Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Melyik csapat erősített jobban? A Dortmund vagy a Bayern?

Sané vagy Bellingham? Meunier vagy Roca? A Bayern és a Dortmund újra összecsapott az átigazolási piacon. Ki jött ki jobban a küzdelemből?

Az FC Bayern sokat erősített az utolsó órákban. Douglas Costa kölcsönben érkezett vissza a Juventusból 3 év után, a Bajnokok Ligája döntőbeli ellenféltől érkezett Eric-Maxim Choupo-Moting. A Bayern megszerezte még az U21-es Európabajnok Marc Roca-t, és a 28 éves szélsőhátvédet, Bouna Sarr-t.

A Hertha elleni 4:3-as mérkőzés után még boldogabb lett Hansi Flick, mert teljesítették a kívánságait az igazolásokkal. Az átigazolásokért felelős Hasan Salihamidzic is nagyon elégedett volt az utolsó napon nyélbe ütött üzletekkel.

„Nagyon, nagyon boldog vagyok” – mondta Hansi Flick a 83 napos átigazolási időszak után. Összeállt a keret, így „már lehet a fontos dolgokra koncentrálni.” A nehéz szezonkezdet után egy sokkal jobb újrakezdést szeretne a vezetőedző.

Mégsem lehet akkora az öröm, a rekordbajnoknál nem normális az, hogy ilyen későn igazolnak játékosokat. És ez még több kérdéshez vezet: Túl sokat várt a Bayern? Túlbecsülték a keret nagyságát? Átgondolt igazolások voltak ezek, vagy inkább csak a kapkodás látszik? És ha a legnagyobb konkurensekre gondolunk, azt a kérdést kell feltenni:

Jobban erősített a BVB ezen a nyáron, mint a Bayern?

Igen,a Dortmund diktált, a Bayern csak a történéseket reagálta le

A pályán 5:0-ra nyert a rekordbajnok, de a piacon a dortmundi csapat nyert fölényesen.

A fiatal Bellingham és a rutionos Meunier érkezésével nem kezdőket igazoltak, hanem olyan játékosokat, akik illenek a csapat rendszerébe: tehetséges fiatalok és mellettük a tapasztalt sztárok, akik segítenek a fiatalabb játékosoknak a fejlődésben. A Dortmund július közepére kész volt az igazolásaival, Sancho aláírta az új szerződését és Can-t is sikerült megszerezni a Juvetól.

A Bayernnél ezzel ellentétben az utolsó napra kerültek az igazolások, akkor tudták csak feltölteni a keretet. Bellingham inkább Dortmundba, Dest Barcelonába igazolt, Hudson-Odoi pedig maradt Londonban. Így Sané érkezett a kezdőbe, három tehetséget igazoltak Nianzou, Nübel és Roca személyében, a többi játékos pedig a rotáció miatt kellett, Choupo-Moting, Sarr és Costa érkezett még. A távozásakor azt mondta Uli Hoeneß a brazil szélsőről, hogy egy zsoldos. Ha ez igaz, a rossz játékos csatlakozott a csapathoz.

A keret bővítésre olyan játékosok is rendelkezésre álltak, mint Khedira, Götze, vagy éppen Cavani. Egyikőjük sem került volna sokba, és többet is adtak volna a csapatnak.

Nem, jól igazolt a Bayern

A Bayern minden évben okosan igazol. Sané és Nübel érkezésével két lehetséges kulcsjátékost igazoltak a jövőre nézve. Choupo-Moting jó helyettese lesz Lewandowskinak. Roca betöltheti azt az űrt, amit Thiago hagyott maga után, Sarr egy kiváló alternatíva a jobbhátvéd posztra, ahogyan Douglas Costa is az szélsőként. A Bayern kerete az új játékosok nélkül is világklasszis volt. A tavalyi triplázás is ezt mutatja.

Aki azt mondja, hogy a Dortmund közelebb került a Bayernhez, az hülyeséget beszél. A BVB nemhogy közelebb került volna a Bayernhez, inkább csak nőtt a különbség.

Végül Nübel problémáját is megoldották, mivel Ulreich a HSV-hoz szerződött az utolsó napon. Még így is nyilvánvaló, hogy Manuel Neuer mögött csak a tribünön kap helyett.

Az FC Bayern sok időt töltött a keret építésével, összeállításával. Napról napra egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a két csapat küzdelmét csak a Bayern nyerheti, ezzel pedig még közelebb kerültek a német bajnoki címhez.

Nem, nem jelenthető ki, hogy nyáron jobban igazolt volna a BVB, mint a Bayern

Emre Can leigazolása valóban jó fogás, ő stabilitást adhat a darazsaknak, mind a védeleben, mind a középpályán, ahogyan Meunier is remek igazolás lehet a Hakami által hagyott nagy űr betöltésére. Mindketten érett, nemzetközi rutinnal rendelkező játékosok, akik jól illeszkednek majd a rendszerbe. Bellingham már más tészta. Óriási tehetség, hatalmas potenciállal, fantasztikus, (mondhatni, már megszokott fogás) tőlük, azonban 17 évesen ő talán még nem a jelen igazolása. A jövőben kiderül, mennyire tud kibontakozni.

Egyik legnagyobb igazolásuk mégis az, hogy Sancho-t sikerült megtartaniuk.(A kérdés, hogy meddig...).
Ezzel szemben a Bayernnél nagyobb mozgást tapasztalhattunk. Amennyiben csupán posztonként hasonlítjuk össze az igazolásokat, talán jobban kijön a kontraszt. Emlitettük a stabilitást és Can-t az egyik oldalon. Vele szemben hasonló posztra érkezett egy fiatal, ám de már tapasztalt, U21-es EB győztes, Roca személyében. S hasonló posztról lévén szó nem mehetünk el a fiatal Nianzou neve mellett sem, aki Can-hoz hasonlóan a középpályán és a védelemeben is remekül tud teljesíteni. A két fiatal együtt, úgy érzem egyenértékű igazolásnak tekinthető e poszton a BVB-ével, ami pedig a jövőt illeti, nagyobb lehetőségeket rejtenek magukban.(S reméljük, sikerül nekik pótolni a Thiago távozásával keletkezett űrt.)
Jobb hátvéd pozícióban Meunir-al szemben a sokak számára talán ismeretlen Bouna Sarr neve található. Így a mérleg nyelve talán előbbi felé hajlik. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy Sarr-t úgy tartották sokan a Ligue 1 legjobb jobb hátvédjének, hogy Meunier is abban a bajnokságban szerepelt eddig, ráadásul míg előbbi alapembernek érkezett Dortmundba, addig Sarr valószínűleg Pavard mögé érkezett Münchenbe.

S akkor nézzük Bellinghamet a középpályán. Vele szemben én egyenlő mértékű igazolásnak tartom a fiatal portugál, Tiago Dantas leigazolását. Bár ő még nem örvend akkora közismertségnek, mint angol vetélytársa, Portugáliában hatalmas tehetségnek tartják.
Említettem még Sancho megtartását. Bár nem új igazolás, de nagy dolog, hogy megtudták tartani őt. Vele szemben Leroy Sané Münchenbe igazolását állítanám, amely minimum kompenzálja ezt a tényt, sőt, itt igencsak a Bayern oldalára bilen a mérleg nyelve jelenleg.

Még nem említettük Reiniert, aki kölcsönben érkezett a BVB-hez. Vele szemben Musiala-t állítanám, aki teljes értékűen most ősszel lett a Bayern nayg csapatának tagja. Mindketten nagyon tehetségesek, a jövő reménységei. (Musiala azonban biztosan a Bayerné míg a brazil jövője kérdéses....)

Ezzel el is fogytak darabszámra a BVB igazolásai, míg müncheni oldalról meg sem említettük a klubhoz köcsönben visszatérő Costa-t, a tapasztalt támadó mindenes Choupo-Moting-ot (s itt megjegyezném, hogy Cavani leigazolása valószínüleg boríthatta volna a csapategységet), vagy ésppenséggel az utánpótlás válogatott kapust, Nübelt.

Lehet tehát, hogy a Bayern nem minden poszton tudta megszerezni elsődleges célpontját a piacon (Dest, Odoi), s kicsit kapkodósra sikerültek az utolsó napok, (Zirkzee-nek is szerettek volna csapatot találni, hogy kölcsönbe menjen, azonban egy nap alatt nem sikerült...), összességében mégis sikeresen tudták mélyíteni a keretet, minden "lyukat" befoltozva azon, igencsak komoly versenyhelyzetet teremtve ezáltal. A lehetőségek tárháza Flick mester számára igencsak megnőtt, bármire képes lehet ez a keret.

A BVB-nek volt ideje építkezni, teljes kerettel felkészülni nyáron a szezonra, így talán jelenleg közelebb kerültek a Bayernhez (Nem az átigazolásoknak köszönhetően). Münchenben most kezdődik az építkezés (ami azért szezon közben nem egyszerű...).

Ha Flick mester összegyúrja ismét a bandát, újra megállíthatatlanok lehetünk!

 

Fordította: Jászapáti Péter

Forrás: t-online

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet