Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Owen Hargreaves: Hazai pályán a Bayern az esélyes!

Owen Hargreaves nagyot ugrott, amikor fiatalon az amatőrök közül egyszer csak a Bayern első keretében találta magát. 20 éves korában - 2001-ben - pedig már Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetett a csapattal, majd 10 sikeres esztendőt követően a Manchester United csapatához igazolt.

Lássuk mit vár az egykori angol válogatott játékos korábbi együtteseinek összecsapásától.

FC Bayern – Manchester United, ez egy jól ismert párharc. Hogyan várják Angliában a mérkőzést?

Amikor megláttam ezt a két csapatot a sorsolás után, úgy gondoltam, ez egy rendkívül nehéz csoport lesz. Véleményem szerint jelenleg a Bayern jobb állapotban van, mint a Manchester. Egyértelmű, hogy mind a két csapat esélyes a továbbjutásra, és hiszem, hogy ez tényleg így fog történni.

Owen Hargreaves is ismeri a párharcot első kézből: a 2001/02-es szezonban kétszer találkozott a Man Utd-val a Bayernnel a 2. csoportkörben

 

A német rekordbajnok játszik az angol rekordbajnok ellen. Mi köti össze a két csapatot?

Országaik legsikeresebb klubjai - Anglia és Németország is igazi labdarúgó nemzet. Természetesen az a legszebb, hogy mind a két klub nagyszerű szurkolókkal rendelkezik, emellett viszont a történelem folyamán már számtalan nagy párharcot megvívtak egymással, és ezeknek sok nagy edző volt a részese. Rengeteg hasonlóság van a két klub között. 10 évet töltöttem Münchenben, és miután új kihívásokra vágytam, egyértelmű volt számomra, hogy Manchesterbe akarok igazolni. A presztízs, a történelem, a sikerek – tudtam, hogy ennek részese akarok lenni - pont mint a Bayernnél korábban.

Mi a legfőbb különbség köztük?

A Bayern egy óriási klub, viszont a világ bármely táján ha járok, többnyire Manchester United szurkolókkal találkozom. Az angol klubok a Premier Leaguenek köszönhetően nagyobb marketingben részesülnek, ezért több helyen ismerik őket. Ezzel még nagyobb nemzetközi figyelmet kap az United. A Bayernt egy családhoz tudnám hasonlítani. Persze a játékosok, és az edzők néha változnak, de rengeteg olyan személy van, aki már több évtizede a klub kötelékében dolgozik. A Bayern kívülről nézve egy hatalmas klub, legbelül viszont tényleg egy igazi család.

Egy szuper csapat: Hargreaves első profi szezonjában kupát nyert a Bayernnel

A Bayernnel kétszer játszottál a Manchester United ellen a Bajnokok Ligájában – mind a két mérkőzés döntetlen lett. Most is ilyen szoros eredmény várható?

Otthon egyértelműen a Bayern az esélyes, Harry Kane egy nagyszerű erősítés volt számukra. A United azonban mindig veszélyes. Elől olyan játékosaik vannak, mint Marcus Rashford, és Bruno Fernandes. Nekik is sok variációs lehetőség áll a rendelkezésükre. De ha minden papírforma szerint alakul, a Bayern meg fogja nyerni a holnapi találkozót.

Televízió szakértőként szinte mindent tudsz az angol labdarúgásról. Hogyan értékelnéd a 'vörös ördögök' idei szezonját?

A Manchester United célja az, hogy ismételten a Premier League élmezőnyében legyen. Éppen ezért a szezonkezdet nem sikerült valami fényesen. Két fontos idegenbeli rangadót a Tottenham és az Arsenal ellen már el is veszített a csapat. A Bayern ellen most szintén idegenben játszanak, ami nem egyszerűsíti meg a helyzetet. De az előző szezonban is láthattuk, hogy a gyenge kezdést követően ez a csapat egy elképesztő győzelmi szériát produkált. Még nincs lefutva semmi.

Legendák között: Hargreaves (jobbra lentről az 1.) 2022. szeptemberében, korábbi csapattársa, Claudio Pizarro búcsúmeccsén öltötte magára ismét a Bayern mezét

 

A Bayern szinte nem tud hibázni a Bajnokok Ligája nyitányokon. Legutóbbi 19 nyitómeccsét mind megnyerte.

Az első mérkőzés mindig nagyon fontos, főleg, ha hazai pályán játszik a csapat. Ráadásul az ellenfél rögtön egy nagy rivális, így a győzelem még fontosabb. A Bayernnél alapvetően is óriásiak az elvárások, minden meccset meg kell nyerni, ezt láthattuk az előző szezon folyamán is, amikor az első nyolc mérkőzését kivétel nélkül megnyerte a csapat.

Egy ilyen széria jelent bármit is a szerdai meccs kapcsán?

A szurkolóknak és a statisztikusoknak biztosan. De most új edzővel és új játékosokkal lépnek pályára. A mostani csapatnak ez a sorozat semmit nem jelent. Az a legfontosabb, hogy otthon tartsák a három pontot. Ha ennek nyomán a széria tovább folytatódik, az nagyon szépen fog mutatni.

Hargreaves 2008-ban a Bajnokok Ligája megnyerésével koronázta meg a Manchester Unitednél töltött időszakát

 

A 2001-es Bajnokok Ligája-diadalával egyben kárpótolta a Man Utd. elleni 1999-es keserű döntőbeli vereséget is. Hogyan érzékelted akkoriban a játékot?

Ott voltam a barcelonai stadionban, és még mindig tisztán emlékszem a mérkőzésre. Tréningruhában ültünk a lelátón, mert onnan utaztunk az ifjúsági csapattal egy tornára a Feyenoord Rotterdamba. Őrület volt. Annyit kiabáltunk a meccs alatt, hogy utána már hangunk sem volt. A Bayern igazából sokkal jobban játszott, de a végén valahogy mégis kikaptak. Egyszerűen nem tudtuk elhinni. Valószínűleg minden idők egyik legjobb Bajnokok Ligája meccse volt. A Bayernnek akkoriban szuper csapata volt. Nehéz volt a  döntőbe jutni. Az, hogy két évvel később újra sikerült nekik, már az is hatalmas teljesítmény volt.

Mielőtt a labda újra gurulni kezd, mi a te tipped, hogyan fog kinézni az A csoport döntőtáblája?

A Bayern végez az első helyen, a Manchester United a második, a Galatasaray a harmadik, majd az FC Koppenhága következik.

 

 

 

Fordította: Burai Patrik

Forrás: fcbayern.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet