Európa 5 topbajnokságát összevetve ebben a szezonban Robert Lewandowski szerezte a legtöbb gólt.
Meglepődött?
Nem kellene.

 

A Bayern München támadó csillaga ellentmondást nem tűrően hajtott arra, hogy megnyerje Európa aranycipőjét. Mivel a Bayern zsinórban nyolcadjára is elhódította a Bundesliga trónját és a Bajnokok Ligája potenciális esélyesének tekintik a csapatot, itt az ideje, hogy Lewandowskit is az Aranylabda komoly esélyesének tekintsék.

2007 óta a Ballon d’Or-t két ember sajátította ki magának: Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. 2018-ban Luka Modrić ideiglenesen félbeszakította ezt a sorozatot, csak azért, hogy azt 2019-ben Messi vegye vissza. Ő lehet a következő futballista, hogy potenciálisan megszakítsa ezt a ciklust.

 

Az ajánlólevél

Ez a harmadik alkalom, amikor Lewandowski 30 gólt szerez a Bayern színeiben. A négy hátralévő mérkőzésen jó eséllyel megdöntheti személyes legjobbját. Az összes kiírást figyelembe véve ezidáig 45 gólja van, ami már meghaladja a korábbi, 2016-17-ben elért 43 gólos rekordját, sőt annál is lenyűgözőbb, ha figyelembe vesszük, hogy a Bayern még mindig érdekelt a Bajnokok Ligájában. Lewandowski célja ebben az évben hogy nagy nevek fölé kerekedjen. Messi-nek 24 gólja van minden kiírást összevetve, Ronaldo pedig 25 gólnál tart. A két megasztárnak nem éppen ez volt legtermékenyebb évük. Valójában egyetlen játékos közelít Lewandowskihoz és ez Timo Werner 31 góllal.

 

Lewandowski karrierjének legjobb éve tökéletes időben jött. Mivel Messi és Ronaldo nem találta meg a góllövő cipőjét, ezzel megnyílt az ajtó a lengyel válogatott számára. Különösen jól jött, hogy a Bayern új lendületet kapott Hansi Flick irányítása alatt. A Bayern több támadást indít és egyre intenzívebben nyomás alatt tartja az ellenfelet és ez a stílus Lewandowski-nak igen kedvező. Ezenkívül Lewandowski Thomas Müllerrel is jól megtalálta a közös hangot. Ketten jó párost alakítanak, amit Müller 20 asszisztja is jól megmutatja.

Nem kétséges, hogy Lewandowski a legjobb mutatókat produkálja. 45 góljából csak öt származott büntetőből. Összehasonlítva Ronaldoval, akinek 25 gólja közül nyolc büntetőből született. Az XG-jének (várható gól mutató) értéke szintén hihetetlenül magas. Az ő 32,8 XG-je a legmagasabb Európa top bajnokságait figyelembe véve. Sem Ronaldo, sem Messi nem érte el a 20 XG-t. Átlagosan 1,08 gólt szerez 90 perc alatt, ami a legjobb a Bundesligaban, Ciro Immobile mögött pedig második Európában. Alapvetően, ha Lewandowski játszik, akkor valószínűleg gólt is szerez.

Annak ellenére, hogy támadó, Lewandowski megmutatta azt is, hogy ügyesen teljesíti védekezői feladatait, elsősorban nyomás alatt tartja az ellenfél védőit. Ő az első védelmi vonal amikor a Bayern elveszíti a labdát és Flick alatt félelmetes ebben a szerepében is. Agresszívabb lett a párharcokban és sorra dönti a rekordokat. Lewandowski elsősorban csatár, de hihetetlen képességeit mutatja az is, ahogy alkalmazkodik Flick rendszeréhez.

 

A vetélytársak

Természetesen Lewandowski-nak komoly versenye lesz az Aranylabdáért. Noha Messi és Ronaldo nem tudhatnak maguk mögött olyan erős szezont, továbbra is a két legjobb játékos a bolygón. Messi különösen jó volt ebben a szezonban, bár nem mindig szerzett gólt. Az argentin továbbra is a Barcelona támadásainak a középpontja. Sokkal több lehetőséget teremt, mint Lewandowski. Míg Lewandowski átlagosan 3,43 alkalommal kerül lövőhelyzetbe 90 perc alatt, Messi átlaga szinte megduplázódott, ami 6.11 mérkőzésenként. Bár ez nem igazán igazságos összehasonlítás Lewandowskival, mivel ő befejező, nem pedig előkészítő. Ha azonban a szavazó inkább a lehetőség megteremtését, mintsem a lehetőség kihasználását helyezi előtérbe, akkor ez Lewandowski esélyeinek árt.

Ronaldo is több lövőhelyzetet alakított ki 90 perc alatt, de itt a különbség elenyésző, 3,96 volt ez a mutatója. Ronaldo többször lőtt mint Lewandowski és több cselt is végrahjtott. Lewandowski-nak viszont több sikeres csele volt. Ronaldo nem valószínű, hogy egyedül a statisztikákkal is verné Lewandowskit. Egy Bajnokok Ligája győzelem jobb helyzetbe hozná a korábbi Real Madrid csillagot. Az Európa Bajnokság megnyerése mégjobb lenne Ronaldo számára, de erre nincs esély, mivel az EB egy évvel tolódik.
Lewandowski legkeményebb vetélytársait a Premiere League-ből kaphatja. Kevin De Bruyne, mint Müller is, fantasztikus a gólpasszok kiosztásában, csak az Atalantai Josip Iličić rendelkezik jobb mutatóval a lövőhelyzetek kialakításában a belgaénál. De Bruyne-nek valószínűleg igen erős mutatókra lesz szüksége a Bajnokok Ligájában, ha esélyes akar lenni a Ballon d’Or-ra. A Liverpool Premier League uralma senkinek nem hoz jó kilátásokat a Manchester City-ben. A Liverpoolból a tavalyi második helyezett Virgil van Dijk egy másik erős jelölt. Az út, amelyet a Liverpool gördülékenyen vett a Premier League-ben, van Dijk számára nagyszerű lehetőséget nyújt néhány szavazat megszerzéséhez.
A védelem csillaga, és a hátulról való labdafelhozatalai miatt is sokan dicsérik őt. A Liverpool Bajnokok Ligája teljesítménye hosszú távon ronthatja az esélyeit, ahogy csapattársainak, Mohamed Salah-nak és Roberto Firmino-nak, ám egy erős visszatérés elfeledtetheti a szavazókkal az Atletico Madrid elleni vereséget..
Jó lenne megemlíteni Kylian Mbappé-t is. A 2018-as világbajnoki győzelmétől függetlenül a fiatal francia még nem mutatott olyan sokat, mint Lewandowski, de góljai és gólpasszainak / 90 statisztikája, valamint az xG / 90 mutatója meghaladja Lewandowskiét. Egy remek kezdés a következő szezonban, és Mbappé jogot formálhat a díjra, amely megszerzése elvárás tőle a következő évtizedben.

 

 

A kritika

Igazságos vagy sem, az egyik nagy tényező amely visszafogja Lewandowskit, az a bajnokság, amelyben játszik. A Bayern 2013 óta fennálló dominanciája nem feltétlenül erősíti a bajnokság színvonalát. A Ballon d’Or megnyeréséhez Lewandowskinak messzire el kell jutni csapatával a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában, sőt meg kell nyernie azt. Ez érdekes problémát vet fel; A Bajnokok Ligája augusztusban indul újra, és sok idő telik el a Bundesliga és a DFB kupa végétől. Angliában és Spanyolországban ezeknek a kluboknak valószínűleg jobb lesz az erőnlétük, mint a Bayernnek, mivel a Premier League és a La Liga később indult.

Azt gondolja az ember, hogy Lewandowski a világ legjobb góllövője. A játékából azonban hiányzik a játékszervezés, ami Ronaldo vagy Messi esetében megvan. A csak 5 gólpasszáról és a 76,9% -os passzhatékonyságáról nem a „Ballon d’Or győztes” ordít. Különösen akkor, amikor Messi és Ronaldo szinte mindent megtesz a pályán a teljes szezonban. Ennek ellenére a gólok döntik el a mérkőzéseket, és most a legjobb gólszerző nem más, mint Robert Lewandowski.

 

A konklúzió

1981 volt az utolsó alkalom, amikor egy Bayern München játékos nyerte el az Aranylabdát; A szerencsés nyertes Karl-Heinz Rummenigge volt. Soha egyetlen lengyel játékos sem nyerte el. Akik a legközelebb álltak ehhez azok Zbigniew Boniek és Kazimierz Deyna voltak, akik 1981-ben és 1974-ben mindketten a 3. helyen végeztek. Ő lehet az első Bayern-játékos a 80-as évek óta, aki megnyeri az Aranylabdát. Lewandowskinak továbbra is gólokat kell szereznie és sokáig versenyben kell maradnia a kupákban ahhoz, hogy esélye legyen a győzelemre. Karrierjének ebben a szakaszában lehet a legnagyobb esélye, hogy csatlakozzon mint Müller, Beckenbauer, Cryuff, Zidane, Ronaldo és Messi. De decemberig kell még várnia, hogy kiderüljön, bekerül-e abba a klubba.

 

 

Fordította: Utassy Roland

Forrás: www.bundesligafan.com