Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Az FC Bayern Franz Beckenbauert gyászolja

Az FC Bayern világa már nem az, ami régen volt – hirtelen sötétebb, csendesebb, szegényebb: a német rekordbajnok Franz Beckenbauert gyászolja, a páratlan 'császárt', aki nélkül az FC Bayern soha nem lett volna az a klub, amilyen ma.

Franz Beckenbauer vasárnap halt meg 78 éves korában, Salzburgban, a családja körében. Az FC Bayern, a rokonai, barátai és társai, különösen felesége, Heidi és gyermekei, Thomas, Michael, Joel Maximilian és Francesca Antonie szintén gyászolja.

Herbert Hainer, az FC Bayern elnöke: Nincsenek szavak annak kifejezésére, milyen nagy a gyászunk – és milyen szakadékot hagy maga után Franz Beckenbauer. Játékosként könnyedséget, eleganciát és varázslatot hozott a pályára: Franz Beckenbauer hozta a ragyogást. Még játékoskarrierje után is hatalmas nyomot hagyott az FC Bayernben és a futballban, öröksége nem mérhető címekkel. Az FC Bayern család örökké hálás neki, én pedig személyesen gyászolom egy barátom elvesztését.

Uli Hoeneß, az FC Bayern tiszteletbeli elnöke és korábbi csapattársa: Franz Beckenbauer az FC Bayern valaha volt legnagyobb személyisége. Játékosként, edzőként, elnökként, személyként: felejthetetlen. Őt soha senki nem fogja elérni. Az emberek elmondhatják, hogy láttak futballt Franz Beckenbauer idejében. Barátom volt, egyedülálló társ – és ajándék mindannyiunk számára. Kedves Franz, nyugodj békében!

Karl-Heinz Rummenigge, az FC Bayern hosszú távú vezérigazgatója és korábbi csapattársa: Mélyen megrendített. Franz Beckenbauer átírta a német futball történetét, és maradandót alkotott. Ő volt a kapitányom az FC Bayernnél, az edzőm a válogatottnál, az elnökünk a Bayernnél, és ezekben a szerepekben nemcsak sikeres, de egyedülálló is volt. Személyisége lenyűgözött minden embert a mások iránti nagy tiszteletével – mert Franz előtt mindenki egyenlő volt. A német futball a történetének legnagyobb személyiségét veszíti el. Fájdalmasan fog hiányozni nekünk. Köszönök mindent, kedves Franz!

Jan-Christian Dreesen, az FC Bayern vezérigazgatója: Ez az egyik legszomorúbb nap a klub megalakulása óta. Az FC Bayern és a német futball története nem mesélhető el Franz Beckenbauer nélkül. Gyászoljuk az ország egyik nagy személyiségének elvesztését. Befolyása az FC Bayernre példátlan volt. Akár játékosként, akár edzőként, akár elnökként – Franz Beckenbauer mindenben felülmúlhatatlan volt. Örökké emlékezni fogunk rá, és a szívünkben a német futball egyetlen 'császára' marad.

A müncheni születésű Beckenbauer 1906-ban 13 évesen az SC Münchentől az FC Bayernhez igazolt, és fiatal játékosként formálta azt a csapatot, amely 1965-ben feljutott a Bundesligába. Idővel kapitány lett, és az FCB-vel zsinórban háromszor megnyerte az Európa Kupát, négyszer a német bajnokságot, négyszer a DFB-kupát, egyszer pedig a világbajnokságot és a Kupagyőztesek Európa-kupáját. 582 meccsen 74 gólt szerzett.

1977-ben a Cosmos New York-hoz igazolt, ahol Pelé oldalán három amerikai bajnoki címet ünnepelt. Pályafutását a Hamburger SV-ben fejezte be 1982-ben - búcsúzóul ismét bajnok lett a hamburgi csapattal. A német válogatott szövetségi kapitányaként a 1974-es világbajnoknságon a szülővárosában, Münchenben győzelemre vezette a csapatot Hollandia ellen a dönbtőben, 1972-ben Európa-bajnoki címet is szerzett. Összesen 103 alkalommal volt válgotatott a DFB csapatában, és 14 gólt szerzett.

Beckenbauer 1972-ben és 1976-ban az év labdarúgója lett, négyszer pedig az év német labdarúgója címmel tüntették ki. Aktív pályafutása után 1994-ben edzőként vezette az FC Bayernt a német bajnokságig, 1996-ban pedig az egyedüli UEFA-kupát. A tagok 1991-ben alelnökké is választották, 1994-től 2009-ig az egyesület elnöke volt. Beckenbauer irányításával a DFB világbajnoki címet ünnepelt 1990-ben. 1986-ban a válogatottat csak Argentína tudta megállítani a vb-döntőben. Ő volt a döntő erő a 2006-os világbajnokság Németországba hozatalában is. A DFB tiszteletbeli szövetségi kapitányát 2000-ben az évszázad német labdarúgójának választották.

 

 

 

Fordította: Klock Ferenc

Forrás: fcbayern.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet