Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Leroy Sané: Van még szabad hely

Leroy Sané extra motivációval kezd neki a 2024-es EURO-évnek - állítja a német válogatott játékos.

Ebben a mélyinterjúban elárulja, mi köze van ehhez Thomas Tuchelnek és Pep Guardiolának, és miért nem szabad soha abbahagyni a tanulást.

Leroy, Christoph Freund sportigazgató szerint minden idők legjobb Sanéját látjuk most - igaz ez?

Elégedett vagyok a saját teljesítményemmel az utóbbi időben, de nem szeretek ilyen szuperlatívuszokban beszélni magamról(vigyorog). Mindenesetre mindent megteszek azért, hogy ez így folytatódjon a szezon végéig.

Az FC Bayernnél sosem lehet pihenni - a dicséret is azt jelenti, hogy nincs lazsálás?

Egy olyan klubnál, mint az FC Bayern, túl nagy a nyomás ahhoz, hogy megpihenj. Ráadásul még hosszú út áll előttünk ebben a szezonban. Eddig egész jól ment, de én is meg akarok tenni mindent, amikor tavasszal a Bajnokok Ligájában és a bajnokságban a kritikus időszak elé nézünk.

Egész életedben a legmagasabb elvárások és normák szerint ítéltek meg - hogyan kezeled ezt?

Nem szabad ezekre odafigyelni. Nekem amúgy is mindig megvannak a saját elvárásaim. Van, hogy gólt lövök vagy asszisztot adok, ennek ellenére lehet, hogy még mindig elégedetlen vagyok magammal. Nagyon magas elvárásaim vannak magammal szemben, amiknek mindig meg akarok felelni; ugyanúgy, ahogy az edzőm elvárásainak is.

A kritika a játék része - egyeseket hátráltat, másokat motivál. Különösen az FC Bayernnél mindig ösztönzően kell fogadnia a kritikát?

Azokban az időszakokban, amikor kritika éri az embert, még inkább jól akar teljesíteni és még többet akar nyerni. Fontos, hogy ne feszüljünk be tőle. Ehelyett az ellenkező reakciót kell mutatnod: ha túl nagy nyomás alá helyezed magad, akkor nagyon kevés dolog fog összejönni. Ezt aztán a közönség néha félreértelmezi - hirtelen azt mondják, hogy a fiúk nem adnak bele mindent, nem koncentrálnak, meg miegymás. A rossz passz általában akkor történik, amikor túlságosan feszült vagy, túlságosan szeretnéd jól csinálni. De számomra a kritika mindenekelőtt motiváció.

Vannak rólad olyan fotók ebből a szezonból, amelyeken úgy tűnik, mintha lebegnél a gyepen. Ezek egyértelműen azt mutatják, hogy jól érzed magad hónapok óta. Honnan származik ez az érzés?

Nagyon jó előszezonom volt Thomas Tuchel alatt. Mindensikerült, az egyik dolog jött a másik után. Az önbizalmam egyre nagyobb és nagyobb lett, és aztán a dolgok általában jobban mennek ezzel az önbizalommal. A csalódást okozó 2022-es világbajnokság és a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében való kiesés plusz motivációt adott, hogy ezt a szezont sikeresebbé tegyem, hiszen a 2022/23-as szezon összességében nem volt túl kielégítő.

Évek óta olyan kép él rólad, mint aki lazán veszi a dolgokat - de ez valóban igaz? Nem igazi futballista, luxusjátékos... Ezek a címkék már nem illenek rád, vagy valójában soha nem is illettél bele?

Utólag belátom, hogy néha túl sok könnyű célpontot kínáltam, amibe aztán tucatnyi dolgot belemagyaráztak. Ebből azonban tanul az ember. Érettebbé válsz, és jobb érzéked fejlődik arra, hogy mi látszódik kívülről.

Mennyiben más az a Leroy, aki közel négy évvel ezelőtt érkezett Manchesterből, mint az, akit ma a pályán látunk?

Minden téren megérett. Akkor 24 éves voltam, januárban 28 leszek. Azt hiszem, minden ember átmegy egy bizonyos fejlődésen az érési folyamat során ebben a korban. Voltak hullámvölgyeim a pályafutásom során, de a hullámvölgyekből sokat tudtam tanulni. Ráadásul ez idő alatt kétgyermekes apuka lettem, ami szintén felnőtté teszi az embert.

Pep Guardiolával együtt töltöttél meghatározó éveket Manchesterben. Thomas Tuchel hol helyezkedik el számodra?

Thomas Tuchel egyértelműen a világ legjobb edzői között van - ahogy Pep Guardiola is. Mindkét edző sikerei magukért beszélnek. Még mindig hálás vagyok Pepnek mindenért, és örülök, hogy jelenleg egy másik hasonlóan szenvedélyes, top edzővel dolgozhatok együtt Thomas Tuchel személyében.

Pep Guardiola átprogramozott téged, mondtad egyszer - Tuchel milyen gombokat nyomogat? És van még szabad helye?

Még mindig van hely(nevet). Minden edzőtől sokat lehet venni. Hansi Flicktől és Julian Nagelsmanntól is sokat tanultam.

Jövőre jön a hazai Európa-bajnokság. Hogy érzed magad a torna előtt? Miért várják a szurkolók a tornát és a német válogatott szereplését?

Nyilván mindannyian érezzük, hogy az eufória még nem igazán van meg a szurkolóink körében - érthető okokból. Mindannyian mindent meg akarunk tenni azért, hogy a torna hasonlóan sikeres legyen, mint a 2006-os hazai világbajnokság, amikor a sportszakmai helyzet szintén nem volt a legjobb az előkészületekben. Biztos vagyok benne, hogy az első meccsre megérkezik az eufória. Nekünk, mint csapatnak az a feladatunk, hogy jól kezdjük a tornát, hogy aztán a szurkolók végig tudják vinni a drukkolást a mérkőzéseken. Arról van szó, hogy pozitívan kezdjük a csoportkört, és ne gondoljunk előre az elődöntőre vagy a döntőre. Meccsről meccsre kell haladni, és energiát beletenni - ez a helyes út.

A pályán úgy tűnik, tökéletes társra találtál Harry Kane személyében. Volt olyan pillanat, amikor rájöttetek, hogy ösztönösen megértitek egymást?

Nagyon gyorsan rájöttem Harryvel, hogy nagyon jól össze tudunk játszani. Már az első közös meccsünk előtt is éreztem ezt. Figyelemmel követtem a pályafutását az előző években, és játszottam is ellene a Premier League-ben. Hosszú évek óta a világ egyik legjobb 9-es számú játékosa, hihetetlenül érti a játékot. Pontosan tudja, hogy mi mozgat engem - és fordítva. A pályán kívül is nagyon kedvelem őt, mint embert.

Mik a céljaid 2024-re?

Minél több trófeát nyerni, és ebben szerepet is vállalni. Aztán nyáron jön még egy nagy csúcspont a hazai rendezésű EURO-val, amit már nagyon várok.

 

 

 

Fordította: Székely Zoltán

Forrás: fcbayern.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet