Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Új idény, új szabályok a Bundesligában is

Az fcbayern.com összeszedett néhány fontosabb szabályváltozást az előttünk álló 2019/20-as Bundesliga idényre vonatkozóan.

Pénzfeldobás, térfélválasztás: Az előttünk álló szezonban a pénzfeldobást megnyerő csapat eldöntheti, hogy kezdeni szeretne vagy inkább térfelet választana. Korábban automatikusan csak térfelet választhatott a győztes.

Bedobások: A labda oldalról történő játékba hozatalakor az ellenfél játékosainak legalább két méter távolságra kell állniuk, akkor is, ha a vonalon túlról végzik el a bedobást.

Cserék: A felesleges időhúzások elkerülése végett a lecserélt játékos a lehető legrövidebb útvonalon kell, hogy elhagyja a játékteret.

Lapok 1: Sportszerűtlen viselkedés esetén immáron az edzőnek illetve a csapat körüli hivatalos személyeknek is adható sárga lapos figyelmeztetés, majd kiállítás. Ha a játékvezető nem tudja megállapítani, hogy pontosan ki volt a sportszerűtlen, de a csapatot kétséget kizáróan azonosítani tudja, a felelősség az edzőt terheli, őt büntetheti a már említett módon.

Lapok 2: Gyors szabadrúgás akkor is elvégezhető, ha a játékvezető sárga- vagy piros lappal büntetné az azt megelőző szabálytalanság elkövetőjét. A büntetésre a játék következő megszakításakor kerül sor.

Kirúgás, szabadrúgás: A labdának már nem kell elhagynia a büntetőterületet a kirúgások alkalmával. A labda akkor tekinthető játékban lévőnek, amikor az elhagyta a rúgó lábat és egyértelműen elmozdult a helyéről. Ugyanez vonatkozik a büntetőterületen belülről végrehajtott közvetlen vagy közvetett szabadrúgásra. Az ellenfélnek legalább 9,15 méter távolságot kell tartania.

Sorfal: A legalább három játékosból álló sorfal esetén a támadó csapat minden játékosának minimum egy méter távolságot kell tartania. E szabály be nem tartása közvetett szabadrúgással büntetendő.

Kapus által szerzett gól: A hálóőr természetesen szerezhet gólt, de azzal nem, hogy a labdát a saját büntetőterületéről átdobja az ellenfél kapujába.

Gólszerzés kézzel: Szándékosságtól függetlenül minden kézzel szerzett gól érvénytelen. Ha a kezezés a gólszerzés előtt történt, de előnyszerzésre szolgált, akkor is szabálytalan a találat.

Büntető: A kapusnak legalább az egyik lábával a gólvonalon vagy afölött kell helyezkednie a tizenegyes végrehajtásakor. Nem állhat a vonal mögött sem.

Játékvezető: A játékvezető mostantól nem a pálya „tartozéka”. Ha a labda érinti őt vagy bármelyik asszisztensét a játék labdaejtéssel folytatódik. Ez igaz arra az esetre is, ha a játékvezetőről pattan be a kapuba a játékszer.

Labdaejtés: A bíró által játékba hozott labda egyetlen játékos bevonásával történik a játékszert legutoljára birtokló csapatból. A büntetőterületen belül ennek a kapusnak kell lennie. A többieknek legalább négy méteres távolságot kell tartaniuk.

Hazaadás: A kapus csapattársa bedobása vagy szándékos átadása után is kézbe veheti a labdát, ha előtte egyszer már egyértelműen megpróbálta tisztázási szándékkal megjátsszani.

Időhúzás: A jövőben az időhúzást hamarabb és következetesebben fogják büntetni. Ha a játékos a sípszót követően nem hozza azonnal játékba a labdát, büntetésben részesül, bedobásnál, kirúgásnál, középkezdésnél egyaránt.

Felszerelés: Az aláöltözetek nemcsak egyszínűek lehetnek, megegyezhetnek a mez színeivel és mintáival.

Fordította: Varga M. Zsolt

Forrás: www.fcbayern.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet