Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Lothar Matthäus: Stefan Kuntz-nak Salihamidzic-re kéne mérgesnek lennie

Csúcstartó a válogatottság szempontjából, 1990-ben világbajnok, 1980-ban Európa-bajnok lett – hihetetlen válogatottsága volt Matthäus-nak.

Az Interwetten-nek adott interjúban az előttünk álló EB-ről , valamint Leroy Sané mentális állapotáról beszélt, és szó volt arról is, hogy mi közös benne és Kimmichben.

Herr Matthäus, 1980-ban a saját kezében tarthatta az Európa-bajnoki trófeát, de a torna során nem játszott sokat. Így is Európa-bajnoknak érzi magát?

Természetesen erősebb lenne az érzés, ha minden mérkőzésen pályára léptem volna, és sok gólból kivettem volna a részem. 19 éves voltam akkor, ennek ellenére játszottam 15 percet, nagyon jó élmény volt. Főleg úgy, hogy az előző szezonban a negyedik osztályban játszottam.

Mire kell támaszkodni, hogy olyan csapatokat, mint a franciákat, a portugálokat és a magyarokat meg tudjon verni a válogatott?

Újra csapatként kell játszania a Nationalmannschaftnak, nem úgy, ahogy Oroszországban tették. Az edzővel együtt egy csapattá kell válniuk, amit nem láttam a spanyolok elleni 0:6-nál. Ha ez megtörténik, akkor megvannak a játékosok ahhoz, hogy sokáig jusson a csapat. De nem mondanám, hogy mi lennénk a favoritok.

Ki a legnagyobb esélyes?

Nem szabad magunkat alábecsülni. De a portugálokat erősebbnek érzem a legutóbbi EB óta, sok játékost hoztak erős klubokból. A francia csapat tele van világklasszisokkal. De nem kell elbújnunk a franciák mögött, német csapat nyerte 10 hónapja a Bajnokok Ligáját, és sok játékos nyerte meg a saját bajnokságát.

Sikerült összeállítania Löwnek a tökéletes keretet a körülményeket figyelembe véve?

Tökéletes nem lehet. Akkor lenne az, ha csak győztes meccsel nyernénk meg az EB-t. Egy játékos hiányzik a keretből nekem: Ridle Baku, aki a jobb szélen kiemelkedő szezont produkált. Jogi Löw korrigált kicsit a lettek elleni mérkőzés után, és Kimmich-et, de szerintem Baku jobb opció lenne oda. Kimmich többet segítene a középpálya közepén. Baku U21-es Európa-bajnok lett, már letett valamit az asztalra.

A Sky csatornán nemrég Sané-t vette górcső alá, és a bevethetőségét bírálta. Mit lehet tenni az ilyen játékosokkal, akiknek nehéz megtalálni a helyüket?

Akkor is voltak ilyen játékosok. Mario Basler-re gondolok, aki semelyik taktikába sem illett bele. Csak úgy tudott játszani, ahogy ő akart. A támadásban sokat segített, de nem jött hátra védekezni. Ezért játszott a széleken, ahol ő jelentette a különbséget.

Így Leroy Sané is jelenthetné a különbséget?

Amíg ő jelenti a különbséget, addig elfogadja a csapat. Leroy Sané nagyon tehetséges, sok benne a lehetőség. De a dánok ellen sok helyzet volt, amikor nem jött vissza. Ez még a dánok ellen megengedhető. De ha egy ilyen játékos a meccs végén is ezt teszi, akkor már nem bocsájtják meg neki. Kedvelem a játékát, de fegyelmet kell tanulnia. Már meg kellett volna ezt tanulnia, 2018-ban ezért nem vitte Jogi Löw a VB-re.

Akkor a fegyelem és a bevethetőség a kulcsszó: Joshua Kimmich az, aki ezeket a legjobban képviseli. Melyik az a tulajdonsága, amelyik jól jött volna Önnek is?

Igazából egyik sem. Magamra emlékeztet, mindig mindent belead, nem fél megszólalni, és átvállalja a felelősséget. Hasonló erősségei vannak, mint ami anno nekem volt.

Az EB után már nem Joachim Löw lesz a szövetségi kapitány, és Ön neve is ott szerepelt a lehetséges utódok között.

Nem szerettem volna szövetségi kapitány lenni. Ha az ország engem szeretne, óriási lenne rajtam a nyomás, hogy elfogadjam ezt a posztot. De tudtam, hogy ez nem fog megtörténni. Hansi Flick lett az örökös. De Stefan Kuntz neve is ott szerepelt az U21-es csapattal elért sikerei után. De óriási különbség van a felnőtt válogatott és az U21-es csapat között.

Lehet azt mondani, hogy Kuntz-nak nagy balszerencséje volt? Flick ellen nem könnyű nyerni.

Azért volt peches, mert Flick nem érezte jól magát a Bayernnél. Kuntz-nak Salihamidzic-re kéne mérgesnek lennie, mert ő volt a fő oka Flick távozásának.

Egyébként Kuntz lett volna a szövetségi kapitány?

Ő lett volna a legnagyobb esélyes, ez biztos. Már az előző évi teljesítményével elég okot adott erre. Hihetetlen munkát végez az U21-es csapattal, rengeteget fejlődnek a fiatalok a keze alatt. Ezért szerencsés a DFB, hogy két ilyen kiváló edző dolgozik náluk. Nem hiszem, hogy 3 U21-EB döntő után máshova szeretne menni. A DFB-nek mindenképp meg kéne tartania az ilyen embereket.

EB-győztesként milyen tanácsot adna a játékosoknak?

Már túl sokat nem lehet mondani nekik. A játékosok képességei adottak, már csak rajtuk múlik. Segíteniük kell egymást. Csapatként kell viselkedniük, és akkor elhódíthatják a trófeát.

 

 

 

Fordította: Jászapáti Péter

Forrás: spox.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet