Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

23 nagyszerű pillanat az elmúlt 121 évből

121 éves a Bayern München, ez idő alatt rengeteg mindent megélt a csapat.

Nézzük a legfontosabb pillanatokat klubunk fantasztikus történelméből.

1900. február 27. - Az alapítás

1900. február 27-én, 11 ifjú ember, és a Bayern első elnöke Franz John megalapították a Gizella Kávézóban az FC Bayernt. Itt kezdődött minden…

1932 - Az első bajnoki cím

1932-ben nyerte meg a klub az első bajnoki címét. A döntőben az Eintracht Frankfurt csapatát 2:0-ra verte.

1957 - Az első kupa győzelem

1957-ben első ízben nyerte meg a német kupát az FC Bayern. A kupadöntőben 1:0-ra vertük a Fortuna Düsseldorf csapatát.

1962 - Első nemzetközi meccs

1962. októberében az FC Bayern először jelent meg a nemzetközi porondon. A vásárvárosok kupájában az FCB 3-0-ra nyert a Basel ellen.

1965 - Feljutás a Bundesligába

Az FC Bayern fantasztikus, 146:32-es gólkülönbséggel jutott fel a regionális ligából a Bundesligába.

1967 - Kupagyőztesek kupája győzelem

2 évvel a feljutást követően már Európában is letette a névjegyét a csapat, hiszen sikerült megnyerniük a kupagyőztesek kupáját. A döntőben a skót Rangers csapatát 1:0 arányban múlták felül.

1971 - A legnagyobb arányú győzelem a Bundesligában

1971. november 7-én a Bayern 11:1-re verte a Borussia Dortmund csapatát. Ez a klub történetének legnagyobb arányú győzelme a Bundesligában.

1972 - Az új otthon

Az Olimpiai Stadion 1972-es átadása szenzációt keltett, ez volt az első olyan stadion az országban, amely pálya fűtéssel is rendelkezett. Első találkozóján a Bayern az új stadionjában 5:1-re verte a Schalke csapatát, így bebiztosította 3. Bundesliga elsőségét.

1974 - Európa trónján

1974-ben a Bayern újra felülhetett Európa trónjára, miután a BEK döntőjében az első találkozó döntetlenét követően 4:0 arányban legyőzték az Atletico Madrid csapatát.

1975 - Ismétlés a tudás atyja

A klub fennállásának 75. évfordulóját egy európai kupa sikerrel ünnepelte a csapat. A BEK döntőjében ezúttal a Leeds United csapatát verték a müncheniek 2:0 arányban.

1976 - 3 a Bajor igazság

Minden jó, ha a vége jó. Ebben a szezonban sorozatban 3. alkalommal emelhették magasba a Bayern játékosai a BEK serleget. Ennél hosszabb nyerő szériával csak a Real Madrid rendelkezik, ugyanis a királyiak 1956 és 1960 között egymás után öt alkalommal lettek Európa urai.

1976 - Világkupa győzelem

Első német csapatként nyerte meg a Bayern ezt a sorozatot. Az ellenfél a Belo Horizonte csapata volt. Münchenben 2:0-ás Bajor győzelem született, Brazíliában pedig 0:0 lett e mérkőzés végeredménye.

1979 - Uli Hoeneß a Bayern menedzsere

Alig 27 évesen Uli Hoeneß lett a Bayern München és a Bundesliga történetének legfiatalabb menedzsere. Ő formálta egy igazi világ márkává a müncheni együttest, a többi pedig már történelem…

1983 - A legnagyobb arányú nemzetközi siker

Ebben az esztendőben aratta a klub legnagyobb gólkülönbségű nemzetközi sikerét. 10:0 arányban verték az Európa kupában az Anorthosis Famagusta együttesét.

1987 - Megszületik a rekordbajnok

1987-ben a Bayern München csapata 10. alkalommal lett Németország legjobbja, így a bajnoki címek számát tekintve megelőzte az addig vezető Nürnberg csapatát.

1996 - UEFA kupa győzelem

Teljes a vitrin! 1996-ban a Bayern München csapata a Girondins Bordeaux együttesét felülmúlva megnyerte a második számú európai kupa sorozatot. Ezzel a klub csatlakozott azon együttesek sorába, akik elmondhatják magukról, hogy mind a 3 európai kupasorozatot megnyerték ( Manchester United, Juventus, Chelsea, Ajax).

2001 - A BL serleg visszatér Münchenbe

A Bayern München első Bajnokok Ligája győzelme (amióta így hívják a sorozatot). A Valencia együttesét múlták felül ekkor a Bajorok, és 25 év után ismételten felülhettek Európa trónjára.

2005 - Szeretett otthonunk az Allianz Aréna

Az 1860 csapatával együtt a Bayern 2005-ben új otthonba költözött. Most már viszont kizárólag a Bayern tulajdona ez a fantasztikus, 75 ezer néző befogadására alkalmas aréna.

2006 - Első német csapat, amely megismételte a duplát

A német labdarúgás történetében még soha nem fordult elő az, hogy ugyanaz a csapat nyerje meg a bajnokságot és kupát is, egymást követő két szezonban. A Bayernnek ez 2006-ban összejött.

2013 - Jupp színre lép

2013 sokáig klubunk történetének legsikeresebb esztendője volt. Első német csapatként sikerült triplázni (Bundesliga győzelem, kupa győzelem, BL győzelem). A Bundesligát egészen elképesztő módon 91 ponttal és mindösszesen 1 vereséggel zárta a csapat, és 25 ponttal előzte meg a második Dortmund csapatát. A londoni BL fináléban szintén a Borussia volt az ellenfél, a 90. percig 1:1 volt az állás ekkora azonban jött Arjen Robben, a többi pedig már csak történelem. A BL finálét követően pedig a Német Kupa döntőjében a VFB Stuttgart csapata sem jelentett gondot a Bajoroknak. 3:2 arányban győzték le a Svábokat, és ezzel örökre beírták magukat a labdarúgás történelmébe. Jupp Heynckes edzőként pedig az őt megillető módon tudott búcsúzni a profi labdarúgástól!

2020 - 6 trófea egy szezon alatt

A múlt év volt az, ami még a 2013-as sikereket is felülírta. Az FC Bayern lett a második csapat az FC Barcelona után, aki egyetlen esztendő alatt 6 trófeát tudott megnyerni. A 30. bajnoki cím és 20. kupa győzelem után a Bayern sikeresen abszolválta a lisszaboni BL tornát is, többek között a Barcelona 8:2-es kiütésével, valamint a PSG ellen megnyert fináléval. Ezt követően sem álltak le Hansi Flick fiai, és ugyanezzel a lendülettel folytatták tovább az évet. Előbb az UEFA Super kupa döntőjét nyerték meg Budapesten, majd a Német Szuperkupát is elhódították. A hab a tortán pedig a 2021-re halasztott Klub Világbajnokság megnyerése volt. Így büszkén jelenthetjük ki, jelenleg klubunk a világ legjobb csapata.

121 év… bizony rengeteg idő, de remélem minden szurkoló társam nevében mondhatom azt, büszke vagyok arra, hogy Bayern szurkoló lehetek!

Mia San Mia!

 

 

 

Fordította: Burai Patrik

Forrás: fcbayern

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet