Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

A középpálya irányítása Schweinsteiger módon

A nagy Bastian Schweinsteiger szeret kicsiben játszani. A 2013-as Bajnokok Ligája-döntő 11. percét írjuk a Wembleyben: Borussia Dortmund az FC Bayern München ellen. A Bayern olyan nyomás alatt van, mint még soha ebben a szezonban, kapkodva és bizonytalanul játszik...

... A Dortmund a rá jellemző támadófutballt játszotta, sok  labdát szerzett, villámgyorsan váltott és gólhelyzeteket alakított ki. Philipp Lahm a Dortmund kapusától, Roman Weidenfellertől kissé kontrollálatlanul fejel vissza a középpályára egy hosszú szabadrúgást. Schweinsteiger fut a labda felé, a labda átvételekor behajlítja a térdét, lefelé tolja a súlypontját, egy félpiruettel jobbra fordul a játék irányával szemben, és három nyomuló dortmundi játékost hagy faképnél. Ezután lapos passzt játszik vissza Danténak, és szinte először ezen a mérkőzésen lehetővé teszi a szervezett felépített játékot.

Nem látványos jelenet. Nem vezet gólhoz vagy gólszerzési lehetőséghez, nem jelenik meg a YouTube-on vagy a kocsmában az audiovizuális és verbális best-of-előadásokban. És mégis Bastian Schweinsteiger megfordítja a meccset a védjegyévé vált guggoló fél-pirouette-ével (és még néhány további követi). A Bayern kibújik a Dortmund szorításából, megtalálja a játékát, nyugodt stílusát, és egyre dominánsabbá válik. "20 perc után átvettük a játék irányítását" - mondta később Bastian Schweinsteiger. "Soha nem gondoltam arra, hogy ez még egyszer elromolhat".

Fordulópontok a játékban és az életben

Ezek a mondatok egy hosszú pályafutás tapasztalatáról és önbizalmáról szólnak. Schweinsteiger 1984-ben született és a felső-bajorországi Oberaudorfban nőtt fel. Régi videofelvételeken már kisgyermekként is látható, amint a jellegzetes félpiruettjeit adja elő. Alig kétszer akkora, mint a labda, amit a lábához szorosan tart. Talán síelés közben tökéletesítette a forduló mozdulatot, amit szintén kisgyermekként tanult meg. Bastian valójában téli sportkarrierről álmodik, és többször megveri Felix Neureuthert, aki később a világ egyik legjobb szlalom síelője lesz. A síelés a pontos testkontrolltól, a csípő billentésétől és elfordításától, valamint az alacsony súlyponttól is függ.

Schweinsteiger 1994-ben csatlakozik az FCB juniorjaihoz. 2002 novemberében, 18 évesen játszotta első profi mérkőzését. A másfél évvel korábban Bajnokok Ligája-győztes klub mélyponton volt, története legrosszabb BL-csoportkörét játszotta, és képtelen volt bejutni a 16 közé. Az RC Lens elleni utolsó, tét nélküli csoportmeccsen, a müncheni Olimpiai Stadionban mindössze 22 ezer néző előtt, Schweinsteigert a 72. percben lecserélték. Ettől kezdve úgy tekintettek rá, mint a német futball reménysugárára, aki kivezeti az FC Bayernt és a válogatottat a nemzetközi ismeretlenségből. Schweinsteiger azonban sérülésekkel, formahanyatlással és a pályán elfoglalt helyével küzdött. A Bayern edzői sokáig a középpálya szárnyain vetették be. Ehhez a pozícióhoz azonban Schweinsteigerből mindenekelőtt a sebesség hiányzott.

Időre van szüksége, hogy megtalálja a helyét - az életben és a pályán is. Néhány Grünwald külvárosában töltött év után München belvárosába költözött, ahol végre otthon érezte magát. Jupp Heynckes 2009-ben, öt meccses mentőakciója során először engedte játszani a középpálya közepén. Louis van Gaal alatt Schweinsteiger a világ egyik legjobb hatos középpályása lett. 2010-ben a Bayern bejutott a BL-döntőbe, de kikapott az Inter Milantól. 2012-ben, az FC Chelsea elleni döntőben Schweinsteiger az utolsó büntetőt a jobb oldali kapufára lőtte, a piros mezt a fejére húzta, és megalkotta az FCB történetének talán legnagyobb vereségének ikonikus képét.

Ennek ellenére mindig is abszolút szurkolói kedvenc volt. Amikor 2010-ben élőben, a stadionban jelentette be a szerződéshosszabbítását, a Südkurve hangosabban éljenzett, mint egy nagy győzelem után. Bastian Schweinsteiger nem sokáig rágódik a kihagyott lövésén. És nem siránkozik azon az igazságtalanságon sem, hogy az alárendelt szerepben lévő Chelsea FC meg tudta nyerni a mérkőzést. Ehelyett józanul elemez: "Túlságosan is hektikusak voltunk. Teljesen atipikus volt az, amit korábban játszottunk". És pontosan ez az, amit a csapat nem akar, hogy egy évvel később a Wembleyben újra megtörténjen.

A tér és az idő ura

Bastian Schweinsteigert gyakran kritizálták a sebességének hiánya miatt. Ezt már az FC Bayern játékosmegfigyelői is észrevették, amikor megfigyelték a fiatal Bastiant. Tény, hogy híres félpiruettjei nem tűnnek túl robbanékonynak. Legtöbbször nem is használja őket arra, hogy támadóteret nyerjen. Schweinsteiger csavarodik és fordul, hogy az ellenfél nyomása alól kibújjon, hogy teret és időt teremtsen. Feltűnő, hogy milyen gyakran néz át a válla fölött. Bastian Schweinsteiger azt mondja: "Nincs olyan játék a világon, ami pontosan ugyanolyan lenne. A pályán 22 ember van, akik másképp mozognak. Amikor olvasod a játékot, sokat kell mozgatnod a fejed. Balra, jobbra, előre, hátra kell nézned". Schweinsteiger a mozgás gyorsaságát a gondolkodás gyorsaságával helyettesíti, azonnal kiszúrja, hol nyílnak szabad területek a visszahúzódáshoz vagy a támadáshoz, és hogyan serkenti saját mozgása a csapattársai és az ellenfelek mozgását. Ez új lehetőségeket teremt a játék felépítésére. Néha ezt széles átadásokkal vagy átmenő passzokkal kezdeményezi. Jó lövőtechnikájának köszönhetően Schweinsteiger nagyon ritkán fejezi be maga a labdát. Sokkal gyakrabban rövid passzokkal nyugodtan tolja át a meccset az ellenfél térfelére, ahol aztán a többiek tündökölhetnek.

A 2013-as BL-döntőben Schweinsteiger a Dortmund hektikus, függőleges, egydimenziós stílusával szemben a Dortmund kontrollált, ritmikus és szerény játékstílusát alkalmazta, amely az egész pályát kihasználta. Liberóként, szabad emberként értelmezi a játékot. Gyakran a két középhátvéd közé vagy balra esik be a játék felépítésekor. De azt is pontosan tudja, hogy mikor teremthet túlsúlyt a középpályán, vagy mikor kell tovább nyomulnia előre. Befelé és kifelé fordulva, csúsztatva.

Egy bajor mesekönyv karrierje

A Bayern 2:1-re nyeri a mérkőzést, és 2001 után újra Bajnokok Ligája-győztes 2013-ban. Arjen Robben a mérkőzés játékosának választották. De talán az egész szezon legfontosabb embere Bastian Schweinsteiger. Karrierje éppen a Wembleyben, a világ futballjának legmitikusabb helyszínén éri el csúcspontját (egy évvel később Schweinsteiger egy másik mitikus helyszínen, Rio de Janeiróban vezeti majd a válogatottat a világbajnokság csúcsára: Maracana).

A klub ifjúsági korosztályából kevés játékos volt olyan nagy hatással az FCB-re, mint Bastian Schweinsteiger. Egy hős, akinek számos személyes és sportszakmai megpróbáltatáson kellett keresztülmennie, és számos fordulópontot megélnie. Egy fiú, aki szabad, felnőtt emberré vált, egy világsztár az idilli felső-bajor vidékről, aki megőrizte gondtalan hozzáállását, és mindig tudta, honnan jött. "Éljen a Bayern!" - kiáltja Schweinsteiger, amikor 2010-ben az Allianz Arénában bejelenti szerződéshosszabbítását. A szurkolók ezt így válaszolták: "A futball istene, a futball istene!". És ő pontosan az is volt. Az apróságok futballistene.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: fcbayern.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet