Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Beckenbauertől Müllerig, Lahmtól Alabáig

A Bayern München Németország meghatározó klubja és egy igazi európai futballnagyhatalom.

Ők a legsikeresebb futballklub Németországban, rekordszámú, 32 Bundesliga-címet és 20 DFB-Pokal-trófeát nyertek. Dominanciájukat jelzi, hogy 2013 óta zsinórban 10 Bundesliga-címet nyertek meg.

Nemcsak Németországban értek el sikereket: hatszor koronázták meg a csapatot Európa bajnokaként (háromszor a Bajnokok Ligája-korszakban), egyszer megnyerték az Európa Ligát (akkoriban az UEFA-kupát) és a Kupagyőztesek Kupáját (ami ma már nem létezik). Ez a siker egy erős akadémiának köszönhetően jött létre, amely az évek során rengeteg tehetséges játékost nevelt ki.

A klub 1900-ban alakult, majd két évvel később létrejött az akadémia és a junior csapat. Az elmúlt évek során a Bayern sikerének alapját az adta, hogy az akadémiának megvolt az a tulajdonsága, mellyel csúcskategóriás játékosokat vonzott és nevelt. Valóban, néhány nagy név végzett a Bayern akadémián, akiket az alábbiakban mutatunk be:

Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer valószínűleg a Bayern München akadémiáján végzett legnagyobb játékos volt, és minden idők legjobb labdarúgói között tartják számon.

Irányítói képességei és elegáns játékstílusa miatt a "Der Kaiser" (a császár) becenevet kapta. Az 1972-es Aranylabdás labdarúgó középpályásként kezdett, mielőtt átállt a védelembe. Valójában az idő nagy részében védőként (söprögetőként) játszott, és a '60-as és '70-es években ő határozta meg ezt a szerepet.

Öt évet töltött a Bayern ifjúsági csapatában, és végül 1964-ben debütált a Pirosaknál. 13 hosszú évet töltött a klubnál, mely idő alatt több mint 580 mérkőzésen vett részt. 1974 és 1976 között segített a klubnak négy Bundesliga-bajnoki címet és három egymás utáni Európa-kupát nyerni.

Természetesen legendás a Német-válogatottnál nyújtott teljesítménye is. 1974-ben világbajnoki címig vezette a Die Mannschaftot, miután két évvel korábban Európa-bajnoki címet szerzett a csapattal. Több mint 100 alkalommal lépett pályára a válogatottban.

A kétszeres vb-győztes játékos aktív pályafutása után is építette örökségét. 1990-ben Németországot a világbajnoki címig vezette, melyet meg is nyert – a hivatalos megnevezése a Team Chef volt a képzettség hiánya miatt –, így Mario Zagallo után csak a második ember lett, aki játékosként és edzőként is világbajnokságot tudott nyerni.

Sepp Maier

A 'Die Katze von Anzing' (az anzingi macska) becenevet gyors reflexei és hihetetlen mozgékonysága miatt kapta Sepp Maier, mivel ő minden idők egyik legeredményesebb kapusa, akit Németország valaha látott.

Maier, aki egész pályafutását csakis a Bayern kötelékében töltötte, 1959-ben csatlakozott a Bayern München akadémiájához, és 1962-ben debütált az idősebb korosztályban. 18 éven át tartó előkelő karrierje során a Bayern színeiben 700 alkalommal lépett pályára, ami klubrekord.

Négy bajnoki címet és három Európa-kupát nyert, a Bayernnel sok más ezüstérem mellett. Maier szerves tagja volt annak a német csapatnak, amely 1972-ben Európa-bajnokságot és 1974-ben világbajnokságot nyert.

Háromszor lett az év német labdarúgója, aki arról volt híres, hogy nagyon hosszú rövidnadrágot viselt. Maier visszavonulása után sokáig edzősködött a Bayernnél, és a válogatott edzőjeként is tevékenykedett egészen addig, amíg 2004-ben vitába keveredett Jurgen Klinsmannal.

Hans-Georg Schwarzenbeck

Hans-Georg Schwarzenbeck világklasszis középhátvéd volt, és ő is egy olyan játékos volt, aki egész pályafutását a Bayernnél töltötte, miután 1962-ben 14 évesen csatlakozott az akadémiához.

1966-ban debütált a felnőttek között, és több mint 400 meccsen lépett pályára a klubban, hatszor megnyerte a Bundesligát és háromszor az Európa Kupát. Az 1974-es Európa-kupa-döntőben az Atletico Madrid ellen egy hosszútávú lövéssel szerezte meg az egyenlítő gólt. A Bayern ekkor 4-0-ra nyerte meg a visszavágót.

Tagja volt annak a német válogatottnak is, amely 1972-ben Európa-bajnokságot és 1974-ben világbajnokságot nyert.

Paul Breitner

Paul Breitner a martalóc balhátvéd, aki a világ egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát az 1970-es és 80-as években vált ismertté. Csak 1970-ben 19 évesen csatlakozott a Bayern Münchenhez, de 1971-ig kellett várnia, hogy bekerüljön az első csapatba, mivel kötelező katonai szolgálatot kellett teljesítenie.

De miután ezt megtette, már nem volt visszaút. Breitner jellegzetes frizurájával és hozzáillő szakállával gyorsan sztárjátékossá vált. Kétszer szerepelt a Bayernnél, 1970-74 és 1978-83 között. Közben három szezont játszott a Real Madridban (1974-77) és egyet az Eintracht Braunschweigben (1977-78).

Öt bajnoki címet és egy Európa-kupát nyert meg a Bayernnel. Németországgal 1972-ben Európa-bajnokságot és 1974-ben világbajnokságot nyert. Az 1974-es Hollandia elleni világbajnokság döntőjében egyenlítő gólt szerzett Németországnak, mielőtt Gerd Müller megszerezte a győztest találatot.

Klaus Augenthaler

A kiváló védő, Klaus Augenthaler a Bayern München legjobb nevelt játékosai közé tartozik.

Augenthaler egész pályafutását egy csapatnál töltötte, így 15 évig viselte a Bayern mezt, miután 1976-ban a felnőtt csapatban debütált. Körülbelül 545 meccsen lépett pályára a Bayernben és közben hét bajnoki címet nyert.

Augenthaler a német válogatottban is kiválóan szerepelt és tagja volt az 1990-es világbajnokságot megnyerő csapatnak. Visszavonulása után segédedzőként dolgozott a Bayernnél, és még az 1995/96-os szezon utolsó meccsén is irányította a csapatot.

Dietmar Hamann

Dietmar "Didi" Hamann a Bayern München csapatában kezdte el karrierjét és sikeres pályafutása során olyan csapatokban játszott, mint a Liverpool, a Newcastle United, a Manchester City és a Bolton Wanderers.

A keményen védekező középpályás 1989-ben, 16 évesen csatlakozott a Bayern München akadémiájához. Hamann először 1993-ban debütált egy olyan sztárcsapatban, amelynek tagjai voltak: Lothar Matthaus, Thomas Helmer, Oliver Kahn stb.

Hamann 1998-ig a Bayernnél volt és két Bundesliga-címet nyert. 1998-ban a Newcastle-be, majd egy szezonnal később a Liverpoolba került. Kiemelkedő szerepet játszott a 2005-ös Bajnokok Ligája döntőjében: a félidőben lépett pályára Kaká lecserélését követően, és segített a Liverpoolnak legyőzni az AC Milant Isztambulban.

Thomas Hitzlsperger

Hitzlsperger nem játszott a Bayern München felnőtt csapatában, de a Bayern Akadémia kiváló tehetsége volt. Miután 1989-ben hétévesen csatlakozott az akadémiához, a Bayernnél végezte labdarúgó tanulmányait és 2000-ig Münchenben maradt.

Ezután az Aston Villához szerződött és 2001-ben debütált az angol csapatban. A középpályás a továbbiakban olyan csapatokban futballozott, mint a VFB Stuttgart, a Lazio, a West Ham, a Wolfsburg és az Everton. 2006/07-ben segítette a Stuttgartot megnyerni a Bundesliga-bajnoki címet.

Emellett 52-szer nyert német válogatott színeiben.

Owen Hargreaves

Az angol középpályás, aki Németországot, Kanadát vagy Walest is képviselhette volna a Bayern becserkészte, miután családja Kanadába költözött.

1997-ben csatlakozott a Bayern akadémiájához és 2000-ben debütált felnőtt keretben. A Bayernnél szerzett hírnevet, több mint 200 alkalommal lépett pályára és munkabírása és passzolási képessége egy ideig Európa egyik leghatékonyabb és legkeresettebb játékosává tette a középpályán.

Bár pályafutását sérülések sújtották, négy Bundesliga-címet és egy Bajnokok Ligája-trófeát nyert a Bayernnel, majd 2007-ben a Manchester Unitedhez igazolt, ahol 2007–2008-ban Premier League-et és Bajnokok Ligáját nyert.

Philipp Lahm

Philipp Lahm a klub és az ország legendája.

Több mint hét évet töltött a Bayern München akadémiáján, miután 11 évesen csatlakozott a csapathoz. 2002-ben debütált először a csapatban, de csak a kétéves Stuttgartban töltött kölcsön szereplése után erősítette meg magát az első csapatban.

Lahm, aki bal- és jobbhátvédként is játszhatott hamarosan a klub és az ország támaszává vált és több mint 500 meccsen lépett pályára a klub színeiben. Ez idő alatt nyolc bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját nyert. Pályafutása későbbi szakaszában Pep Guardiola bevetette egy mély középpályás szerepkörbe, gyorsan alkalmazkodott a poszthoz és ott a világ egyik legjobbja lett.

2014-ben Németországot is kivezette a világbajnokságra és 113 meccsen lépett pályára a Die Mannschaft színeiben.

Paolo Guerrero

A perui legenda, Paolo Guerrero a Bayern Münchennél kezdte pályafutását. Geurrero 2002-ben, Alianza Limától csatlakozott a Bayern juniorcsapatához. 2004-ben debütált az első csapatban. 2006-ban távozott a Bayerntől, miután 44 meccsen 13 gólt szerzett.

A továbbiakban olyan csapatokban játszott, mint a Hamburger SV és a Corinthians, akiket 2012-ben a klubvilágbajnokságig vezetett.

A 38 éves veterán 38 gólt szerzett válogatottjában és minden idők legsikeresebb góllövője lett.

Mats Hummels

A világ egyik legjobb védőjének tartott Mats Hummels 1995-ben, hatévesen szerződött a klubhoz.

A 2006/07-es szezon utolsó mérkőzésén debütált az első csapatban. Hummels azonban kölcsönszerződés után 2009-ben végleg csatlakozott a Borussia Dortmundhoz. Dortmundban nőtt fel és Németország egyik legjobb védőjévé nőtte ki magát. Erőteljes és jó passzairól, vezetői tulajdonságairól vált ismertté.

2016-ban visszatért a Bayernhez, a vb-győztes három bajnoki címmel segítette a klubot a Bundesligában, mielőtt a Dortmundhoz másodjára tért volna vissza.

Bastian Schweinsteiger

A koraérett tehetség 1998-ban, 14 évesen csatlakozott a Bayern München akadémiájához, és gyorsan mászott fel a ranglétrán. 18 évesen, 2002-ben debütált először a csapatban a Bajnokok Ligájában. A kezdetben szélső poszton játszó Schweinsteiger pályafutása előrehaladtával egy box to box középpályássá alakult át, és a világ egyik legjobbja lett.

Összesen 17 évet töltött a Bayernnél, több mint 500 meccsen lépett pályára és segített a klubnak nyolc Bundesliga-címet és egy Bajnokok Ligája-trófeát nyerni. A 2014-es világbajnokság döntőjében nyújtott teljesítménye fenomenális volt, a középpályás játéka művészi szintekre emelkedett.

Németországban is sztár volt, segített megnyerni a 2014-es világbajnokságot. Az Argentína elleni döntőben nyújtott teljesítményét mindkettő játékrészben dicsérték.

Pályafutása során később a Manchester Unitedben és az MLS-ben, a Chicago Fire-ben is játszott.

Thomas Müller

A sokoldalú csatár, Müllert a világ egyik legjobbjaként tartják számon, különösen fénykorában.

2022-től elmondható, hogy Müller körülbelül 22 éve már Bayern München tagja. A kiváló játékos több mint 600 alkalommal lépett pályára minden mecset egybevetve és még mai a napig is szerves részét képezi a csapatnak. Jelenleg a harmadik helyen áll a Bayern-játékosok listáján, akik legtöbbször szerepeltek a klub színeiben. Emellett minden idők harmadik legjobb góllövője a klubban.

A Bayernnel 11 bajnoki címet és két Bajnokok Ligáját nyert, ezzel hivatalosan is klublegenda. Nem is beszélve a német válogatottnak nyújtott tetteiről.

Ő volt a 2010-es világbajnokság Aranycipő győztese és a legjobb fiatal játékos. Kulcsszerepet játszott a 2014-es világbajnoki diadalban, és a dolgok jelenlegi állása szerint 116 meccsen játszott eddig a nemzeti 11 színeiben.

Holger Badstuber

Az impozáns védő, Badstuber 2002-ben csatlakozott az akadémiához, és 2009-ben debütált a felnőtt csapatban. Hamarosan potenciális sztárként jelölték meg, de az elülső keresztszalag súlyos sérülése 2012-ben hátráltatta a karrierjét. Soha nem gyógyult ki belőle teljesen, így 2017-ben kölcsönbe küldték a Schalkéhoz.

2017-ben Stuttgartba költözött. Utoljára 2021-ben játszott a svájci Luzerne csapatában.

Badstuber öt bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját nyert a Bayernnel.

Toni Kroos

Generációjának egyik legjobb középső középpályása, a vb-győztes Toni Kroos mindent megnyert a Bayernnel, mielőtt megismételte volna ezeket az eredményeket Madridban.

2006-ban szerződtette a Bayern Toni Kroost, aki akkor a 16. életévét töltötte. 17 évesen felkerült a felnőtt csapatba, és ő lett a Bayern legfiatalabb játékosa, aki akkoriban profi meccsen képviselte a Bayernt.

A Bayer Leverkusennél eltöltött 18 hónapos kölcsönadás után pedig, amely 2010-ben ért véget, Kroos nem vesztegette az időt azzal, hogy hírnevet szerezzen magának, hanem egyből a Bayern első csapatának alapembere lett. A Bayernnél eltöltött hét sikeres év után Kroos 2014-ben a Manchester United érdeklődése közepette a Real Madridhoz igazolt.

A tehetséges középpályás három Bundesliga-címet és egy Bajnokok Ligáját nyert a Bayernnel. Mindezek után a Real Madriddal is nagy sikereket ért el, így négy Bajnokok Ligája-trófeával bővítette a csapat hírnevét.

David Alaba

David Alaba alig 17 évesen berobban a Bayern München első csapatába, és egy ideig ő volt a legfiatalabb játékos, aki pályára lépett a klubban egészen addig, amíg Jamal Musiala meg nem törte ezt a szériát 2020-ban.

Alaba 2008-ban csatlakozott a Bayern München utánpótlásához. Miután 2011-ben kölcsönadták a Hoffenheimnek, Alaba gyorsan bekerült az első csapatba. A kezdetben balhátvéd Alaba, a posztjának egyik legjobb játékosaként építette ki magának a hírnevét. Ezt követően középpályásként és középhátvédként folytatta pályafutását a Bayernnél, 2010-től 2021-ig.

Alaba eredményei a Bayernnel 10 Bundesliga-cím és két Bajnokok Ligája győzelem. 2021 nyarán a 29 éves játékos a Real Madridhoz igazolt.

 

 

 

Fordította: Tóth Norbert

Forrás: goal.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet