Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Löw: Számítok Sanéra az EB-re

Csütörtökön délelőtt Joachim Löw kihirdette a német válogatott keretét az elkövetkező két EB-selejtező mérkőzésére. Szeptember 6-án, Hamburgban Hollandia ellen, majd szeptember 9-én Belfastban Észak-Írország vendégeként lépnek majd pályára.

Luca Waldschmidt először kapott meghívást; Toni Kroos, Marc-André ter Stegen és Emre Can pedig visszatérőként vannak jelen.

A sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány válaszolt az újságírók kérdéseire.

Joachim Löw …
… a válogatott jelenlegi helyzetéről: Örülök, hogy a júniusi kényszerpihenőm után ismét itt lehetek. Alig várom, hogy visszatérjek a csapathoz és a játékosokhoz. Nagyon nehéz volt, hogy nem lehettem ott a mérkőzéseken, szokatlan helyzet volt a számomra. Időnként úgy éreztem, hogy otthon a kanapén ülve nagyobb az idegesség, mint a stadionban a pálya szélén. Ez alkalommal szeretném elmondani, hogy a csapat és az edzői stáb kiváló munkát végzett. Köszönöm Marcus Sorgnak, Andy Köpkének, az edzői stábnak, a scoutjainknak és Oliver Bierhoffnak. Nagy örömöt okozott nekem a csapat a Fehéroroszország és Észtország elleni mérkőzéseken. Jól indult a selejtezőnk. Örömteli volt, hogy Hollandiában nyerni tudtunk, és az azt követő két mérkőzésen is – ezen az úton akarunk tovább menni. Nagyon nagy az optimizmus a csapatban, nagyon jó a légkör is, sokan ismerik már egymást az utánpótlás berkekből. Érezni lehet, hogy a következő hónapok és évek tényleg sikeresek lesznek. Ez a két mérkőzés meghatározó lesz: Észak-Írország vezeti a csoport tabelláját, Hollandia pedig a legnagyobb ellenfelünk.
… a Hollandia elleni idegenbeli 3:2-es győzelem jelentősségéről: A mérkőzés természetesen jót tett a fiatal csapatunk önbizalmának. Azt követően az öltözőben éreztem, mennyire örülnek a játékosok, és milyen szerencse, hogy így alakult és nyerni tudtunk.
Összességében sok fontos felismerést adott nekünk ez a mérkőzés. Az első félidőben stabilak voltunk, a támadó játékban hihetetlen dominanciát mutattunk. A második játékrészben meginogtunk, és eltértünk az elképzelésektől, sokszor veszítettük el a fonalat. Világosan látszott, hol kell még javítanunk.
A csapat viszont próbálkozott az általunk kifejlesztett automatizmusok megvalósításával, és ez így volt a Fehéroroszország és Észtország elleni mérkőzéseken is.
Természetesen az új csapatunk jól működik. Erőt és energiát ad, és növeli a magunkba vetett hitet. Ahhoz, hogy a legjobb csapattá váljunk, amit el akarunk érni, szükség van az ilyen élményekre.
… Leroy Sané sérüléséről: Természetesen nagyon bosszantó, hogy Leroynak ilyen hosszú időt kell kihagynia. Ez bánt minket, mert Leroy a VB után egy olyan játékossá fejlődött, aki formálta a csapatot, gyorsaságával és kiszámíthatatlanságával képes destabilizálni az ellenfeleket. Felvettem vele a kapcsolatot többször is, beszéltem az orvosaival is, így tudom, hogy a műtét jól sikerült, nem volt komplikáció, és a térde ismét nagyon stabil lesz majd, ismét teljesen bevethető lesz majd. Most fél év szünetet kell tartania, és a tornáig még lesz fél éve a visszatérésre, de természetesen számolok vele az EB-re.

… Luca Waldschmidt nevezéséről: Először kapott meghívást, és abszolút megérdemelte ezt a lehetőséget. Az előző Bundesliga szezonban láthattuk, hogy nem volt elég állandóssága, de az U21-es EB-n nagy lépést tett előre. Meggyőzött a játékával. Fiatal, és számunkra érdekes játékos, de rajta kívül van még néhány más játékos, akik szintén beleesnek ebbe a kategóriába.
… Emre Can visszatéréséről: Az előző szezon végén volt egy beszélgetésem Emrével. A Liverpooltól a Juvéba igazolását követően szüksége volt egy kis időre, de a szezon során sikerült mindig nagyobb ritmust felvennie. Májusban azt mondtam neki, szívesen visszahoznám őt, ha jó lesz a felkészülése, és nem sérül meg. A Konföderációs Kupán is megmutatta már, hogy a lendületével és ellenállhatatlan futásaival olyan erőt hozhat, melyet a jövő szempontjából fontosnak tartok.
… Timo Werner szerződés hosszabbításáról: Mindig értesültem Timo gondolatairól. Jónak és helyesnek találom a döntését. Julian Nagelsmanntól tudom, hogy értékeli Timo gyorsaságát és csatárképességeit. Timo most már a futballra koncentrálhat, és az első két mérkőzésen be is talált. Timo egy számunkra nagyon-nagyon fontos játékos típust testesít meg.
… Toni Kroos szerepéről: Jó, hogy ilyen nagy a választási lehetőség a középpályán. Örülök, hogy Kai Havertznek jól indult a szezon, és Ilkay Gündogan a válogatott utolsó mérkőzésein is pozitív teljesítményt mutatott. Aztán ott van még Leon Goretzka és Joshua Kimmich is. És Toni Kroosszal is számolok. Toni egy olyan játékos, aki a csapatot vezetni tudja. Nagy tapasztalattal rendelkezik, és fontos, hogy egy fiatal csapatnál legyen egy ilyen kaliberű játékos, aki segíti őket. Toni nagyszerű játékos, és számunkra fontos tényező.
… Julian Brandt átigazolásáról és a szerepéről a csapatban: Úgy gondolom, hogy a váltás jót tesz neki. Hihetetlen motivációval edz és játszik. A Dortmunddal állandó céljai lesznek: a Bajnokok Ligája szereplés, és a küzdelem a bajnoki címért.
Julian tele van lelkesedéssel, értékes játékos. 2017-ben és 2018-ban nagyon jó mérkőzéseket játszott a válogatottban, de szüksége van egy állandósságra, hogy ezt a teljesítményt folyamatosan nyújtani tudja. Nagy potenciált látok benne.
… a Manuel Neuer és Marc-André ter Stegen közötti konkurenciáról: Manuelnek a VB előtt relatív hosszú időt kellett kihagynia, úgy gondoltam, hogy ez majd az azt követő szezonban hátrányos lehet számára. Az elmúlt mérkőzéseken viszont bizonyította, hogy micsoda klasszis játékos ő. Marc ter Stegen is jó szezont tudhat maga mögött, de úgy gondoljuk, hogy a következő hetekben Manuel Neuer fog kezdeni. Ő a kapitányunk.
… Jonathan Tah esélyeiről, és arról, hogy Hamburgban játszhat-e: Toni Rüdiger kiesésével mindenképp meg van az esélye. Jonathan 2016 óta van velünk. Most az U21-es csapat kapitánya volt, nagyon jó tornát tudhat maga mögött, és ugyan rövid szünet jutott neki az új szezon kezdete előtt, de jól indult neki. Gyors játékos, fizikailag erős, sokat fejlődött, amivel nagyon elégedett vagyok.

Fordította: Tóth Renáta

Forrás: www.dfb.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet