Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

A DFB sportigazgatója, Rudi Völler: Ez nem olyan, mint a műkorcsolya

Válságban a senior válogatott, Európa-bajnoki kiesés előtt az U21-esek: Rudi Völler, a DFB sportigazgatója okokat és párhuzamokat sorol. Megerősíti Hansi Flick szövetségi edző munkáját, befejezettnek nyilvánítja kísérleteit - és még mindig egy jó hazai Európa-bajnokságot helyez kilátásba.

Tim Lüddecke és Thomas Hiete tudósítása a grúziai Batumiban zajló U-21-es Európa-bajnokságról.

Szombat este érkezett meg a DFB-csapat batumi székhelyére, vasárnap este pedig Rudi Völler az Adjarabed Aréna lelátójáról nézte végig Németország 2-1-es vereségét a Csehország elleni második Európa-bajnoki csoportmérkőzésen. A DFB sportigazgatója másnap részletesen beszámolt az elmúlt órák, napok és hetek benyomásairól.

A 63 éves szakember beszélt a ...

... az U21-es csapatnál tett látogatásáról: Reméltem, hogy az A-válogatott júniusi kihagyása után idejövök, és egy német válogatottal meccset nyerhetek. Ez eddig nem sikerült - de szerdára még van egy kis remény. Az eredmény természetesen nagyon csalódást keltő, ahogy az első meccsen is jobb csapat voltatok, többet birtokoltátok a labdát, több lehetőségetek volt a gólszerzésre - de a futballban a labdának még át kell mennie a gólvonalon is. Ez szinte tükörképe a szenior válogatottnak: hiányzik az a három, négy, öt százalék - az elszántság és az akarat tikje. Hátul megnyerni a párharcot és ezt a fölényt a javunkra fordítani. Sajnos a helyzet most úgy van, ahogy van: nehéz lesz továbbjutni. Már nem a saját kezünkben van a sorsunk.

... a hiányzó százalékpontokról: Mindegy, hogy minőség vagy mentalitás - ez egy csomag. Nincs meg az a végső következetesség, hogy minden erőmmel megszerzem a labdát, és nyomást gyakorolok az ellenfélre. Itt az U21-eseknél még mindig fiatal játékosok vannak, hibák mindig előfordulnak, ez teljesen normális, és tanulni kell belőlük. A szenior csapatnál viszont ez már jobban zavart. Ezt már a világbajnokságon is lehetett látni: Ez az önfeláldozás hiánya volt a különbség néhány más csapathoz képest.

... az összefüggésről az A-válogatott és az U 21-es csapat eredményei között: Ez biztosan nem véletlen. És mindig csak azt mondani, hogy többet birtokoltuk a labdát és több lehetőségünk volt - ez nem csak balszerencse, ez hiányosság és mentalitás kérdése. Ezeket a dolgokat újra rendbe kell tennünk, már ifjúsági szinten és már egészen fiatal korban. Ez nem azt jelenti, hogy nem akarunk újítani, de az alap fontos: az egy az egy elleni viselkedés, hátul és elöl egyaránt. Az okos egy-egy elleni viselkedés mindig is megkülönböztetett minket Németországban. És bizonyára van még hova fejlődni.

... Hansi Flick szövetségi kapitányról: Hansi Flick képes arra - ezt már a Bayernnél is bizonyította -, hogy minden játékosból kihozzon mindent. Az elmúlt meccseken megpróbált valamit, és nem úgy sikerült, ahogyan elképzelte. De egy évvel az Európa-bajnokság előtt ez az edző joga, még nem kell, hogy legyen egy állandó felállás. Ha a világbajnokság után jött volna egy új edző, és ugyanúgy csinálta volna, az teljesen normális lett volna. Az én fő feladatom az, hogy támogassam Hansi Flicket, támogassam őt, ez fontos számomra, és ezt meggyőződésből teszem. De nem vagyok álmodozó és már régóta itt vagyok: Azzal, hogy a három meccs után szövetségi kapitányként szélsőséges kritikák érik, együtt kell élnie vele. Hansi tudja, hogy teljesítenünk kell - és ő képes lesz teljesíteni.

... a DFB állásfoglalása: Természetesen meg kell nyernünk a mérkőzéseket. A puszta számok olyanok, amilyenek: A legutóbbi tornákon viszonylag korán kiestünk az élcsapattal. Most is nehéz lesz az U21-esekkel. Ezekkel a tényekkel nehéz vitatkozni. De ez nem jelenti azt, hogy harc nélkül feladjuk, sem itt, sem a szenior csapattal. Az edzői csapatoknak ezen kell dolgozniuk. Abba kell hagynunk, hogy annyi hibát kövessünk el a párharcokban - és ennek semmi köze a három- vagy négyfős hátvédsorhoz -, ezekben a párharcokban kell érvényesülnünk. Még akkor is, ha ez könnyebben hangzik, mint amilyen.

... aggodalmak a hazai Európa-bajnokság előtt: Hansi Flick is tudja, hogy a következő nemzetközi meccseken szeptemberben kihívás vár ránk. Akkor másképp kell majd játszanunk. A kísérletezés ideje lejárt - a felállásnak és a csapatnak meg kell jelennie. De még mindig úgy gondolom, hogy van esélyünk egy jó Európa-bajnokságot játszani. Hogy ez elég lesz-e az elődöntőhöz vagy a bajnoki címhez, majd meglátjuk. Nem adtam fel a reményt.

... a középcsatár pozíciója: Ez nem fog változni a futballban, sem a múltban, sem a modern időkben: Természetesen szükség van egy céljátékosra, aki előre tolja vagy átfejeli a labdákat a vonalon. Az elmúlt évek egyik legsikeresebb edzője ezt felismerte: Pep Guardiola. Minden tiki-takája ellenére neki is szüksége van egy olyan emberre, mint Erling Haaland, aki bejuttatja a labdákat a kapuba. A jó indításs hátulról és a sok labdabirtoklás nem elég - ez nem olyan, mint a műkorcsolyázás, a futballban nincs szabadkorcsolyázás. A végén meg kell nyerni a meccseket. Ez pedig természetesen csak ilyen típusú játékosokkal lehetséges, akiket újra képezni kell.

... a jelenlegi keretről a válogatottban: Nem akarok túl feketén festeni, és nem kell azon nyögni, hogy nincs annyi középcsatár és szélsőhátvéd. Elég jó a játékosanyagunk, csodálatos kreatív játékosaink vannak Németországban, akár idősebbek, akár fiatalok: Musiala, Wirtzzel, Havertzzel, Brandttal, Leroy Sanéval vagy Gnabryval is. De csapatot kell formálni belőlük, és ezt ezen a szinten csak azzal a szenvedéllyel lehet megtenni, ami az utóbbi időben hiányzott. Ezt szeretnénk idén is elérni.

... a rasszista ellenségeskedés: Az itt az U21-eseknél az illetékesek már az éjszaka folyamán csodálatos módon kezelték az incidenseket. Egy dolog világos: ennek nem szabad teret engedni, a névtelenség a közösségi médiában a legrosszabb. De itt is helyes volt, hogy gyorsan megpróbáltak visszatérni a megszokott kerékvágásba. Úgy gondolom, hogy a játékosok visszatértek a helyes útra.

 

 

 

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: kicker

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet