Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Real Madrid CF
Real Madrid CF

Oliver Kahn: A fejlődést és a tradíciót szeretnénk ötvözni

Kahn az első vezérigazgatóként tartott beszédeben a Säbener Straße-n eltöltött első munkanapjáról számolt be: "Olyan érzésem volt, mintha hazaérkeznék. Most pedig két év történéseiről is beszélek majd nektek."

A tavalyi közgyűlés a COVID miatt sajnálatos módon nem került megrendezésre, így az 52 éves vezérigazgató 2020 július 1.-i hivatalba lépése óta először beszélt az egyesületről a sport szempontjából.

A triplázásról: "Több, mint egyedülálló"

"2020 volt az az év, amikor a klub történetében másodszor is elhódítottuk a triplát. Ez több, mint egyedülálló" - nyilatkozta Kahn, aki ezt mondta a PSG elleni (1:0) győzelem utáni élményeiről: "Amikor sétáltam fiúk felé, és megpillantottam az arcukon az örömöt, eszembe jutott: valami hiányzik. Szinte hátborzongató hangulat uralkodott. Minden öröm ellenére a családunk nélkül kellett ünnepelnünk. Olyan volt, mint egy buli barátok nélkül. Mert a klub lényege - Ti, a szurkolóink hiányoztatok."

Kahn a Bajnokcsapat előtt is tisztelgett

A Bayern legendája így tisztelgett a 9. bajnoki cím előtt: "Vannak gyerekek, akik csak egy bajnokot ismernek, az FC Bayernt. Ha elmondom a fiamnak, hogy játékosként nem mindig nyertem meg a bajnokságot, akkor azt mondaná: 'Akkora egy lúzer voltál.'  Miután sokakat bosszantanak a bajnoki címeink, azt kell mondjam, hogy a dominancia nem a mi problémánk."

4 legendánk, ezzel együtt 92 kupa távozott

"Nem csak játékosként, hanem emberként hiányozni fogtok" - mondta Kahn Thiagoról, David Alabáról, Jerome Boatengről és Javi Martinezről, akik mind nyáron hagyták el a klubot. "Köszönünk mindent amit a csapatért tettetek." Ők négyen összesen 92 trófeát nyertek Münchenben, így legendává váltak.

Ezen az úton jár Robert Lewandowski is, aki a 29 Bundesliga mérkőzésen 41 szerzett találatával Kahn szerint: "Olyan rekordot állított fel, amit senki nem lesz képes megdönteni önmagán kívül." A lengyel a "Világ legjobb csatára" és Kahn "rendkívül csalódott lenne, ha a hétfői Aranylabda-ceremóniáról nem ő hozhatná haza a rangos kitüntetést. Nála senki sem szolgált rá jobban."

Ennyit a múltról. A gazdaság jelenét így jellemezte a világklasszis kapus: "Topcsapat vagyunk, ennek megfelelően az UEFA klubrangsorában is ott vagyunk, ahol lennünk kell: az első helyen. Ugyanakkor gazdaságilag függetlenek vagyunk, és mindenünkkel jól gazdálkodunk. A sikerünket egyedül mi értük el, nem valami multimilliomos vagy befektetőcsoport. Ezt egész Európa csodálja bennünk." Ezzel együtt a vezérigazgató kihangsúlyozta, hogy sem a gazdasági sem a sportsikerek nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

"Saját erőnkből maradtunk a csúcson"

Még ha az angol bajnok kétszer többet is keres, mint a Bundesliga nyertese, nem volt okunk csatlakozni az Európai Szuperligához. "Ez lett volna az általunk ismert és szeretett futball végzete. Kifejlesztettünk egy stratégiát arra, hogy miképpen tudunk a saját erőnkből a legjobbak maradni." A vezetőség ötvözni szeretné a tradíciót és a fejlődést, és a jövőben a sem a "legnépszerűbb, hanem a legsikeresebb, és sport szempontjából a legvonzóbb csapattá" szeretnék tenni a klubot. Természetesen ez is pénzbe kerül, de nem annyiba, hogy a Rekordbajnokok ne engedhessék meg azt maguknak.

Sport terén is örömmel tekint a jövőbe Kahn: "Joshua Kimmich és Leon Goretzka szerződését is meghosszabbítottuk. Ők azok, akikben benne van a Bayern-gén. Szerencsések vagyunk, hogy magunkénak tudhatjuk őket a jövőre nézve is. Ezenkívül olyan edzőnk van, akinél a fiatal játékosok is lehetőséget kapnak. Lenyűgözött, hogy Julian Nagelsmann milyen gyorsan magába szívta és kivitelezte a tipikus Bayern-identitást." Amennyiben az FC Bayern 2022-ben a sorozatban 10. bajnoki címét is megnyeri, ők lesznek az elsők, akik ezt véghez viszik Európa 5 topligájában."

Zárásképpen Kahn egy pár szót intézett a kollégáihoz: "Köszönet illeti a felügyelőbizottságot, különösképpen Herbert Hainer elnököt és Uli Hoeneß tiszteletbeli elnököt, akik szívvel-lélekkel támogattak engem. Szeretném megköszönni a tagtársaimnak a nagyszerű és bizalmas együttműködést. Köszönöm Karl-Heinznak, hogy másfél évig kitartott mellettem, és azt is, hogy általa sok fontos dologba betekintést nyerhettem."

Beszéde utolsó sorait a szurkolókhoz intézte a vezérigazgató: "Kemény két éven vagyunk túl. Hálás vagyok a hűségetekért, a szenvedélyetekért, azért hogy mindig a legjobbat várjátok tőlünk, és a támogatásotokért. Továbbra is a saját Bayern-utunkat fogjuk járni. Vigyázzatok magatokra."

 

 

 

Fordította: Dunai Zita

Forrás: fcbayern

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet