Az FC Bayern München elnöke kritikával illette a játékosok fizetéseit és az értük folyó pénzügyi versenyt a klubok között. Szerinte a futballnak gazdaságilag stabilabbá kell válnia.

 

 

Karl-Heinz Rummenigge, az FC Bayern München vezérigazgatója elutasítja a magas, 100 millió Eurós átigazolási árakat: „Nem tudom elképzelni, hogy ebben a szezonban Németországban vagy Európában ilyen sok pénzt fizetnének ki egyetlen játékosért.” – mondta a Handelsblatt-nak adott interjúban.
Az FC Bayern is óvatosabb lesz a kiadásokkal és a keretet csak „némileg szélesebbre” bővítenék. „A futball ezzel a „mindig több, mindig gyorsabb” összegekkel az igazolások és fizetések terén túl lőtt a célon.”

 

Gazdasági szempontból Rummenigge az FC Bayern München AG-nél a koronavírus miatt a 2019/20-as szezont tekintve 50 millió Euróval kevesebb összeggel számol a pénzügyi jövedelmet tekintve.
„Ennek ellenére reméljük, hogy a végén egy nagy fekete 0-át írhatunk. Azzal, hogy a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza áttolódik a következő futballszezon kezdetére, bevételekre csak a következő pénzügyi évben lehet számítani majd.”

 

Rummenigge az interjúban kritizálta a politikát és a médiát, akik a zárlat során a Bundesliga újraindítását ellenezték. „Volt néhány politikus, akik ki nem hagyták volna a lehetőséget, hogy bármilyen platformon a Bundesligát kritizálják. Jó és tisztességes lenne, ha elnézést kérnének.”
Kritika nélkül az ARD és annak műsora, a „Sportschau” sem úszta meg, akik néhány adás során azt mondták, a futball romokban van.
„Most csodálkoznak, hogy a nézettségi adatok nem kielégítőek.”

 

 

Rummenigge Úr, a politikusok a koronavírus időszakban szívesen beszéltek az „új normálról”. Ehhez hozzátartozik a futball is, az, hogy a Bajnokok Ligája legjobb európai top csapatai az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseit nem a szokott módon, hanem egy torna keretein belül, nézők nélkül, Lisszabonban játsszák. Ez méltó bajnokot eredményez majd?
Nincs más alternatíva. Az UEFA úgy határozott, hogy először minden bajnokságnak le kell folynia. A koronajárvány Olaszországban, Spanyolországban és Angliában sokkal erősebb hatást gyakorolt, mint nálunk, így ez a három liga később kezdődött el. Ezzel az ütemterv is szűkös lett.

 

Franciaország már korábban felfüggesztette a szezont …
…mely a francia bajnok Paris St. Germain és az Olympique Lyon számára labdarúgás szempontjából nem lesz előnyös. Március óta nincs meccsrutinjuk. A Bundesligában a májusi újraindulás kiváló szervezés volt. Mindent megtettünk azért, hogy a játék folytatódhasson. Elkeseredett ellenfele vagyok a zöld asztalnál tett döntéseknek. Egy folyamathullám jött volna. Ezenkívül a futball társadalmi szempontból is szerepet játszott – mindenkinek azt jelezte, hogy az újraindulással a zárlat is a végéhez közeledik.

 

Amit a társadalomban keserűen megvitattak – talán a futball különleges helyzete miatt.
A futballnak nem volt különleges helyzete, hanem egy jó és részletes koncepciója. A Bundesliga nagyon fegyelmezett volt. Volt néhány politikus, akik ki nem hagyták volna a lehetőséget, hogy bármilyen platformon a Bundesligát kritizálják. Jó és tisztességes lenne, ha elnézést kérnének. Mert amint láthatják, minden jól ment. Németországban milliók örülhettek hétvégéről hétvégére, hogy legalább a TV-ben láthatnak futballt. Nem voltak problémák. Számos nemzetközi liga követi a német példát.

 

Az FC Bayern is határozott meg szabványokat a koronahelyzetben?
A klub a járvány idején nagy szolidaritást mutatott. Anyagi segítséggel és gesztusokkal is akartuk a társadalmi felelősségvállalásunkat biztosítani. Sport szempontjából a csapat és az edzői stáb Hansi Flickkel az élen természetesen nagyszerű munkát végzett. Nagyon koncentrált és profi módon dolgoztak és teljesen megérdemelték a bajnoki címet.

 

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke a CVC-vel a legjobb klubok világligáját hozná létre. A Bajnokok Ligája hosszú távon felesleges?
Dél-Európát mindig is érdekelte egy Szuperliga. Az ötlet az volt, hogy kiegyenlítsük az angol Premier League magasabb televíziós bevételeit, mely még több pénzügyi szempontból erős befektetővel rendelkezik. Mi, itt Németországban, de természetesen az angolok is, nem tudunk mit kezdeni a Szuperliga-modellel. Az FC Bayernnek és a Borussia Dortmundnak nem nyereséges. Az emberek szeretik a forradalmat, de ez esetben túl sok lenne az ágyúdörgés.

 

És véleménye szerint hogyan lehetne elérni a tisztességes versenyképességet?
Tökéletes egyensúly valószínűleg soha nem lesz. Ahhoz az összes országból származó bevételeket kellene összeadni és egy kulcs alapján szétosztani. Ma már úgy megy, hogy a Bajnokok Ligájában kell jól szerepelni, hogy jó pénzhez juthassanak. Mivel a top klubok általában hosszan menetelnek a Bajnokok Ligájában, ezzel ismét hatalmas bevételre tesznek szert, ismét jó feltételek és körülmények közé kerülve. Másrészt viszont sok néző szereti az ilyen mérkőzéseket, sokan néznek szívesebben egy FC Bayernt a Real Madrid vagy a Juventus ellen, mint ismeretlen csapatok ellen. Németországban egy nagyon szolidáris, kiegyensúlyozott elosztás van a TV-s pénzeket illetően: a bajnok kétszer annyit kap ebből, mint az utolsó helyezett.

 

Ennek az eredménye, hogy az FC Bayern zsinórban 8. alkalommal lett bajnok. A klubja nemzetközi összehasonlításban jobb vagy rosszabb a korona után?
Pénzügyileg Európában mindig a legjobb ötben voltunk – a pénzügyi forgalmat tekintve. A válság során sokan rájöttek, a likviditás fontosabb. Az elnökségi éveim során soha nem voltunk mínuszban – és mindig komoly hozzájárulást tudtunk nyújtani. A saját tőkénk 72%. Ezzel jobban túl tudunk jutni a válságon, mint más európai klubok. A másik komponens számomra a kép. Európában sokak számára egy példa vagyunk, sikeres, szolidáris, pénzügyi szempontból szilárd és komoly.

 

A Bajnokok Ligájában kevesebb a mérkőzés és az élő közvetítés. Milyen nagy a bevételkiesés?
Lesz bevételkiesés, ez a helyzet. Ebben az évben az európai futball csak így tudja túlélni. A következő szezon pedig mindenki számára még nagyobb pénzügyi kihívást jelent majd. Minél tovább kell nézők nélkül játszanunk, annál nehezebb lesz pénzügyileg.

 

Azért, mert nincs jegybevétel, a mérkőzések a tévében kevésbé vonzóak, és nem olyan sok szponzor jön?
Igen, és például kevesebb esemény van.

 

A 2018/19 az FC Bayern München a konszernbe mintegy 750 milliót, az AG-be 716 milliót generált. Hogy állnak most?
Az AG-ben mintegy 50 millió Eurós hiány lesz 2019/20-ban. Ennek ellenére reméljük, hogy a végén egy nagy fekete 0-át írhatunk. Azzal, hogy a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza áttolódik a következő futballszezon kezdetére, bevételekre csak a következő pénzügyi évben lehet számítani majd.

 

Még fontosabb, hogy a televíziós bevételek továbbra is biztos pont maradjon. Megfelel az elvárásainak a 2021 nyarától, 4 évre szóló német Televíziósszerződés? 4,4 Milliárd Eurót hozna, utoljára ez összesen 4,64 Milliárd volt.
Úgy vélem, hogy a DFL ebben a nehéz időszakban első osztályú eredményt ért el. Ehhez csak gratulálni lehet.

 

A DFL belsőleg bejelentette, a következő szezonra csak 1,2 Milliárd Euró TV- pénzzel számolnak az 1,35 helyett. Ennek az oka például az Eurosport, mely évente 70 Millió Eurót fizetett a műsorszórási jogokért, de veszteségei voltak és a pándémia miatt azonnali hatállyal megszüntette ezt. A futball többet ígér, mint amennyit gazdaságilag tud nyújtani?
Nem. A futball továbbra is fontos kizárólagossági jog. Az FC Bayern Borussia Dortmund elleni mérkőzése csak egy csatornán ment élőben, míg egy James Bond film minden lehetséges platformon elérhető. Az Eurosport akkoriban a jogokat nyilvánvalóan minden konkrét terv és egyértelmű marketingkoncepció nélkül szerezte meg. Egy év elteltével kiderült, hogy ez nem működik és veszteséges lenne, a jogok allicencelése veszteséges lenne. Az Eurosport egy üzemi baleset volt.

 

Mennyire volt elégedett az ARD-vel és a „Sportschau“-val?
Néhány adás során a zárlat idején azt mondták, a futball romokban van. Most csodálkoznak, hogy a nézettségi adatok nem kielégítőek.

 

Romokban? A kritikus újságírásra gondol?
Volt elég talkshow, melyben a DFL koncepcióját és terveit az újraindulást illetően nagyon negatívan mutatták be. Erről komolyabban és tisztességesebben is lehetett volna beszélni. A futball természetesen bírálható. De a kritikának mindig tényszerűnek kell lennie. Azokat, akik a futballt részben orvosi koncepció miatt bírálták, jobban felvilágosították.

 

Az 1. FC Kaiserslautern volt az első klub, mely csődöt jelentett. Számít arra, hogy a korona miatt lesznek továbbiak is?
A legrosszabbat megakadályozták, mert a szezont le tudtuk játszani és amennyire lehetséges volt, TV-bevétel is jött. Az első és másodosztályt tekintve a 36 csapatból 12 volt veszélyeztetve. Februárig a tökéletes üzleti modell voltunk a futballban. A szezon elején csak egy fontos ismeretlen tényező volt: a csapat teljesítménye. Egyébként gazdasági szempontból minden kiszámítható volt. A koronával nemcsak a futball, hanem az egész világ is megállt.

 

Ugyanakkor felfedezték az iparág strukturális gyengeségeit is – például a túlságosan gondatlan pénzköltést.
A labdarúgásnak meg kell próbálnia egy kicsit ésszerűbbé válnia ahhoz, hogy a jövőbeli válságok esetén stabilabb legyen. A futball az elmúlt 10 hónapban ezzel a „mindig több, mindig gyorsabb” összegekkel az igazolások és fizetések terén túl lőtt a célon. Mindannyian lélegzetelállító versenyt folytatunk az új játékosokért, amit már nem lehet racionálisnak nevezni. Ezt minden nyári szünet során lehetett érezni. Erre jobb megoldásokat kell találnunk Európában.

 

Hozzátartozik ehhez a híres, 50+1 szabály Németországban? Meghatározza a többséget a tagok között egy klubnál. Itt is inkább azok a klubok sikeresebbek, ahol több tőke áll a háttérben, legyen az Volkswagen, Bayer, Red Bull.
Az UEFA „Pénzügyi Fair Play” európai rendelete a döntő számomra. Ez csak 10 Millió Eurós tőkeinjekciót tesz lehetővé. Ha ezt következetesen keresztülviszik, ez lenne a megfelelő eszköz. Az 50+1 eltörlése azonban nem oldaná meg a gazdasági problémákat. Ezt minden klubnak magának kell eldöntenie. Ismeretes, hogy az ultrák megmozdulása keserű ellenfél az eltörlésre. Felelősséget kell vállalni ezért.

 

Pontosan miben kell döntenie a DFL-nek egy ilyen munkacsoport jövőjében? Egy bérkorlát a játékosoknak?
A jogi feltételek és a versenyjog nem teszik ezt lehetővé. Nem, több rationalitásra van szükségünk – és a pénzügyi Fair Play-t Európában szigorúbban, egyértelmű mutatószámokkal kell kialakítanunk. Eredetileg az volt a cél, hogy ne legyen több a kiadás, mint a bevétel.

 

Az, hogy az Abu Dhabiból finanszírozott top csapat, a Manchester City pénzügyi túlkapás miatt két évre felfüggesztésre került a Bajnokok Ligájából…
… egy nagyon meglepő ítélet volt. Meglátjuk, mi lesz majd júliusban a CAS előtt (Nemzetközi Sport Döntőbíróság – a ford.).

 

Hogyan változtak az FC Bayern München költségei a koronaidőszakban? Gondoltak a munkavállalók bérének csökkentésére, rövidített munkaidővel?
A kezdetektől fogva a pénzügyi helyzetünket arra akartuk használni, hogy a dolgozóink számára megbízható partner lehessünk. Nem akartunk olyan állami pénzösszegeket felhasználni, melyeket a rászorulóknak szántak. A játékosok áprilistól lemondtak a fizetésük 20%, majd 10%-áról – azért, hogy a többi alkalmazott továbbra is teljes fizetést kaphasson. Amikor a csapat először jött edzésre azután, hogy a bajnoki cím biztossá vált, az egész személyzet az ablakban állt és nekik tapsolt. Egy nagy köszönet illeti a csapatot.

 

A nyáron visszafogják magukat a drága igazolások terén?
Az átigazolási piac változni fog. Nincs sok likviditás, tehát kereslet sincs. De nem azon játékosok körében, akik váltani szeretnének. Ez átrendezi majd az árakat. A bérek is alig fognak emelkedni, ez a legjobb játékosok számára is érvényes. Sok európai klub bejelentette, leállítja a kifizetéseket. Mi is óvatosabbak leszünk.

 

Ez mit jelent pontosan?
Egy szuper csapatunk van. A keretünket azonban valamennyire bővíteni szeretnénk. A következő szezonban sok angol hét jön majd, sok mérkőzéssel, ehhez pedig több bevethető játékosra van szükség a keretben.

 

Tehát nem magas összegek, akár 100 millió is, egy kiváló válogatott játékosért?
Nem tudom elképzelni, hogy ebben a szezonban Németországban vagy akár Európában is, ilyen sok pénzt fizetnének egy játékosért.

 

A játékosok körében hallani panaszt arról, hogy őket a koronaidőszakban nem kérdezték meg, a DFL és a klubok mindenről a fejük fölött döntöttek. Ismert profik, mint Mats Hummels, Sven Bender vagy Alexandra Popp ezért egy új szakszervezetet hoz létre a játékosoknak.
Németországban van már egy szakszervezet, mely a játékosok érdekeit képviseli. Ezért csak részben értem ezt az alapítást. Az egész köztársaság jogot követel annak a játékosnak, aki szót kér. De van az éremnek egy másik oldala is: a játékosoknak nemcsak jogaik, hanem kötelezettségeik és felelősségük is van.

 

Mit jelent ez? Vonakodás a követelések megtételére?
Azt jelenti, hozzájárulni ahhoz, hogy a futballt ismét valamivel nagyobb racionalitás jellemezze.

 

Mikor számolnak újra a nézőkkel? Legkorábban novemberben engedik ismét a nagy rendezvények megtartását.
Ha továbbra is ilyen pozitívan halad, akkor remélhetőleg a jövő szezonban fokozatosan visszatérhetnek a nézők a mérkőzésekre. A DFL az első koncepciójával sikeresen újraindította a ligát. Reméljük, a második koncepciójukkal sikerül visszaengedni legalább a nézők egy részét ismét a stadionba – természetesen maszkban, távolságtartással és beléptetési rendszerrel. Christian Seifert személyében egy kiváló ember áll a DFL élén, aki a dolgokat terv szerint, tökéletesen előkészíti és mindenekelőtt politikailag összehangolva.

 

Rummenigge Úr, van olyan, ami a 18 éves vezetőségi munkája során meghiúsult?
(Nevet): Aki itt dolgozik, mindenkinek egy álma vált valóra. Ez egy olyan klub, melyet a menedzsmentben nagy folytonosság jellemez. Az itt eltöltött sok évem alatt 4 elnökkel volt dolgom.

 

Hogyan zajlik a generációváltás? Az Ön szerződése jövő évben lejár.
Nagyon harmonikusan, lojálisan és bizalommal telve dolgozom együtt az utódommal, Oliver Kahnnal. 2021 végén átveszi tőlem a stafétabotot és akkor olyan sok sikert és annyi szórakozást kívánok neki, mint amennyiben nekem volt részem a munka során. Számomra egyértelmű, hogy mindenki pótolható – 1977 óta. Ekkor hagyott itt minket Franz Beckenbauer és elment New Yorkba. Mindenki azt gondolta: az FC Bayernnél vége egy érának. És akkor, néhány hónappal később folytattuk tovább, sikeresen.

 

Rummenigge Úr, köszönet az interjúért.

 

 

Fordította: Tóth Renáta

Forrás: www.handelsblatt.com