Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

FC Bayern: a DFB-Kupa sokk 4 oka

Az FC Bayern kiesett a DFB-kupa negyeddöntőjben az SC Freiburg ellen. Thomas Tuchel átveszi a problémákat Julian Nagelsmanntól. A müncheni igazolásokkal kapcsolatban is felmerülnek kérdések.

A vereség okai – egy elemzés.

20 perccel a meccs vége után Oliver Kahn még mindig a müncheni Allianz Aréna lelátóján ült. Az FC Bayern vezérigazgatója elgondolkodva nézett, mintha valami forrna benne. Csapata éppen a DFB-kupa negyeddöntőjét veszítette el 1:2-re (1-1) az SC Freiburg ellen.

Az FC Bayern kiesett a DFB-kupából az SC Freiburg ellen

És mindez annak ellenére, hogy a rekordbajnokok Julian Nagelsmann menesztését és Thomas Tuchel gyors kinevezését követően a triplázás újra előtérbe került. A szombati, Borussia Dortmund elleni 4:2 (3:0) Bundesliga mérkőzés ellenére ez a cél fuccsba ment.

Az euforikus hangulatban lévő breisgauiak lelkesen ünnepelték a Lucas Höler által értékesített büntetőt a 90+5. percben, miután Nicolas Höfler (27.) egy álomgóllal egyenlített Dayot Upamecano vezetést szerző találata (19.) után.

"Csak próbáltam koncentrálni és belőni" - mondta a döntő másodpercekről az aréna katakombájában győztes gólt lövő Höler. "A bal felső sarok volt tervben. Az, hogy ennyire a léc alá menjen, nem."
A büntető mellett négy oka volt a müncheniek vereségének.

1. A freiburgi kapzsiság: Christian Streich játékosai elszabadultak

Badenerék mindent bedobtak. A kezdőrúgás jelképes volt, nyolc SCF-játékos állt egy szintben a középvonallal, és az első labdát közvetlenül a Bayern büntetőterülete előtt találták el.

A freiburgiak különösen a 60. és 75. perc között élték túl a bajor nyomást. "A második félidő olyan volt, mint a kézilabdában." – mondta a sajtótájékoztatón Christian Streich edző: "Ennek ellenére jók voltak a távolságok, ha valakit sikerült megjátszani, mindig tudtunk segíteni." Az 57 éves szakember arról számolt be, hogy a Bayern nem tudott mélyen játszani, amikor labdát szerzett.

"Amikor egy Luci Höler vagy egy Gregor befutott a tizenhatos Jo Kimmich-hel, akkor látni lehetett, hogy mindenki védekezni akartad. Azzal, hogy nem támadod mindig feljebb a Bayernt, és nyomás nehezedik rád, biztosabban kell állnod." – magyarázta Christian Günter, a Freiburg válogatott játékosa: "Ma kiváló munkát végeztünk. A lehető legjobban védekeztünk, így továbbra is fennállt a lehetőség egy szerencsés helyzetre."

Hogyan működött ez a nyomás alatt a boxon belül?

Erre a kérdésre Günter így fogalmazott: "Biztosra kell menned, hogy beviszed a társadat. Hogy támogassátok egymást." Ezt Bastian Schweinsteiger, az ARD szakértője is elismerte: "Zárták a centert, hiányoztak az ötletek. A Bayern München ellen tudni kell szenvedni és a Freiburg ma ezt csinálta. És eredményesnek is kell lenned."

2. Bajor ötlettelenség: a kapunál véget ér a müncheni dominancia

Habár a kicker szerint a müncheniek 67%-ban birtokolták a labdát, a dominancia a tizenhatosnál véget ért.
"A második félidőben megszorongattuk a freiburgiakat. Az utolsó harmadban azonban nem jöttünk fel eléggé. Nyilvánvalóan hiányzott a szellemesség ahhoz, hogy az akció működjön." – mondta Thomas Müller az ARD-nek.

Benjamin Pavard fejesét leszámítva a keresztlécre (62.) nem voltak nagy esélyek. Leroy Sané, Serge Gnabry, és a csatár, Eric Maxim Choupo-Moting sem volt tényező.

3. Nincs második Bayern-csatár: az átigazolási kudarcok bosszúja

Mert a 34 évesnek több támogatás kellene?
"A Bayernnél hiányzott az utolsó passz, ez a nyomáshelyzet. Elöl nincs két csatár, ezért ki kell menned a szélekre, és állandóan keresztbe tenni a labdát. Hiányzik egy csatár, aki fejelésben erős." – elemezte Schweinsteiger.

Sadio Mané becserélése nem sokat tett hozzá. Legszembetűnőbb akciója az volt, amikor Manuel Gulde (90+2) ellen elkövetett felesleges szabálytalansága kapta azt a szabadrúgást a Freiburg, aminek következmények Jamal Musiala kezezése lett a tizenhatoson belül.

Ily módon a 30 éves szenegáli az átigazolási politika nyilvánvaló hibáinak szimbólumává vált. A visszatérése óta hét meccsen csak egy gólpassz, de gól nem fűződik hozzá. Négy hátvéd ült a kispadon a Freiburg ellen (Davies, Stanisic, Blind, Sarr), de csatár egy sem.

4. Bizonytalan Bayern-csapat: Nagelsmann hibáit továbbra is érezni

Tuchel elődje, Nagelsmann egy új korszakot akart kialakítani. Utódjának sem egy egyértelmű taktikai formációt és játékfilozófiát nem hagyott hátra. Tuchel kipróbálta João Cancelót a balhátvédként egy 4-2-3-1-es felállásban és egy erős labdabirtoklású futballal.

Nagelsmann ezzel szemben hol 4-1-4-1-ben, hol 3-5-2-ben, hol 3-4-3-ban, hol 4-3-3-ban játszott - és a láthatóan bizonytalan Cancelót támadóbban játszatta. Ennek eredményeként a támadások most időnként zavarosnak tűntek. Egymást érték a következetlen futóutak miatti elhibázott passzok. Tuchel követelte, hogy "ne vonjunk le következtetéseket ebből a meccsből. Az helytelen lenne." Ennek ellenére a 49 éves edző panaszkodott: "Nem volt elég edzésidőnk. Ezt előre tudtuk. Kell egy éjszaka, hogy aludjak rá egyet." A követelményeket "világosan megfogalmazták" - mondta. Az, hogy az FC Bayern most sorozatban harmadszor maradt le a DFB-kupa elődöntőjéről, nem tartozik az említett követelmények közé.

 

 

 

Fordította: Tóth Renáta

Forrás: web.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet