Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Real Madrid CF
Real Madrid CF

Bayern Történelem: 1967/68

Kedves Bayern szurkolók és olvasóink! Számunkra nagyon fontos, hogy minden korosztály megismerje klubunk hihetetlen történelmét. Nem csak az a fontos, ami jelenleg zajlik, hanem egy igaz szurkolónak az is fontos, hogy hogyan alakult a történelmünk.
Ebből az okból kifolyólag arra gondoltunk, hogy megismertetjük veletek a Bayern történetét kicsit részletesebben, miközben olyan adatokról szereztek tudomást, amiről sokan nem is tudnak.
3. rész. Szezon 1967/68

5 év után lejár a tréner mandátuma. Már 1967 novemberében megvolt, hogy ki lesz az utódja. Egy év cím nélkül.

Extrán egy korábbi repülőjárattal jött vissza, ezzel a szabadságát Belgrádban megrövidítette. A hagyományos karácsonyi ünnepély a játékosaival és a nagy FC Bayern családdal kihagyhatatlan volt számára.
Hiba volt ezt hinni, ahogy későbbiekben kiderül…

Ugyanis az este folyamán a futballistákat egyesével hívták a színpadra, hogy a fantasztikus 1967-es évet a KEK és a Német-Kupa győzelemmel egy arany klubkitűzővel köszöntsék, de senki sem hívta Tschiket.
A férfinek, aki inkább apa, mint tréner a fiatal játékosok számára, elkezdett folyni a könnye.
Az 1000 meghívott fő számára a botrány termeszetesen nem maradt elrejtve, ugyanúgy az újságírók számára sem. S így a karácsonyi ünnepély eseményei gyorsan napvilágot láttak. Egész München diskurál: így kell bánni egy jó trénerrel?

Tschik Cajkovskinak késve, egy vezetői gyűlésen szégyenlősen átadták a kitűzőt, mindezt persze taps nélkül. Egyes vélemények szerint ez egy szándékos “tévedés” volt, mert a jugoszláv trénernek már nem volt jövője a csapatnál.

Az üzleti igazgató a következőt nyilatkozta: “az edzői juttatásoknak is vannak határai.” – mondta Walter Fembeck.

Most már minden írásban folyik, amit Cajkovski nehezen tud feldolgozni.
Ezért ő is feladott egy levelet: az ő felmondása volt benne, melyet 1967 november 6-án címezte meg ajánlottan, melyet az FC Bayern központjában személyesen adott le.

A Sportmagazin a következőt írta: “Nem volt olyan játékos, aki ne aggódó szívvel várta volna a búcsú óráját.”

De miért nem akarja a Bayern azt a trénert megtartani minden áron, aki a csapatot világszintre emelte? A feszültség nagy volt a menedzser Robert Schwan és Cajkovski között, aki bele akart szólni a felállásba.

S itt a hatalmas feszültség a felszínre tört: “5 év után a tréner órája lejárt.”- mondta az elnök Wilhem Neudecker, és Chik kiállt magáért: “Én semmit nem változtam, de a játékosok…!”

Hirtelen a játékosoknak reklám ajánlataik érkeztek, vagy mellékszerepeket kaptak mozifilmekben. Sepp Meier és Gerd Müller 1967-ben mozivígjátékban: “Wenn Ludwig ins Manöver zieht” (Ha Ludwig bajba keveredik)

1966-ban pedig Franz Beckenbauerrel egy dalt vettek fel bakelitlemezre “Gute Freunde kann niemand trennen” (A jó barátokat senki sem választhatja szét)
A média szétszedte őket, s azt mondták, hogy már nem is a futball a legfontosabb.

https://www.youtube.com/watch?v=kQUJfpcSRQ0&feature=emb_err_woyt

A szezonban volt pár kemény vereség is:
A negyedik fordulóban 6:3-as vereség a Dortmundtól, a 14. játéknapon 4:1-es vereség Bremaban, sőt a 16. meccsnapon 7:3-as vereség a Nürnberg otthonában.
A Bayern játékosainál leginkább a kondícióval volt probléma ezeken a meccseken. Ennek ellenére a brémai meccs után tett nyilatkozat elég furcsa volt Cajkovskitól: “Ez a vereség nem olyan vészes!”
Franz Beckenbauer télen bepanaszolta a trénert, a “Bayern-visszhang”-os véleményéért: “Már nem vesszük annyira komolyan a dolgokat, mint korábban.”

A klubtörténelemben a 67/68-as szezon egy “közbejött mélyrepülésként” lett elkönyvelve.
Egy szezon bármilyen cím nélkül.

A müncheniek csak 5. helyen végeztek a bajnokságban, 9 ponttal a bajnok Nürnberg mögött!

A német kupában a második ligás Bochum ellen estek ki.

A KEK-ben az elődöntőig jutottak, ahol az ellenfél az AC Milan volt.

A tréner Tschik Cajkovskit kritizálták, mert hiányzott belőle a nagyravágyás. A kapitány Werner Olk később megjegyezte: “A tűz hiányzott belőle!”
Szakmai hianyosságokat is találtak nála, méghozzá Beckenbauer: “Az ő támadójátéka nem volt elég a bajnoki címhez, hiányzott belőle az elképzelés. “

A játékosok menüjében gyakran volt kacsa és malac. Finom, de nem igen sportolóknak való. Cajkovski háta mögött így is Fembeck már töröltetett néhány megrendelést a hotelkonyhából.

Mindenki egyetértett: A csapatnak szüksége van egy keményebb kezű trénerre. Branko Zebec, mint utód, már november végén biztos volt hogy érkezik.

Egy 3:3- döntetlennel az MSV Duisburg ellen, 5 év után befejeződik karrierje a Bayernben. Nem megy el büszkeség nélkül: “Nagyon örültem, hogy ezekkel a fiatalokkal dolgozhattam. Egy fantasztikus időszak volt.”

A szerződés lejárta előtt 4 héttel lett vége mindennek. A Dél-amerikai útra júniusban már Branko Zebec kezében volt a stafétabot.

Fordította: Kun Béla

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet