Menü Bezárás

Következő mérkőzés

Real Madrid CF
Real Madrid CF
AWAY
FC Bayern München
FC Bayern München

Ottmar Hitzfeld: Hansi létrehozhatja a következő nagy érát

A Bayern legendás edzője az interjúban a triplázás jelentőségéről, Hansi Flick sikerekben betöltött szerepéről és a Bayern jövőjéről beszél.

Hansi Flick illusztris társasághoz csatlakozott ezzel a sikerrel. Ottmar Hitzfeld, Jupp Heynckes és Jürgen Klopp után ő a negyedik német edző, aki győzelemre vezette a csapatát a Bajnokok Ligájában. A 71 éves Hitzfeld kétszer is győzött: 1997-ben a Borussia Dortmunddal és 2001-ben a Bayern Münchennel.

Herr Hitzfeld, egykori Bayern-edzőként voltak kételyei a győzelemben?
Nem, nagyon élveztem a mérkőzést, hisz a világ két legerősebb csapata találkozott egymással. A konstans teljesítményükkel megérdemelték a győzelmet. Minden győzelemmel egyre magabiztosak lettek, és tudták, hogy valahogy be fognak találni. Habár voltak helyzetei a PSG-nek, Manuel Neuer az összeset megállította, és megmutatta, hogy még mindig ő a világ legjobb kapusa.

Milyen jelentősége van a csapat második triplázásának?
Ez természetesen történelmi siker. Nagyon jól sikerült visszatérni a szünet után. A tapasztaltabb játékosok, Neuer, Alaba, Müller és Lewandowski köré felnőtt egy generáció. A fiatalabbak, Joshua Kimmich és Serge Gnabry már most vezéregyéniségei a csapatnak és a korukhoz képest nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak. Ez azt mutatja, hogy kiemelkedő játékosokat igazolt a csapat az elmúlt években. Hasan Salihamidzic jó munkát végzett, például Alphonso Davies vétele is nagyon szerencsésen jött ki, még annál is szerencsésebben, mint amire számítottak.

És milyen jelentősége van a német futballra nézve?
A Bundesliga adta idén Európa legjobb csapatát, ez mindenképp pozitív a többi csapatra nézve is. Hihetetlen hatása van ennek. Már a koronavírus után az élen voltak a németek, hiszen ők tértek vissza elsőnek. A bajnokságot végig lejátszották, és a Bajnokok Ligájában is lerakták a névjegyüket a német csapatok, a Bayern München és az RB Leipzig is ott volt az elődöntőben. A német futball visszakerült az élmezőnybe a bajnokságok terén.

A Bundesliga és a Ligue 1 kisajátította a BL-t, a Premier League és a La Liga csapatai még az elődöntőig sem jutottak el. Ez pillanatnyi állapot vagy inkább folyamatot mutat?
Ez egy óriási siker, de szeptemberben mindenki nulláról indul. Az angol és spanyol ellenfelek éppen ezért vissza szeretnének vágni. Persze van olyan csapat is, mint az FC Barcelona, ők egy hullámvölgyben vannak, nekik időre lesz szükségük. Ezért azt gondolom, hogy a Bayern uralni fogja a következő éveket, és nagy esélyük van megvédeni a címüket.

Mekkora szerepe volt az edzőnek, vagyis Hansi Flicknek a sikerben?
Keményen dolgozott, és megállta a helyét az új pozíciójában. Megkapta a lehetőséget, és nagyon is élt vele, neki volt a legnagyobb szerepe. A sportbeli tudása mellett az emberi kvalitásait is ki kell emelni, ő egy nagy csapatjátékos, mindenkit meghallgat. Egy nagy érát hozhat létre, mint az 1970-es években volt.

Ki a szezon legjobb játékosa?
Thomas Müller, aki visszatért a régi pozíciójába, vezéregyéniség. Benne van a Bayern-gén, az öltözőben és a pályán is ő a hangadó. Edzőként szükséged van az ilyen játékosokra, ahogy azt a döntőben láthattuk. Nincsenek kiemelkedő pillanatai, de nagyon fontos a csapat számára.

Mennyire lenne fontos Alaba maradása?
Ő a védelem vezére, az elmúlt pár hónapban kiemelkedően játszott. Nagyon jó döntés volt Hansitól betenni Alabat a védelem közepére. A maradása csak pénzügyi kérdés. De ő is tudja, mekkora értéke van a csapatban.

Milyen mértékben gyengítené a csapatot Thiago lehetséges távozása?
Nagy veszteség. Az elején nem mindig tudta megmutatni a tudását, de a csapatnál sokat fejlődött, már nincs gondja ezzel.

Thomas Tuchel is győztesnek számít a vereség ellenére?
A tulajdonosok számára fontos volt, hogy bejutott a döntőbe. Szép teljesítmény volt ez tőle, megvetette a lábát Párizsban, német edzőnél ez ritka Franciaországban. Nehéz feladat olyan sztárokkal dolgozni, mint Neymar vagy Mbappé. Ez pedig sikerült Tuchelnek.

4-ből 3 edzőt a németek adtak a BL-elődöntőbe, tavaly Jürgen Klopp nyerte a kupát. Ez mit mutat?
Az edzőképzésünk eddig is kiemelkedő volt. De onnantól egyedül kell megállniuk a helyüket, ez már az ő személyiségükön múlik. A klubokon is sok múlik, hogy megadják a bizalmat ezeknek a fiatal edzőknek. Európa topcsapatai egyre inkább német edzőket keresnek.

Meg kell tartani az 5 csere lehetőségét?
Semmiképpen sem. Nem értem, honnan jött ez az ötlet. A játékosok frissek, nincs szükség 3-nál több cserére. 5 cserével könnyebb időt húzni, amivel lerombolhatják az ellenfél morálját. Ez nem fair.

Hogy tetszett a Bajnokok Ligája kieséses szakasza?
Olyan volt mint egy Világbajnokság. Ennek ellenére az eredeti rendszert részesítem előnyben, izgalmasabb és érzelmesebb oda-visszavágókát játszani, főleg nézőkkel. De a jelenlegi helyzetben fantasztikus ötlet volt.

Az új szezont is nézők nélkül kezdjük, így nem lehet látni kiugrást a triplázásnak köszönhetően. Hogy látja így a következő évet?
Egy kis ideig még nézők nélkül kell játszani, de már annak is örülni kell, hogy meccsek vannak. Sokat kell köszönni a DFL igazgatójának, Christian Seifert világméretűvé növelte a Bundesliga hírét. A BL-győzelem sokat emel a német futball színvonalán. Ha visszatérnek a nézők, hamar megtelnek majd a stadionok.

 

Fordította: Jászapáti Péter

Forrás: sport1.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!