Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Arsenal
Arsenal

Nem méltó a célokhoz: Tragikus az FC Bayernről kirajzolódó kép az átigazolási piacon

A 2018/19-es idény csak nemrég fejeződött be, ennek ellenére a kluboknál már le lehet vonni az első következtetéseket az átigazolási tervekkel kapcsolatban. Mely problémákat ismerték fel időben, melyik esetlegesen már korábban ismert távozásra reagáltak? És hogyan?

Minden klub arra törekszik, hogy a szezonra tervezett kerete a felkészülés kezdetére nagyrészt összeálljon, úgy, hogy még lehessen ugyan az átigazolási piacon is mozgolódni, de már felismerhetőek legyenek az alapvető irányok. Ez megkönnyíti a játékosok dolgát a beilleszkedésnél és az edzőét az automatizmusok betanításában. És: Nyugalom van, ha nem 3-4, esetleg még több betöltetlen pozíció van. Kisebb a nyomás a média részéről. Természetesen a legritkább esetben sikerül minden tervet megvalósítani az adott x dátumig, a már említett első edzésig.

Ami eddig történt

Hamar világos volt, hogy Franck Ribery és Arjen Robben el fogják hagyni az FC Bayernt. És már a télen megpróbálta a rekordbajnok leigazolni a fiatal Callum Hudson-Odoi-t az FC Chelsea-től, több ajánlatot is tett a „kékeknek”, nyilvánosan meg is erősítette az érdeklődést. Többször is. Meglepő módon ezek a nyilvánosan tett kijelentések egyáltalán nem tetszettek az FC Chelsea vezetőségének, így máig az a helyzet, hogy bár Hudson-Odoi egybehangzó sajtóértesülések szerint továbbra is szívesen igazolna Münchenbe, de a „kékek” az átigazolás útjába állnak, szívesen hosszabbítanának a fiatal játékosukkal és gesztusokkal próbálják maguknál tartani. De térjünk vissza a már biztos változásokhoz a keretben.

Arjen Robben, Franck Ribery, Rafinha, James Rodriguez és Mats Hummels már elhagyták a klubot. A távozást tervező Renato Sanches-zel, és Jerome Boatenggel együtt, akit el akarnak adni, összesen 7 játékos távozhat. Ha az elmúlt idény keretét nézzük, és azt – jóindulatúan – megfelelően összerakottnak tekintjük, akkor megállapíthatjuk, hogy Benjamin Pavard és Lucas Hernandez leigazolása után még nagyjából 5 játékos hiányzik. Mert ugyan Fiete Arp nagy tehetségnek számít, de biztosan időre lesz szüksége Münchenben, ha egyáltalán belátható időn belül megüti majd az elvárt színvonalat.

Azt, hogy a számítás az 5 hiányzó játékosról nem teljesen légből kapott, aláhúzza Niko Kovac nyilatkozata a Kicker-ben. A rekordbajnok edzője ugyanis offenzívába kezdett és legalább négy új játékost követelt. De egyáltalán mi zajlik jelenleg? Ez a kérdés a rekordbajnok sok rajongóját foglalkoztatja, mert az erről érkező híradások aggodalomra adnak okot.

Visszautasítás és problémák mindenhol, amerre nézünk

Kezdjük a védelemmel: Kimmich, Pavard, Süle Boateng Hernandez és Alaba személyében 6 védő van a keretben – 4 posztra. A napokban az FC Bayern intenzíven érdeklődött a stuttgarti Ozan Kabak iránt, aki 15 millió eurós fix kivásárlási árért hagyhatja el a svábföldi csapatot. De Kabak egybehangzó sajtóértesülések szerint az FC Schalke mellett döntött. A rekordbajnok tehát üres kézzel távozott, Kabak befektetés lehetett volna a jövőbe. Bár ez az „elszalasztott” igazolás nem a világ vége, de ott a kérdés, hogy van-e B-terv. A védelem jelenlegi összeállítása viszonylag vékony és rizikós, ha Boateng távozik, akkor mindenképpen tenni kell valamit. Jelenleg viszont még pletykák szintjén sincs szó másik védőről.

Egy védekező középpályás hely is üres. Münchenben olyan játékost szeretnének, aki a védelem előtt játszva „jól bánik a labdával”, tehermentesítheti Thiagot és betöltheti a James távozásával keletkezett vákuumot a kreatív játékban. Hamar világossá vált: Rodrigo Hernandez az Atletico Madridtól a „kiválasztott” erre a posztra, mivel minden feltételt teljesít. De a Manchester City is gyorsan kapcsolt ebben az ügyben, és összességében jobb feltételeket kínált, Rodri – bár ez még nem hivatalos – a manchesterieket fogja választani. A gond az, hogy nagyon kevés más hasonló játékos van a piacon, tehát inkább egy technikásan focizó nyolcast kellene keresni. Ugyanakkor a Kicker szerint egyáltalán nem biztos, hogy bárki is érkezni fog. A látható pálfordulás a 70 milliós igazolástól a poszt átértékeléséhez a fokozódó tanácstalanság jele.

A legproblémásabb terület azonban a támadósor. Lewandowski, Gnabry, Coman, Müller (valamint Arp és Davies) vannak jelenleg a keretben. Ez biztosan kevés. Leroy Sané áll a kívánságlista élén, de ő még nem döntötte el, hol szeretné folytatni a pályafutását. Alternatívaként Ousmane Dembele került szóba, aki – ahogy Sane is – nagyon drága és nehezen leigazolható volna. Ezen kívül Yannick Carrasco, Julian Draxler, Timo Werner és Steven Bergwijn neve merül még fel a rekordbajnok támadósorával kapcsolatban. Mivel ők nem éppen azonos játékstílust képviselnek, marad a kérdés: Mit akarnak egyáltalán Münchenben? Milyen futballt szeretnének játszani?

Nyitott kérdések, rossz kommunikáció

Természetesen mondhatjuk azt, hogy az átigazolási időszak hivatalosan még el sem kezdődött és augusztus végéig még rengeteg idő van megkötni a megfelelő üzleteket. De ez csak részben igaz, mert ha nem is a felkészülés kezdetére, de szezon kezdete előtt nem sokkal minden klub kiegyensúlyozott keretet szeretne magáénak tudni. Jelenleg viszont az lehet a benyomásunk, hogy ez nem így lesz. És épp Leroy Sane esetében az idő is szorít, mert Angliában már augusztus elején lezárul az átigazolási időszak, így ebben a kérdésben gyorsan döntésre kell jutni. A következő kérdés az, hogy mekkora vonzerővel rendelkezik az FC Bayern a nemzetközi szinten jegyzett sztárjátékosok számára, milyen távlati tervei vannak a klubnak. Ebben több tényező is szerepet játszik.

A vezetők kommunikációja finoman fogalmazva is katasztrofális. Uli Hoeneß pár hónapja a Sport1 egyik talkshow-jában izzadságcseppeket csalt néhány vezető homlokára. De mostanra kiderült, inkább az FC Bayern vezetőijének, mert akkor tett kijelentése („Ha tudnák, hogy kiket igazoltunk már le”) már többször visszahullott az elnökre. Világos ugyanis, hogy azóta gyakorlatilag semmi sem történt, csak néhány visszautasítás, probléma és távozó. A Leroy Sane ügyében tett számtalan kijelentés („Érdeklődünk” / „Megpróbáljuk” / „Nagyon nehéz lesz”) is csak hamis várakozást keltettek. Egyébként is feltűnő, hogy milyen gyakran nyilatkoznak személyi kérdésekről a müncheniek, és nem a korábban megszokott módon, hogy „Majd, ha lesz bejelenteni valónk, akkor megtesszük”.

De nem egyedül Hoeneß kelt zavart ilyen kijelentésekkel, hanem a többi vezető, tehát Hasan Salihamidzic és Karl-Heinz Rummenigge kijelentései is zavart keltenek a tárgyalások során. Mert nem csak az érintett klubok, hanem a játékosok körében sem sikeres ez a fajta kommunikáció. Mert minden nyilvánosan is megerősített igyekezet ellenére jelenleg, ahogy már említettük, nem sok minden történik. Természetesen nem zárható ki, hogy áttörés jön a tárgyalásokban, de Hudson-Odoi esetében a Chelsea-nek jó esélye van a hosszabbításra, Kabak nem az FC Bayert választotta, Rodri egy számára jobb lehetőség mellett döntött. Ezek a fejlemények elgondolkodásra késztethetik a vezetőket, hogy kevesebbet kellene beszélni és többet cselekedni.

A helyzet június végén: fordulat kell

Az FC Bayern az európai élmezőnybe tartozó klubnak tekinti magát. Természetesen mindig vannak kudarcok és változások, de a negatív tendenciákat időben fel kell ismerni és tenni kell ellenük. A Real Madrid éppen ezt teszi, és más nagy klubok is nagyon aktívnak tűnnek ezen a nyáron, vagy már azok voltak korábban. Az FC Bayernnél fordulatra van szükség a kommunikációban, és abban ahogyan az igazolásokat előkészítik. Eredményeket kell felmutatniuk az átigazolási piacon, különben – sarkosan fogalmazva – tényleg ott fognak állni az edzőtáborban 15 profival és néhány ifijátékossal a pályán. Az átigazolási időszak végéig hátralevő két hónap hosszúnak tűnik, de a tárgyalások nem mindig vezetnek azonnal eredményre, és ha egy játékostól negatív válasz érkezik, módosítani kell a terveken.

Lehetséges, hogy a sajtó egy része a sötétben tapogatózik, és a háttérben egészen másként néz ki a rekordbajnok helyzete. Ez nem zárható ki, de a legutóbbi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ebben a cikkben is megfogalmazott kételyek megalapozottak. Karl-Heinz Rummenigge és Uli Hoeneß belátható időn belül visszavonulnak, Hasan Salihamidzic-nak pedig bizonyítani kell – tartósan. Ha az ember kívülállóként nem ismerhet és nem is tud értékelni minden belső folyamatot, meg kell állapítanunk, hogy óvatos és természetesen még nem végleges kritikát kell megfogalmaznunk a sportigazgatóval és eddigi munkamódszerével kapcsolatban.

Az FC Bayernnek olyan játékosokkal, mint Kimmich, Süle, Hernandez, Tolisso, Goretzka, Gnabry, Coman és a többiek megvan a megfelelő alapja, fiatal játékosokból is. Ezen a nyáron nincs szükség teljes megújulásra, csak a keretben lévő nyilvánvaló lyukakat kell ügyesen betömni. Ha ez nem sikerül, akkor olyan visszalépés fenyeget, ami nem csak a vezetés körében, hanem a csapaton belül is személyi következményekkel járhat. Ezt meg kell akadályozni. Az FC Bayernnek és minden érintettnek nem csak beszélnie kellene a megújulásról, hanem végre el is kezdeni azt. Eredményekkel. És kevesebb helyzetjelentéssel a médiában.

Fordította: Bastian Schweinsteiger fan

Forrás: www.neunzigplus.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet