Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Matthijs de Ligt: A pályán a stabilitásra törekszem

Matthijs de Ligt a klub magazinjának, a 'Säbener51'-nek adott interjút.

"Olyan ember vagyok, aki szeret a csapattársaival lenni, és keresi a beszélgetést a pályán kívül is - de összességében inkább visszafogott ember vagyok. Szeretek megfigyelni, és ha úgy érzem, hogy mondanom kell valamit, akkor azt teszem. A pályán viszont igyekszem a lehető legtöbbet kommunikálni, hogy stabilitást adjak.

Azt hiszem, korán fejlődtem, és másokkal ellentétben nekem az a szerencsém, hogy olyan befutott játékosokkal játszhatok együtt, akik már évek óta hatalmas tapasztalattal rendelkeznek. Sokat tanulhattam és alkalmazkodtam korán, az Ajaxban, a holland válogatottban, majd a Juventusban.

Az olyan játékosok, mint Chiellini, Bonucci, Cristiano Ronaldo és Buffon 10, 12, 13 évvel idősebbek, és én ezekhez a személyiségekhez igazodtam. Lehet, hogy érettebb vagyok, mint más 22 évesek, de nem látok ebben semmi különöset.

Fontos ismerni egy klub DNS-ét. A Juventusnak teljesen más kultúrája van, mint az Ajaxnak, ez is nagyon érdekes volt, most pedig a Bayernnél vagyok, a világ egyik legnagyobb klubjánál, hihetetlen múlttal. Izgatottan várom, hogy megtanuljam és megéljem a Bayern filozófiáját."

de Ligt a Bayern DNS-éről: "Számomra az FC Bayern DNS-e fegyelmet, kemény munkát és győzelmeket jelent. Ezt a három alapértéket látom, amikor az FC Bayernt nézem a pályán. A pályán kívül a klub a nagy családot, a hagyományokat és a társadalmi felelősségvállalást jelenti.

Vannak párhuzamok az Ajaxszal a pályán: mindkét klub mindig támadóan akar játszani, de a Bayern még fegyelmezettebb. Néztem a klubot a tévében, amikor Arjen Robben és Mark van Bommel 2010-ben Louis van Gaal irányításával a Bajnokok Ligája döntőjébe jutott, és 2013-ban, amikor a Bayern Jupp Heynckes alatt megnyerte a Bajnokok Ligáját, és amikor Pep Guardiola alatt fantasztikusan futballoztak. A 2020-as Bajnokok Ligája-győzelem is látványos volt.

Nagyra értékelem, ahogyan itt játszanak, és ahogyan a futballt látják. Sok éven át öröm volt a Bayernt nézni."

de Ligt a Juventusnál töltött időszakáról: "Jó tapasztalat volt, mert nemcsak futballistaként, hanem emberként is sokat tanultam. Amikor minden nap látod ezeket a bajnokokat, hogyan edzenek és hogyan vigyáznak a testükre, hogyan teljesítenek... ez nagyon motiváló.

Hálás és boldog vagyok, hogy 3 évig ott játszhattam. Cristiano Ronaldo éhsége különösen kiemelkedett. Már mindent megnyert, többszörös Ballons d'Or-t, 5 Bajnokok Ligáját és minden nagy bajnokságot, amiben játszott - de még mindig olyan éhes, mint egy 19 éves.

A Bayern tíz éve zsinórban megnyerte a bajnokságot, de nem állnak le: ahogyan itt edzenek, olyan srácok, mint Thomas Müller, Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Kingsley Coman, mindenki, aki régóta itt játszik és 6-7 bajnoki címet nyert, ez több mint lenyűgöző.

Jó példát mutatnak a csapat többi tagja számára, hogy a győzelemhez ilyeneknek kell lenni. Itt minden nap érezhető, hogy tényleg akarják a sorozatban 11. bajnoki címet.

de Ligt: "Elég jól ismerem a futballtörténelmet. Franz Beckenbauert a világ legjobb védőjének tartják. Soha nem hiányzott egyetlen top 11-ből sem. Sok videót megnéztem róla. Persze azok nagyon más idők voltak, de még mindig szeretem nézni, hogyan futballozott.

Akkoriban egy hihetetlenül sikeres Bayern-csapatban játszott, amely háromszor egymás után megnyerte az európai kupát. Ő egy legenda és egy hatalmas inspiráció.

Itt lehetsz te az új Beckenbauer!

de Ligt: "(nevet) Soha nem hasonlítanám magam Franz Beckenbauerhez, az helytelen lenne. De fogalmazzunk így: Ő nagyon sokáig nagyon sikeresen játszott az FC Bayernben, és sok-sok bajnoki címet nyert. Ez az én célom is."

 

 

 

Fordította: Bőhl-Kardos Zsófia

Forrás: spox.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet