Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Arsenal
Arsenal

Hummels a BVB-hez? Három kérdőjel a Bayern védelmében

Úgy tűnik, hogy Mats Hummles eladása kapóra jönne a münchenieknek. De kockázatai is vannak ennek a lépésnek.

Benedikt Warmbrunn kommentárja

Meglepő, hogy az FC Bayernnél senki sem kiált fel meglepetésében vagy döbbenetében. A klub úgy tűnik elveszíti a tavaszi szezon egyik legjobb játékosát. És a döntéshozók? Csendben vannak. Mint ha az, ami készülőben van, nem is jönne rosszul. De amennyire első pillantásra sportszakmai szempontból kevéssé tűnhet észszerűnek Mats Hummels távozása, második pillantásra ugyanennyire nem tűnhet meglepőnek. A búcsú már egy éve húzódik.

Az, hogy a Kovac és Hummels közötti együttműködés rövid életű lesz, már az első közös tétmeccs előtt kirajzolódott. Épp csak kinevezték 2018-ban Kovac-ot vezetőedzőnek, már keringtek olyan történetek, hogy néhány héttel korábban, a német kupadöntőben Kovac milyen taktikával verte meg a Bayernt a Frankfurttal: Hummelsre játszott hosszú labdákkal. A történet hamar elérte a Bayern öltözőjét is, és ezzel a büszke Hummelset is, aki sosem felejt. És a folytatás is hasonlóan diszharmonikus volt: Kovac gyakran kihagyta a kezdőből, az őszi krízis idején Hummelst az egyik belső kritikusnak tartották. Csak a tél folyamán lett végül kezdő játékos, de továbbra is szkeptikusan nyilatkozott, soha nem név szerint az edzőről, hanem annak fő feladatával, a taktikával kapcsolatban.

Az, hogy Hummels valószínűleg visszatér a BVB-hez a Kovac-hoz fűződő kapcsolatával is magyarázható. Az egyik az, hogy sosem alakult ki kölcsönös bizalom kettejük között. A másik az, hogy a Bayern jelenleg olyan keretet épít, amely megkönnyíti valamelyest az edző mindennapi munkáját. Ez a terv azonban nem mentes bizonyos kockázattól.

Az FC Bayernnek pótolnia kell a játékintelligenciát

Hummels a tavaszi szezon egyik legjobb játékosa volt a Bayernben rutinjával, ambíciójával, győzni akarásával. Ezekkel a készségekkel az a stabilizátor lehet Dortmundban, ami hátul hiányzott a bajnoki címért folytatott harcban. Ugyanakkor a nem világos, hogy ki lesz az, aki betölti az űrt, amit Münchenben hagyna.

Ha Hummels elhagyja a Bayernt, akkor 3 kérdés merül fel a belső védőkkel kapcsolatban. Niklas Süle tudja-e tapasztalt társ nélkül irányítani a védelmet? A 80 millió eurós védő Lucas Hernández időben egészséges lesz-e és formába tud-e lendülni? És a 35 millió eurós Pavard el tudja e felejteni a szerény szezonját a kiesett Stuttgarttal?

A csapat, amit jelenleg a Bayern épít, olyan, ahogyan azt Kovac elképzeli: fiatalabb, gyorsabb és fizikálisabb. De ennek a csapatnak rengeteg játékintelligenciát kell pótolnia Ribéry, Robben, James és valószínűleg Hummels (valamint Jerome Boateng, akinek Uli Hoeneß elnök félreérthetetlenül eligazolást javasolt) távozásával. Egy olyan csapat, amelyet Kovac könnyebben irányíthat, mert a sok távozó magával viszi a Münchenben jelenleg követett úttal kapcsolatos kétségeit is. A veszély az, hogy az átalakulással olyan keret áll össze, amelyik túl sokat vesztett belső tartásából és feszültségéből.

Fordította: Cserny Szilárd

Forrás: www.sueddeutsche.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet