Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt

Robert Lewandowski és az Aranylabda

A következő cikk 2 hasonló témájú írásból született, ami az Aranylabda és Lewandowski körül kialakult helyzetet dolgozza fel. Hogy ne kelljen ugrálni az időben, először Lewandowski teljesítményét és a korábbi Bundesliga játékosokat említjük meg, majd a legvégén azt, hogy miért nem fair az, hogy idén nem osztották ki a díjat és hogy ezt mivel magyarázzák.

Miért kellett volna Robert Lewandowski-nak megnyernie az idei Aranylabdát?

A Ballon d’Or-t ebben az évben nem ítélik oda a koronavírus miatt. Robert Lewandowskinak lehetősége lett volna megtörni a Lionel Messi és a Cristiano Ronaldo uralta sorozatot. Itt vannak a miértek.

“Ha megnézed, amit elért, akkor ezt figyelembe kellene venni.” – mondta Flick, amikor a bajnok DFB-kupa győzelem után a futball legrangosabb egyéni díját elemezte. “Miért nem lehet valaki a Bundesligaból? Ő teljesíti az összes követelményt.”

A kritériumokat a France Football magazin határozta meg, ami az ötvenes évek közepén álmodta meg a díjat. Sajnos ez lesz az első alkalom a díj évenkénti kiosztásának a kezdete óta, amikor senki sem fogja megkapni azt, és amelynek egyéni teljesítése a klub sikerével is jár: Lewandowski 2019/2020-as szezonja után elég nehéz lenne jobb jelöltet találni…

Nézd: Hogyan lett Lewandowski a világ legjobb 9-ese VIDEÓ

Tekintettel arra, hogy ő a Bundesliga minden idők legjobb külföldi születésű gólszerzője, és hihetetlen rendszerességgel rezgeti a hálót, mióta 2010-ben megérkezett Németországba.
De a Bayern termékeny csatára éppúgy élvezte a legutóbbi Bundesliga-szezonját – rekordszámú 34 gólt lőtt, így az ötödik gólkirályi cím is meglett-, és ezáltal klubjának egymást követő nyolcadik bajnoki címének és a DFB-kupa elnyerésében is döntő része volt.

A kupában elért hat gólja gólkirállyá tette, és 11 gólja van az UEFA Bajnokok Ligájában, amely idén szintén a legtöbb szerzett gól. Ez azt jelenti, hogy ebben a szezonban mindössze 43 mérkőzés során 51 gólt szerzett, és lélegzetelállító teljesítménnyel büszkélkedhet Európa öt legjobb bajnokságát összevetve.

Nézze meg: Lewandowski mind a 34 Bundesliga célját ebben a szezonban VIDEÓ

A Bayern fél lábbal már az augusztusi ‘Final 8-ban’ van, köszönhetően a Chelsea elleni első mérkőzésen szerzett 3-0-ás győzelemnek, és ha megnyerik a Bajnokok Ligáját, a második tripla bezsebelésével – és Lewandowskinak ehhez lövöldöznie kell a gólokat, hogy ezt elérjék – az Aranylabdára esélyes játékos érdemeit alátámasztó hangokat nem lehet elhallgattatni.
24 év telt el azóta, hogy Bundesliga játékos Aranylabda győzelemmel büszkélkedhetett, Matthias Sammer 1996-ban a Borussia Dortmund játékosaként érdemelte ki a tiszteletet a játékosok és újságírók körében.

A volt Bayern-kapus, Oliver Kahn a harmadik lett 2001-ben és 2002-ben, Franck Ribery a 2012/13-as triplázása után harmadik lett, míg Lewandowski csapattársa, Manuel Neuer szintén felfért a dobogó utolsó fokára 2014-ben, miután a németek megnyerték a FIFA világbajnokságot Brazíliában.
Ha bezsebelné a díjat, Lewandowski csatlakozna a három Bayern játékosból álló exkluzív klubhoz, amelyet Aranylabdának neveznek.

Egy másik csatár, Gerd Müller, a bajor juggernaut-ok első díjazottja volt 1970-ben, és őt csapattársa, Franz Beckenbauer követte, aki négy év alatt kétszer nyerte meg (1972, 1976) a díjat. A Bayern jelenlegi vezérigazgatója, Karl-Heinz Rummenigge azon kivételes csoport egyik tagja, akik két egymást követő évben nyerték meg az Aranylabdát, ő az 1980-as és az 1981-es évekbeli szavazásokon győzedelmeskedett.

Lewandowski eddigi legjobb helyezése egy negyedik hely volt 2015-ben, amikor Messi, Ronaldo és Neymar mögött futott be. Az első kettő 2008 óta 1 év kivételével mindegyiket megnyerte (2018, Luka Modric), de nem élvezhettek olyan szenzációs szezonokat, mint Lewandowski.

Erre Robert Lewandowskitól ellopták a Ballon d’Or-t

51 gól a szezonban 43 mérkőzésen. Valójában ennek mindent el kellene mondania a bayern-es Robert Lewandowski teljesítményéről, ám a France Football úgy döntött, hogy ebben az évben nem választják meg a tiszteletbeli címzettet a corona vírus miatt.

Egy nyilatkozatban azt állították, hogy a világjárvány lehetetlenné teszi a tisztességes ítélet meghozatalát. “Hogyan lehet összehasonlítani az összehasonlíthatatlat?” – mondják.

Persze, mert a franciaországi Ligue 1 szezonját a világjárvány miatt befejezetté nyilvánították. A Ligue 1 mindazonáltal meg is koronázta a Paris Saint-Germain bajnokait, de a France Football azt állítja, hogy Kylian Mbappé tisztességtelen módon nem tudta befejezni a szezonját.

A France Football hozzáteszi: “Nem akartunk egy olyan kitörölhetetlen széljegyzetet helyezni a győztesek listájába, hogy – “a trófeát kivételes körülmények között nyerte meg a Covid-19 egészségügyi válság miatt.” – “

Azt mondják persze, hogy „egy ilyen díj hitelességének és legitimitásának védelme azt is jelenti, hogy időről időre kiküszöböljük a végzetes hibákat”. Nyilvánvalóan senki, nem beszélve a 2013-ban háromszoros nyertes francia Bayern játékosokról, soha nem kérdőjelezte meg az Arnylabda odaítélésének a legitimitását.

Ezúttal Lewandowski a barcelonai Lionel Messivel és a Juventusos Cristiano Ronaldóval volt versenyben, miután duplázott a Bayernnel, és nagy segítsége a csapatnak a Bajnokok Ligájában is.
A lengyel 34 góllal a legjobb lett a Bundesliga-ban, a DFB-kupában 6 gólig jutott, így ott is gólkirály lett, és jelenleg a Bajnokok Ligája 11 góljával szintén a legelső. Szó szerint ő a legeredményesebb gólszerző minden minden kiírásra tekintettel amiben részt vett, és Európa öt legjobb bajnokságában senki sem szerzett 50-nél több gólt ebben a szezonban.

Technikailag nem is ez számít, de ez egyénileg a gólszerzés szempontjából a legjobb szezonja karrierje alatt. Ez is az ötödik egymást követő szezon, amikor Lewandowski legalább 40 gólt szerez az összes kiírást figyelembe véve. De ezt te döntöd el.

Lewa maximálisan korrekt megnyilvánulásai

“Arra törekszem, hogy mindig a legjobb formámat mutassam, trófeákat szeretnék nyerni és minél több gólt lőni. De ez a valami, csak a csapattal nyert serlegek mellé járhat. Ez a legfontosabb dolog. Nem is gondolok az Aranylabdára, akkor sem, ha úgy gondolom, hogy bármi lehetséges az életemben “- mondta Lewandowski a France Footballnak – olyan szavak ezek, amelyek örömmel töltik el a Bayern rajongóit és félelmet keltenek a cím jövőbeli várományosaiban.

“Meg vagyok győződve arról, hogy karrierem legjobb periódusa ez. Tudom, hogy nem ez lesz az utolsó szerződés. Hosszabb ideig akarok játszani és formában maradni. Rengeteg időm van gondolkodni mi lesz a következő lépés, de most nagyon jól érzem magam.”

“Augusztusban 32 éves leszek, de ez nem jelenti azt, hogy 32-nek érzem magam! Számomra az életkornak nincs jelentősége sem az összes más dolgomban, sem a futballban való részvételben, sem az életemben. Nemcsak a következő két vagy három szezonban akarok a csúcson lenni, mert ennél jóval hosszabb távra gondolok. “

Előfordulhat, hogy 2020-ban nincs Aranylabda, de csak kevesen fogadnának az ellen, hogy Lewy 2021-ben is hasonló igényekkel állna elő.

Fordította: Utassy Roland

Forrás: www.bundesliga.com, www.bavarianfootballworks.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet