetlenül attól, hogy a két hetes szünet megszakította-e a ritmusunkat, vagy új erőt tudtunk összegyűjteni.

Benjamin Pavard hiányzó. Kit tesznek a helyére? Kimmich-t hátrarendelik, bár jól összetart mindent középen, de valószínűleg alkalmanként bevethető jobboldali védőként is, vagy inkább Lucas Hernandez-t próbálnák meg? Mit tenne Hansi Flick helyében?
De én Karl-Heinz Rummenigge vagyok és nem az edző (nevet). Azt hiszem, tanácsos, hogy hagyjuk ezt kizárólag a Hansira. Úgy gondolom, és optimista vagyok abban, hogy Benji csak a Chelsea elleni meccsen nem vesz részt és utána ismét bevethető lesz. Tehát csak egy mérkőzésre lenne ez hatással. Pavardnak jó szezonja volt, nagyon jó, és az edző a legjobb megoldást fogja erre kitalálni. Teljesen bízom a Hansiban. Miután megkapta a pozícióját, azóta ragyogóan csinálja és javasoljuk, hogy ezúttal is teljes bizalmat kapjon.

Nagy lelkesedéssel sétál a lelátón. Leül előtte beszélgetni Hansi-val?
Leszoktam róla, amikor Pep Guardiola volt az edző. Még a felállást sem mondta el nekünk a meccs előtti napon nemhogy a csapat taktikáját. Ilyen rejtélyes volt és azóta már nem is beszélek az edzővel taktikáról vagy a csapat felállásáról. Az edzőknek van a legjobb rálátásuk mindenre, minden nap edzenek a játékosokkal és minden nap bizonyítani kell az edzőknek, hogy a helyes úton járnak. Hansi bebizonyította, hogy idén mindent helyesen és jó okkal tett.

David Alaba is fog játszani, de meddig lesz a Bayernnél? A kimagasló szezonja kissé rosszul jött a Bayern számára, mert így még inkább a középpontba került más csapatok előtt? Hogy mennek a tárgyalások? Nemrég hallottuk Pini Zahavi-tól (Alaba-játékosügynöke), hogy létezik egy ajánlat, amely alkalmazkodott a Corona …

Mindenekelőtt azt kell mondanom, hogy David-nek remek szezonja volt. Szükséghelyzet miatt született egy döntés, hogy középen kellett játszania, mivel több sérültünk is volt. És aztán Hansi ebbe a pozícióba küldte pályára. Ezt bravúrosan csinálta. Már egy ideje nem csillogott a védelemben és nem is volt annak a vezére. Tehát jött, és magához ragadta a karmesteri pálcát és egyszerűen csak a védelem vezéreként cselekszik. Megcsinálta. Ezt különösen a Corona-időkben láthatták. Ebben az üres stadionban az utasításai jól halhatóak voltak és meg is mutatta milyen remekül szervezi a hátsó alakzatot. Még a stílusa miatt is nagyon, nagyon fontos játékos számunkra, nem is kell erről beszélnünk. Nem akarok beszélni a tárgyalásokról, mert nem hiszem, hogy ez méltányos lenne a másik fél felé, és a dolgok természetéből fakad, hogy a játékos tanácsadója minél többet akar kihozni ebből, és ez így természetes. Az FC Bayern – különösen ezekben az időkben – pedig megpróbálja összetartani pénzügyileg is a csapatot.

„Mindig is azt mondtam, hogy számomra David valójában olyan, mint a fekete Franz Beckenbauer”
Karl-Heinz Rummenigge David Alabaról

Mindazonáltal bizakodó vagyok, hogy a nap végén majd megoldást találunk arra, hogy David is a karrierjét itt fejezze be. Mindig is azt mondtam, hogy számomra David valójában olyan, mint a fekete Franz Beckenbauer. Ő az első olyan játékos, aki azon a szinten játszik, mint Franz akkoriban. A személyisége is nagy fejlődésen ment keresztül, és esélye van – különösen a Black Lives Matter idején -, hogy bőrszínének köszönhetően ismét különleges szerepet vállaljon. Azt hiszem, David tudja, mi az, ami megvan neki a Bayernnél, és mi tudjuk, mink van Daviddal.

Mennyire problémás Önnek az FC Bayern keretkialakítása a jövőre nézve? Most, amikor nem tudni, hogy mennyi ideig nem lesz közönség, vagy akár a szponzorok helyzete, hogyan teljesíthetik minden kötelezettségüket. Kiépíthető-e egy úgynevezett biztonsági háló, most, amikor a modern futballban a szerződésekkel sem egyszerű a helyzet?
A jövőben mérlegelni kell, hogy például a szerződések meghosszabbításakor be kell-e illeszteni egy valamiféle korona-záradékot. Ez az egész világot érintette. Valamennyi ágazatot, legyen az autóipar, turizmus vagy akár a gasztronómia. Mindenkinek fáj és a futballnak is fáj. Az FC Bayernnek a következő szezonban pénzügyi kihívásokkal is szembe kell néznie. Senki nem tudja, hogy mennyi ideig lesz a koronavírus velünk. Természetesen reméljük, hogy a lehető legrövidebb ideig, de sajnos most úgy néz ki, mintha egy második hullám kezdődne. És továbbra is reménykedünk, hogy amikor az új szezon szeptember 18-án elkezdődik, akkor legalább egy bizonyos nézőszám előtt játszhatunk. Természetesen csak akkor, ha nem megy az egészség rovására.

Ezzel kapcsolatban lesz időben döntés? Mire számít?
Úgy gondolom, hogy az egész koronavírus járvány alatt, különösen áprilisban, az tetszett, hogy amikor a Bundesliga újraindításáról és a szezon befejezéséről volt szó, akkor teljes volt az összhang, mind a 36 klub ezzel a dologgal foglalkozott. Azt szeretném, hogy ez az összhang most is megmaradjon. Azt hiszem, hogy ebben különbözünk nagyon sok Európai országtól, legyen az akár Olaszország vagy akár Anglia, ahol minden apróságon összevesztek. Németországban tényleg minden harmonikus volt és lojális. És azt is el kell ismernünk, hogy a DFL és különösen Chrtistian Seifert kiváló munkát végeztek.

Ez a szolidaritásról is szól. Készen áll az FC Bayern, hogy a bevételek elosztásában csökkentse a részét?
A DFL-t 20 évvel ezelőtt alapították, azóta ezt a pénzt a DFL osztotta szét, a megválasztott DFL elnökség szabályzata szerint. Én gyakorlatilag a DFL első napjától kezdve ott voltam és nagyon sok vitám volt a pénzek elosztásáról. Ez a dolgok természetéből fakad. Természetesen mindenki arra törekszik, hogy a pénzét minél előbb hazavihesse az ő meglátásai szerint. Azonban a nap végére mindig sikerült egy komoly megállapodásra jutni, amit mind a 36 klub elfogadott. Meg vagyok győződve arról, hogy minden, ami most jelenleg zajlik, természetesen köze van a koronavírushoz is és ennek a pénzügyi részére gyakorolt hatására-hogy ez ismét sikeres lesz. Nagyon optimista vagyok, hogy a nap végén mind a 36 klub elégedetten fog hazamenni és a szezon végéig tudni fog futballozni.

Van-e valamilyen erős szövetség Ön és Hans Joachim Watzke között a többiek ellen? Vannak-e olyan frontok, amelyeket meg szeretne nyitni vagy esetleg olyan valami, amiben már van megegyezés?
Egyelőre nem mondtam semmi ilyesmit és nem is szeretnék mondani, és nem is szeretnék az ellenzék oldalára küldeni olyan embereket mint Röttgermannt (Fortuna Düsseldorf vezérigazgatója), vagy Lehmannt a Mainztól. Egyik sem működőképes. Úgy gondolom, hogy kölcsönös megértés alapján kell párbeszédet folytatni. Ezután kell olyan megoldásokat találni, amellyel mindenki elégedett. Eddig ez a múltban mindig működött. Remélem, hogy ezután is lehetséges lesz.

Már a pénzről beszéltünk. Azt nem lehet tudni, hogy ez hova vezet. Jelenleg mennyire van tele az FC Bayern kasszája? Egyelőre az látható, hogy még mindig nagyon sok pénzt költenek Angliában…
Valószínűleg nagyobb kasszájuk van, mint nekünk itt a Bundesligában. Egész Európára kihat a koronavírus. Úgy gondolom, hogy nagyon jó kapcsolataim vannak sok kollégával, függetlenül attól, hogy Real Madrid, Barcelona vagy angol, francia, olasz klubok – és egyértelműen kijelenthetem, hogy mindenki nyögi ezt a helyzetet és mindenki szenved. Mindenkinek csökkent a jövedelme. És egy dolgot elmondhatok: a nagyobb kluboknak nagyobb bevételkiesésük van, mint a kisebb kluboknak.

Egy átigazolásról megfeledkeztünk. Mi történt hirtelen, miután úgy tűnt, hogy minden rendben van?
Valóban így van, a Hasannal folytatott beszélgetései nagyon eredményesek voltak. És egy ponton valóban úgy tűnt, hogy sínen vannak a dolgok. Aztán Thiago értesítette Hasant, hogy inkább valami újat szeretne kipróbálni. És ezt el kell fogadnod. Még van egy évig érvényes szerződésünk és ha egy klub meg szeretné szerezni, akkor annak a klubnak meg kell fizetnie egy bizonyos nagyságú átigazolási díjat.

 … 35 millió euróról lehet hallani…
Nem szeretném a nyilvánosság előtt kommentálni, hogy milyen nagyságú összeget tartunk elfogadhatónak. Akkor majd beszélünk róla, de mint már mondtam, nyáron nem szeretnénk játékost eladni. Mindig szükség van egy bizonyos összegre, amelyet a játékos belegyezésével elfogadunk.

A sorok között olvasva azt vettem észre, hogy kissé mérges emiatt.
Nem, egyáltalán nem vagyok mérges, szeretem őt. Úgy gondolom, hogy egy kiváló labdarugó és egy jó karakter. És azt sem szabad elfelejteni, hogy ő 29 éves, egy olyan korban van, hogyha szeretne valami újat kipróbálni, akkor azt most kell meglépnie, mert ha majd hármassal kezdődik a kora, akkor már nehezebb egy átigazolást véghez vinni.

Fordította: Utassy Roland és Cserny Szilárd

Forrás: www.skysport.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet