Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

5 ok, amiért érdemes várni a 2023/24-es Bundesliga-szezont

A visszaszámlálás megkezdődött, a Bundesliga 2023/24-es szezonja már csak egy karnyújtásnyira van! A bundesliga.com 5 okot talált, amiért érdemes izgatottan várni az idei szezont...

1) A Bayern és a Kane-effektus

A rekordbajnok jobb gólkülönbséggel lépte át elsőnek a célvonalat, amikor tavaly májusban begyűjtötte sorozatban 11. Bundesliga-címét. Jamal Musiala bajnoki győztes góljával és a Mainz segítő kezével kombinált dortmundi győzelmével a bajorok a legdrámaibb zárónapon is megőrizték figyelemre méltó, diadalmas sorozatukat.

Három hónappal később Thomas Tuchel címvédő csapata ismét készen áll a folytatásra, friss arcok érkeznek, hogy megerősítsék a 2023/24-es bajnoki évadra a csapatot. Raphael Guerreiro, Min-jae Kim és Konrad Laimer félelmetes erőt adnak a már így is nagyszerű képességű csapatnak, de Kane érkezése lesz az, ami a figyelő világ figyelmét magára vonja. Az angol gólrekorder személyében a Bayern megszerezte azt az embert, aki betöltheti a Robert Lewandowski-féle űrt elöl, egy sokoldalú csatárt, aki a támadásban azt a fókuszpontot biztosítja, amelyet a bajor óriások az elmúlt időszakban vitathatatlanul hiányoltak.

A kilátás, hogy a Premier League háromszoros aranycipő-győztese Jamal Musialával, Serge Gnabryval és Leroy Sane-nal kavargathat a kapu előtt, ínycsiklandó, és a Bayern Tuchel taktikus irányításával kihagyhatatlan szórakozásnak tűnik az előttünk álló idényben.

2) Óvakodj a sebzett Dortmundtól

Miután olyan közel került ahhoz, hogy elragadja a bajnoki címet a Bayern markából, a BVB minden eddiginél magabiztosabban vághat neki az új szezonnak.

Edin Terzic csapata időnként valósággal átgázolt az ellenfeleken, amihez hozzájárult Sebastien Haller visszatérése is - aki hererákból tért vissza. Ha az elefántcsontparti csatár a fél szezon helyett az egész szezonra bevethető lett volna, akkor a Borussia a 2023/24-es szezont már címvédőként kezdhette volna. Jude Bellingham a Real Madridhoz távozott, de a történelem újra és újra megmutatta, hogy nincs olyan csapat, amelyik úgy tudja pótolni a világklasszis tehetségeket, mint a Dortmund. Ha kiderül, ki tölti be az angol sztár után az űrt, az elég ok arra, hogy ragadjunk a fekete-sárgákhoz, mint a méz. És az újonnan szerződtetett Ramy Bensebaini, Felix Nmecha és Marcel Sabitzer beilleszkedése is ugyanilyen izgalmas lesz.

A Bundesliga-szurkolók azonban leginkább azt várják a Dortmundtól, hogy folytassa a 2023-as bajnoki címre törő formáját.

3) A lipcsei tényező

Vigyázz Marco Rose szászországi izgalomgépezetére. Az esetleges átmeneti időszakról szóló mendemondákat ebben a félévben mindenki kinevette, aki szemtanúja volt a lipcsei Szuperkupa extravaganciájának az Allianz Arénában a múlt hétvégén. A Dani-Olmo-show élén a vendégek végigtáncolták az ellenfél Bayern München pályáját, nem kis gondot okozva riválisuknak a gyors, ügyes, gyors támadómozgással és egyérintős passzokkal.

Az újonnan szerződtetett Xavi Simons, Lois Openda és Benjamin Sesko nevek hallatán a szurkolóknak már csorgott a nyála, hogy mi vár a tavalyi szezonban a Bundesliga harmadik helyén végzett és DFB-kupa-győztes csapatra.

A legfényesebben azonban Olmo csillaga ragyoghat, a múlt szombaton a Lipcsében szerzett mesterhármasa egy újabb szintre emelte a játékát. A Die Roten Bullen az elmúlt idényben jelentőség teljes győzelmeket aratott Németország két nagy csapata ellen, mindkét fél komolyan kacérkodott a bajnoki címmel. Miután a Christopher Nkunku/Konrad Laimer utáni időszakot már stílusosan kezdték meg azzal, hogy megszerezték történetük első Szuperkupáját, és Rose első teljes szezonját tölti a kispadon, nagyon is reális lehetőségnek tűnik, hogy 2008/09 óta (Wolfsburg) az első nem Bayern-, Borussia Dortmund-győztes csapatunk legyen.

4) Szerény Heidenheim

Frank Schmidt már közel két szezont töltött a Heidenheim élén, amikor a Lipcse 2009-ben megkezdte életét a német ötödosztályban. Később keresztezte útját a Die Roten Bullen a 3. Liga és a Bundesliga 2-ben, és most a legmagasabb szinten is lehetőséget kapott, miután irányította szeretett klubja első feljutását a Bundesligába. A nehezebbik úton sikerült, az utolsó játéknapon a hosszabbításban szerzett két góllal összetörték a hamburgi szurkolók szívét, akik a tavalyi szezon egyik maradandó képével idő előtt ünnepelték az automatikus feljutást.

Az új fiúk feljöttek és azonnal vissza is mentek, de maradtak is, hogy a Bundesliga bútoraivá váljanak - gondoljunk csak a Lipcsére, a Hoffenheimre, az Augsburgra, a 2022/23-as tündérmesét író Union Berlinre és - bár 2015/16-ban kiestek - a Christian Streich vezette Freiburgra, amely szintén egy olyan csapat, amellyel számolni kell.

A Kaiserslautern 1998-ban még a bajnoki címet is megnyerte, miután csak 12 hónappal korábban jutott fel... Nem azt sugallva, hogy a Voith-Arenában, az idei szezon legkisebb Bundesliga-mérkőzésének helyszínén ugyanezt a teljesítményt célozzák meg. Mondanom sem kell, hogy a Heidenheim debütálására, Németország legidősebb aktív edzőjére és a baden-württembergi alakulat 15 000 férőhelyes otthonára nagy hangsúlyt fektetnek majd.

5) Ez a teljes csomag!

Az UEFA-koefficiens szerint Európa öt legjobb bajnokságának legszorosabb címvédési versenye, drámai és váratlan rivalizálás a legjobb négy közé jutásért, az európai helyekért, a túlélésért és a feljutásért folytatott, az utolsó vérig tartó küzdelem, valamint egy üdítően nyílt góllövőverseny - a Bundesliga a 2022/23-as szezonban is magasra tette a lécet, és még annál is magasabbra.

A német élvonalbeli bajnokság számos szinten felülmúlta társait, nem feledkezve meg a meccsenkénti gólarányról és az égbe szökő átlagnézőszámról sem. Mérföldkőnek számító 60. évfordulója még több hasonlót ígér. Tehát akár veterán futballrajongó vagy, akár egy új bajnokságot keresel, amelyet "otthonodnak" nevezhetsz, akár magával ragadó szurkolói kultúrára vágysz, akár a labdarúgás következő, csodálatos fiataljait keresed, hogy feljuss a Football Manager csúcsára, vagy egyszerűen csak a szórakozásra vágysz, a Bundesliga legyen az útikalauzod.

Ez a futball, ahogyan annak lennie kell.

 

 

 

Fordította: Székely Zoltán

Forrás: bundesliga.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet