Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Joshua Kimmich: Itt mindannyiunknak adott a lehetőség, hogy tovább fejlődjünk

Interjú Joshua Kimmichhel

Joshua, a múltkor azt mondtad, hogy minden nap szívesen mész a Säbener Straße-ra. Tényleg mindig ez a helyzet?

Igen, így van. De ez mindig az előző meccstől is függ. Ha nyertünk, akkor jó kedvem van a következő meccsig. Ha veszítünk, a hangulat is rosszabb. Akkor folyamatosan azon gondolkodom, hogy mit kell jobban csinálnunk. Amióta megszületett a két gyermekünk, a családi boldogság a legfontosabb, de amikor a Säbener Straße-ra megyek, átváltok a futballra. Egyébként voltak időszakok, amikor sikeresek voltunk, mégsem mentem minden nap tiszta örömmel az edzésre. A győzelmek és a címek önmagukban nem tesznek boldoggá, ezt én magam is észrevettem. A csapattal, a kollégáimmal és az edzővel kialakult viszonynak is sok köz van ehhez. A legjobb dolog számomra az FC Bayernnél az, hogy nagyon élvezem azt, amit itt minden nap csinálunk. Együtt a többiekkel - együtt a barátokkal. Őszintén szólva nem gondoltam, hogy ezt ilyen magas szakmai szinten is meg lehet tapasztalni. A Bajnokok Ligája címünk egy különleges konstelláció volt, mi srácok még 30 év múlva is azt fogjuk mondani egymásnak: 'Emlékeztek még akkor?' Az, ahogyan egymással bántunk, minden bizonnyal a sikerünk kulcsa volt. Nincsenek olyan, aki kilógna a csapatból, senki sem csak magára figyel, és csak a saját személyes céljaiért játszik.

Amikor meghosszabbítottad a szerződésedet, az Allianz Arénában a "JK6" felirat világított. Mit jelent ez számodra?

Amikor gyerekkoromban a szüleimmel nyaralni mentünk és elmentünk az Allianz Aréna mellett, még akkor is mindig megcsodáltam, amikor nem volt kivilágítva - ez általában nappal volt. Évekkel később látni a monogramomat, óriási érzés. 26 éves vagyok, és úgy gondolom, hogy a labdarúgás szempontjából a legjobb éveim még előttem állnak. Tudatosan döntöttem úgy, hogy ezeket az éveket az FC Bayernnél töltöm el. A csomag egyszerűen illik hozzám.

A Bajnokok Ligája-győzelem után azt mondtad, hogy egy korszakot szeretnél kialakítani az FC Bayernnél.

Hozzám hasonlóan a legtöbb játékosunknak még előttük állnak a legjobb évei, és mindenki olyan játékosokat szeretne a csapatában tudni, mint Manuel Neuer, Thomas Müller vagy Robert Lewandowski. Amikor Jamal Musialát látom - ő már most is egy nagyon jó játékos, de ő igazán világklasszissá válhat. Tanguy Nianzou szintén nagy potenciállal rendelkezik. Itt mindannyian tehetünk egy újabb lépést és a következő évekre is jó alapot kapunk a klubtól ahhoz, hogy a legmagasabb célokat érhessük el itt.

Játékosként hogyan látod, milyen csapatot hozott össze a Paris Saint-Germain?

Nagyon szeretnék a Párizs ellen játszani. Ez az egyik legszebb és legérdekesebb kihívás. Az elmúlt néhány évben élveztem az ellenük való játékot, és ez most sem változott. Azt hiszem, az FC Bayern büszke lehet arra, hogy ez a klub egy kicsit más utat jár, mint sokan mások Európában. A rajongók azonosulni tudnak ezzel és ez fontos. Néha az a benyomásom, hogy minden felfelé ível, mert mindenki túlságosan balra és jobbra néz. Szerintem több értelme van annak, hogy vigyázz magadra és találd meg a saját utadat. Ez a klubokra és a játékosokra egyaránt vonatkozik.

A BL-győzelem után azt is mondtad: "Semmiképpen sem érezzük magunkat teljesnek." Mikor fejeződik be egy karrier?

Régebben azt gondoltam, hogy ha nem nyered meg a Bajnokok Ligáját, akkor kudarcot vallottál. A Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Franck Ribéry és Arjen Robben körüli generációról is azt mondták, hogy befejezetlenek, ha nem nyerik meg ezt a címet. De visszatekintve megtanultam, hogy egy nap nem fogom a karrieremet kizárólag a sikertől függővé tenni. Az én motivációm a labdarúgásban sosem az volt, hogy bajnoki címeket nyerjek vagy híres legyek - hanem az, hogy jól érezzem magam. Ezért alig vártam, hogy visszajöjjenek a nézők, mert valójában erről álmodtam gyerekként: teli stadionban mindent beleadni. Szeretnék 40 évesen ott ülni és azt mondani: a karrierem igazán szórakoztató volt. Minden egyes nap.

Ez nagyon romantikusan hangzik.

Természetesen az is szempont, hogy minden évben itt játszunk a Bajnokok Ligája címért. A legnagyobb célom, hogy újra megnyerjük ezt a címet, és boldogtalan lennék, ha a következő években nem nyernénk meg a Bajnokok Ligáját. Tehát kérem, ne értsék félre az iménti kijelentésemet: Nem úgy értettem, hogy le akarok ülni és azt mondani: A lényeg az, hogy jól éreztem magam. Ambiciózus vagyok, és mindig nagyobb öröm, ha nyersz. Azt mondják, hogy a vereségekből lehet a legtöbbet tanulni. De akkor inkább a jelentéktelen meccseket akarom elveszíteni.

Mit gondolsz Julian Nagelsmannról?

Először is, még a távolból is lenyűgözőnek találtam, ahogyan csapatokat fejleszt, és hogy hány játékost formált nemzetközi válogatottá. Ötéves szerződést írt alá, ami erős jel volt, mert a folytonosság mindig előnyös, ha együtt fejlődünk és építünk valamit. Juliannal együtt meggyőződésem, hogy itt van lehetőség a hosszú távú fejlődésre. Hatalmas időt szán arra, hogy minden egyes embernek közvetítse a futballról alkotott elképzeléseit.

Önállóan tárgyaltál a Bayernnel?

Ilyen esetben másképpen zajlik minden, más szinten van a vezetőséggel. Számomra fontos volt, hogy egyedül én hozzam meg a döntést. Amikor először hosszabbítottam meg a szerződésemet, volt némi bizonytalanság. Ezúttal más volt a helyzet. A tárgyalások első napjától kezdve tudtam, hogy mi a tét.

Manuel Neuerhez és Thomas Müllerhez hasonlóan te is öt hét szabadságot vettél ki a nyári Európa-bajnokság után. Őszintén, sikerült igazán élvezni?

Nem vagyok az a típus, aki öt hétig semmit nem sportol. De mentálisan le tudtam lassítani, és el tudtam távolodni az Európa-bajnokságtól. A gyerekekkel könnyebb a mindennapi feladatokra koncentrálni egy ilyen nyaralás alatt. Nem lenne igazságos, ha továbbra is minden a futball körül forogna. De az öt hét után örültem, hogy újra kezdhettem.

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: fcbayern

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet