Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Real Madrid CF
Real Madrid CF

Felfedezőtúra Münchenben Konrad Laimerrel

Még mielőtt Konrad Laimer Münchenbe érkezett volna, az ő neve már akkor minden várostérképen megtalálható volt - és az FC Bayernnél is úgy tűnik, mintha az osztráknak egyszerűen itt lenne a helye.

A klub '51' című magazinjának megmutatja, hol a helye a pályán és a pályán kívül is.

Egy osztrák kerékpározik Münchenben

München felfedezésének többféle módja van. Gyalog vagy villamossal például. Vagy riksával, mint Konrad Laimer. Az FC Bayern partnere, a GetYourGuide videójának forgatásán felült a erre a járműre, és élvezte az utazást München belvárosán keresztül a Viktualienmarktig. "Mint az osztrák császár!" - kiáltotta nevetve az ülésből nem sokkal a célállomás elérése előtt. Laimer láthatóan jól érezte magát.

Ez igaz volt arra a pillanatra, de általában véve is, miután majdnem kilenc hónapig Münchenben voltam. "Könnyen megtaláltam itt a helyem, mind a városban, mind az öltözőben" - mondja, amikor néhány nappal később egy interjú erejéig találkozunk vele. Laimer hátradől a székében és megsimogatja a szakállát. Az ő világa jelenleg nagyon is rendben van. Négyhetes sérülési szünet után, egy izomköteg-szakadás miatt a vádlijában, újra a pályán van, és a csapattal a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe jutott. Jól mennek tehát a dolgok, ahogy Ausztriában mondják.

Konrad Laimer nagyra értékeli, hogy közel van az otthonához

A 26 éves játékos pályafutása második idegenbeli állomása München a Lipcse után. Bár a "messze" kifejezés ebben az esetben nem teljesen pontos: München és Salzburg kevesebb mint két óra autóútra van egymástól. "Ez egy szép bónusz" - mondja Laimer. Pajkosan mosolyog: "Nincs nyelvi akadály sem. Münchenben jól boldogulok a németemmel."

Mondhatni, hogy Laimer kilenc hónap után az FC Bayernnél már müncheni születésűnek számít. Ha nem viselt volna élénkpiros melegítőt a videó forgatásán, egyáltalán nem tűnt volna fel a Viktualienmarkton. Egy lett volna a sok ember közül, aki gyümölcs- és zöldséglevet vásárol. Szereti bejárni a várost, és nem lakik messze a Viktualienmarkttól, azt mondja: "Nem először jártam itt, már többször is átsétáltam és vásároltam is itt."

Ismeri már a Laimer Platzot? "Még nem jártam ott, de hallottam, hogy létezik" - mondja vigyorogva. "Az tényleg nagyon klassz: Még mielőtt idejöttem volna, volt egy tér, amin az én nevem állt." Hogy ne érezné magát így az ember szívesen látottnak?

Laimer Platz - Münchenben és a pályán is

A Laimer Platz München nyugati részén található. Itt áll meg az U5-ös metróvonal, így a tér minden menetrendben is megtalálható. És a pályán? Hol van ott a Laimer Platz? "Néha ott, néha ott, néha ott" - mondja Laimer, és amilyen pontatlan a kijelentése, olyan pontos is. Ebben a szezonban játszott már hatos-, nyolcas pozícióban és jobbhátvédként, valamint középpályásként és jobbszélsőként is a válogatottban. Mit nem játszott még pályafutása során? Laimer így gondolkodik: "Mindent csináltam már hátul, mindent csináltam már a középpályán, játszottam már balszélsőt, játszottam már jobbszélsőt - már csak a kilences és a kapus hiányzik, de még van néhány évem hátra." A válogatottban is játszottam már.

Ausztriában van egy szavuk arra, ami Laimer: Wunderwuzzi. Viccesen hangzik, de annak elismeréseként értendő, aki mindent tud, egy mindenes. Laimer maga is erősségének tekinti a csodabogárságát. Az edző bárhova beállíthatja őt, "én olyan valaki vagyok, aki ezt elfogadja, mindegy, hogy Laimer hol van a pályán."

A Bayern mindenese a csapat szolgálatába állítja magát

Konrad Laimert nem csak az teszi olyan értékes labdarúgóvá, amit a labdával kapcsolatban tud. Hanem a mentalitása. Az osztrák a csapat szolgálatába állítja magát, mindig száz százalékot ad, számára csak a győzelem számít. Egyszer azt mondta magáról, hogy a bőrével és a hajával futballozik. És ez nagyon is igaz, valaki szerint, aki nagyon jól ismeri Laimert. "Vele mindig tudod, hogy hol állsz. Nem az elkötelezettségről van szó" - mondja Benno Schmitz.

A 29 éves müncheni játékos az FC Bayern ifjúsági csapatában nevelkedett, jelenleg pedig az FC Köln játékosa. Salzburgban és Lipcsében Schmitz Laimer szobatársa volt az edzőtáborban. Néhányszor együtt nyaraltak is. "Mindig jól kijöttünk egymással, és még ma is nagyon jól kijövünk" - mondja. A pályán Laimer mindig is a labda elleni munkában jeleskedett. "Ő egyszerűen egy presszinges játékos" - mondja Schmitz - "mindenre ráfut, ami mozog." Laimer azonban az elmúlt években a labdával való játékát is fejlesztette. "Mondhatni, mindig is tudott a labda ellen játszani, de most már a labdával való játékot is hozzátette. Ezért van most a Bayernnél."

Bennfentes tippek az új müncheni játékos Laimer számára

Laimernek nevetnie kell, amikor meghallja, hogy kivel beszélgettünk róla. "Benno nem mondott semmi rosszat" - mondja, nem kérdésként, hanem kijelentésként. Tudja, hogy számíthat rá. Ha hinni lehet a történeteiknek, akkor példás szobatársak voltak az edzőtáborban. "Mindig elég korán lefeküdtünk, nagyon jól viselkedtünk. Konni jól nevelt, nem egy csavargó" - mondja Schmitz, és Laimer ezt teljes komolysággal megerősíti. Mit lehet tenni, ha az ember fáradt a sok edzéstől, mondja.

Salzburgban Laimer megmutatta Schmitznek a várost, és gyakran jártak együtt enni. "Mindig nagyon hangulatos volt." Cserébe Schmitz szívesen megmutatta volna Laimernek szülővárosát, Münchent. Sajnos ez eddig nem jött össze, mondja a kölni férfi: "Csak a nemzetközi szünetben vagyok Münchenben, amikor ő a válogatottal van." Azonban küldött Laimernek néhány bennfentes tippet WhatsAppon keresztül.

Különleges kapcsolat

A két csapat április közepén találkozik újra az Allianz Arénában,amikor a Bayern a Kölnt fogadja a Bundesligában. "Konni nagyon ambiciózus és nehezen veszít" - mondta Schmitz. Tudja, hogy Laimer mindent meg fog tenni azért, hogy győztesként hagyja el a pályát. Érdekes: még mielőtt Laimer magára húzta volna a Bayern-mezt, valahogy mindig is a klub szellemét hordozta magában. A Mia san mia, az abszolút győzni akarás. "Ezt magaddal kell hoznod, különben nem jutsz el idáig a ranglétrán" - mondja Laimer. "Az edzés, a játék, a magánélet, egyszerűen minden sokkal szórakoztatóbb, ha nyersz. Ideális esetben mindig nyerni kell."

Talán ez a rokon szellemiség az oka annak, hogy Laimer már korán vonzódott az FC Bayernhez. "A kapcsolat mindig is megvolt" - mondja, és felidézi, amikor gyerekként először járt az Allianz Arénában. Az 1. FC Köln elleni meccs volt, 2:2-es végeredmény, ennyire emlékszik. Egy pillantás az internetre azt mutatja, hogy ez egy 2006 áprilisi meccs volt, 18 évvel ezelőtt, nem sokkal Laimer kilencedik születésnapja előtt. Az unokatestvére akkoriban meghívást kapott egy tesztmeccsre a Säbener Straße-ra, "elmentem vele. Utána pedig megnéztük a meccset az Allianz Arénában".

Laimer Salzburger Landban nőtt fel, pontosabban Abersee-ben, egy Wolfgangsee-parti kisvárosban. "Nagyon idilli az ottani környezet: hegyekkel körbevéve és a Wolfgangsee a központban. Nagyszerű hely, ahol fel lehet nőni" - mondja. Amikor visszagondol a gyermekkorára, mindig labdával a lábában látja magát, vagy a bátyjával és az unokatestvéreivel az otthoni kertben, vagy az USC Abersee, az otthoni klubja futballpályáján. A labdarúgás szilárdan rögzült a Laimer családban. "Nem tudnánk meglenni nélküle" - mondja. Az apja és a nagyapja is focizott, és amikor Konninak meccse van, "egyikük sem tud nyugton ülni" - mondja nevetve. "Biztos vagyok benne, hogy a nagyapám még mindig nagyon dühös tud lenni a tévé előtt."

Abersee-ben természetesen büszkék az "ő" Konnijukra, aki most az FC Bayernben játszik. Az ő - és Sarah Zadrazil, aki ifjúsági játékosként szintén az USC-ben játszott - meze ott lóg a klubházban. Laimer maga egyszerűen csak igyekszik továbbra is az a Konni lenni, aki mindig is volt. Konni marad Konni, és a maga földhözragadt és határozott viselkedésével úgy tartozik az FC Bayernhez, ahogy Laimer Platz Münchenhez. Egyszerűen illik hozzá. "Alapvetően olyan ember vagyok, aki energiát és hozzáállást hoz, és mindig győzni akar" - mondja magáról, "ez jellemzi az FC Bayernt - és ilyen vagyok én is."

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: fcbayern.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet