Edzőként az FC Bayern U17, U19 és U23-as csapatait vezette a bajnoki győzelemre Holger Seitz. 2019 óta a 45 éves szakember a bajor csapat kampuszán dolgozik, vezetőségi tagként.
A dfb.de oldalnak adott interjúban beszélt az utánpótlás-képzésről, valamint a harmadosztályban és a Bundesligában szereplő felnőtt csapatokról is.

 

 

Az FC Bayern U19 csapata koronavírus járvány miatt félbeszakított szezont bajnokként zárhatta. Mekkora az öröm az FC Bayernnél, Herr Seitz?
Másként nézzük, nálunk a játékosok fejlődése a döntő. Ezután a szezon után többek között elmondhatjuk: a tehetségeink nagyon jól fejlődtek – ezt megerősítik a különböző értékelések és elemzések, melyeket elvégeztünk. Például a labdabirtoklásnál a vertikális passzok és a nagy intenzitású szabadon futó mozgások száma megnőtt, a párharcok aránya a helyes irányba fejlődött. És ez csak három dolog, amit megneveztem. Ezenkívül a srácok nagyon vonzó és célorientált futballt mutattak be. Öröm volt nézni őket. Természetesen örülünk a győzelemnek, még akkor is, ha a koronavírus miatt másként jött létre.

 

Egy ilyen győzelem mennyire erősíti meg az utánpótlás-képzésben végzett jó munkát?
Ahogy már mondtam: nem az elnyert címek az elsődleges prioritás a kampuszon. Javítani és fejleszteni szeretnénk a játékosokat, mert nem csapatok vesznek részt Hansi Flick irányítása alatt a profik között az edzéseken, hanem a játékosok maguk. És ehhez a játékosoknak a lehető legjobb egyéni képzést kell megkapniuk. Ennek ellenére a saját tapasztalataim alapján tudom, egy-egy ilyen cím mennyire tudja formálni az egyén fejlődését. Egy bajnokság erősíti az önbizalmat a saját teljesítőképességünkben vagy pozitív érzést, hogy céltudatos és következetes edzéssel elérsz valamit – összekapcsolva ezt a boldog pillanatokkal. Ez elősegítheti a jövőbeli karriert. A belső elégedettségi állapotot újra meg akarod tapasztalni. Ezenkívül erősíti az egyéni motivációt. Meggyőződésem, hogy továbbra is döntő fontosságú egy bajnokság megnyerése, de a játékfelfogásunkat nem szabad alárendelni egy bajnoki cím megszerzésére.

 

Miben volt a csapat ebben a szezonban kiemelkedő?
A srácok domináns és mutatós futballt játszottak, a labdával és nélküle is – ezzel nagyon jól alkalmazva az FC Bayern játékfilozófiáját. Itt meg kell említenünk a felelős vezetőedzőket Danny Schwarzot és Martin Demichelist. Néhány U17-es játékos már az U19-nél is kulcsjátékossá vált. Ennek alapját az elmúlt években olyan edzők hozták létre, mint Miro Klose, Alex Moj, Peter Wenninger vagy Maximilian Knauer. Figyelemre méltó az is, hogy számos U19-es játékosunk az U23-ban is kapott lehetőséget Sebastian Hoeneß edző irányítása alatt, és a harmadosztályban is megmutathatták képességeiket.
A tehetségeinknek egy komoly utat mutatunk meg, melyen a jó teljesítmény, az összpontosítás és az illendő magatartás a pályán és azon kívül is jutalmazva van. Nem az életkor a döntő, hanem a játékosok teljesítőképessége és személyiségszerkezete.

 

Mindenekelőtt a visszavágók sorozata jól indult, a szezon félbeszakításáig valamennyi mérkőzését megnyerte az U19-es csapat. Hogyan értékeli a fejlődést?
A csapat a kezdetektől fogva magas kvalitást mutatott, és a szezon előrehaladtával ez növekedett. Ennek így kell lennie. Minden bizonnyal volt néhány bonyolultabb mérkőzés, de sok meggyőző teljesítmény is. Az edzői csapat kiváló munkát végzett, és minden játékosnak segített.

 

2004 óta nem volt német bajnok az FC Bayern U19-es csapata. Mennyire sajnálja, hogy a koronavírus okozta következmények miatt a bajnokság utolsó fordulóira nem kerülhetett sor?
Minden bizonnyal egy ambíciózus csapattal kezdtük volna az utolsó fordulókat. Ennek ellenére emiatt a lehetőség miatt nem bánkódunk. Ilyen időszakokban vannak sokkal fontosabb dolgok is, mint a bajnokság lejátszása. Az egészség mindenekelőtt. Logikus és helyes döntés volt a szezon idő előtti lezárása.

 

Danny Schwarz és Martin Demichelis személyében két egyenjogú edzője volt a csapatnak. Ez egy modell a jövőre tekintve?
Ebben az esetben ez volt a legjobb megoldás minden érintett számára. A szezon lefolyását és a srácok fejlődését tekintve ezt megerősítésnek érezzük. Ez azonban nem válik állandó modellé minden utánpótlás csapat számára.

 

A vezetőség előír az edzők számára egy adott játékrendszert vagy játékfilozófiát?
Iránymutatásokkal vagy keretekkel látjuk el őket, melyek segítségével a tehetségek képzését végezhetik. Ez nem egy rendszerről szól, hanem például a labdabirtoklásról. Számunkra fontos, hogy a fiatal játékosok elegendő szabad teret kapjanak a kreativitásuk és egyéniségük fejlődésére. A pályán és azon kívül is. Hibák mindig lesznek, de a srácok ezekből tanulni tudnak. A túl részletes előírások megakadályozzák az optimális fejlődést. Szükségünk van önálló játékosokra, így önállóságra kell nevelnünk őket. De ha mindent megadunk, ez nem sikerülhet. Ezeket az ismereteket néhány évvel ezelőtt sajátítottuk el, és nem hagyjuk hogy félrevezessenek bennünket, például alapvető szabályokkal kapcsolatban. A játékötletünk magába foglalja az alapelveket is.

 

Már említette, hogy tehetségek egész sora áll rendelkezésre, akik még az U19-ben játszanak, de az U23-ban is kaptak már lehetőséget. Mi az ötlet emögött?
Minden játékosnál egyéni döntés kérdése, hogy korábban kerüljön-e feljebb. Egyrészt a rájuk ruházott feladatoknak mindig kihívást kell jelenteniük, hogy minden területen a határokat feszegetve tovább fejlődjenek. Másrészt a követelményeknek soha nem szabad túlhajszoltsághoz vezetnie. Ezért minden egyes döntés egy hosszú folyamat. A képességeiken kívül a játékosok személyisége és környezete is fontos szerepet játszik.

 

Újoncként, az FC Bayern második csapatának esélye van a bajnokság megnyerésére is. Tavaly az Ön irányításával jutottak fel. Meglepődött ezen?
Azt már tudtuk, hogy a csapatban nagy tehetségek vannak. Egy olyan bajnokságban teljesítenek kiemelkedően, mely tele van nagy tradíciójú csapatokkal. Minden mérkőzésen magas az intenzitás, ez segíti a tehetségeink továbbfejlődését. A csapat a “Mia san mia” szerint játszik. Sebastian Hoeneß és csapata apránként fejlesztette a csapatot, és megérdemelték a teljesen rájuk irányuló figyelmet.

Mennyire volt előny a harmadosztályba kerülés az utánpótlásnevelés szempontjából?
Az U23 feljutása rendkívül fontos volt számunkra. A Regionalligában hétről hétre olyan ellenfelekkel találkoztunk, akik kizárólag a védekezésre koncentráltak. Most a fiataljaink olyan profikkal találkoznak, akik közül néhányan szerepeltek már a Bundesligában vagy a másodosztályban is. Megtanulják hogy a párharcok során hogyan érvényesüljenek. Most a harmadosztályban sokkal többet tudnak megtanulni, mint korábban, és ez a fejlődésük szempntjából hatalmas értéket jelent.

 

Az FC Bayern azt a célt tűzte ki magának – nem utolsó sorban az FCB Kampuszon lévő utánpótláscentrum újjáépítése után – hogy minél több saját nevelésű játékost mutathassanak be a profi csapatban. Hogyan értékeli ezt a fejlődést azóta?
Az elmúlt évek azt mutatták, hogy jó úton haladunk. Egy éven belül azonban még egy lépéssel tovább kell mennünk. Célunk, hogy folyamatosan fejlődjünk, és ezzel növeljük a fiatal játékosok előrejutásának esélyét. Az irány helyes. Nem több, de nem is kevesebb.

 

A Bundesliga keretben világklasszis játékosok vannak. Lehetséges, hogy a tehetségek ott megtalálhassák a helyüket közöttük?
Határozottan lehetséges. Erre a példa Alphonso Davies, aki a profiknál állandó játékossá vált. Jelenleg valószínűleg még nagyobb az esély, mint korábban. Ennek több oka is van. Egyrészt az U23-as játékosok az erős teljesítményükkel a harmadosztályban a középpontba kerültek, ezzel megtették az első lépésüket a profi futball felé. Másrészt Hansi Flick és az edzői stábja már régóta figyeli a srácokat, és rendszeresen a profikkal együtt edzenek, kapnak lehetőséget is – mint Joshua Zirkzee, Sarpreet Singh, Leon Dajaku vagy Oliver Batista Meier esetén is. Mások is felkeltették már a figyelmet, és jól haladnak.
Azzal, hogy Hermann Gerland és Miro Klose személyében két korábbi kampuszedző is a stáb tagja, szerencsés helyzetben vagyunk. Nagyon jó érzésem van ezzel kapcsolatban.

 

Van-e már olyan játékosoknak, mint Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, David Alaba vagy Thomas Müller lehetséges utódja kilátásban, akik korábban szintén az FC Bayern saját nevelésű játékosai voltak?
Ez a célunk, ezért dolgozunk mindennap keményen a kampuszon. Ez a közös küldetésünk. Amikor az elmúlt évek pozitív fejlődését látom, és ránézek a vezetőkre, a motivált dolgozókra, az edzőkre, játékos megfigyelőkre, orvosokra, elemzőkre, az orvosi részlegre, pszichológusokra, pedagógusokra, a pályakarbantartókra és a konyhai személyzetre – valamint a játékosokra, akkor nagy dinamikát és erőt érzek magam körül. Ezért is vagyok biztos benne, hogy még jobbak leszünk. Mindig a fiatalok érdekében. A jövőt tekintve nagyon magabiztos és motivált vagyok.

 

Végezetül: mi az a három legfontosabb tulajdonság, hogy valaki tehetséges fiatal játékosként (nemcsak az FC Bayernnél) eljusson a csúcsra?
Mindenképpen fontos, hogy a srácok mindig éberek legyenek és pontosan figyeljenek, amikor a tapasztalt edzők valami átadnak számukra. Készen kell állniuk, mindig maximális erőfeszítést téve, a határokat feszegetve – az edzéseken, mérkőzéseken, de a csapatmegbeszéléseken vagy a regeneráció során is. A harmadik, és talán legfontosabb pont pedig a képesség, hogy tanuljunk a vereségekből és a helyes következtetéseket vonjuk le. Csak azoknak sikerül, akik helytállnak és érvényesülnek az ellenállással szemben.

 

 

Fordította: Tóth Renáta

Forrás: www.dfb.de