Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Rummenigge: Nincsen Havertz üzlet

A SPORT1-gyel folytatott interjúban Karl-Heinz Rummenigge egyértelmű álláspontot fogalmaz meg az FC Bayern minden fontos személyzeti kérdésében – beleértve a Kai Havertz körüli átigazolási hercehurcát is.

Rummenigge úr, mit vár Leroy Sané-tól?
Csütörtök reggel a következő kérdést tettem fel Leroynak: “Mi a legfontosabb a futballban?” Aztán kérdően rám nézett és azt mondtam neki: “A pénz az fontos, rendben van. De a legfontosabb az, hogy szórakoztasson. A labdarúgásnak szórakoztatónak kell lennie.” Leroy rám mosolygott és azt mondta: “Igaza van.” Mellesleg, Leroy valóban egy jó és egy kedves fickó.

Miért kellett feltétlenül Sané?
Legalább Louis van Gaal óta a játékrendszerünk a széleken alapszik és ezért ezeknek a játékosoknak döntő szerepük van a támadójátékunkban. Arjen Robben és Franck Ribéry személyében a széleken 2 top játékossal rendelkeztünk Európa szinten. A játékunkban mindkét játékosnak az elmúlt tíz évben kulcs szerepe volt a sikerek elérésében. Kingsley Coman és Serge Gnabry személyében rendelkezünk 2 nagyon jó szélsővel, de szükségünk volt egy harmadikra is, mert néha pihenésre van szükségük vagy akár meg is sérülhetnek. Leroyal az edzőnek a következő szezonban egy top alternatív lehetőség áll rendelkezésére.

A terhelés a jövőre nézve igen nagy lesz.
A következő szezon ütemterve a legnagyobb kihívás lesz a labdarúgók számára a Bundesliga létezése óta. Nagyon zsúfolt lesz a program és az elvárásaink nem lettek kevesebbek. Ezt figyelembe kell venni.

Rummenigge: Martínez volt a legnehezebb igazolás

Miért húzódott ilyen sokáig a Sané-transzfer?
A szezon Angliában még javában zajlik és ebben az időszakban a klubok vonakodnak az átigazolásoktól. Mindenki a bajnokságok végét várja: Olaszországban, Spanyolországban és Angliában is. Idén előfordulhat, hogy az átigazolási piac csak a Bajnokok Ligája után élénkül meg. Ezért döntött a FIFA, hogy az átigazolási piac idén október 5-ig lesz nyitva.

Ez volt az elmúlt évek legnehezebb átigazolása?
Nem, Javi Martínez 2012-es átigazolása volt a legnehezebb. Az akkori 40 millió euró ma körülbelül 120 millió lenne. Ez az összeg mérföldkő volt. A Martínezről folytatott vita hónapok óta velünk volt. Egy adott ponton döntést kellett hoznunk. Aztán megkérdeztük Jupp Heynckes-től, hogy ez egy olyan játékos-e, akivel az FC Bayern egy szintet feljebb tud lépni-, mert Jupp volt, aki a legjobban ismerte a spanyol labdarúgást. Azt mondta: “igen”. Aztán megtettük a nagy beruházást, és egy évvel később tripláztunk – köszönet Javi-nak is.

Sané átigazolási díja valahol 50 millió euró körül volt. Ez egy alkalmi vétel?                     Mivel a tavalyi Szuperkupában keresztszalag szakadást szenvedett, ezért utólag sokkal olcsóbb lett. De azt is meg kell említeni, hogy Hasan Salihamidzic nagyszerű munkát végzett, mert végig melegen tartotta az ügyet. Az elmúlt 14 napban fokoztuk erőfeszítéseinket, mert a Manchester City is jelezte, hogy egy gyors döntésben érdekeltek. Véleményünk szerint ez most egy észszerű döntés volt.

Sané fizetése nem fog irigységet kelteni a csapaton belül?
Nem. Mindig összefüggésben kell látni a dolgokat. Pénzügyileg, amibe került volna egy évvel ezelőtt, és ami most ebben az évben történt, drámai különbség. Sajnos megsérült, de őszintén meg kell mondani, hogy ez a sérülés csökkentette a mi pénzügyi terhünket.

Thomas Müller a közelmúltban meg is fogalmazott egy bírálatot. A játékosok lemondanak a fizetésükről, miközben ugyanebben az időszakban milliókat fektetnek be Leroy Sané érkezésébe. Ez nem ellentmondásos?
Nem. Bizonyos folytonosságban kell az átigazolásokat végrehajtanunk. Jó csapatunk van, de továbbra is törekednünk kell az ilyen átigazolásokra. Ha egy játékos elérhető a Hasan Salihamidzic által kialkudott feltételekkel, akkor lépni kell. Nem zárom ki azt sem, hogy túladunk egyik másik játékoson, hogy pénzügyileg kompenzáljuk. Mindenesetre bűn lett volna, ha nem hajtjuk végre Sané leigazolását. Nem szabad elfelejteni, hogy német és nagyon vonzó válogatott játékos. Az FC Bayernnél a célunk mindig az volt, hogy velünk legyenek a legjobb német játékosok. Vele jövőre 7 válogatott német játékos van a csapatban- plusz egy vagy két játékos az utánpótlásból.

Thiago? “Minden biztosnak tűnt”

Igazolnak még további játékosokat?
Még nem tudok erre komolyan válaszolni. A keretünk már most is erős és nagyszerű karakterű. Azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy a következő szezonban minden játékost súlyosan megterhel a rendkívül zsúfolt játéknaptár. Idén meglehetősen szűk volt a keretünk, de el kell mondanom, hogy Hansi nagyon jól csinálta, mivel ösztönözte a fiatalokat – Zirkzee, Singh és Musiala – és az első csapatban is bevetette őket. Örülök, hogy Hansi Flick személyében egy olyan edzőnk van, aki szintén erősen alapoz a fiatalokra. Ezért tettünk anno egy nagyberuházást a Campusra: szükségünk van erre a második vonalra. Az első vonalunk megvolt Manuel Neuer, Robert Lewandowski, Arjen Robben és Franck Ribéry részvételével. A második vonalunk nem volt olyan sikeres az elmúlt években, de most egyre jobb. Reméljük, hogy javulás lesz, és hogy újra folyamatosan jó játékosok fognak kikerülni.

Fognak még játékosokat eladni?
Ezt nem zárjuk ki, de még nem született döntés.

Thiago már majdnem meghosszabbította a szerződését, és most mégis másként döntött. Mi történt?
Minden biztosnak tűnt. Hasan megbeszéléseket folytatott a játékos ügynökével. Az volt a benyomásunk, hogy eddig minden feltétel rendben volt. Kiderült, hogy valami új dolgot szeretne csinálni. Most megvárjuk, hogy mi fog történni.

Mekkora lenne Thiago és David Alaba vesztesége, akivel még szintén nem hosszabbítottak?                Mindketten nagyszerű srácok, mind a pályán, mind pedig a pályán kívül. Most meg kell próbálnunk találni egy olyan megoldást, amely pénzügyi szempontból elfogadható számunkra. Ismert, hogy mindkét játékos egyéves szerződéssel rendelkezik.

Szombaton a kupa döntőjében az FC Bayern Kai Havertz ellen fog játszani (már játszottak). Olyan játékos, aki a Bayernbe fog kerülni?
Nagyon egyértelmű leszek: ebben az évben nem tudjuk Havertzet leigazolni. Az egész Európai futball és az FC Bayern is jelenleg komoly pénzügyi kihívásokkal néz szembe, mindaddig, amíg nem lehet újra a nézők előtt játszani. Ismeri Ön is azt a nagyságrendet, amelyet Rudi Völler szem előtt tart a Bayer Leverkusennél.

Nem bosszantaná Önt, hogyha Havertz külföldre igazolna?
Ez egy olyan döntés, amelyet a Bayer Leverkusen és a játékos hoz meg. Őszintén szólva, azt szeretném, ha Rudi Völler Havertz-t legalább még egy évig Leverkusenben tartaná. Érdekünk az erős konkurencia.

Ez egy meglepő állítás.
Nem vagyok naiv ember: Ha nyolcszor egymás után német bajnok leszel, tudom, hogy ez nem vált ki nagy érzelmi hullámokat az emberekben. Ezért vagyunk érdekeltek abban, hogy a Dortmund jól játsszon, a Leverkusen és az RB Leipzig tovább fejlődjön. Végső soron a verseny előny is számunkra. Azzal nem vádolhatnak, hogy a csapat a tavaszi szezonban úgy ment, mint egy gép. Ennek oka nem csak a játékosok egyéni minősége. Nálunk az egész szerkezet a sikerre irányul.

Részletezné?
Hansi Flick nagyban hozzájárult ehhez azáltal, hogy nemcsak az egész csapatot emelte új szintre a siker szempontjából, hanem a labdarúgást is. Imádtuk a labdarúgást, amelyet Louis van Gaal, Heynckes és Pep Guardiola alatt játszottunk. Mindezt elvesztettük, de miután az első meccsen Flick irányításával 4:0-ás győzelmet arattunk a Dortmund ellen, hosszú idő után először mosollyal mentem haza. Nem azért, mert nyertünk, hanem azért, mert úgy fociztunk, ahogyan a Bayernnek focizni kell. Nemcsak a minőség, hanem a szellemiség szempontjából is. Attól a naptól kezdve tudtam, hogy jó és helyes döntést hoztunk Hansi-val.

Az évad kevésbé volt szerencsés Lucas Hernández számára. Kiállna újra és dicsérné őt, mint a „Bundesliga legjobb középhátvédje” játékpercek nélkül?
Lehet, hogy nem tettünk jót neki azzal, hogy rögtön egy ilyen minősítést adtunk neki. A klubban mindannyian meg vagyunk győződve arról, hogy ő a megfelelő játékos, mert a 2018-as világbajnokságon baloldali védőként és az Atletico Madridban középhátvádként játszott a legmagasabb szintjén. A srác nagyon sokba került, 80 millió euróba, de nem szabad elfelejteni, hogy két súlyos sérülése volt. Mondok egy példát.

Éspedig?
Emlékszem még mindig Bixente Lizarazu első velünk töltött évére. 1997-ben jött hozzánk, és az első éve drámai volt. Nagyszerű védő volt. Visszatekintve az egyik legjobb igazolás, amit valaha csináltunk a Bayernnél. Az első év decemberében egy ágyékműtétje volt és nem sikerült előre haladni vele… 1998 márciusában ott sírt az irodámban, és azt mondta: “Azt hiszem, lemaradok a világbajnokságról.” Aztán Uli Hoeneß-el Franciaországba repültem egy válogatott mérkőzésre, ahol beszéltem Aimé Jacquet edzővel. Azt mondtuk neki: “Csak azért vagyunk itt, hogy egy kávét igyunk Önnel és Bixente-ről beszéljünk. Most már újra egészséges és számíthat rá a világbajnokságon. Természetesen Ön a felelős a csapat összetételéért.” A többi ismert, Bixente világbajnok lett a válogatottal. Aztán utána velünk ért a csúcsra. Türelmesnek kell lennünk Lucas-szal is. Térdproblémával érkezett hozzánk, majd Pireuszban ismét súlyosan megsérült. Mint mondtam, emlékeztett Bixentere, mert most Lucasnak is egy nehéz szezonja volt.

Ha az elkövetkező néhány hónapban kapna érte egy 50 milliós ajánlatot, akkor elgondolkodna az ajánlaton?
Az üzleti szempontból hiba lenne. És úgy gondolom, hogy sportszakmai szempontból is. Adunk neki egy esélyt, hogy megmutassa klasszisát a következő évben. Az eladását nem tervezzük.

James Rodriguez el akarta hagyni az FC Bayernt. Philippe Coutinho sem teljes mértékben elégedett. Kudarcot vallottak ezek a kölcsönszerződések az állítólagos világsztárokkal?
Ha őszinte vagyok: nem. Szerintem mindkét játékos nagyszerű. James idejött és nagyszerű időt töltött Heynckes kezei alatt. Rendkívül jó kapcsolata volt Jupp-al. Ha játékos vagy, akkor szerencsésnek kell lenni, hogy van egy olyan edző, aki ösztönöz téged. Jupp és James között a kémia megvolt. Amikor Jupp jött, James a legjobb formáját hozta.

Mi lesz Coutinhoval?
Coutinho-val kapcsolatban még mindig azt mondom, hogy ő egy topjátékos. Nem szabad elfelejteni, hogy a pozíciója valójában Thomas Müllerével azonos. Most Thomas a másod-harmadvirágzását éli és ugyanúgy játszik, mint a csúcskorszakában. Sajnos Coutinho nemrégiben megsérült, tehát nem mondhatják, hogy kudarcot vallott. Fontos, hogy más filozófiát kövessünk, mint a Madrid és a Barcelona. Arra kell építenünk, hogy a játékosok jól illeszkedjenek a csapathoz és a játékstílusunkhoz. Coutinho karaktere nagyszerű. Csütörtökön velem volt, mert arról volt szó, hogy Leroy kapja meg a 10-es mezt. Coutinho még két hónapig velünk van, ezért megkérdeztem tőle, hogy rendben van-e, hogy végül Leroy megkapja ezt a számot. Azt mondta: “Egyáltalán nincsen ezzel probléma.” És megköszönte nekünk, hogy informáltam erről.

Coutinho távozása már egy lezárt ügy?
Volt egy lehetőségünk és ez lejárt.

Ivan Perisic menni fog?
Erről még nincsen végleges döntés. De szeretném még egyszer hangsúlyozni: az FC Bayern jelentős gazdasági kihívásokkal is szembesül.

Meglepte Önt, hogy az FC Bayern egyike azon kevés kluboknak, amelyek eléggé aktívak az átigazolási piacon?
A következő szezon pénzügyileg a legnehezebb szezon lesz az Európia foci számára. Kollégáim minden országban sokat panaszkodnak, mert a koronavírus hatása csak a következő szezonban lesz érezhető. A koronavírus márciusban nagyon sokat ártott a labdarúgásnak. Ez látható volt a Borussia Dortmund által nemrégiben közzétett számokban is. Minél tovább leszünk nézők nélkül, annál nagyobb lesz a pénzügyi probléma. Ezért dolgozunk egy Corona 2.0 projekten, különösen Németországban, hogy a politikusok bizonyos feltételek mellett megengedjék, hogy lassan megtelhessenek a stadionok.

Melyek a konkrét problémák?                                                                                                                       A koronavírus előtti időszakban a stadionok tele voltak és egyetlen nézője sem hiányolta azt a légkört, amely a labdarúgást annyira egyedivé teszi. És természetesen szinte minden más területen kevesebb bevételünk van. Ez minden klubot érint. Különösen a Német Labdarúgó Ligát-t és Christian Seifert-t dicsérték az egész világon, hogy az első olyan ország voltunk, amely újrakezdett játszani és minden rendben volt. Ez volt az alapja annak, hogy a szezont végigjátsszák Spanyolországban, Olaszországban és Angliában. Meggyőződésem, hogy ez a dolog a “Concept 2.0” szempontjából is nagyon jól fognak működni.

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: www.sport1.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet