Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

7 tény a Manchester City elleni első, idegenbeli mérkőzésről

Németország bajnoka az angol bajnokkal csap össze - a Bayern kedden a Manchester Cityhez utazik a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, nyolc nappal az Allianz Arénában rendezendő visszavágó előtt. 

1. Hibátlan teljesítmény a rekorder negyeddöntősöknél

A Bayern ebben a szezonban tökéletes mérleggel büszkélkedhet a Bajnokok Ligájában, hiszen mind a nyolc mérkőzését megnyerte. Bár ez a bravúr már másodszor sikerült a müncheni klubnak, a 2019/20-as szezont követően a második csoportkör eltörlése óta egyetlen más csapatnak sem sikerült megnyernie az első nyolc meccsét a sorozatban. Németország legsikeresebb klubja ráadásul 21. alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, ami rekordot jelent, megelőzve a Real Madridot (19). A Manchester City pedig az egyetlen olyan csapat, amely az elmúlt hat szezon mindegyikében bejutott a nyolcaddöntőbe.

2. Eddigi eredmények

A Bayern és a City eddigi hat találkozójából mindkét félnek három győzelem jutott. Ezek mindegyike a Bajnokok Ligája csoportkörében zajlott, vagyis ez az első találkozó a kieséses szakaszban. Az angol klubok elleni legutóbbi hat kieséses mérkőzésükből ötön a németek győzedelmeskedtek, a 2018/19-es Liverpool elleni nyolcaddöntő kivételével. A Bayern ráadásul sorozatban négy meccset nyert meg Premier League-csapatok ellen, ami először fordult elő, míg a legutóbbi négy angliai látogatásuk során veretlenek (3 győzelem, 1 döntetlen). A City azonban a közelmúltban nagyon jó mérleggel büszkélkedhet a Bundesliga-ellenfelek otthonában: a Bajnokok Ligájában zsinórban 10 győzelmet aratott, 39-10-es gólaránnyal.

3. A legjobb védelmek feszülnek egymásnak

A Bayern (két kapott gól) és a City (három) büszkélkedhet a két legkiválóbb védelemmel az idei Bajnokok Ligájában. Az FCB ugyanis nyolc mérkőzésén hét alkalommal nem kapott gólt, mindkét gólt Sven Ulreich kapta, amikor már magabiztoan vezettek a Viktoria Plzen elleni 4-2-es idegenbeli győzelem alkalmával. Ez nyilvánvalóan a legtöbb kapott gólnélküli mérkőzés a 2022/23-as kiírásban, amit a City öttel követ (ugyanúgy, mint az Inter Milan és a Club Brugge). Ugyanakkor negyeddöntős ellenfelünk kapta a legkevesebb lövést meccsenként (6,0).

4. Müller elérheti a Bajnokok Ligája 'halhatatlan' rekordját

Thomas Müller az eddigi 140 Bajnokok Ligája-szerepléséből 99 alkalommal került ki győztesen. Egy újabb manchesteri a harmadik játékos lenne, aki száz győzelmet érne el Európa legrangosabb klubversenyében. A 100 győzelmet eddig csak Cristiano Ronaldo (115 a Manchester Uniteddel, a Real Madriddal és a Juventusszal) és Iker Casillas (101 a Real Madriddal és a Portóval) érte el. A Bayern legendája lenne tehát az egyetlen olyan játékos is, aki 100 győzelmet szerzett egyetlen klubbal.

5. Tuchel Bajnokok Ligája-debütálása a Bayernnel emlékeket idéz fel

Bizonyára vannak könnyebb munkák, mint a Bayern edzőjeként a negyeddöntőben bemutatkozni a Bajnokok Ligájában, de Thomas Tuchelnek határozottan úgy tűnik, hogy megvan hozzá a kellő képessége. A 49 éves szakember 2021-ben a Chelsea-vel megnyerte a sorozatot, a döntőben 1:0-ra legyőzve a Man Cityt. Ez volt a legutóbbi a Pep Guardiolával való három kupamérkőzéséből a legutóbbi számára, amelyek során Tuchel csapatai még egyetlen gólt sem kaptak. Az ő Chelsea-je korábban, 2021 áprilisában az FA-kupa elődöntőjében 1:0-ra legyőzte a Cityt, míg a Borussia Dortmund csapata 2016-ban a DFB-kupa döntőjét gól nélküli 120 perc után büntetőkkel veszítette el a Guardiola-féle Bayern ellen.

6. Legjobb gólszerző vs. legjobb gólpasszt adó

A Man City büszkélkedhet a Bajnokok Ligája legjobb góllövőjével a 2022/23-as idényben: Erling Haalandd -10 gól. A norvég gólmutatója a sorozatban nem újdonság, hiszen első 25 Bajnokok Ligája-szereplése során 33-szor talált be - ez 13-mal több, mint amennyit bárki más valaha is elért az első 25 mérkőzésén a Bajnokok Ligájában. A Bayernnek eközben az idei szezon két legjobb gólpasszt adója van. A City kölcsönjátékosa, Joao Cancelo öt asszisztnál jár, míg Leon Goretzka négy assziszttal követi őt (ugyanúgy, mint három másik játékos).

7. Csak döntetlen a bajnokok között

A Bayern és a Man City közötti meccs az egyetlen a négy negyeddöntős párharcból, amely az idei szezonban két regnáló hazai bajnok között zajlik. Emellett az UEFA klubkoefficiensének első két helyezettje csap össze egymással. Az FCB jelenleg vezeti ezt a rangsort, pontegyenlőségben a Cityvel aki a második helyen áll.

 

 

 

Fordította: Bőhl-Kardos Zsófia

Forrás: fcbayern.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet