Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Süle: Hiányoznak a szurkolók a stadionból

Niklas Süle Dánia ellen a 30. válogatott mérkőzésén léphetett pályára a német válogatottban.

A mérkőzés előtt a dfb.de oldalnak adott interjúban a 25 éves játékos beszélt az EB-re való felkészüléséről, az erős csoportjukról és a nézők előtt játszható mérkőzésekről.

Süle Úr, mennyire lenne fontos a Dánia elleni felkészülési mérkőzés sikerrel végződjön a közelgő Európa-bajnokságra való tekintettel?
Minden mérkőzés és minden edzés, amelyet a Franciaország elleni első csoportmérkőzés előtt végzünk, rendkívül fontos. Kicsit tesztelhetjük azokat a folyamatokat, amelyeket az edzés során gyakoroltunk. Jó munkát végeztünk az edzőtáborban, és azt hiszem, jó lépést tettünk meg előre.

Dániát a média gyakran emlegeti az Európa-bajnokság titkos favoritjaként. A csapat veretlen volt a kvalifikáció során, és a Nemzetek Ligájában második lett, megelőzve Angliát és Izlandot. Tehát a tesztmérkőzés egy mérce?
Sok olyan játékosuk van, akik Németországban vagy az európai top klubokban játszanak vagy játszottak. A 2017-es Konföderációs Kupa előtt játszottunk Dániával, és akkor 1-1-re végződött. Nagyon komolyan vesszük a meccset. Jó próba lesz. A felkészülési mérkőzések azonban nem feltétlenül mérvadóak az Európa-bajnokság szempontjából, mivel az edzőtábor során zajlanak.

A közelmúltban hátráltatták sérülései. 2019 októberében keresztszalag szakadása volt, ez év áprilisában az izomrostszakadás. Hogy érzi magát jelenleg?
Nagyon keményen dolgoztam, és jól kihasználtam az utolsó két fordulót az FC Bayernnel. Nem mondanám, hogy már százszázalékos vagyok. De jó úton járok, hogy csúcsformában legyek a Franciaország elleni első csoportmeccsen.

Joachim Löw szövetségi kapitány elmondta, hogy néhány extra edzést végez, hogy fizikai lendületet kapjon. Hogy néznek ki ezek pontosan?
Teszek valamit a testemért és a térdemért. Ha valakinek két keresztszalag szakadása volt, akkor mindig valamit tennie kell a teste érdekében – legyen az fizio, erősítő edzés vagy futás. Talán kicsit többet futok, mint a többiek. De ezt nem érdemes megemlíteni, mert mindannyian csúcsmunkát végzünk. De amikor mindenki más pihent, én Münchenben edzettem. Sikerült sok dologban felzárkóznom.

Mats Hummels személyében egy 2014-es világbajnok tért vissza a csapathoz. Antonio Rüdiger a Chelseavel épp most nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Az utóbbi évek legnehezebb konkurenciaharcát éli meg?
Válogatottunknál mindig nagy a konkurenciaharc, mert 26 olyan játékos van, akik nagyon jó minőségűek. Mindenki játszani akar. Ezért ez nem új keletű.

Az FC Bayern Münchennél időnként jobbhátvédként lépett páéyára. Lehetséges lenne ez a válogatottnál is?
Idén először játszottam ezen a poszton, javarészt elég jól sikerült. Hogy így lesz-e a válogatottnál, azt másnak kell eldöntenie. Ott játszom, ahová a szövetségi kapitány tesz, és ahol segíthetek a csapatnak az Európa-bajnokká válásában.

Változott-e a csapat hierarchiája Thomas Müller és Mats Hummels visszatérésével?
Nem vettem észre. Már régóta ismerem Matsot és Thomast. Olyan érzés, mintha soha nem lettek volna távol. Mindenesetre, nálunk nem az a helyzet, hogy a játékosok itt felsőbbrendűek vagy alárendeltek. Örülünk, hogy ők ketten visszatértek közénk, játékosként és a személyiségüket tekintve is.

 Franciaországgal, Portugáliával és Magyarországgal Németország a lehető legkeményebb csoportot kapta az Európa-bajnokságon. Az ilyen erős csoport átok, vagy esetleg előny, mert az első meccstől kezdve kihívást jelent?
Ha nehéz csoportod van, az első meccsen pedig a régens világbajnok Franciaországgal játszol, és jól teljesítesz, ez lendületet adhat. Egy ilyen lendület hihetetlenül fontos lenne a torna további részében. Ezért hihetetlenül fontos az első meccs. Ez a csoport segíthet nekünk a verseny további részében, és önbizalmat adhat nekünk. Nem kell elrejtőznünk. Megvan az a minőségünk ahhoz, hogy valami nagyot szakíthassunk.

Már védett a Bajnokok Ligájában a francia Kylian Mbappe és a portugál Cristiano Ronaldo ellen. Hogyan kell e két sztárjátékos ellen játszani, hogy megállítsa őket?
Ez csak a csapat egységével lehetséges. Tizenegy emberrel kell védekeznünk, és tizenegy emberrel kell támadnunk. Természetesen, amikor egy az egy ellen játszol egy Kylian Mbappe ellen a fél pályán, az nehéz. De a csapat egységével és azzal a meggyőződéssel, hogy nem akarunk gólt kapni és vonzó futballt akarunk játszani elöl, és képesek vagyunk erre, akkor nem számít, melyik játékos áll a másik oldalon. Amikor csapatként dolgozunk együtt, az egyéni tulajdonságok is megvannak, hogy az ellenfeleinknek bosszúságot okozzunk.

Önnek ki az Európa-bajnokság favoritja?
Az egyik favorittermészetesen a franciák, mint regnáló világbajnok. Hihetetlen széles keret, abszolút top játékosokkal. Regnáló Európa-bajnokként Portugáliának is hihetetlenül jó csapata van. Mivel a csoportkörben mindkét csapattal találkozunk, azonnal tudjuk, hol tartunk. Ha sikeresek akarunk lenni, helyt kell állnunk ezen csapatok ellen.

Németországot is a favoritok közé sorolná?
Németország mindig a favoritok közé tartozik.

Lehet reménykedni abban, hogy a müncheni csoportmérkőzéseket nézők előtt játszhatják majd Mennyire fontos Önnek a szurkolók visszatérése?
Ez nagyon fontos lenne számunkra. Ezt láthattuk a Bajnokok Ligája döntőjén is. A nézők előtt zajló meccsek szintén teljesen más szintre emelik, egyszerűen sokkal szebb. Úgy gondolom, hogy a szurkolók még néhány százalékpontot adhatnak nekünk, mert olyan sokáig nem játszhattunk nézők előtt. Ez nagyon hiányzik nekünk.

Megváltozik-e a futball, amikor újra a szurkolók előtt játszanak, mert a pályán már nem lesz olyan könnyű kommunikálni egymással, és lesznek fiatal játékosok, akiknek először mindezt meg kell szokniuk majd?
A játék nem sokat fog változni. Még akkor is, ha 80.000 ember előtt játszunk, a kommunikációnk ott van a pályán. Sok múlik a testbeszéden is. Úgy gondolom, hogy amikor 80.000 ember előtt játszom, jobb a testbeszédem, mint amikor közönség nélkül.

Nagy élmény lesz a fiatal játékosoknak is a szurkolók előtt játszani. Azoknak a srácoknak, akik eddig csak üres stadionokban játszottak, elsőre minden bizonnyal elég feltűnő lesz. De akkoriban én is gyorsan megszoktam. A fiatal játékosoknak is sikerül majd.

A koronavírus járvány miatt a válogatott gyakorlatilag egy buborékban tölti az Európa-bajnokság alatti időszakit, és alig érintkezhetnek a külvilággal. Mennyire nehéz ez?
Természetesen ez nem olyan könnyű. Számomra ez az első alkalom, hogy ilyen hosszú ideig nem lehetek a barátnőmmel és a fiammal. Szerencsére sok kommunikációs lehetőség adott, például beszélhetünk Facetime-on keresztül.

Örülünk, hogy végezhetjük munkánkat és egy nagyszerű tornán játszhatunk – főleg a saját hazánkban játszott meccsekkel. Sok más válogatott játékossal játszom ugyanannál a klubnál, ahol egyébként is olyan, mint egy család. Nagyon jól kijövünk egymással, és elegendő lehetőségünk van elfoglalni magunkat. Nem fogunk unatkozni.

 

 

 

Fordította: Tóth Renáta

Forrás: dfbe.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet