Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Thiago távozásával a Bayern szívét tépik ki: Súlyos veszteség vagy simán nélkülözhető?

A középpálya sztárja Thiago 7 év után elhagyja a Bundesligát, problémát okoz-e ez majd a Bayern-nek vagy pusztán csak egy lehetőséget?
Alig találni még egy olyan játékost, aki a futballszurkolók véleményét oly nagyon megosztaná Németországban, mint Thiago az FC Bayern München-nél. Egyesek túlértékeltnek tartják, s nélkülözhetőnek. A spanyol gyakran kipukkad. A tudása művészet? Inkább eredménytelen. És különben is: ott ez a sérülésre való hajlamossága. A 2013 óta eltelt 7 év alatt Thiago újra meg újra csak hiányzott és a 231 mérkőzéséből viszonylag keveset mutatott.

Ezzel szemben Thiago kiemelkedő mérkőzéseket is játszott és az egyedülálló labdakezelésével a szakértőket és az ellenfeleket is lenyűgözte a Bundesligában. Thiago-val a fedélzeten a Bayern minden évben elhódította a bajnoki címet.
A búcsú pillanata azonban egyre közelebb került. Bár Thiago-nak 2021-ig szerződése van a Bayern-nel, a vezetők már megszellőztették, hogy „valami másra” vágyik. A legvalószínűbb jelölt az FC Liverpool lehet. A Bayern-hez eddig sem érkezett hivatalos ajánlat érte, annak ellenére, hogy a szurkolók és a szakértők már egy ideje boncolgatják a témát.

Gyengíti Thiago távozása a Bayern-t?

Florian Wichert

Pep Guardiola járt közben, hogy 2013-ban leigazolják, mégpedig ezekkel a szavakkal: „Thiago vagy senki”. Hansi Flick később a könnyeivel küszködött a gyönyörtől, amikor, mint a DFB (Német Labdarúgó Szövetség) sportigazgatója, Thiago-t élőben láthatta egy edzésen. Mint a Bayern vezetőedzője pedig minden követ megmozgatva próbálta őt maradásra bírni. Jürgen Klopp, a világ legjobb edzője a Liverpool-hoz akarja csábítani, a legjobb csapathoz a világon. És mindhárman pontosan tudják: „Thiago távozásával a Bayern szívét tépik ki.”

Igen, Thiago sérülékeny. 231 Bayen mezben fellépése során mindösszesen 31 gólt szerzett és 37-et készített elő. De Thiago nem Lewandowski vagy Müller, hanem egy művész, egy a játéknak ritmust adó spíler, ő egy virtuóz. Hogy a tökéletességét felismerjük, 2 lehetőség létezik.
Az első: egy mélyebb pillantást vetünk a statisztikákba. Thiago az elmúlt szezonban több párharcot nyert meg (71%), mint Kimmich (57%) vagy Goretzka (49%). Több labdaérintése volt, többet passzolt emberhez, többet cselezett és mindezt messze a legjobban. Sőt még több párharcot is vállalt és azok többségét is megnyerte.

A második: Elég, ha Thiago-t egyszerűen csak a játék közben megfigyeljük. Aki a játékában a gyönyört 7 év alatt nem fedezte fel, az se nem futballrajongó, se nem hozzáértő.

Robert Hiersemann

Futball rajongók az egész világon évek óta áradoznak Thiago-ról: ő egy labdazsonglőr. Egy kivételes képességű személy a labdával. Olyasvalaki, akinek minden passza élményszámba megy. De mi haszna ennek a varázslatnak, ha a legfontosabb elmarad? A csapat irányítása, gólokból való részesedése, a saját játékának állandósága.

Thiago a Bayern-nél egy túlsztárolt játékos, se több, se kevesebb. Egy európai topszintű egyesületnél fel tudja venni az iramot, de a különbséget csak ritkán jelenti a játéka. Ez volt a helyzet vele kapcsolatban már Barcelonában is és ez Münchenben sem változott.

Már most világos, hogy Kimmich és Goretzka a távozását gyorsan feledtetni tudná. Mert a német válogatott duója már rég túlvan – a Bayern középpályáján – Thiago szintjénél. Összehasonlításképp: Thiago ebben a Bundesliga szezonban 3 gólt szerzett és egyet sem készített elő. Kimmich 4-szer talált be és ehhez 9 assziszt társult, Goretzka pedig 6-szor zörgette az ellenfelek hálóját és szintén 9 előkészítés társul a neve mellé.

A 29 éves játékos búcsúja jót tenne a klubnak. Akkor Kimmich és Goretzka még szabadabban dönthetne, mi is történjen a Bayern középpályáján. És ez fontos lenne!
Mert ők nem csak a Bayern jelenéhez tartoznak, hanem ők jelentik a rekordbajnok jövőjét.

Fordította: Kincses Dániel

Forrás: www.t-online.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet