Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

A nagy Karl-Heinz Rummenigge

A nagy Karl-Heinz Rummenigge

Karl-Heinz Rummenigge (Lippstadt, 1955. szeptember 25. –) német labdarúgó, edző, 2002 óta az FC Bayern München elnöke. Beceneve: Kalle.

"Korábban 65 évesen nyugdíjba mentünk, az édesapám legalábbis. Hogy mi zajlik a fejemben? Hogy szép életem volt, egy olyan élet, mellyel nagyon elégedettek lehetünk."-Karl-Heinz Rummenigge.

1974. Egy 18 éves Lippstadtból, aki banktisztviselői iskoláját félbehagyta és a Bayernhez igazolt 8000 márkáért havonta. A fiatal tehetség kezdettől fogva tudja, hogy mi a feladata támadóként. A fegyelem a legfontosabb.

1976-ban volt az első nagy fináléja, 20 évesen, a St. Etienne ellen. Dettmar Cramer alatt nemzetközi klasszissá érett. A fiatal szőke a jövő nemzedékéhez tartozott. Amikor az arany generáció időszaka elérkezett, Rummenigge pótolni tudta az az űrt, melyet Gerd Müller, Sepp Maier és Franz Beckenbauer hagyott hátra.

"Dettmar Cramer volt karrierem legfontosabb edzője. Ő volt az első férfi, aki azt mondta nekem: hogyha az elkövetkezendő két évben nem leszel válogatott játékos, akkor seggberúglak. Akkor azt gondoltam, na jó mielőtt belémrúg, inkább még többet beleadok, s aztán éjjel nappal itt edzettünk"-Rummenigge.

Személyiséggé és kulcsjátékossá érett. 1980 az ő éve! Az övé lett az év gólja. Gólkirály, az év játékosa, Európában is. Európa bajnok. Karl-Heinz Rummenigge és Paul Breitner: a legjobbak, amit csak Európa kínálhat, két kivételes játékos, akik szó nélkülértették egymást. Breiniggének köszönhetően a Bayern 6 év után először, 1980-ban bajnok.

Mindenki csak Mr. Megbízhatónak és őszintének nevezte.

Breitner: "Ketten, akik jókor találtak egymásra. Ezért is alakult ki a Breitnigge. 50 % volt az én teljesítményem, s a másik 50 százalékkal, amit én korábban csináltam azt ő megvalósította. Szuper. A becenevet az elejétől fogva nagyon találónak éreztem."

Az utolsó címe, az egyik legérzelmesebb. Michael Rumminigge, a bátyja, a '84-es kupadöntőben nem akarta az utolsó 11-est rúgni, de Karl-Heinz meggyőzte őt, s berúgta, kupagyőztes a Bayern.
10év után búcsú a Bayerntől.

"Igen, manapság nevetünk a szó hallatán, hogy tanulság, de ez egy tanulság volt. Itt gyakran csak hallgattam, amikor a Franz, vagy az Uli, vagy Paul Breitner egy pár hónapig még itt voltak az elején. Vagy Sepp Maier, amikor beszélt. Csak tanulni lehetett tőlük. S ők természetesen nem csak kiváló játékosok voltak, hanem kiváló emberek is."- Kalle.

 

A következőkben, egykori csapattársai, s barátai mesélnek róla:

Franz Beckenbauer: Kalle kezdetektől fogva egy pompás ifjú volt. Ami ki tudta őt zökkenteni, az a körülötte lévő környezet... Olyan is volt, hogy meccs közben teljesen máshol jártak a gondolatai. Például nézett valamit. Ha a meccs alatt valamit észrevett, például egy templomtornyot, egészen addig nézte, amíg a tréner nem kiabált: "Kalle!" Aztán ismét futott, s hirtelen magához tért.
Kalle olyasvalaki volt, aki előre tervezett. A tehetséget, ami megvolt benne, ki tudta használni, és kamatoztatta a jövőben. Nem csak, mint futballista, hanem mint ember is becsületes volt, minden tekintetben.

Salihamidzic: Az egyik legjobb támadó volt a futballtörténelemben. Azt gondolom, hogy mindannyian boldogok lehetünk, hogy Kalle az FC Bayernnél dolgozik. Nagyon szerencsés vagyok, hogy sokat tanulhattam tőle.

Hainer: Ez a szőke göndörhajú, izmos combokkal megáldott fiatalember, aki minden pillanatban megpróbálta a labdát a kapufa alá lőni.

Lothar Matthäus: Fiatal, és tapasztalatlan játékosként számomra elismerés volt egy olyan játékos ellen, mint Karl-Heinz Rummenigge a másik oldalon állni.

Giovane Elber: Karl-Heinz Rummenigge olyan ember volt, aki mindig azt nézte, hogy mindenkinek jó legyen. Köszönöm, hogy az FC Bayernhez hoztál, s azt is hogy itt játszhattam, szép időket töltöttünk együtt. Köszönöm nektek!

Augenthaler: Kalle mindig őszinte volt, mindig kiállt a véleménye mellett. Piroska volt a beceneve, mert nagyon félénk volt. Az egyetlen, amit fel lehetne róni neki, hogy sosem tanult meg bajorul  és a Schafkopf-ot játszani.

Sepp Maier: Maradj az éterben. Te tudod, hogy a jó barátokat nem lehet szétválasztani, ahogy azt már Franz elénekelte.

Uli Hoeneß: Ha én arra gondolok, ahogy ő 18 évesen, fiatal srácként idejött, és hogy mi lett belőle... Az életéből hihetetlenül sokat kihozott. Karl-Heinz, mint hatalmas tehetség érkezett, aki eszméletlenül tudott cselezni, de természetesen a cselezéssel az elején megfeledkezett a góllövésről. Ő nem csak az FC Bayern érdekeit nézve lépett fel, hanem az egész futballt képviselve. S ez az ő jutalma.

Oliver Kahn: Karl-Heinz világsztár volt, egy abszolút szupersztár. S ezen a szinten nagyon jól megértjük egymást. Nagyon gyorsan közös nevezőn vagyunk.

S íme Karl-Heinz Rummenigge karrierje számokban:

Bundesliga gólkirálya: 1980, 1981,1984
Németország: az év focistája: 1980
Aranylabda: 1980, 1981
Világkupagyőztes: 1976
BEK győztes: 1975, 1976
Kupagyőztes: 1982, 1984
Német bajnok: 1980, 1981
Európabajnok: 1980
310 Bundesligameccsen 162 gólt szerzett.
A Bayernben játékosként 1974-1984-ig szerepelt.

Eligazolása a Bayernből 1984-ben a csapatot majdnem a csődtől mentette meg, hisz akkoriban hihetetlen magas összegért, 11 millió márkáért szerződtette az olasz Inter csapata, így megmentette klubját a csőd széléről. -  "Manapság egy nulla még hozzá kerülne ezesetben. A Bayernnek eltűnt az adóssága, s Karl-Heinz jóval többet tudott az Interbe keresni."- tette hozzá Uli Hoeness.

1991-be visszatért a Bayernbe, s Beckenbauerrel együtt, mint elnökhelyettes funkcionáltak, Rummenigge 2002-től a Bayern München vezérigazgatója.

Kedvelt, ünnepelt, csodálatra méltó.

Fordította: Kun Béla

Forrás: fcbayern.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet