Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Kohler: Franznak szobrot kellene állítanunk Gerd Müller mellé

Franz Beckenbauer szövetségi kapitány irányításával Jürgen Kohler 1990-ben világbajnok lett. A kicker interjúban arról beszél, hogy mi jellemezte a CSÁSZÁRT, melyik találkozásra emlékszik különösen, és hogyan tiszteleghetnének méltóan a most elhunyt Beckenbauer előtt.

Mr. Kohler, hogyan reagált Franz Beckenbauer halálára?

Mélységesen megrázott, hogy elhagyott minket. Egész pályafutásom során fontos ember volt, nem csak edzőként az 1990-es világbajnokságon. Ha utána bármikor tanácsra volt szükségem, mindig felhívhattam. Mindegy, hogy sportról, szponzorokról vagy más témákról volt szó. Ez tette őt olyan rendkívülivé. Nemcsak hatalmas labdarúgó volt, talán a valaha volt legjobb, de emberként is lenyűgöző volt.

Mely tulajdonságait emelné ki Beckenbauernek?

Az alázatát és az emberekhez való közelségét. Könnyedségével, gondtalan hozzáállásával és optimizmusával a futballon túli bálvány volt. Nem csak Németországban, hanem nemzetközi szinten is. Lenyűgöző volt, hogy egy ember mennyire magával tud ragadni másokat.

Van olyan pillanat, amelyre különösen emlékszik ?

Az 1990-es világbajnokságon a Hollandia elleni nyolcaddöntő előtt bementem a szobájába. Korábban sérülés miatt kihagytam a három csoportmeccset. Megkérdezte, hogy vagyok. Mondtam, jól. Csak annyit mondott: 'Szegény Marco…' Szóval tudtam, hogy van Basten ellen fogok játszani. Aztán szép napot kívánt, és azt mondta, hogy pihenjek egy kicsit. Ahogy ezeket a dolgokat ilyen lazán megoldotta, ez megkülönböztette őt a többiektől.

Hogyan vezette a csapatot 1990-ben?

Könnyedségével az alapvető bizalom érzetét keltette. Nem csak bennem, hanem azokban is, akik nem játszottak. Közölte velük, hogy továbbra is fontos szerepet töltenek be, és másokat is ösztönözniük kell a legjobb teljesítmény elérésére. Hittek benne. Még ha azt mondta volna, hogy átúszhatjuk a Comói-tavat annak ellenére, hogy befagyott, azt is elhittük volna.

A mondása: 'Menjetek ki és focizzatok!' legendás. De Beckenbauer edzőnek is volt egy nagyon aprólékos oldala.

Amikor az ember belépett a szobájába, csak VHS kazettákat látott mindenhol. Ha le akartál ülni, először helyet kellett teremtened magadnak. Nagyon jól dolgozott edzői csapatával és Holger Osieckel, hihetetlen sok tapasztalatot szerzett pályafutása során. Ezáltal nagyon jól át tudta adni az elképzeléseit a játékosoknak.

Mikor találkozott utoljára Franz Beckenbauerrel?

2020-ban a covid időszakában. Az 1990-es világbajnokoknak találkozót szerveztek Olaszországban, felhívtam, hogy nem tudok jönni. Akkor még senki sem tudta, mire képes a vírus. Abban az évben lemondtam a nyári szabadságomat, és nem tudtam Firenzébe repülni. Amikor Franz egészségi állapota később megromlott, többször beszéltem feleségével, Heidrunnal telefonon.

A 2006-os Sommermärchen-ügy árnyékot vetett Beckenbauer életére. Ön szerint megérdemelte?
Nem hiszem. Ha alaposan megnézed, láthatod, milyen hihetetlen dolgokt tett a hazánkért. Németországot 2006-ban nagyon pozitívan fogadták, a futballvilág együtt ünnepelt – ebben Franz is nagy szerepet játszott. A világbajnokság pedig bizony sok pénzt hozott hazánk kasszájába.

Berti Vogts korábbi válogatott edző azt javasolta, hogy a DFB-kupát Franz Beckenbauerről nevezzék el. Mit gondol róla?

Ezt 100 százalékosan támogatnám, hogy a neve fenmaradjon. Megtiszteltetés lenne, amely megfelel annak a szolgálatnak, amelyet nem csak a német futball, hanem az egész ország számára tett. És még valami: Gerd Müller joggal kapott szobrot a müncheni Allianz Aréna mellett. Azt hiszem, jó lenne, ha Franz csatlakozna hozzá. Franznak szobort kellene állítanunk Ger Mülleré mellett.

 

 

 

Fordította: Liszátz Péter

Forrás: kicker.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet