Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt

FC Bayern München: A képzelt lekötött bankszámla

Mennyi is érhető el valójában?

Lekötött bankszámla. Ez a szó jellemzi évtizedek óta az FC Bayern pénzügyi erejét. Hoeneßtől gyakran lehet ezt hallani, bár ez így ebben a formában nem létezik. Valójában a klub milliói több különböző számlán és értékpapíron található. A pénz nagy része a klubpartner Hypo Vereinsbank-ban van.

De ez mennyi is pontosan?

Az utolsó zárónapon 2018 június 30-án a realizált likviditási tartalék 220,8 millió eurót tett ki. Az, hogy ezt a pénzt hogyan kezeli a klub, az szigorúan meg van határozva. Az átigazolási filozófia egy kissé rejtett az FC Bayern München AG éves jelentésében. Hátulról a harmadik pontban az FC Bayern elkötelezett, hogy egy bevételorientált kiadáspolitikát folytat. A klub már 2018-ban egy jelentős befektetést prognosztizált a játékoskeretbe. Ennek azonban a tervezet szerint szigorúan a rendelkezésre álló fizetőképességből és a létrejövő cash flow-ból kell finanszírozni.

Világosan fogalmazva: Az átigazolási időszakban csak az úgynevezett lekötött folyószámlát lehet használni. Hitelből játékost vásárolni az FC Bayernnél kizárt. Ez megmagyarázza azt is, hogy Hoeneß miért nyilatkozott olyan visszafogottan Leroy Sané tervezett átigazolásával kapcsolatban. Mert az átigazolása esetén, a pénzügyi keretet nagyon nehezen lehetne tartani. Új érkezőre legfeljebb 80 millió eurót tudnak fordítani. Sané értékét a Manchester Citynél 100 Millió euróra becsülik.

Hogyan is működik az átigazolási Póker?

A Sport Bild információi szerint az FC Bayern a Manchetser Cityvel folytatott első megbeszélései után bízik abban, hogy teljesíteni tudják a klub átigazolási követelményeit. A vezetés most várja a Sané jelzését. A válogatott játékos a Los Angeles és Hawai nyaralása után hozza meg a döntését az átigazolást illetően. A játékos fizetésével és egy öt éves szerződéssel együtt az FC Bayern esetében az átigazolás teljes csomagja nagyjából 175-200 millió euró lenne.

Sané évente 9,3 millió eurót keres. A tárgyalások a Cityvel a fizetés miatt akadtak meg. A City 11 millió eurós fizetési ajánlatát túl kevésnek találja Sané ügynöksége. A követelések várhatóan 20 millió euró éves fizetés körül várhatóak. Ennyit a Bayern nem ajánl, de legalább 2 millióval többet, mint a City ajánlata. Köszönhetően annak, hogy Ribéry távozásával a klub megspórolt egy 15 millió eurós fizetést, valószínűleg van még mozgástere a Münchenieknek ebben a pókerben. Ennek ellenére ezt a teljes költségcsomagot kemény kigazdálkodni.

A Bayern vezetőség szemei előtt most már a 2019 évi jelentés van, amely június 30-val zárult. Az elmúlt szezonban tudatosan fogták vissza az átigazolásokat. Leon Goretzka ingyen érkezett a Schalke 04-től, Serge Gnabry kölcsönszerződés után tért vissza a Hoffenheimtől. Egyedül a fiatal tehetségért Alphonso Daviesért fizettek 10 millió eurót. James-ért a Bayernnek 2018 szeptemberében 6,5 millió bérleti díjat kellett fizetnie a Realnak, mert a 42 millió eurós kivásárlástól elállt a klub. Ezzel szemben Douglas Costa értékesítéséből 40 millió eurót kaptak, Arturo Vidal után 18 millió eurót, Sandro Wagnerért 5 millió eurót és Juan Bernatért szintén 5 millió eurót.

Az FC Bayern 68 millió eurós átigazolási pluszra számíthat. Azonban a Juventus 3 részletben fizeti ki Douglas Costa teljes vételárát, tehát nem azonnal teljesül a bevétel. Teljesen ingyen Goretzka sem érkezett. A válogatott játékosnak az ingyenes ügyletért egy millióban mért kétjegyű összeget kell kapnia, amely az FC Bayern személyi költségeiben jelenik meg.

A következő üzleti jelentésben Jan Christian Dreesennek, a jelenlegi pénzügyi felelősnek kellene rekordnyereséget bejelenteni. A Bayern rekord nyeresége 39,2 millió euró a 2016/2017-es szezonból. A nyereség a 220,8 millió likviditási tartalék mellett más területekről származó nyereségből jön létre. Ennek eredményeként a lekötött számla nagyjából 260 millió eurót tesz ki. A tendencia tovább emelkedik.

Azonban: Ennek az összegnek egy része már elköltött. A következő átutalásoknak 2019 július 15-ig kell megtörténnie. Ennek következtében a VfB Stuttgrat megkapja a 35 millió eurós kivásárlási záradék díját a világbajnok Benjamin Pavard után. Lucas Hernandez 80 millió átutalási díját az FC Bayern először részletben fizeti. Egy előleget az Atleticonak már tavasszal kellett volna fizetni. A 3 milliót a Hamburg csatáráért már az előző szezonban kifizették.

Összesen az FC Bayern kiadási oldalán 118 millió euró szerepel. Ellenben 31,5 millió euró bevétel Mats Hummels eladása után. A fiatal tehetség Wooyeong Jeongért a Freiburg 4,5 millió eurót fizetett. Marco Friedl-ért 3,5 millió eurót kaptak a Brémától. Egy esetleges 80 millió eurós transzfer esetén a Bayern vezetői egy alapvető kérdéssel szembesülnek. Akarják-e a lekötött számlájukat egy átigazolási szezon alatt kiüríteni?

Az egyik döntés. Sané érkezése esetén szeretné-e a klub a saját pénzügyi korlátait elérni? Az FC Bayern továbbra is dolgozik Leroy Sané Bundesligába való visszatérésén. Az átigazolás eléggé bonyolult. Azonban a Bayern vezetőség B terve aligha lenne kevésbé látványos.

Az FC Bayernek átigazolási cetlijén szerepel Dembélé

A Sport Bild információi szerint a Bayernek a cetlijén szerepel a Barcelona sztárja Ousmane Dembélé, arra az esetre, ha a Sané ügylet meghiúsul.

A Bayernben Karl Heinz Rummenigge az, aki Dembélé személyének a nagy támogatója, a profi futballistát már hosszú idő óta érdekesnek találja. A Bayernt már 2016-ban is érdekelte a francia. Akkor a francia a Borussia Dortmund mellett döntött. Először egy másik klubban szeretett volna fejlődni mielőtt egy nemzetközi top klub mellett dönt. Azóta a szélsőt a Bayern sosem vesztette szem elől. Az akkori átigazolás sikertelen volt, mert Dembélé ügynökeinek „csillagképe” teljesen átláthatatlan volt. Időközben a Bayern beszélt a megfelelő ügynökkel is.

A Sport Bild információi szerint Hasan Salihamidzic sportigazgató már március végén találkozott a csapat hoteljében a Freiburg elleni idegenbeli meccs után Marco Lichtsteiner ügynökkel. Abban az időben Dembélé átigazolása volt a fő téma, de a kapcsolatuk megmaradt. Dembélé fő ügynöké Moussa Sissoko nem volt ott a beszélgetésen. Dembélé szerződése 2022-ig köti a Barcelonához. Az elmúlt héten volt egy beszélgetése a klubnak a játékos jövőjével kapcsolatban. A Barca biztosította a játékost, hogy a jövőben is terveznek vele. Kérdés, hogy ez így marad-e. Az Atleticos Griezmann közelgő elkötelezettsége mellett még mindig vannak pletykák azzal kapcsolatban, hogy Neymar visszatér a PSG-től.

Ezeket a fejleményeket figyelik az FC Bayernnél. Ha a Barcelona mindkét sztárjátékost megszerzi, akkor több esély lenne arra, hogy megszerezzék Dembélét az elképesztően magas, csillagászati, 400 millió eurós kivásárlási záradék nélkül. Dembélé átigazolási összegének továbbra is Sané dimenziójában kell mozognia. Szintén magas költségek miatt mondott le a Bayern az Atletico hatosáról Rodrigoról, és az Ajax védőjéről Matthijs de Ligtről. Salihamidzic Callum Hudson Odoi megvásárlását még megkísérli, de ez az ügylet a Sané vagy Dembélé ügylettől teljesen független.

Timo Werner továbbra is egy alternatíva marad ezen a nyáron, de ő a Bayern prioritásában Sané mögött áll. A 2020-as szabadon igazolható opciót szívesebben választanák.

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: Sportbild.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet