Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Oliver Kahn az FCB és Julian Nagelsmann búcsújáról

"Az elmúlt néhány nap mindannyiunk számára nehéz volt. Nem voltak könnyű napok. Biztos volt egy-két éjszaka, amikor nem is aludtam jól. Ezek a munkának azon oldalai, amelyek nem szórakoztatóak. De ez is hozzátartozik. Az edző mögött egy ember is áll. Julian Nagelsmannal két évig dolgoztunk együtt. Julian kiváló edző, és emberileg is mindig jól kijöttünk egymással."

További gondolatok Kahntól: Kötelességünk és felelősségünk a sportsikerek biztosítása. Feltettük magunknak a kérdést, hogy miért vannak ekkora ingadozások a csapat teljesítményében. Ennek semmi köze a pánikhoz. Nagyon alaposan megvizsgáltunk mindent. Az egész az elmúlt szezonban kezdődött a kiszámíthatatlan teljesítményünkkel. A csapat mindig képes kiemelkedő pillanatokra, de időnként vannak megmagyarázhatatlan gyengeségek is. Ismét megerősítettük a csapatot, és Európa egyik legjobb csapatával rendelkezünk. De a teljesítmény és az állandóság nem igazán javult. Nem lehetünk elégedettek az eredményekkel és a szezon második felében mutatott egyes teljesítményekkel.

A vezérigazgató folytatja: Az ambíciónk a DNS-ünkben van rögzítve. A Bundesligában tíz mérkőzésből ötöt megnyertünk, hármat döntetlenre hoztunk és kettőt elveszítettünk. Nem ez a mi célunk. Ezért kellett döntést hoznunk. Az FC Bayernnél a célok mindig a legmagasabbak. Láttuk a PSG elleni meccset, ahol a csapat megmutatta, mire képes. De mivel úgy gondoljuk, hogy az idei szezonra - és a következő szezonra is - a kitűzött céljaink veszélyben vannak, meghoztuk a döntést. A lényeg, hogy ez nagyon megfontolt volt, ez egy folyamat volt, nem pedig egy érzelmi reakció.

Hasan Salihamidžić az FCB és Julian Nagelsmann búcsújáról: Nem volt könnyű döntés. Nagyon jó volt a kapcsolatunk. Átgondoltuk, és véleményünk szerint a legjobb döntést hoztuk az FC Bayern számára. Tavaly márciusban már voltak ezek az ingadozó teljesítményeink, aztán szeptemberben is, legutóbb pedig tíz Bundesliga-mérkőzésből csak ötöt nyertünk. Szakaszról-szakaszra újra megnéztük a dolgokat. Láttuk, hogy ez már nem egy szakasz volt, hanem a csapat és az edző között már nem stimmeltek a dolgok. Amikor a teljesítménygörbe lefelé mutat, akkor reagálni kell. De nem volt könnyű döntés.

További gondolatok Salihamidžićtól: Az első perctől az utolsóig hittünk Julianban és az edzői stábban, és támogattuk őket. Mindenki tudja, milyen szoros volt az együttműködés. Julian egy top edző, top csapatunk van, de már nem passzoltak a dolgok. Az első másodperctől az utolsóig támogattuk Juliant és a csapatát, de most meg kellett hoznunk ezt a nehéz döntést."

Oliver Kahn a Nagelsmannal való kommunikációról: Az egész folyamat részeként az volt a prioritás, hogy először Juliannal beszéljünk, és közöljük vele a döntésünket. Ezt tegnap meg is tettük. Nagyon nyílt beszélgetés volt. Természetesen vannak szebb dolgok is az életben. Julian nagyon nyitott volt. Elmagyaráztuk neki a helyzetet, amit láttunk, ő pedig elfogadta és megértette. Sok szempontból hasonlóan gondolkodunk. A lényeg az, hogy így képzeltük el, miután 1 és  háromnegyed évig nyíltan és őszintén dolgoztunk együtt.

Az elmúlt napok eseményeiről: Hétfőn leültünk és mindent kielemeztünk. A futball akkor a legőszintébb, ha az adatokat nézzük. Amikor látod, hogy a teljesítménygörbe lefelé tendál, akkor kénytelen vagy reagálni is. Hittünk, és közben reménykedtünk, de amikor már nem vagy meggyőződve, akkor reagálnod kell. Szerencsére volt egy igazán kiváló lehetőség is a piacon. Minden nagyon gyorsan lezajlott.

További információk a sportigazgatóság tagjától: Megnéztük az edzéseket és a mérkőzéseket. Az energikusság a pályán már nem volt megfelelő, ez Leverkusenben is nyilvánvaló volt. Ezért kellett újra összeülnünk. Ha megnézzük a szezon második felét, ez már nem egy átmeneti szakasz, így reagálnunk kellett. Láttuk, hogy nem sikerül egyenletes teljesítményt és azt az energikusságot a pályára vinni. Az elemzés során arra a következtetésre jutottunk, hogy reagálnunk kell. A dolgok nem stimmeltek már ebben a felállásban.

A Nagelsmannal való együttműködésről: Julian egy kiváló edző, és egy kiváló csapatunk van. Egy és háromnegyed év után ki kell mondani, hogy ez a felállás már nem működött megfelelően. Az első másodperctől kezdve 100 százalékosan támogattuk Juliant, a tegnapi tárgyalások is ezt mutatták. A legjobb tudásunk szerint a legjobb döntést kellett meghoznunk az FC Bayern számára, és ezt is tettük.

A játékosokkal való kommunikációról és az edző támogatásáról: Folyamatosan beszélünk a játékosokkal, vannak őszinte játékosaink, vannak top játékosaink. Sajnos azt látjuk, hogy nem hozzák ezeket a csúcsteljesítményeket a pályán. Gyakran nem tudod pontosan megmagyarázni, hogy miért nem hozzák ezt az energikusságot és mentalitást a pályán. Julian a kommunikáció tekintetében is nagyon fókuszban volt. Folyamatosan beszélgettünk, minden témát meg tudtunk beszélni. Nekem is volt lehetőségem átadni neki egy-két tapasztalatot az elmúlt időszakomból. Mindent megtettünk azért, hogy a lehető legjobban támogassuk Juliant.

Kahn a játékosokhoz való kötődésről: Vezérigazgatóként természetesen sok más feladatom is van. De ez egy kulcsfontosságú terület, és folyamatosan közel állok a csapathoz. Mindig igyekszem beszélni a játékosokkal is. Ez is az erőssége ennek a klubnak. Az, hogy a vezérigazgató is sportolói háttérrel rendelkezik, tudatos. Időnként beszélek a játékosokkal. Úgy gondolom, hogy ez az utóbbi időben nagyon jól sikerült, és arról is világos képet kaptunk, hogy mit gondolnak és hogyan éreznek a játékosok.

Thomas Tuchel megnyitója: Meggyőződésem, hogy megtiszteltetés és kitüntetés, hogy az FC Bayern megkeresett. Amikor aláírsz egy szerződést, az nagy megtiszteltetés. Kifejezett köszönetemet fejezem ki a belém vetett bizalomért Oliver Kahnnak, Hasan Salihamidžićnak, Herbert Hainernek és Uli Hoeneßnek. Amikor az ember egy ideig külföldön dolgozik, még inkább tudatában van az FC Bayern fontosságának. A klub DNS-e az elkötelezettségről szól. A Bayern a győzelemről szól, a győzelem módjáról is. A csapat Európa egyik legkiválóbb és legnagyszerűbb csapata. Nagyon várom már, hogy ezzel a csapattal dolgozhassak. Ezekkel a játékosokkal, akik minden trófeáért versenyben vannak. Ez egyben nagy elkötelezettséget is jelent. Végül is személyes vágyam is, hogy a családom közelében dolgozhassak. Sok okom volt arra, hogy gyorsan elkötelezzem magam.

Hasan Salihamidžić az aláírás lebonyolításáról: Kedden felhívtam Thomast. Mindannyian profik vagyunk. Arra a következtetésre jutottunk, hogy szükségünk van egy ilyen edzőre, aki sok tapasztalatot szerzett, külföldön is. Kedd este találkoztunk és nagyon jót beszélgettünk. Az első másodperctől kezdve nagyon izgatott volt, sokat beszélgettünk. A következő napokban Marco Neppe és én tárgyaltunk az ő részéről, hogy két napon belül megszülessen a döntés. Pár évvel ezelőtt már beszéltünk, akkor nem jött össze. Meg voltunk győződve arról, hogy Thomast a Säbener Straße-ra akarjuk hozni. Most már van egy új edzőnk Thomas Tuchel személyében, üdvözöljük.

Kahn az új edzőről, Tuchelről: A kvalitásairól nem kell beszélni, lenyűgözőek. A pályafutása is erről tanúskodik. Egy olyan csapatot irányítani, mint a PSG, nem könnyű. Ő vezette őket a BL-döntőig. A Chelsea-nél is nagyon sikeres volt az első naptól kezdve. Ez egy lenyűgöző szakmai önéletrajz. Valódi személyes fejlődés áll mögötte. Ezért is vagyunk nagyon boldogok, hogy Thomas Tuchel lett az edzőnk.

Hogyan sikerült a szerződtetés Tuchel szempontjából: Az időzítés meglepő volt, nem számítottam rá, mert előtte nem vettük fel a kapcsolatot. Feltételeztem, hogy külföldön folytatom a pályafutásomat. Az első beszélgetés kedd este volt. A kihívás nagysága aztán billentette a mérleg nyelvét - meg akartam csinálni. Egyszer már nagyon szoros kapcsolatban voltam a Bayernnel. Akkor már nem tudtam tovább várni. Soha nem lenne helyénvaló, hogy bárkit is nyomás alá helyezzek. Nagyon gyorsan történt, ez egy csúcskategóriás lehetőség számomra.

Tuchel az előttük álló feladatokról: Nincs igazán sok időnk. Valószínűleg péntekig nem fogom látni a válogatott játékosokat. Meglepő az időzítés, már csak azért is, mert mindhárom fronton a végső győzelemre még van esély. Van elképzelésem arról, hogy mit lehet tenni, és nagy a várakozás. Arról szól, hogy minden trófeáért harcba szálljunk.

Hogyan tervezi Tuchel a következő lépéseket: Én az edzőpályán való megoldások híve vagyok. Nagy a felfordulás, amikor egy vezetőedző távozik. A leggyorsabb módja a bizalom megszerzésének, ha közvetlenül a futballpályára megyünk. Egyértelmű, hogy a csoportos megbeszélések és a játékosok visszajelzései is napirenden vannak. Végső soron mindenkinek segít, hogy kimehessen a pályára, hogy a szombat esti mérkőzésre való felkészülést elősegítse. Ez egy hatalmas meccs mindannyiunk számára, még ebben a felállásban is. Az önbizalom és a várakozás építéséről van szó.

Tuchel elődjéről, Nagelsmannról: Megértem, hogy nagyon megalázó érzés Julian számára. Ez nem az én felelősségem, ezért hagyom, hogy várakozással és energiával telve közelítsek a feladathoz. Nem fogok közvetlenül Juliannal beszélni, mert elfogulatlanul akarok hozzáállni a feladathoz.

Az idei szezonra kitűzött célokról: Arra a kiinduló helyzetre kell építenünk, amit Julian teremtett a csapattal, hogy mindhárom versenysorozatban van esélyünk a trófea megnyerésére. Természetesen vannak kockázatok. De szeretjük a nyomást és a stresszt. A játék iránti szeretetem sokkal nagyobb, mint bármilyen aggodalom. Arról van szó, hogy magabiztosan közelítünk a feladathoz - mindhárom trófeáért versenyben akarunk maradni.

Tuchel edzői stábja: Az edzői stábom sem volt felkészülve, ezért nagy köszönet a családoknak a rugalmasságukért. Arno Michels és Löw Zsolt ott lesz, ők már több, mint tíz éve dolgoznak velem. Reméljük, hogy Anthony Barry is csatlakozik hozzánk, aki jelenleg még szerződésben áll a Chelsea-vel.

Tuchel véleménye az FC Bayern csapatáról: Természetesen ismerem a csapatot és a teljesítményeket, folyamatosan futballt néztem, mert szebbé teszi a napomat, ha focit nézek. Egy ideig nem gondolkodtam, ezt szoktam meg, várni és türelmesnek kell lenni. Aztán kedd este kezdtem el először gondolkodni a csapaton. Angliában vagy Párizsban rendkívül pozitív a vélemény a Bayern Münchenről. Senki sem szeret a Bayern München ellen játszani. A klub nagysága, ereje vitathatatlan.

Tuchel a Dortmund elleni szombati nagy meccsről: A beszélgetés első másodperceiben viszonylag naiv voltam. A kihívás, hogy közvetlenül a Dortmund elleni meccsel kezdünk, nem is lehetne nagyobb. Ez a német futball legnagyobb összecsapása. Új jelentőséget kapott a tabellán való lemaradásunk és a BVB rendkívüli menetelése. De ez nem akadályoz meg minket abban, hogy optimistán álljunk hozzá a feladathoz.

A csapatról a többi nagy európai klubhoz képest: Az angol bajnokság természetesen kivételes, a legnagyobb kihívás Európában. De a Bayern alakulata a Premier League-ben is felvenné a versenyt a bajnoki címért, ami a játékosállomány méretét és mélységét illeti.

Tuchel a szerződése hosszáról: Számomra ez nem sokat számít. Elégedett vagyok a szerződés hosszúságával. Ha jó, akkor megpróbáljuk meghosszabbítani, és ha bármelyik ember mellettem nem érzi jól magát, akkor változtatni fogunk. Első lépésben megpróbálok megfelelni a bizalomnak.

 

 

 

Fordította: Bőhl-Kardos Zsófia

Forrás: fcbayern

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet