Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Uli Hoeneß és az FC Bayern - Kezdésnek jó lenne

A vezetőséget kritikák érik. Mindenekelőtt Kahnt. Ki tudna segíteni ebben a helyzetben?

Az elmúlt hét jelenete: Uli Hoeneß szerdán teljesen váratlanul állt ki a müncheni Säbener Straße edzőpályára, és élénk beszélgetést folytatott Thomas Tuchellel. Igaz, a Bayern vezetőedzője utána így viccelődött: "Ő (Hoeneß) csak röviden el akarta mondani, hogy ki játszon a bajnokin." De a beszélgetés biztosan nem volt teljesen érdektelen. A Bayern-szurkolók közül valószínűleg sokan emlékeztek a régi szép időkre, amikor Uli Hoeneß Karl-Heinz Rummeniggével együtt sikeresen irányította a német rekordbajnok szekerét.

Jelenleg más kezekben van a klub. Herbert Hainer az elnök, Oliver Kahn az igazgatótanács elnöke, Hasan Salihamidzic sportigazgatóként tevékenykedik. És sok kritika éri őket. Hiszen a Bayern kiesett a Bajnokok Ligájából a Manchester City ellen, a DFB-kupából a Freiburg ellen, a bajnokságban pedig valószínűleg az utolsó játéknapig küzdeniük kell a bajnoki címért. Ehhez jön még a sok egyéb, futballpályán kívüli bomlasztó hír.

És ezzel még nincs vége a bajoknak: A "ran.de" információi szerint Kahnnak attól kell tartania, hogy a május 22-i ülésükig nem tudja meggyőzni a Bayern felügyelőbizottságát a folytatásáról. És állítólag az öltözőben is forrnak a kedélyek. A "Bild" szerint néhány Bayern-játékos dühös az elnökre. Ennek oka Kahn és Hasan Salihamidzic nyilatkozatai, miután kirúgták Julian Nagelsmannt.

Ennek ellenére az FC Bayern vasárnap 2:0-ra nyert a Hertha BSC ellen, sőt, a tabella élén ismét átvette a vezetést a Borussia Dortmundtól. Hainer elnök azonban még a siker után sem tudta rávenni magát, hogy egyértelműen elkötelezze magát Kahn mellett. Először azzal magyarázta, hogy most már teljes mértékben a sportszakmai dolgokra akarnak koncentrálni. Amikor újra megkérdezték, hogy a következő szezonra vonatkozóan hoztak-e már személyi döntéseket, kitérő választ adott: "Most csak a sportszakmai oldallal foglalkozunk, hogy megnyerjük a sorozatban tizenegyedik német bajnokságot."

Úgy tűnik, a hét közbeni Hoeneß-látogatás segített. Nincs egyértelmű elköteleződés Kahn mellett. És így szinte óhatatlanul felmerül a kérdés:

Vissza kell-e térnie Uli Hoeneßnek?

Melanie Muschong/Sportszerkesztő szerint IGEN

Az FC Bayernnél minden, csak nem rózsás a helyzet. Ez nemcsak a pályán, hanem a vezetőségről szóló vitákban is megmutatkozik. Egy csapat azt tükrözi, amit felülről tanítanak neki. Ha a német rekordbajnok valódi változást akar, akkor a nyáron igazi újrakezdést kell végrehajtaniuk.

Oliver Kahn mindig hangsúlyozza, hogy az FC Bayernért küzd. Megkapta az idejét, és nem használta ki. A Salihamidzic és őt körülvevő duó túl gyakran vonult a föld alá, amikor a nyilvános eredményességükre lett volna szükség. Uli Hoeneß már a múlt héten megjelent a müncheni edzésen. Megmutatta: Még mindig égek. Én ott is vagyok. És pontosan ezért kell az exelnöknek nyáron visszatérnie, és átvennie az irányítást.

Hogy csak ideiglenesen vagy hosszabb időre, azt egyelőre nyitva hagyhatjuk. De kezdésnek jó lenne.

Hoeneß olyan ember, aki cselekszik, aki keresi a szócsatát és nem riad vissza a konfliktusoktól. Nem úgy, mint Salihamidzic vagy Kahn. Hoeneß mindenekelőtt egy dolgot testesít meg: a hozzáállást.

És pontosan ez kell ahhoz, hogy egy klubot sikerre vezessen. Hoeneß már megmutatta, hogy jól kijön Tuchellel. Miért ne térhetne hát vissza, és küldhetne egy jelet a bajnoki riválisoknak: nem számít, mi történik, az FC Bayern visszatér.

Hoeneß magában hordozza a Bayern DNS-ét. A sokat emlegetett "Mia san mia"-t újra és újra megélte. Nem kell a jelenlegi tiszteletbeli elnök szurkolójának lenni ahhoz, hogy belássuk, jót tenne a jelenléte a Säbener Straße-nak.

Robert Hiersemann szerint NEM

Nem, az egy lesújtó jel lenne. Uli Hoeneß többet tett a német futballért, mint bárki más. De most már 71 éves, és nyugodtan és pihenten kellene töltenie a nyugdíjas éveit a Tegernsee-tónál. Egy visszatérés az FC Bayernhez helytelen és katasztrofális jel lenne a klub számára. Mikor volt valaha is haszna annak, hogy valaki visszalépjen a régóta porosodó múltba?

A Hoeneß/Rummenigge-korszaknak vége, a jelen a Kahn/Salihamidzic-éra.

Az FC Bayern jelenleg próbálja újra feltalálni magát, és ez jó dolog. Persze vannak megrázkódtatások, mint ebben a szezonban. És igen, Kahn és Salihamidzic is követett el hibákat. De egyik sem olyan súlyosat, hogy nyáron távozniuk kelljen a klubtól. Különösen Kahn mondta azt, hogy ég az FC Bayernért, és a következő szezonban újra kell kezdeni. Meg kell adni neki ezt az esélyt. Biztos, hogy élni fog vele.

Mindenesetre Hoeneß nem lenne megoldás a Bayern problémáira. A vezetőségnek nyáron egy új középcsatárt kell hozniuk, és meg kell erősíteniük a védelmet és a középpályát. Ki kell javítani a hibákat a csapat összetételében. A Bayern jelenlegi főnökei ezt már rég felismerték, és rendbe fogják tenni a dolgokat.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: t-online.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet