A Bayern legendája, Paul Breitner a tz-nek adott interjúban beszélt a koronavírusról, a TV-s pénzek felosztásáról és Hansi Flickről. Azon a véleményen van, hogy a stadionokba csak oltási lappal lehetne beengedni az embereket.

 

A Bundesliga véget ért, szombaton, Wolfsburgban hivatalosan is bajnokká avatták az FC Bayernt.
Breitner biztos volt benne, hogy a Bundesliga újraindításával az FC Bayernt nem lehet majd elmozdítani az első helyről. A német válogatottal 1974-ben világbajnoki címet nyert legenda az interjúban el is magyarázza, miért gondolta így.

 

 

Breitner Úr, magánszemélyként hogyan élte át a koronavírus járványt?
Az egyetlen, ami zavart és zavar, hogy mindent megvontak tőlem. Például nem mehettem be egy nagy sportpályára, hogy egyedül futhassak a futballpályán – a gyalogosok közt viszont igen, ahol sokkal nagyobb a fertőzésveszély. Nem volt különbség az egyéni és csapatsportok között. Miért nem szabad teniszezni? Miért nem lehet egyedül golfozni?

 

A Bundesliga újraindulhatott – és már az utolsó mérkőzésnapon is túlvagyunk.
Ebben az időszakban nagyon keveset néztem, mert évtizedek óta elég edzőmérkőzést láttam: Az A és a B-csapat ellen. És jelenleg ez van minden Bundesliga mérkőzésen. Egy jobb csapat találkozik egy rosszabbal. Semleges pályán. Ezért számomra világos volt, hogy a tabella élén nem lesz változás.

 

„Különösen a kisebb stadionokban tudja a csapatot szabályszerűen ostorozni előre“

 

Mert a kisebb csapatok mögül hiányoznak a szurkolók?
Igen, a hazai pálya előnye nélkül kell játszaniuk. Ez különösen a kisebb stadionokban tudja a csapatot szabályszerűen ostorozni előre. Kinek van ereje szurkolók nélkül visszatérni a játékhoz, vagy vereségek után felállni? Azt mondtam: a jobb és erősebb csapatok voltak a járvány előtt is az élen és utána is ők maradnak ott. Ez nem tisztánlátás, csak egyszerű logika. De tudja, mi sokkal fontosabb számomra?

 

Mondja el nekünk!
A kilátás a következő szezonra! A legtöbben úgy vélik, az ősszel minden úgy fog folytatódni, ahogy a korona előtt – de nem ez lesz a helyzet. Egy teljesen új helyzet lesz a szurkolók, a nézők számára: csak azok mehetnek be a stadionokba, akiknél ott lesz a második útlevelük is – az oltási lap! Különösen a jegyvásárlást nézve a futball, színház vagy más rendezvények esetében, nincs más mód, mint a jegyek személyre szabása. De még tovább megyek: minden tevékenység, legyen az sport, kultúra vagy utazás, a jövőben csak ezzel a második útlevéllel lesz lehetséges. Számomra ez lesz a jövő.

 

„Az élen álló klubok nemzetközi szinten is érdekesek!“

 

Jelenleg sok vita folyik a TV-s pénzek felosztásáról.
Ez nem lehetséges és számomra sem megengedett! Azok, akik az élen állnak, tettek érte valamit, elég korán és évekig. Egyszerűen nem mondhatom csak azt, változtatunk ezen…

 

Miért nem?
Kérem! Ez olyan lenne, mintha azt mondanám: Kedves cég, Ön vezető szerepet tölt be ezen a területen, ezért kérjük szépen, egy éven át szállítson olyan árut nekünk, mely csak 70%-ban működik, így a kisebbek is piaci részesedéshez jutnak. Ez egyszerűen nevetséges! Az irigység jön át belőle. És hiányzik a tisztelet, így könnyű azt mondani: igen, ők miért vannak ott fent, miért kapnak egyáltalán többet? Az élen álló klubok nemzetközi szinten is érdekesek!

 

Dortmund vs. Bayern érdekesebb az USA-ban, mint a Mainz vs. Augsburg.
Ehhez nincs szükség az USA-ig menni, ez itt is számít! Ha egy élő közvetítés van a Bayern a Leverkusen, Dortmund, Gladbach vagy Leipzig ellen, vagy egy másik mérkőzés két középmezőnybeli csapat ellen – szeretném látni a nézettségi adatokat! A két nagy élcsapatnál 8 millió néző, két kisebb csapatnál talán 2 millió.

 

„A profi futball nem amatőrsport. Üzlet vagyunk, ez a hivatásunk!“

 

Az úgynevezett lombikcsapatokat, mint a Leipzig vagy Leverkusen gyakran kritizálják, mert a tradícionális kluboktól elveszik a pénzt.
Én azok közé tartozom, akik ezeknek a kluboknak a teljesítményét ugyanúgy tiszteletben tartják, mint az úgynevezett tradícionális klubokét. A tradíció jó, ha pozitív értelemben használják. A profi futball nem amatőrsport! Üzlet vagyunk, ez a hivatásunk! Nem a mellkasunkon viselt kitüntetésekról szól, hanem a látványról és arról, ami hétvégente emberek millióit bűvöli el.

 

Az RB Leipzig gyorsan ellenséggé vált.
Ha Lipcsében lennék futballszurkoló, minden alkalommal megcsókolnám Mateschitz Úr lábát. Ugyanez igaz a katari sejkre is: Neymart állítólag 222 millió Euróért vásárolta meg a Paris Saint-Germainnek, neki is lábat csókolnék. Mert nekem, rajongónak ezt a művészt megvásárolta. Ez a pénz senkinek nem fáj, senkit sem sért, ez az ő személyes szórakoztatása, és Mateschitz esetében pedig a magánbefektetése.

 

A kisebb klubok szívesen használják ürügyként majd a korona-válságot az újraelosztás érvelésére, mert ők rosszul gazdálkodtak?
Engedje meg, hogy úgy fogalmazzak: biztos vagyok benne, hogy egy éven belül más ligavilág lesz – a profiknál és a magasabb osztályú amatőr csapatoknál, ahol pénzt is keresnek. Nálunk és más országokban is rengeteg klubnak egzisztenciális problémái vannak. És akkor majd meglátjuk, hogy ezek megbillenek-e, vagy már megbillentek, vagy még csak egyik szezonról a másikra siklanak át. Vagy tényleg a pándémia miatt van.

 

„Nagyszerűnek találom, amit Hansi csinált!“

 

Sokan kritizálják a profi játékosok külvilág felé vetített képét: szívesen mutatják meg azt, amilyük van.
De ezt így tették a járvány előtt is. És néhányan, akik kevésbé gondolkodtak, így tettek a vírusidőszak alatt is. Vegyük csak ezt a frizura-sztorit a Dortmundnál: sokan repültek a korona előtt is Londonba – és most is hagyják őket? Igen! Sokakat nem érdekel a helyzet: a futball és a normál élet szempontjából is. Szerencsére a többségünk komolyan veszi a jelenlegi helyzetet. Ennek ellenére a járvány előtt is voltak ilyenek és most is vannak: olyan emberek, akik agy nélkül élik az életet.

 

Hogyan értékeli Hansi Flick munkáját?
Nagyszerűnek találom, amit Hansi Flick csinált. Nemcsak a rotáció miatt rotált. Mindig a legjobb csapatot küldte fel a pályára. Öröm volt látni, hogy egy pár mérkőzés után hirtelen 10 játékos jelent meg a pályán és mindegyik tudta, mit csinál a mellette vagy mögötte lévő. Hansi így biztos automatizmust hozott létre. Ha a középpályásnak mindig azon kell gondolkodnia, a társa hogyan akar játszani, értékes tizedmásodperceket veszíthet a támadás kialakításánál.

 

A Bayern Flick alatti játékstílusa emlékezteti Pep Guardiola időszakára?
Nem, és kérem, ne használják ugyanazt a stílust, mint Pep alatt. Hála Istennek már régóta nem hallottam a labdabirtoklás szót. Végül ennek negatív hatása volt. Csak a keverékről szól! Hansi megmutatta, milyen sokra tartja Jérôme Boatenget. Sokáig bizonytalan volt és most ismét be tudja bizonyítani, milyen bomba-belsővédő is ő. Tehát most már láthatjuk a védekezés és a támadás csodálatos keverékét. Éppen azt kapom, amikor tudom, mit csinál a másik.

 

 

Fordította: Tóth Renáta

Forrás: www.tz.de