Menü Bezárás
A miasanmia.hu szezonbeharangozója

Ma elrajtol a Bundesliga 2023/2024-es kiírása, de előtte itt van a miasanmia.hu szezonbeharangozója. Kiesők, osztályozós hely, középmezőny, európai kupaporondon indulós csapatok, dobogó, és a bajnoki versenyfutás.

A kiesők, és az osztályozós hely #1

18. hely : SV Darmstadt

Miután az utolsó fordulóban elbukták a bajnoki címet, így „csak” másodikként, de egyenes ágon jutott fel a Hessen tartománybeli együttes. Ez lesz a 4. szezonjuk a legmagasabb osztályban.
Viszont ahogy legutóbb, most is nagy az esélyük arra, hogy legutolsóként távozzanak is a ligától.
Mind a védelem, mind pedig a támadósor meggyengült 1-1 játékossal. A védelem tengelyéből elvesztették a Bundesliga 2 egyik legjobb belsővédőjét, Patric Pfeiffert, miután szabadon igazolhatóként aláírt az Augsburghoz. És habár érte már kaptak egy kis kompenzációt cserébe ( 2.20 millió euró ), de a 9-esük, Phillip Tietz helyére is megoldást kell találniuk. Ugyanúgy, mint Pfeiffer, Ő is az Augsburg játékosa lett. A Darmstadt színeiben 79 mérkőzésen, 29 gólt szerzett és 14 gólpasszt osztott ki, ennek hiánya pedig ezen a szinten nagy érvágás.

Christoph Klarer személyében talán Pfeiffer helyettesét megtalálták. Az osztrák utánpótlás válogatott védőért 2 millió eurót fizettek a Düsseldorfnak, de Tietz üresen hagyott helyét még nem látszik, hogy sikerül-e majd betömni a Darmstadtnak. A skót Fraser Hornby mindenesetre biztos, hogy nem az a játékos lesz, aki tudja majd hozni azokat a számokat.
Elég csak alapul venni azt, hogy az Everton saját nevelésű játékosa 59 felnőtt mérkőzésen 13 gólt szerzett, olyan ligákban, mint a skót vagy a belga első osztály.

17. hely : Heidenheim

Ahogy a Darmstadt esetében, úgy a Heidenheimnél se érzem azt, hogy ez egy szezontól hosszabb történet lenne a részükről. Nagyon kevésnek érződik ez a keret, erre a Bundesliga idényre. Elég csak alapul venni, hogy mennyi tapasztalatuk van ezen a szinten a keretben :

Tim Siersleben – 1 Bundesliga-mérkőzés
Jonas Föhrenbach – 3 mérkőzés
Marnon Busch – 9 mérkőzés
Lennard Maloney – 2 mérkőzés
Norman Theuerkauf – 29 mérkőzés
Denis Thomalla – 4 mérkőzés
Tim Kleindienst – 26 mérkőzés
Eren Dinkci – 25 mérkőzés

Ennyi, az egész keretből 8 játékosnak van Bundesliga tapasztalata, ami 99 mérkőzést tesz ki. De ebből 29-et elvisz a 36 éves Theuerkauf, és 25-öt a Werder fiatal kölcsönjátékosa Dinkci, aki támadó létére mindössze egyetlen egy első osztályú gólt tud felmutatni eddigi karrierje során. Szóval össz-vissz van a keretben egy játékos Tim Kleindienst személyében, aki tapasztalt is ezen a szinten valamennyire és hasznára is tud majd válni a csapatnak. Valóságos csoda lenne a Heidenheim bennmaradása.

16. osztályozós hely : VfL Bochum

Jóbarátaink nem maradnak bent egyenes ágon. Vagyis szerintem.
Borzalmasra sikerült a felkészülési szezon, amit még meg is „koronáztak” azzal, hogy ki is estek a Német-kupából a már Bundesliga 3-as Bielefelddel szemben.
Habár mondhatni jól erősítettek a maguk szintjén. Jött Maximilian Wittek és Matus Bero a Vitessétől, az ex-Leipziges Bernardo aki megjárta a PL-t is a Brighton színeiben, de sikerült megszerezniük az előző Bundesliga 2 idény egyik legjobb játékosát Moritz Kwartenget is, aki a 10 góljával a Magdeburg házi gólkirálya lett. Viszont mégis úgy érződik, hogy a közvetlen riválisok – Stuttgart, Augsburg, Werder vagy a Hoffenheim -, még jobb átigazolási szezont tudhat maga mögött. Elég csak megemlíteni, hogy a svábok behúztak egy Nübelt, egy Undavot, az Augsburg a már említett Pfeiffer – Tietz duót, de még a tehetséges hálóőr Finn Dahmen is náluk kötött ki. A Werder elvitt egy Senne Lynent a belga Union SG-től, ingyen megszerezték Naby Keitat. A Hoffenheim pedig már az a kategória, akik nem is kieső jelölt csapat lesz az új idényben, hanem inkább egy stabil középcsapat, ami nem is csoda olyan igazolásokkal, mint Szalai Attila vagy Weghorst. Akinek a manchesteri kalandja borzalmasra sikerült, de a Bundesligát már elhódította a Wolfsburgos korszaka alatt.

Szóval akik jönnek, mennek is, a Bochumnak pedig majd az osztályozón kell megőriznie tagságát.

A középmezőny #2

Borussia Mönchengladbach:

Nagyon csúnya jövőkép állt előttük, ahogy a nyár indult. Kulcsemberek szerződései jártak le. Lars Stindlt, Marcus Thuram-ot és Ramy Bensebainit is úgy vesztették el, hogy egyetlen egy millió eurót sem kaptak értük. De kölcsön után véglegesítette a szerződtetését Jordan Beyernek a Burnley, és Jonas Hofmannt is elvitte a Leverkusen. Úgyhogy a kezdés közel se volt rózsás. Egyértelmű volt, ha nem igazolnak okosan, akkor az előttünk álló szezonban kiesési gondjaik lesznek a csikóknak.

Viszont Roland Virkusék sorba hozták a jó döntéseket.

Mindössze közel 30 millió euróból hoztak 8 olyan játékost, akivel egyből lehet a kezdőben is számolni, és évek múlva több 10 millióért adhatnak rajtuk tovább.
Megszerezték tőlünk Münchenből az örmény csodagyereket, Grant-Leon Ranost, aki a felkészülési időszak után, nagy valószínűséggel a Bundesligában is rendszeresen meg fogja kapni a lehetőséget. Két felkészülési mérkőzésen szerzett 1-1 gól után, betalált a Német-kupa első fordulójában is. 500 ezer euró ellenében kölcsönvették Maximilian Wöbert a Leedstől, aki majd a távozó félben lévő Elvedi helyét veszi át. Mindössze 1.10 millió euróért övék lett a 24 éves Robin Hack is, aki egy kieső Bielefeldben szerzett 10 gólt és adott 5 gólpasszt a másodosztályban. Kölcsön után véglegesítették Julian Weigl játékjogát is, valamivel több, mint 7 millió euró volt. Hofmann helyére jött a Bresttől Franck Honorat, akinek 11 G/A mutatója volt a Ligue 1 22/23-as szezonjában. Legtöbb milliót pedig a cseh bajnokság egyik legeredményesebb játékosa, Tomas Cvancara vitte el. Érte 10.50 millió eurót fizetett a Borussia, de 12 góljával a második leggólerősebb játékosa volt a Sparta Prahanak, akikkel bajnok is lett az előző szezonban a 23 éves játékos. De érkezett még a rotációba két fiatal, Lukas Ullrich és Fabio Chiarodia, előbbi ingyen, utóbbi 2M€ volt.

Lényegében a Gladbach a nyáron bemutatta, hogy egy széteső projektet hogy kell újjáéleszteni. Hogy elég lesz-e egy európai kupaindulós helyre ez a keret? Első szezonban talán nem, de kiesési gondjaik egyáltalán nem lesznek. Körülbelül 8-9. hely.

Freiburg:

Igen, ez lesz az a szezon szerintem, ahol Christian Streichnek és fiainak kicsit kipukkan az a bizonyos lufi. Elvesztették Mark Flekkent, aki helyére Florian Müllert hozták, ami egyértelmű visszaesés lesz. Mondjuk az eddig látottak alapján közel se biztos, hogy Müller lesz az első számú kapus, mivel az utolsó felkészülési mérkőzéseken, és a Német-kupában is saját nevelésű fiatal Noah Atubolu állt a golvonalon. De visszalépés így is, úgy is.

Túl nagy mozgás nem volt se ami a távozókat illeti, se ami az érkezőket, de pont ez lehet vesztük. Aki említésre méltó érkező az egyedül a Salzburgos Junior Adamu, Ő viszont egy elég szép fogás. A felkészülési szezonjuk felemásra sikerült, 2 győzelem, de ez csak a Grasshoppers és az Empoli ellen, 2 döntetlen a Strasbourg ellen, és egy vereség a Wolfsburgtól.
Nem gyengültek, de annyit nem is erősödtek. Míg mondjuk a riválisok, a Leverkusen, a Frankfurt vagy éppen a Wolfsburg igen. Ezért úgy gondolom, hogy ki fognak szorulni a Top7-ből.

Viszont az EL-ben lesznek érdekeltek, és meglátásaim szerint a szezon alakulhat majd úgy, hogy egy idő után ez fog náluk prioritást élvezni a Bundesligával szemben. Felsőház meglesz, Európa nem.

Hoffenheim:

Egy félrecsúszott szezon után visszatérnek a felsőház közelébe. Nagyon korrekt erősítéseket hajtottak végre. A védelmet sikerült stabilizálniuk Szalai Attilával, akinek Pellegrino Matarazzo 3-5-2-es formációjában idővel meg is lesz a kezdő helye. 10 góllal alulmúlták magukat az előző idényben a 21/22-es szezonhoz képest, így nem is volt kérdés, hogy erősítésre szorul a támadósor, hisz ez volt a legfőbb gond a kiesés elleni harcban. Nem kisebb név, mint Wout Weghorst érkezett oda, aki már jól ismeri a Bundesligát, hisz korábban a Wolfsburg színeiben 118 találkozón, 59 gólt szerzett, és 20 gólpasszt is kiosztott. Nem kérdés, hogy az a Kramaric – Weghorst duó az egyik legjobb páros lehet majd a ligában, így nem is érdemes velük többé az alsóházban gondolkodni, jóval inkább fent a 8-9. helyen.

Európai kupaindulós helyek #3

Ezt elég bonyolult kiosztani még most, na persze nem azért mert ne lenne egy erősorrend a fejemben, hanem mert szimplán nem lehet tudni, hogy pontosan hány indulós hely is lesz.

Mint ahogy az már ismert, a következő szezontól megreformálódik a Bajnokok Ligája, ennek pedig az egyik legnagyobb változása lesz, hogy a 23/24-es szezonban a két legtöbb koefficiens pontot szerző bajnokság, majd plusz még egy, az az 5 BL indulós helyet kapnak a 24/25-ös szezonra.

Na de ne menjünk ennyire előre a jövőbe, most csak 1 EKL, 2 EL és 4 BL hellyel fogunk számolni.

7. hely (EKL): Union Berlin

A fővárosi csodacsapat a most következő szezonban fogja megkoronázni ezt a remek projektet méghozzá azzal, hogy fennállásuk során először mutathatják meg magukat majd a legnagyobb színpadon, azaz a Bajnokok Ligájában.

A keretet nem érte túl nagy érvágás, sőt egész remek igazolásokat ütöttek nyélbe. Kölcsön után végleg megszerezték Diogo Leite-t a Portóból, kölcsönben elhozták Alex Kralt Moszkvából – akinek a Bundesliga nem lesz ismeretlen, hisz az előző szezont is a Schalke színeiben játszotta már le -, jött szintúgy kölcsönben Brenden Aaronson és Datro Fofana is. Végleg övék lett Mikkel Kaufmann, aki 16-os G/A mutatót produkált a Karlsruhéban, városon belül váltott klubot Lucas Tousart, és a napokban nem kisebb fogást jelentettek be, mint Robin Gosenst az Intertől. Szóval egy szó, mint száz. Az eddig se túl gyenge keret csak erősödött, nem akármilyen minőségi igazolásokkal.

Viszont mégis ott van, hogy a szezon első fele rámehet kicsit arra, hogy 3 fronton is helyt kell állniuk. Habár a 4. kalapból lesznek húzva, de bőven belehúzhatnak egy olyan csoportba is, ahol nem feltétlen csak 6 mérkőzésre szóló lesz az idei európai kalandjuk, így pedig a BL-t sem engedhetik el 100%-ra. Véleményem szerint egy gyengébb első fél év után, egy erősebb másodikkal fogják végül megcsípni a 3. számú európai kupaindulós helyet.

6. hely (EL): Wolfsburg

Annyival kedvezőbb helyzetben vannak, mint az esetleges közvetlen riválisok, hogy nekik a Bundesliga mellett csak a Német-kupára kell majd figyelniük. Két kulcsjátékos habár távozott – Micky van de Ven 50M€ és Felix Nmecha 30M€-, de az értük kapott 70 millió eurót nagyon jól forgatták vissza a farkasok.

Érkezett a holland helyére a svájci liga egyik legjobb belsővédője, Cédric Zesiger, mindössze 5M€-t fizettek érte a Young Boysnak, de jött még erősíteni a védelmet Moritz Jenz is. Paulo Otavio lejáró szerződése után nem maradt, így az Ő helyét a Sassuolóból érkező, szintúgy brazil Rogério veszi majd át. A jobb oldali szárnyvédő posztra is érkezett erősítés, méghozzá Joakim Mæhle személyében, akinek a bergamói kalandja nem sikerült a legfényesebbre, így egy kis restart kell a karrierjében. A parádés szezont maga mögött hagyó Vaclav Cerny is itt kötött ki, a cseh játékos 27 G/A-t tett le az Eredivisie 22/23-as szezonjában, 8 millió euróért óriási ajándék volt a 25 éves játékos. De két év stuttgarti kölcsön után, a Wolfsburgé lett a Sporting tehetsége Tiago Tomás is, és Niko Kovac honfitársa, Lovro Majer is.

Az alapanyag adott, kérdés, hogy mit hoz ki belőle majd Niko Kovac. Egyetlen negatívum, hogy nincs egy olyan 9-esük, mint volt pár éve Weghorst aki egymaga kitermelje nagyjából a 20 gólt. De talán a Tomás – Wind – Nmecha hármas el tudja majd osztani egymás között úgy a feladatot, hogy a három játékos kitegye az akkori Weghorstot.

5. hely (EL): Eintracht Frankfurt

Sokat gondolkodtam azon, hogy mégis hova tegyem Dino Toppmöller csapatát, ezt a nem csak keretben, de a padon is fiatalos csapatot. Ott vannak az EKL-ben, ami miatt akár alakulhat úgy is a szezon, hogy idővel majd annak a megnyerése lesz a prioritás, a bajnokságban elért helyezéssel szemben. Így lehet, hogy ezzel nagyon félre fogok nyúlni, de mégis amellett szavazok, hogy akár egy EL indulást érő helytől is többet álmodnak – amit az EKL megnyerésével érhetnének el -. Van fantázia a csapatban, és voltak fájó távozók – Evan Ndicka, Daichi Kamada vagy Djibril Sow -, de érkezők terén tudtak olyakat húzni, hogy a távozók ellenére se gyengüljön sokat a csapat. Olyan névsorral, hogy William Pacho, Robin Koch, Ellyes Skhiri, Jessic Ngankam, Hugo Larsson, Omar Marmoush bőven nagy reményekkel vághatnak neki a szezonnak. És akkor még a kölcsönből is lett véglegesítve jónéhány játékos.

4. hely (BL): RB Leipzig

Egyértelműen rárúgták az ajtót a szezonra a Szuperkupa-döntővel, de ez csak egyetlen egy meccs volt. Én őket idén nem tartom bajnokesélyes csapatnak.
Túl sok érkező, túl fiatalok, amit nem fog elbírni ez a csapat. Mindenki játékpercért fog kiáltani, így az egység hiányozni fog belőlük.

Viszont a minőség megmaradt azon a szinten, hogy a legrangosabb európai kupaporondon majd a 24/25-ös szezonban is megmutathassák magukat, de egy rettenetes kétoldalú szezont várok tőlük, ami tele lesz hullámvölgyekkel.

3. hely (BL): Bayer Leverkusen ?

Egyértelmű, hogy ez a csapat Xabi Alonsoval egy teljes szezonban BL-induló együttes. Ez nem is kérdés. Óriási átalakuláson ment át a csapat azok után, hogy a spanyol megérkezett a gyógyszertáriakhoz. A keret a nyáron megerősödött, érkezett Granit Xhaka, Victor Boniface, Jonas Hofmann, Alejandro Grimaldo vagy éppen a tehetséges brazil Arthur. Nem egy rossz névsor. Igaz, hogy az egyik legnagyobb értékük távozott, miután Moussa Diaby az Aston Villához szerződött, de annyira mégse lettek szétkapva, mint ahogy az előfordulhatott volna.
Bajnoki címért egy ideig versenyben lehetnek, de talán nem várható tőlük, hogy konkrét kihívói legyenek a Bayernnek.

A bajnoki csata #4

Bayern München vs. Borussia Dortmund

Mint ahogy az előző szezonban, most is várhatóan ez a két csapat fog a leginkább versenyben lenni a Salátástálért. Viszont talán olyan kiélezett harc nem várható, mint az volt a mögöttünk hagyott szezonban, hogy az utolsó másodpercekig kérdéses legyen a bajnok kiléte.

A Dortmund két fronton is elveszítette 1-1 nagyon fontos emberét. Jude Bellingham Madridba, még Raphael Guerreiro egyenes hozzánk Münchenbe igazolt, miután lejárt a szerződése a sárga-feketékkel. A portugál gólpasszai nagyon fognak hiányozni a rivális oldalon, hisz nem csak házon belül, de az egész ligában Ő készítette elő a legtöbb gólt.

Három nagyobb érkezőt jelentettek be eddig. Ramy Bensebaini ingyen került át a másik Borussiától, Felix Nmechát a farkasoktól hozták el 30 millió euróért, míg az osztrák Sabitzert tőlünk tette át székhelyét Dortmundba. Hogy mennyire fogják tudni megoldani azt, ami űrt hagyott maga után Bellingham a középpályán, az még jó kérdés, de az Ő hiánya lehet az, hogy erre a szezonra nem várható olyan kiélezett küzdelem.

A müncheni nyarat, ha valakinek, akkor nektek nem igazán kell bemutatni. Több, mint egy 40 napos huzavona után itt kötött ki a Premier League egyik, ha nem a legjobb játékosa, Harry Kane. Az Ő érkezése megint egy olyan különbséget tehet a klub és a liga között, amivel nem fog kialakulni igazán nagy versenyhelyzet.
A legnagyobb kérdés Münchenben, az a kapuskérdés. Daniel Peretz érkezik, elsőre Ulreich mögé, de az izraeli kapus kvalitásait ismerve az is könnyen előfordulhat, hogy idővel majd Ő veszi át a helyet a kapuban, amíg Neuer nem tér vissza. Kevesen ismerik Őt, de egy nagyon tehetséges kapusról van szó, aki még fog pozitív meglepetést okozni a müncheni közönségnek.

Ami a bajnoki címet illeti, szerintem 2-3 fordulóval a vége előtt fog eldőlni, méghozzá a Bayern javára.

A szezon díjazottjai:

? Gólkirály: Harry Kane (ezzel most nem hiszem, hogy túl nagyot mondtam, 30+ gólos szezont várok tőle)
? Legtöbb gólpassz: Jamal Musiala (előző szezonban is közel járt hozzá, most pedig meg is fogja ugorni, hogy Ő legyen a liga legjobb előkészítője)
? Az év edzőj : Dino Toppmöller (az 5. helyre felkormányozza a frankfurtiakat)
? Az év fiatal játékosa: Florian Wirtz (túl kézenfekvő lett volna Musialát mondani)
? Szezon igazolása: Kim Min-jae (Harry Kane már kapott helyet a listán)

Gál Arnold írása

Képek forrása: OPTA

Ez is érdekelhet