Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Egészségetekre, legendák!

Idén nyáron kerek születésnapot ünnepel a legendás csatár, Giovane Élber és a stadionbemondó Stephan Lehmann.

Élber július 23-án ünnepli 50., Lehmann pedig június 23-án 60. születésnapját. A két szurkolói kedvenc az "51" klubmagazinnal koccintott a sörkertben, és nagy közönség előtt mesélt libabőrös pillanatokról - íme egy részlet a beszélgetésből.

Stephan, mennyire vagy hálás stadionbemondóként egy olyan emberért, mint Giovane Élber?

Lehmann: Végtelenül hálás. Gondolj bele: Aki a szögletzászlótól lő a kapuba, vagy szurkolás közben szőnyegbe burkolódzik. Giovane, mindig látszott rajtad, hogy azért fociztál, mert ez mélyről fakadt benned, a focit mindig ajándéknak tekintetted.

Melyik volt a kedvenc Elber gólod?

Lehmann: Nem a legszebb góljai közé tartozott, úgy mint például az év gólja 1999-ben a Rostock ellen a szögletzászlótól - de számomra minden idők egyik legérzelmesebb Bayern-gólja a madridi Estádio Bernabéuban volt...

Élber: Ah, libabőrös leszek...

Lehmann: ... A Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzése 2001-ben: Giovane bal lábbal szerezte az 1:0-s győztes gólt, amely a döntőbe jutás alapja volt. Majdnem lebontottuk a lelátót az örömtől.

Élber: Tizenkét nappal korábban térdműtéten estem át. De én tényleg játszani akartam. Ottmar Hitzfeld azt mondta: 'Talán a második félidőben, Giovane. Még hátra van a visszavágó is.' Azt mondtam: 'Edző úr, jól edzettem, és jól érzem magam. Hadd játsszak, mint mindig!' A második félidőben a semmiből kapom a labdát, megfordulok, egyenesen a kapura lövöm - és bent volt. 20 méterről a Bernabéuban!"

Lehmann: És akkor megcsókoltad a térded (nevet). Szerintem Iker Casillas nem számított arra, hogy csak úgy lőni fogsz. Meglepted őt.

Egészségetekre, legendák! Élber július 23-án ünnepli 50., Lehmann pedig június 23-án 60. születésnapját

 

Tényleg hallod a stadion bemondóját, miután gólt lőttél?

Élber: Abban a pillanatban nem hallasz semmit. Még a szurkolók éljenzését sem. De aztán jön: 'Góóól! A kilences számmal: Giovane....' Ha ezt hallod, az leírhatatlan. Vagy amikor a meccs előtt arra vársz, hogy beengedjenek a pályára, hallod, hogy Stephan bemondja a felállást, és azt gondolod magadban: 'Ez király!.'

Lehmann: 1996-ban kezdtem stadionbemondóként, Giovane 1997-ben jött. Nagyszerű éveket töltöttünk együtt az Olimpiai Stadionban. Az Allianz Aréna csak 2005-ben nyitotta meg kapuit.

Élber: Az Olimpiai Stadion volt az otthonom. De volt egy meccs, ahol szomorú voltam, hogy ott gólt lőttem.

2003 novemberében a Bayern ellen a Lyonnal?

Élber: Pontosan. Stephan pedig kénytelen volt bejelenteni: 'Gól az Olympique Lyon-nak! A kilences számmal...' És akkor az egész stadion azt kiabálta: 'Giovane Élber!' Libabőrös voltam!

Lehmann: Az, hogy a Bayern-szurkolók így reagálnak, akkor nem lepett meg. Giovane mindig is minden volt: tehetséges labdarúgó és olyan ember, aki megállt a pályán, ha megszólították, még akkor is, ha éppen nem volt sok ideje. Tényleg soha nem keltetted azt a benyomást, hogy nem érdekel a rajongó.

Könnyű a Giovane Élber nevet a mikrofonba kiabálni?

Lehmann: Ó, a név olyan, mint egy hullám: GI-O-VA-NE! És az Élber az ajkakon is jól mutat.

2001. szeptember 11. után Giovane a béke galambját formálta meg, amikor egy gólt ünnepelt. Tehát neked is van komoly oldalad, Giovane?

Élber: Ez a Freiburg ellen volt, 1:0-ra nyertünk. Az öltözőben, a szállodában csak az USA-ról beszéltünk - de játszanunk kellett.

Lehmann: A világ kollektíven sokkos állapotban volt.

Élber: Igazából egyáltalán nem volt kedvem focizni, de nem tehettem semmit, amikor gólt rúgtam. Aztán csináltam egy békegalambot.

Lehmann: Az ilyen pillanatok, amikor még a tréfamester Giovane Élber is egészen komolyan beszél, különösen emlékezetesek. Hasonlóan érzek a 2020-as lisszaboni Bajnokok Ligája-döntővel kapcsolatban is: járványos, szellemmeccs - egy ilyen döntő nézők nélkül! Még mindig emlékszem, ahogy mindketten belenéztünk az üres körbe, és azon gondolkodtunk, hogy mi történne itt normális esetben.

A tökéletes hely kerekszámos születésnapra koccintani: A Paulaner Nockherberg München szívében

 

Tényleg nagy zajt csapott a lelátón. A párizsi delegáció igencsak meglepődött.

Élber: A meccs után már nem volt hangom.

Lehmann: Azt mondtuk magunknak: Most mi leszünk a Südkurve! Aztán mindent beleadtunk. Utólag hallottam, hogy nagyon jól hallottak minket otthon a televízióban. 'Hurrá, hurrá, Bayern, itt vannak!'

Élber: Ezért a klubért élünk. És azt akartuk, hogy a játékosok hallják, hogy nincsenek egyedül.

Giovane, emlékszel arra, amikor először játszottál nagy közönség előtt?

Élber: Ez 1991-ben történt Brazíliával az U19-es világbajnokság döntőjében Portugália ellen. 128.000 néző a régi lisszaboni Estádio da Luzban! Időbe telt, mire belerázódtam a játékba - és aztán a büntetőpárbajban is hibáztam. 2:4-re kikaptunk. Szívesen ástam volna egy gödröt és elbújtam volna.

Milyen érzés volt számodra, Stephan, először állni a füvön az Olimpiai Stadionban?

Lehmann: 1996. augusztus, 2. játéknap, hazai mérkőzés a VfL Bochum ellen, végeredmény 1:1. Ezer halált haltam! Szörnyű! Gigantikus! Rutinom volt a mikrofonnal, de még mindig kétszeresen és háromszorosan féltem attól, hogy hibát követek el.

Élber: Ezt otthon is elpróbáltad előtte?

Lehmann: Nem, ezt nem teheted. Tudtam, hogy a mélyvízbe kell ugrani, De szerencsém volt. Amikor a meccs előtt bemutattak, mint új stadionbemondót, a Südkurve teljesen szívélyesen fogadott.

Élber: Hallottam, hogy azóta egyetlen hazai meccset sem hagytál ki. Hogyan oldod meg ezt?

Lehmann: Közben ez nem egészen igaz. A korona miatt. 2021 áprilisában ki kellett hagynom a Leverkusen elleni hazai meccset, egy szellemmeccset. De valójában robusztus természetem van. Persze néha megfázol, de ez nem baj. 26 év alatt valójában csak egy meccset hagytam ki.

Mindketten legendák vagytok a rajongók számára. Mit jelent ez számotokra?

Élber: Ilyesmiről nem lehet álmodni. Nemrég Párizsban jártam, és olyan emberekkel találkoztam, akik fényképet akartak készíteni velem. Beszélnek a céljaimról, a fehér cipőmről, az 1998-ban bevezetett sörfürdőről. A szurkolók megérezték, hogy a futball nekem nem munka. Ez volt a szenvedélyem. Én pedig igyekeztem mindent megtenni, hogy a szurkolók a meccs után hazamennek, és azt mondják: jó volt látni Giovane-t a pályán.

Lehmann: Számomra a legenda kifejezés azt jelenti, hogy hosszú ideig hű maradtál valamihez, végig csináltad, és nem dobod be azonnal a törölközőt, ha valami nem megy olyan jól. Másrészt azt gondolom magamban: 'A francba, öregszem' (nevet)!

Élber: A legszebb dolog számomra, hogy a szurkolók beválasztottak az FC Bayern évszázad csapatába. 100 év alatt nagyon sok jó futballista játszott az FC Bayernben - és akkor a szurkolók téged választanak Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Stefan Effenberg.... mellé... Ennek nagyon örülök. Itt Brazíliában csak akkor mész múzeumba, ha meghalsz (nevet).

Mindketten itt ülnek a születésnapjuk alkalmából. Mit szeretnétek kívánni egymásnak ezen a napon?

Élber: Jó egészséget kívánok, ennyi az egész. És ugyanezt kívánom az FC Bayernnek is. Hogy továbbra is egy egészséges klub maradjon. Ez az alapja annak, hogy a klub továbbra is sok bajnoki címet nyerjen.

Lehmann: Az egészség a legfontosabb. A világnak is békét kívánok. Az FC Bayern számára pedig azt, hogy soha ne hagyja figyelmen kívül hagyományos értékeit és eredetét minden útja során, beleértve a nemzetközi szereplést is. Egy olyan klub, mint az FC Bayern, több mint a profitmaximalizálásra való törekvés.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: fcbayern

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet