Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt

A DFB fontos döntés előtt áll

A DFB fontos döntés előtt áll, hiszen a hazai Európa-bajnokság után lejár Nagelsmann szövetségi kapitány szerződése. Hosszabbítsunk most vagy várjunk és meglátjuk?

Politikai kérdéssé válik a vita: a DFB hosszabbítsa meg Julian Nagelsmann szövetségi edző szerződését a németországi Európa-bajnokság előtt, vagy a tornán nyújtott teljesítményétől tegye függővé a jövőjét?

A 36 éves szakember szeretne tisztán látni a torna előtt - és a legjobb érvet csapata szombati, Franciaországban aratott 2-0-s győzelmével szolgáltatta. A mérkőzés alatt Bernd Neuendorf DFB-elnök már konkrét tárgyalásokat jelentett be a keddi, Hollandia elleni második tesztmeccs utánra.

Neuendorf: Nem hiszem, hogy ennek a mi részünkről bármi is útjában állna. Beszélnünk kell egymással, és nagyon bízom benne, hogy gyorsan eredményre jutunk. Nagelsmann is határozottan el tudja képzelni a további együttműködést, de nem látja eleve eldöntöttnek a szerződéshosszabbítást: Természetesen ez egy kicsit az ajánlaton is múlik, ez teljesen egyértelmű.

Az FC Bayernhez való visszatérés vagy a Borussia Dortmundhoz való átigazolás is szóba került még. Ha valamelyik klub előbb ajánlatot tesz a DFB-nek, akkor az Európa-bajnokság után hirtelen kapitány nélkül maradhat. Másrészt egy szerződéshosszabbítás és egy csalódást keltő torna olyan pénzügyi kötelezettségeket róhat a szövetségre, amelyeket senki sem szeretne.

Ez felveti a kérdést: meghosszabbítja-e a DFB az Európa-bajnokság kezdete előtt a szerződést Nagelsmann szövetségi kapitánnyal?

Robert Hiersemann szerint IGEN, mert ez többről szól, mint egy személyzeti döntés.

Julian Nagelsmann szerződésének idő előtti meghosszabbítása még az Európa-bajnokság kezdete előtt okos lépés lenne a DFB részéről. Mert ha a válogatott edző hosszú távú szerződés nélkül indul a tornán, és utána sikeres lesz, akkor utána szinte biztosan távozik. Túl sok klubcsapat megkörnyékezné őt, és minden bizonnyal több pénzt és legalább akkora perspektívát kínálna neki, mint a DFB. A szerződésének idő előtti meghosszabbításával a szövetség megakadályozná, hogy ez megtörténjen. Bár ez a döntés meglepő lenne, de pontosan így lenne helyes.

Egy dolog pedig egyértelmű: a válogatottnak következetességre van szüksége az kapitányi poszton, hogy végre ismét pozitív irányba fejlődjön. Nagelsmann pedig a megfelelő ember a megfelelő helyen, amit a franciaországi győzelem is bizonyított. Hosszú távon támogatni kell őt. Mert világos elképzelése és stratégiája van a német labdarúgás számára. Miért várjunk tehát a hosszabbítással?

Ez nemcsak a szövetségen belüli stabilitás erős jelét adná, hanem magát a csapatot is erősítené. A profi labdarúgók számára különösen fontos a folytonosság az edzői poszton, hiszen közvetlenül vele akarnak dolgozni, és az ígéretekre is számíthatnak.

Egyszóval a hosszabbítás Nagelsmannal több lenne, mint egy személyi döntés, egy nyilatkozat a német futball ambiciózus jövője mellett. Egy olyan lépés, amely bátorságról és előrelátásról is tanúskodna, és így pontosan azokat az értékeket tükrözné, amelyeket Nagelsmann maga is megtestesít.

Florian Wichert szerint NEM, mert az végzetes jel lenne.

Alig öt meccset játszott szövetségi kapitányként. ÖT. És csak két győzelmet ünnepelhetett. KETTŐT. Most Julian Nagelsmann szerződését hosszabbítják meg? Még az Európa-bajnokság előtt?

Miért?

Mert a válogatott jól játszott Franciaországban? Mert Nagelsmann a keret kinevezésével megmutatta, hogy a teljesítmény és nem a név alapján dönt? Mert most már a szakmai jövőjét akarja tervezni? Mert a DFB attól fél, hogy a torna után edző nélkül marad? Ennek az abszurditását nem lehet felülmúlni.

Az idő előtti szerződéshosszabbítás jele végzetes lenne. Az üzenet: a remény többet számít, mint a teljesítmény. Tényleg ezt akarja a DFB elviselni? Főleg, hogy ezzel megfosztja magát a mozgástértől abban az esetben, ha az Európa-bajnokság mégis balul sülne el, és újrakezdésre lenne szükség. Az anyagi kötelezettségekről nem is beszélve. És mindezt egy olyan időszakban, amikor a DFB még sportszer beszállítót is vált, hogy kifizethesse az adósságait.

A DFB főnökeinek tényleg jobban kellene tudniuk. 2018-ban szükségtelenül meghosszabbították Joachim Löw szerződését - és nem sokkal később elszenvedték a vb-történelmük legnagyobb blamáját.

Egy biztos: az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménynek kell lennie a kulcsmutatónak az edzői döntésnél. Az alapja egy ésszerű, eredményorientált stratégiának, amely hosszú távon szolgálja a német labdarúgást. Nagelsmann ezt meg fogja érteni.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: t-online.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet