Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Három dolog, ami feltűnt a VFL WOLFSBURG - FC BAYERN meccsen: Szűk kispad, Thomas Tuchelnek meg volt kötve a keze

Az FC Bayern München 2:1-re nyert a VfL Wolfsburg otthonában a 2023-as év utolsó mérkőzésén - Thomas Müller előkészítette Jamal Musiala és Harry Kane góljait. Ennek ellenére Thomas Tuchelnek a végső sípszóig kellett a győzelemért reszketnie.

Több játékos, legfőképp Raphael Guerreiro sérüléssel játszott. A cserelehetőségek azonban kevésnek bizonyultak. Három dolog, ami kiemelkedett a Bayern a Farkasok elleni párharcából.

Az FC Bayern München sikerélménnyel megy a téli szünetre, de a végső sípszóig kellett reszketnie a három pontért a VfL Wolfsburg elleni 2:1-es (2:1) győzelem alkalmával. A vendégek a meccs elején uralták a mérkőzést, és gólszerzési lehetőségeket is kihagytak, mielőtt Jamal Musiala 100. Bundesliga-mérkőzésén fejjel betalált és 1:0-ra (33') alakította az eredményt. A gólt Thomas Müller készítette elő egy pontos keresztlabdával. Müller adta az asszisztot Harry Kane 2:0-ásához is (43'), így az angol távolról a jobb felső sarokba lőtt.

A Farkasoknak még a félidő előtt megvolt a megfelelő válaszuk. Maximilian Arnold szintén távolról talált be, és ezzel 1-2-re alakította az állást (45+1). Manuel Neuer nyújtózkodott, de nem érte el a labdát.

A második félidőben a VfL magas presszinggel folyamatos nyomás alá helyezte az FC Bayernt, és ennek következtében sok labdavesztést kényszerített ki. A házigazdák azonban nem tudták kihasználni az ebből adódó egyenlítési lehetőségeket.

Három dolog tűnik ki a meccsképből:

1.) Müller hatékonysága kiemeli az értékét

Thomas Müllerből áradt a lelkesedés. Egy nappal azután, hogy bejelentették szerződéshosszabbítását, a 34 éves játékos egymás után másodszor lépett pályára a kezdő tizenegyben.

Összességében ez volt mindössze a hatodik alkalom a Bundesliga jelenlegi szezonjában, hogy a kezdőből játszhatott. Rögtön megmutatta, mennyire fontos lehet még a csapat számára. "Thomas jó meccset játszott és két asszisztot is adott. Meghatározó tényező volt a győzelmünkben" - mondta Christoph Freund sportigazgató.

Müller példásan küzdött a meccsen. Kezdetben hiányzott a szerencse, így nem tudta kihasználni Kane álomszerű asszisztját. A 27. percben még egy kettős lehetőséget is kihagyott a kapu ötméteres körzetében.

Ez azonban nem tántorította el, és két gólt is előkészített. Tökéletesen eltalált keresztlabdáját Jamal Musiala fejelte be 1-0-ra, míg Kane álomgóljához szintén Müller adta az asszisztot.

Lenyűgöző, hogy három asszisztjából kettő gólt eredményezett. Ennél hatékonyabb játékos aligha lehetne. Főleg úgy, hogy 33 labdaérintésével (Kane-nek 37 labdaérintése volt) neki volt a legkevesebb játékperce csapatában.

Thomas Tuchel az Eurosport kérdésére így dicsérte Müllert: "Thomasnak ismét erős meccse volt, ahogy a Stuttgart ellen is. Ismét részt vett a gólokban. Ez tényleg összefoglalja a lényeget."

2.) Tuchel kezei megvoltak kötve

Tuchel változatlanul hagyta a kezdő tizenegyét a VfB Stuttgart elleni 3-0-s diadal után.

Egyébként sem lett volna sok más lehetőség. A számos hiányzó, köztük a két védekező középpályás, Joshua Kimmich és Leon Goretzka miatt az FC Bayern kis létszámmal utazott Wolfsburgba. Mindössze hat játékos ült a cserepadon - hárommal kevesebb, mint az ellenfél VfL Wolfsburgnál.

Ennek logikus következménye: Tuchel alig tudott játékos téren reagálni, amikor a második félidőben a VfL dominánsabbá vált. A rendes játékidőben mindössze egyetlen cserét hajtott végre, a 63. percben Müller helyett a felépült középhátvéd Matthijs de Ligtet hozta be.

Ettől kezdve három középhátvédet vetett be egy három- vagy ötfős hátsó sorban. "Teljesebb blokkban védekeztünk, ami azt jelentette, hogy több labdát szereztünk, és megnehezítettük a Wolfsburg dolgát" - magyarázta Tuchel. Egyébként azonban alternatívák híján nem volt csere (kivéve a hosszabbításban), pedig főleg a védekező középpályán lett volna szükség rá.

A 19 éves Aleksandar Pavlovic már korán sárga lapot kapott, ezért a szerelésekben némileg vissza kellett fognia magát. Raphaël Guerreiro pedig, aki nagyon inkonzisztens teljesítményt nyújtott, és rosszul ítélte meg a helyzetet 2-1-es szituációnál. Nem volt teljesen egészséges, normális körülmények között nem léphetett volna pályára. "Guerreiro tegnap egyáltalán nem aludt. Ma reggel még azt gondoltuk, hogy nem tudjuk majd pályára vinni. Aztán itt végig játszotta a teljes 90 percet" - mondta tisztelettel Tuchel. "Ez látszott rajta. Néhány játékos néhány napja még kórházban volt, mint például Upamecano. Ezért nézett ki úgy, ahogyan kinézett. De nagyszerű csapatteljesítmény volt, és fizikailag mindent beleadtunk, hogy végül kiérdemeljük a győzelmet."

3) A farkasok túl későn bátorodtak fel

A VfL Wolfsburg játékosai és edzője tisztában voltak vele, hogy nagy lehetőséget szalasztottak el.

"A Bayern ellen mindig szükség van a bátorságra. De csak a második félidőben játszottuk ki magunkat" - sajnálkozott Maximilian Arnold, aki gólt is szerezte.

Niko Kovac edzőt is bosszantotta, hogy az első félidőben nem támadták jobban az FC Bayernt és nem okoztak nekik gondot: "Nem egészen értem, miért vártunk. Nyomás alá akartuk helyezni őket - ahogy a második félidőben is tettük -, és előre védekezni, de mégis kompaktak akartunk lenni. De nem igazán küzdöttünk az első félidőben."

Másfél héttel korábban az Eintracht Frankfurt megmutatta, hogyan működik: az első perctől kezdve folyamatos nyomás alá helyezte az FC Bayernt, egyáltalán nem engedte a münchenieket játékba lendülni, és történelmi, 5:1-es győzelemmel jutalmazták magukat.

A Wolfsburg ellen viszont az FC Bayernnek csak a második félidő elején kellett kibírnia a nyomásgyakorlási fázist. Tuchel örül, hogy csapata most erre képes volt.

Amikor a mérkőzés után arról kérdezték, hogy milyen előrelépést tett csapata az elmúlt hónapokban, így válaszolt: "A rugalmasságunk jelentősen nőtt - a rugalmasságunk, hogy átvészeljük a rossz fázisokat. Ez ma is így volt."

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: eurosport.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet