Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Az FC Bayern jó példát mutat - Speciális Olimpia Világjátékok Berlinben

Június 17 és 25  között rendezik meg Berlinben az értelmi fogyatékkal élők speciális olimpiáját, melyet az FC Bayern támogat.

A 'Soha nem állunk félre' szlogen alatt több mint 7000 sportoló 26 sportágban fog érmekért küzdeni - és ezáltal nagyobb nyilvánosságot generálni a témában. Az FC Bayern is támogatja az eseményt, például azzal, hogy a német rekordbajnok RB Leipzig elleni nagy meccsén az Allianz Arénában felhívta a figyelmet.

Interjú Sven Albrecht-tel

Albrecht úr, mi az elképzelés a Speciális Olimpia Világjátékok kapcsán?

Sven Albrecht: A Speciális Olimpia Világjátékok a világ legnagyobb inkluzív sporteseménye és az 1972-es olimpia óta a legnagyobb multisportesemény, amelyet Németországban rendeznek. A Világjátékok az értelmi fogyatékos sportolók számára a Speciális Olimpia mozgalom sportbeli és érzelmi csúcspontja. Idén nyáron 7000 sportoló utazik Berlinbe a világ minden tájáról, és az érmek mellett a nagyobb láthatóságért és toleranciáért is küzdenek majd. Mielőtt a sportolók 26 különböző sportágban nekivágnának, a delegációkat országszerte több mint 200 fogadó városban fogadják. Sok találkozásra és érzelemre, valamint a befogadás nagyszerű, színes fesztiváljára számíthatunk.

A befogadás témája az FC Bayernnél is nagyon központi szerepet játszik. Milyen hatással lehet erre egy olyan klub, mint az FC Bayern?

Az FC Bayern nemzetközi hírnévnek örvend, nagy a húzóereje, és rengeteg emberhez eljut. Ezt a potenciált ki lehet használni arra, hogy inkluzív struktúrákat hozzunk létre, és elősegítsük a minden ember számára befogadó sportkínálatot. Az FC Bayern sok más klub és egyesület számára is példaértékű ebben a tekintetben. A Speciális Olimpia egyik másik nagy célja, hogy lebontsa az előítéleteket a munka világában, és felkészítse a fogyatékkal élőket a normál munkaerőpiacra. Az FC Bayern nyilvánvalóan vonzó munkaadó, többek között a fogyatékkal élők számára is. Általánosságban arról van szó, hogy az infrastruktúrák megváltoztatásában kell gondolkodni, és meg kell lépni az olykor nehéz utat. Tapasztalataim alapján csak azt mondhatom, hogy a befogadásért minden út megéri.

Mit tud elérni a sport általánosságban a befogadás terén?

A sport erejével nagyszerű dolgokat érhetünk el, és lebonthatjuk a korlátokat az elmékben és a pályán. Nem mindig a legjobb teljesítményről van szó, arról, hogy ki fut gyorsabban vagy ugrik magasabbra. A sportban különösen arról van szó, hogy összehozzuk az embereket és jól érezzük magunkat. A sport eszköz lehet arra, hogy a társadalom megnyíljon a fogyatékkal élők és igényeik előtt. A sport nagyban hozzájárulhat a sportolók személyes fejlődéséhez is, és különleges módon generálja azt a figyelmet, amelyre szükségünk van a korlátok lebontásához.

A Speciális Olimpia kezdete előtt a kanadai és a mauritiusi csapat ellátogat az Allianz Arénába - fontosak az ilyen találkozók a cserekapcsolatok kialakításához?

„Ezeken a találkozásokon keresztül ismét lebomlanak a korlátok és az előítéletek. Ez a csere további kapcsolatok kiindulópontja lehet és természetesen elősegíti a láthatóságot. Országszerte 190 delegációnk érkezik a fogadó városokba. Tehát a Világjátékok alatt nem csak Berlin fogja elősegíteni a nemzetközi cserét, hanem egész Németország, és így az Allianz Aréna látogatása is. Nem utolsósorban pedig a sportolóknak is nagy élményt jelent a Bayern-sztárok stadionjában lenni.

Az FC Bayernnél a hallássérült szurkolók jelenleg a férfi és női játékosok számára jeleket fejlesztenek - ez az inklúzió ékes példája a gyakorlatban?

Abszolút. Nagyon sok olyan akadály van, amely gyakran láthatatlan. Szükség van például az értelmi fogyatékkal élők számára könnyen érthető nyelven megfogalmazott információkra, szimbólumokkal ellátott tájékozódási rendszerekre - még sok mindent felsorolhatnék. Végső soron arról van szó, hogy a fogyatékossággal élő emberek ugyanúgy szeretnének megtapasztalni egy stadiont. Az akadályok megszüntetése nem 'szép dolog', hanem a részvétel alapfeltétele. Ezért örülök, hogy az FC Bayern jó példával jár elöl.

Mire számíthatnak a nézők, ha részt vesznek a Speciális Olimpia Világjátékokon?

A számos verseny mellett, amelyek június 17. és 25. között Berlin-szerte zajlanak majd, széleskörű kulturális program várja az egész családot workshopokkal, előadásokkal, panelekkel és sok mással. Emellett a Brandenburgi kapunál is lesznek rendezvények. Az egyik csúcspont minden bizonnyal a június 17-i megnyitóünnepség lesz a berlini olimpiai stadionban, ahol számos élő előadással, a Madcon által előadott „Are You Ready" című dalunkkal és a 190 küldöttség bevonulásával várjuk a résztvevőket. Még vannak jegyek. Egyedülálló élményt ígérhetek. Nincs még egy olyan esemény, amelyet az összetartozás ilyen különleges érzése járna át.

Mik a célok ezzel az eseménnyel?

A sikeres versenyek mellett, ahol remélhetőleg minden sportoló a legjobbját nyújtotta, a találkozások és érzelmek nagyszerű fesztiválját várjuk. Összességében azt szeretnénk, ha a Speciális Olimpia szélesebb körben ismertté válna, és az értelmi fogyatékossággal élők nagyobb láthatóságáért, és mindenekelőtt a társadalomban való egyenlő részvételért küzdenénk minden ember számára. A németországi Világjátékokkal lehetőségünk van arra, hogy egy pillanatra elérjük ezt a láthatóságot, majd ezen túl sok kis labdát gurítsunk. Végső soron közös feladatunk, hogy ezt a lehetőséget kihasználva tartós változást érjünk el: egy olyan társadalmat, amelyben mindenki szívesen látottnak érzi magát. Ebből mindannyian profitálunk. Útközben sokat tanulhatunk a sportolóinktól.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: fcbayern

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet