Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Real Madrid CF
Real Madrid CF

Siker atyjai 4. rész: Peter Kupferschmidt

Peter Kupferschmidt

Számokban:
A védő 1942. 03.02-án született az akkori Jugoszláviában. Már az FC Bayern utánpótlásában részt vett 1956-1960-ig, majd a profiknál 1960-1971-ig játszott. 221 tétmeccse volt az FC Bayern színeiben, s ezeken 5 gólt szerzett.

Kupferschmidt Úr, mely gondolatok jutnak eszébe, ha a mai Bayernt látja?
Hatalmas büszkeség. A Bayern már 50 éve szinte mindent jól csinált. A mi időnkben kezdődött a fejlődés, s ez csak folytatódott. Győzelmek és sikerek hozzák a pénzt, amit félre lehet tenni. Fontos volt, hogy a klub középső tengelyét Maierrel, Beckenbauerrel és Müllerrel majd 15 évig meg tudta tartani, és hogy a fontos emberek, mint Neudecker és Hoeneß az elnökséghez csatlakoztak. Vigyáztak a pénzre, garantálták a sikereket, s a klubot lassan felépítették.

Beckenbauer, Müller és Maier- a tegnap sztárjai?
Igen ez így van. A siker receptje az volt, hogy a fontos játékosok is a klubban maradtak. Egy ún. “Katsche” Schwarzenbeck az utánpótlásból érkezett, s majd 400 tétmeccse volt a Bayern színeiben. S miután az Atletico Madrid ellen betalált, elkezdte a gólokat is termelni. A “Bulle” Roth-ot is meg kell említenünk, aki 300 feletti tétmeccsel bír. Ez a történelem- s ez még tovább íródik. Napjainkban is.

Változott az FC Bayern?
Tudja, amikor idegenben játszottunk annak idején, akkor mindig védekezően álltunk fel. S a Bayern már 7-8-9 éve támadó szellemben játszik. Madridbam, Torinóban és Párizsban is- mindenhol. Ez csak akkor működik, ha minden posztra világklasszis játékosod van, ez a bizalom.

De őket megilleti akkor a nagyobb fizetség is?
Valamilyen szinten igen. Akkoriban nálunk 160 márka alapfizetéssel indultunk, s ehhez jött hozzá az 50 márka győzelmi prémium. Amikor feljutottunk a Bundesligába akkor már más lett minden. Akkor 600 márka alapfizetésünk volt, s 1000 márka győzelmi prémium. Azon kívül, amikor megvertük az 1860 Münchent, mert akkor több prémiumot kaptunk. (nevet) (2000 márka)

Hogy nézett ki a csapat szerkezete, amikor feljutottak a Bundesligába?
Természetesen nem volt 5 másodedzőnk. A másodedző a csapatkapitány volt, Werner Olk. Ő csinálta a bemelegítést. És az edzőnk, Cajkovski állította fel a csapatot. Ha ma megnézik a csapatképünket, ahogy mi 1969-ben bajnokok voltunk: Zebec-nek könyörögni kellett, hogy jöjjön oda a fotózásra, én pedig civilben voltam ott, mert azon a meccsen épp nem játszottam. Részben, mint az amatőröknél.

A legszebb élmény az 1967-es KEK győzelem volt?
Igen. Akkor az a cím egészen különleges volt. Az a csapat szuper volt, s néhol volt világklasszis játékosunk is. A legjobb: Hogy mi ténylegesen barátok voltunk. Akkoriban még ment ez, de ma már valakinél győz az egoizmus.

De a karrier után, nem ért fel egy lottónyereménnyel?
A mai helyzettel nem lehet összehasonlítani. Az aktív karrierem után még 30 évet a Sport Scheck-ben dolgoztam még. Akkoriban más idők voltak, s aztán a futball egyszer csak hatalmasat fejlődött. Vegyék csak az Allianz Arénát példának: az Aréna avatása óta kb. 360 meccs volt azóta ott lejátszva, s mind a 360-szor teltház. Hihetetlen.

Mikor szeretett volna profi futballista lenni? Akkoriban, vagy ma?
Ma. A kérdés csak az, hogy tudtam volna-e ezt ugyanígy huzamosabb ideig csinálni. Ez a gyorsaság elképesztő- s akkoriban sem én voltam a leggyorsabb. Tehát manapság elég nehéz lett volna. Ja és Ribéryvel szemben esélyem sem lett volna. Korábban egyszerűen nem sérülhettél le. S, ha igen, akkor hamar elment a hajó. Az, hogy például Holger Badstuber a mai napig profi szinten játszik, a rengeteg sérülése ellenére, nálunk ilyen nem volt lehetséges. Amikor megsérültem senki sem törődött velem. Először kb. 20 orvossal kellett beszélned, s kivárni, amire egészséges leszel. Senkit sem vettek fel számodra. Boldognak kellett lennünk, ha néha edzés után meleg vízben tudtunk tusolni. (Nevet)

Hogyan emlékszik vissza a Säbener Straßéra?
Akkoriban állt ott egy öreg, stabil házikó. Be is volt falazva. S mögötte volt egy fa bódé, ahol a cipőket rendezgettük. Amikor Neudecker jött, akkor már építtetett egy blokktömböt is. S ugye ott van a mostani Campus (Utánpótlásközpont) És az 1860 München? A teljes ellentéte.

Aktívan sportol még?
Már csak teniszezek. Egy órát. Ha kevesen vagyunk akkor 2 órát. De elég is annyi nekem.

Fordította: Kun Béla

Forrás: Bayern Magazin

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet