Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Az FC Bayern csatárkeresése: Kolo Muani és alternatívái

Egyelőre nem tudni, hogy az FC Bayern mennyi pénzt költ majd új középcsatárra a nyáron, pénzügyileg jelenleg jó helyzetben van a rekordbajnok.

Herbert Hainer elnök alig néhány hete jelentette be, hogy van még egy kis pénz a számlán -  Victor Osimhen (SSC Napoli), Harry Kane (Tottenham Hotspur) és Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt) személyében három olyan topjelölt is van jelenleg, akikért mélyen a zsebébe kellene nyúlnia az FCB-nek. De vajon mely csatárok jöhetnek még szóba a rekordbajnoknál, ha végül nem akarják vállalni egy 100 milliós transzfer kockázatát?

Gonçalo Ramos (Benfica Lisszabon)

A tavaly téli katari világbajnokság óta a portugál Gonçalo Ramos neve ismerősen hangzik a futballrajongók tömegeinek. A csatár a Svájc elleni 16. fordulóban nemcsak a szupersztárt, Cristiano Ronaldót szorította a kispadra sok szakember meglepetésére, hanem szinte egymaga egy triplával szerelte le az ellenfelet. A 21 éves játékos a Benfica ifjúsági csapatából érkezett, és ebben a szezonban 44 mérkőzésen összesen 25-ször talált be, valamint tizenegy másik gólt készített elő.

Ramos 1,85 méteres magassága viszonylag magas középcsatárrá teszi, aki magas szintű fizikumot és asszertivitást hoz. Ahogy azt a "CREATEFOOTBALL" adatgyűjtői kiderítették, a portugál sok lehetőséget teremt csapattársainak is, mivel a kombinatív játékban is erős. A támadó a mérete ellenére sokat mozog a pályán, teret teremt a csapattársainak, és mindig tempóval keresi a mélységet is. A jelenlegi Bajnokok Ligája-szezonban a csúcskezdősebessége 33,4 km/h. A Bayern jelenlegi keretéből a csúcssebessége leginkább Jamal Musiala (33,3 km/h) sebességéhez hasonlítható.

A Benficánál azonban a portugál már megtanulta, hogy a mélyebben helyezkedő védelmek ellen is megállja a helyét. Ramos azonban nem egy klasszikus, mint például Eric Maxim Choupo-Moting. Ő inkább a dinamizmusa és az erős technikai képességei révén jöhet képbe. A 21 éves játékosnak minden bizonnyal van érzéke a gólhoz, ami abból is látszik, hogy a csatár nagyon gyakran keresi a befejezés lehetőségét. Emellett rendkívül sok fejesgólt is szerez és magas a sikerességi aránya. A labdával is jól bánik és erős a presszingben valamint igyekszik védekezésben támogatni a középpályát. A Bayern számára Ramos egy viszonylag olcsóbb alternatíva lenne Kolo Muani és társaival szemben. Az ismert átigazolási szakértő, Fabrizio Romano néhány hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a Benfica 70 millió euró körüli összeget kér Ramosért. Azt azonban továbbra sem szabad elfelejteni, hogy Ramosnak ez az első szezonja az élvonalban.

Rasmus Højlund (Atalanta Bergamo)

Második alternatívaként a "CREATEFOOTBALL" adatközlői a dán Rasmus Højlundot javasolják. A 20 éves csatár vezetékneve nem csak a skandináv kollégájáéhoz, Erling Haalandéhoz hasonlóan hangzik, de Højlund játékstílusa is némileg hasonlít a Manchester City norvég gólszörnyéhez. Az Atalanta Bergamo 1,91 méteres támadója ráadásul erős fizikummal és jó asszertivitással rendelkezik. Emellett Haalandhoz hasonlóan ő is szeret mélyen támadni, nagyon gyors és mindig a védősor mögötti tereket keresi. A Serie A jelenlegi szezonjában Højlund 28 mérkőzésen hét gólt szerzett.

Feltűnő, hogy a dánnak egy terjedelmes középcsatárhoz képest viszonylag jó a technikája, így a kapunak háttal állva, játékmesterként szűk helyeken is képes labdákat szerezni. A Bergamóban mindig részt vesz a kombinatív játékban. Emellett nagyon jelen van az ellenfél büntetőterületén és szívesen keresi az egy az egy elleni párharcokat is. Højlund nem lő minden szögből, de lövéseinek több mint 50 százaléka célba talál. Egy másik erőssége, hogy labdaszerzés után gyorsan tud váltani, amire idén az Atalanta is nagy hangsúlyt fektetett. Emellett rengeteg párharcot vív (a második legtöbbet az európai topligák csatárai közül).

De Højlundnak van néhány gyenge pontja is. Mindenekelőtt a fejjátékán van még mit javítani egy csatárhoz képest. Ráadásul a kapu előtt még nem olyan hatékony, mint amilyet a legtöbb FCB-szurkoló szeretne látni egy Lewandowski-helyettesítőtől. Ugyanakkor a 20 éves játékos is még csak a pályafutása elején jár. Az elmúlt két évben nagyon gyors volt a fejlődése. Miután 2022 elején elhagyta hazáját és az FC Koppenhágát, mindössze fél szezont játszott Ausztriában a Sturm Graznál, mielőtt 2022 augusztusában máris az Atalanta Bergamóhoz igazolt 17 millió euró körüli összegért. Erling Haaland is hasonlóan gyors ugrást tett annak idején a Red Bull Salzburgon és a Borussia Dortmundon keresztül. A norvég góllövési mutatói azonban már akkor is más szinten voltak, mint Højlund mostani góljai. Ami viszont a dán mellett szólhat, hogy egyrészt még mindig hatalmas fejlődésre képes, másrészt viszonylag olcsó. A 20 éves játékos piaci értéke jelenleg 35 millió euró.

Folarin Balogun (Stade Reims/FC Arsenal)

Míg Rasmus Højlundot az elmúlt napokban már nyilvánosan is kapcsolatba hozták az FC Bayernnel, addig Folarin Balogun neve alig-alig bukkant fel valamelyik FCB-fórumon. A fiatal angol azonban határozottan felkeltette a "CREATEFOOTBALL" adatközlőinek figyelmét. A 21 éves játékos jelenleg kölcsönben az Arsenaltól a francia Stade Reims együtteséhez igazolt. Balogun azóta elég nagy feltűnést kelt a Ligue 1-ben, és jelenleg olyan játékosokkal küzd a francia bajnokság góllövő koronájáért, mint Kylian Mbappé, Alexandre Lacazette és Jonathan David. Az angol jelenleg 33 mérkőzésen 18 bajnoki gólnál jár.

Mindössze 1,79 méteres magassága és vézna alkata miatt nem feltétlenül a légi párharcok típusa, és a szerelésekben sem a leghatékonyabb. Ennek ellenére ő az első számú célpont a Stade Reimsnél, mivel ő az egyetlen olyan topjátékos, aki képes a kapunak háttal álló labdák elcsípésére. Balogun ráadásul egyértelmű csatár, aki minden helyzetből próbál gólt szerezni. Rendkívül jelen van a büntetőterületen belül, sok labdakapcsolata van, és mozgékonyságát, dinamizmusát és jó technikáját kihasználva átjut a védőkön. Nagy alapsebessége azt is lehetővé teszi, hogy újra és újra mélyre menjen, ami állandó gondot okoz az ellenfél védelmének.

Ha Balogun az FC Bayernhez költözik, az angolnak azonban dolgoznia kellene a passzjátékán. Emellett csak időnként teremt lehetőséget a csapattársainak, és főként a saját befejezéseire koncentrál. De bár a fejjátékában is vannak gyengeségei, a 21 éves fiatal játékos mindenképpen erősítést jelentene a Bayern számára, mint fejlődési potenciállal rendelkező fiatal játékos. Hiszen Balogun már ebben a szezonban bebizonyította, hogy képes gólt lőni, még ha ezt igazából még több szezonon keresztül kell is bizonyítania. Ennek az átigazolásnak azonban az az előnye, hogy gazdaságilag is problémamentes. Az Arsenal abszolút hajlandó lenne eladni Balogunt a kölcsönadása végén, hiszen Gabriel Jesus és Eddie Nketiah személyében már van két jó csatár a soraikban. Különböző médiaértesülések szerint a közelmúltban az Ágyúsok Balogunért fizetendő ára 30 millió font (kb. 34 millió euró) körül mozog.

Dusan Vlahovic (Juventus Torino)

A negyedik számú jelölt a szerb Dusan Vlahovic a Juventus Torinótól. A 23 éves játékost már jó ideje a jövő világklasszis csatárának tartják. Torinói átigazolása előtt az AC Firenzében keverte fel a Serie A-t és gyorsan a liga egyik leggólveszélyesebb játékosává vált. Vlahovic 2022 januárjában aztán úgy döntött, hogy a Juventushoz költözik. Az olasz rekordbajnok több mint 70 millió eurót utalt át a riválisnak. Azóta azonban a szerb válogatott játékost többször is kritizálták a Juventusnál, mert még nem lett az a gólgép, amit az olasz szurkolók reméltek tőle. Legutóbb például Vlahovics kilenc mérkőzésen egymás után nem szerzett gólt, és többször is kisebb sérülésekkel bajlódott. Összesen 38 mérkőzésen 13 gólt szerzett ebben a szezonban.

A 23 éves játékosban megvan a potenciál, hogy egy top csatár legyen. A szerb fizikailag robosztus és nagyon erős középcsatár, aki 1,90 méteres magasságához képest robbanékony lendülettel és nagy sebességgel is rendelkezik. Vlahovic gyakran modern faljátékosként viselkedik, jól tartja a labdákat és azonnal a mélységbe támad. Játékvezetői kvalitásokkal azonban kevésbé rendelkezik, a Juve játékosa inkább befejező csatár, még ha sokszor még túlságosan pazarlóan is bánik a lehetőségeivel. A mezőnyben viszont Vlahovic szinte mindig nagy jelenléttel és jó helyezkedéssel rendelkezik.

Mivel a Juventus általában elég mélyen játszik, és ritkán presszionálja az ellenfeleit, Vlahovicnak ehhez kellene hozzászoknia, ha Münchenbe költözne. Olaszországban viszont azt is megmutatja, hogy keményen dolgozik a labda megszerzésében, aki magas felfutási képességet és erős letámadást tud felmutatni. A másik három jelölthez képest a Bayern egy nemzetközi tapasztalattal rendelkező csatárt kapna, még akkor is, ha még csak 23 éves, és még tovább kell fejlődnie, főleg a befejezési hatékonyságában. Kérdés azonban, hogy akarja-e elhagyni az Öreg Hölgyet, főleg, hogy a Juventus jelentős átigazolási díjat kérne, hogy visszahozza a több mint egy évvel ezelőtt Vlahovicra költött pénzt.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: fcbinside

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet