Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Real Madrid CF
Real Madrid CF

Roy Makaay: A futballban a hatékonyság fontosabb, mint a szépség

Robert Lewandowski vadászata Gerd Müller ősrégi rekordjára felvillanyozza a Bundesligát. A lengyelnek már csak egy gólra van szüksége ahhoz, hogy beérje a Nemzet Bombázója által az 1971/72-es szezonban elért 40 gólos álomhatárt. (ez a szombati Freiburg-Bayern meccsen sikerült - a szerk.)

Az FCB '51' c. klubmagazinjának adott interjúban a Bayern legendái elmagyarázzák, mi teszi Lewandowskit annyira különlegessé - és miért írhat történelmet ebben a szezonban.

A negyedik részben Roy Makaay beszél. Játéknapjai alatt a holland a Bundesligaban 129 meccsen összesen 78 gólt szerzett, és mint minden idők leggyorsabb Bajnokok Ligája-góljának gólszerzője, már bekerült a futballtörténelembe.

4. rész - Roy Makaay a gólszerzés művészetéről

"Számomra mindig Gerd Müller lesz a legjobb. Valójában senki sem gondolta, hogy valaha is lehetséges megdönteni egy 40 gólos rekordot, még akkor is, ha a média rendszeresen spekulál erről. 2005/06-ban az első három mérkőzés után hat gólt szereztem, és előrejelzések jelentek meg az újságokban. Úgy gondoltam: hadd legyen, ez még túl korai. Végül 17 gólom lett. De most Robert valójában Gerd közelében van. Hihetetlen év volt ez számára: hét cím a Bayernnél, a világ legjobb futballistájává választották, valamint sok más egyéni díj. De Robert nem játszik önző módon. Tudja, hogy szüksége van a csapatra a gólok megszerzéséhez."

A hatékonyság a szépség előtt áll

"Miután március végén a Stuttgart ellen mesterhármast ért el, 70 perc után lecserélték - és ezt panasz nélkül elfogadta. Ambiciózus, de pont annyira, amennyire kell.

Mit szeretek Robertben: csatárként pontosan azt teszi, amire szükség van. Nem érdekli, hogy milyen gólokat szerez. Számára a cél a gólszerzés. Én is mindig ezt mondtam. Természetesen a hónap gólja csodálatos - de ez csak egyszer számít. A futballban a hatékonyság fontosabb, mint a szépség. Arról van szó, hogy valahogy kapura tegye a labdát, cselekvésre kényszerítse a kapust, csak így lehet gólt szerezni."

"Robert összjátéka Thomas Müllerrel tökéletes. Ketten pontosan tudják, hogyan akarja a másik a labdát. Természetesen Thomas és az egész csapat most segíteni akar Robertnek a 40 gól megszerzésében. Fontos azonban, hogy továbbra is a szokásos módon játszanak - és ne csak Robertnek adják a labdát. Különben nem fog menni.

Tehát: folytassa a játékot ahogy eddig, és Robertnek az esélyei önmagában meglesznek a gólszerzésre. Hihetetlen, hogy Robert hány gólt szerzett az elmúlt években. Minél idősebb lesz, annál jobbnak tűnik. Ha valaki megérdemli Gerd Müller rekordjának megdöntését, az ő."

 

 

 

Fordította: Sebastian Riedel

Forrás: fcbayern

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet