Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

David Alaba: Az FC Bayern mindig a szívemben lesz

David Alaba "kis lazaként, nagy álmokkal" érkezett az FC Bayernhez. 17 évesen debütált, és kétszer triplázott a csapattal. Búcsúzóul teljes szívéből köszönetet mond a rajongóknak.

Az FC Bayern München tagok részére kiadott magazinjában, az "51"-ben megjelent interjú David Alabával:

David, az FC Bayernnél eltöltött időd 13 év után véget ér - milyen érzés?

Még van egy kis időnk a búcsúzás előtt, és még nem tudom teljesen felfogni. De, hogy őszinte legyek, időnként vannak napok, amikor azon kapom magam, hogy visszatekintek az FC Bayernnél töltött különleges időre. Hihetetlenül szép évek voltak.

Tudod már, hogy mi fog hiányozni a legjobban?

Az öltöző és kollégáim, a szurkolók a stadionban, az érzés a Säbener Strassén, ahol az elején két évig az utánpótlás központban éltem. Hiányozni fog München városa is, ahol 13 évig éltem, és amely számomra sokkal több lett, mint egy második otthon. A fiam Münchenben született, a nagyszülei itt élnek - így a kapcsolat mindig szoros lesz.

A sportban mutatott képességeid mellett a többiek hiányolni fogják a bécsi káromkodást és szlenget is. Ki értett meg a legjobban – vagy Thomas Müller volt az egyetlen?

(nevet) Nem, ellenkezőleg: végül egyre többen megértettek engem. Még Jérôme is megért engem anélkül, hogy kétszer kellene ismételnem magam. És az, hogy 'Bist du deppert!' (a deppert hülyét jelent, ahogy a németben használt, szokványosabb blöd is – a ford.) még a nemzetközi játékosok között is megalapozta magát. Csak Leon mondta a minap, hogy minden alkalommal nehéz neki, amikor visszatérek az osztrák válogatottól. Akkor néhány napra szükségem van, hogy visszaszokjak.

Említetted a kezdeteket az utánpótlás központban. Mit jelent számodra az FC Bayern ennyi év után?

16 évesen érkeztem ide Bécsből, és 13 évvel később életem majdnem felére tekinthetünk vissza. Ez valójában mindent elmond. A klub a családom, a hazám, az otthonom.

A búcsúzáskor könnyek lesznek majd?

Még nem tudom megmondani, sírok-e majd, de belül biztosan. Amikor nemrégiben egy utolsó nagy fotózást készítettünk az Allianz Arénában, már küzdöttem az érzelmeimmel. Végtelenül hálás vagyok a szurkolóink által az évek során nyújtott támogatásért, és mindig úgy éreztem, hogy különleges a kapcsolatom velük. Mindig is azonosulni tudtam a Südkurvével, mert párszor álltam ott kamaszként. Vicces, hogyan alakult az egész: labdaszedő fiú voltam, és a Bajnokok Ligája-meccsek előtt azok közé a srácok közé tartoztam, akik büszkén lengették a kerek zászlót a kezdőkörben, amikor a sztárok a pályára jöttek. És valamikor már játékosként álltam a füvön.

Van valami, amit szeretnél mondani a szurkolóknak búcsúzóul?

Igen, ez nagyon egyszerű: köszönök mindent! Ezt a kapcsolatot soha nem fogom elfelejteni, és mindig a szívemben hordozom majd.

Ha visszatekintesz a 16 éves Davidre – akkor milyen fiú érkezett Münchenbe?

(vigyorog) Mindenesetre egy kis ravasz, laza srác. De egy fiú is, aki soha nem adta fel a hitet a nagy álma iránt, és aki nagyon meg akarta azt valósítani. A szobámból egyenes kilátás nyílt a profikra. Minden nap követtem az edzéseket az ablakomon keresztül, és elhatároztam, hogy mindent megteszek az álmom valóra váltása érdekében.

Az itteni Bayern-szurkolók szíve vérzik, mert elmész. Légy őszinte: a tiéd nem?

Igen, magától értetődő. Mindig nehéz, amikor egy időszak véget ér, és nem titok, hogy itt mindig nagyon jól éreztem magam. Természetesen síró szemmel távozom az FC Bayerntől, ugyanakkor várom, mit hoz a jövőm.

Ez nem a klub elleni döntés volt. De magam döntöttem úgy, hogy még egyszer valami újat akarok tenni, hogy még egy lépést tegyek meg előre. Ahhoz, hogy fejlődj, el kell hagynod a "komfortzónádat" – és ezt a szót szándékosan idézőjelbe tettem, mert különben félreértelmezhető lenne: az FC Bayernnél az elvárások mindig extrémek, a vezetőktők, az öltözőben szoba vagy vagy saját magaddal szemben. Ezzel azt akarom mondani, hogy lehet, hogy az ismeretlenbe kell mennie ahhoz, hogy még érettebb legyek.

Mit kívánsz az FC Bayernnek?

Csak a legjobbakat. Ez a klub mindig a szívemben marad. Végtelenül hálás vagyok. Kívánom az FC Bayernnek, hogy írják tovább a nagy sikertörténetüket. És, hogy őszinte legyek, nem is aggódom emiatt.

 

 

 

Fordította: Tóth Renáta

Forrás: fcbayern

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet