Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Arsenal
Arsenal

Hogyan profitál a Bayern a jelenlegi krízisből?

München, április eleje. A tavasz a madarak csiripelésével és lenyűgöző virágzásával költözik a bajor fővárosba. Enyhe szél fúj a Säbener Straße-n, ahol az FC Bayern München edzőközpont található, és az égbolt kinézete képeslapba illő. A német rekord bajnok a természeti látványosságnak megfelelően, ezekben a napsütéses napokban két olyan üzenetet osztott meg, amelyek teljessé teszik a képet.: Először Hansi Flick vezetőedzővel szerződést hosszabbítanak 2023-ig, aztán Thomas Müller is követi példáját és 2023-ig ő is meghosszabbítja a szerződését.

Korona-járvány? Valami rémlik? Még ha a labdarúgás hetekig is hibernált és senki sem tudja pontosan, mikor lesz a következő kezdő rúgás: a Bayernt nem érinti az egzisztenciális válság – éppen ellenkezőleg. Míg sok klub a Bundesligában és mindenekelőtt külföldön a csökkenő bevételek miatt kerül nehéz helyzetbe, addig a müncheni székhelyű alakulat bizalommal teli képet alkot.

 

„Saját magunkért hosszabbítunk, mert az az érzésünk, hogy itt minden adott amire szükségünk van – mondta Müller a klubjánál maradás okáról. „Mindannyiunknak az az érzésünk, hogy ragaszkodni akarunk ehhez a projekthez. A játékosok, edzők és a klub ugyanabba az irányba mennek. Ez mindig is jó. “

 

Flick: “A triplázás az mindig téma”

Flick és Müller aláírásának dominó hatást kell keltenie és arra kell ösztönöznie a többi sztárt, hogy maradjanak. Mindenekelőtt a Thiago, David Alaba és Manuel Neuer trió, akiknek szerződése csak 2021-ig érvényes. Most nekik is ezt példát kell követniük – legalábbis a klubnál ebben reménykednek. A müncheni csapat már készen áll a szezon folytatására.

 

“Esélyünk van arra, hogy mind a három versenysorozatban nagyon sikeresek legyünk. A triplázás mindig is téma nálunk és ez megvalósíthatónak is tűnik” – mondta Flick a szerződéshosszabbítása előtt.

 

De mindenekelőtt az FC Bayern a nemzetközi összehasonlításban is győztesen kerület ki a korona vírus okozta válságból.

 

Kaotikus napok Barcelonában

Míg Münchenben sikeresen megoldották a feladatot, addig néhány rivális a Bajnokok Ligájából húsvétkor elhelyezett néhány rothadó tojást a fészkükbe. A Liverpool kezdetben úgy döntött, hogy rövid idejű munkavégzést kezdeményez, de ez nem igazán nyerte el a támogatói tetszését. Tekintettel a saját soraikból érkező támadásokra a vörösök visszavonták a kérelmet.

Más topklubok kiegyeznének ezekkel a problémákkal – különösen az FC Barcelona. Ott a klubot a gazdasági csőd fenyegeti, miután a klubigazgatók lemondása káoszba sodorta a katalánokat.
Mindenekelőtt pénzügyi szempontból úgy tűnik, hogy a Spanyol Liga jelenlegi elsőjénél nem túl rózsás a helyzet, miután felkérték a játékosokat, hogy mondjanak le a fizetésük egy nagyobb részéről. Lionel Messi, a barca kapitánya ezután kénytelen volt nyilvánosan az Instagrammon közzétenni elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy ő és csapattársai úgy érezték, hogy jogtalanul nyomást gyakorolnak rájuk. A szupersztár szerint a Barca játékosai végül saját kezdeményezésük alapján állapodtak meg fizetésük 70 százalékának lemondásáról.

A Juventusnál a bércsökkentés még drasztikusabb: négy hónapig Cristiano Ronaldo és társai egyetlen centet sem kaptak az “öreg hölgytől”.

 

A Juventusnál elmarad a fiatalítás

De még ha a Juventusnak sikerülne is kikecmeregnie a válságból, kétségbe vonható, hogy Maurizio Sarri csapata komoly jelölt lesz a Bajnokok Ligája győzelemre a következő időszakban. Az átlagos életkor 29,6 év és a torinóiaknak van messze a legöregebb csapata az európai topklubok között. A tavaly nyáron tervezett fiatalítás gyorsan befejeződött, miután Matthijs de Ligt nem tudott meggyőző teljesítményt nyújtani a védelem tengelyében.
A közelmúltban olyan hírek terjedtek, hogy a Juve meg akarja hosszabbítani Gianluigi Buffon (42), Chiellini (35) és Blaise Matuidi (32) szerződéseit.

 

A PSG változások előtt áll

A Paris Saint-Germain-ban teljesen más problémák merülnek fel, mivel a következő nyári szünetre teljes változást terveznek. Thiago Silva kapitány valószínűleg elhagyja Párizst, valamint Thomas Meunier és Edinson Cavani is. Mind a három játékos szerződése a szezon végén jár le, ami azt jelenti, hogy a PSG nem kap semmit értük.
A döntő kérdés azonban az, hogy mi történik Kylian Mbappé-val és Neymar-al, akik régóta a nemzetközi transzferekkel kapcsolatos pletykák középpontjában állnak. A jelenlegi helyzetben nem valószínű, hogy mindkét szupersztár Párizsban marad, még akkor is, ha a Real Madrid és a Barca már nem tűnik annyira stabilnak pénzügyileg a korona-válság miatt, hogy 100 millió feletti árat fizessen.

 

Mikortól lép hatályba a ManCity büntetése?

A legrosszabb helyzetben a Manchester City van, a saját maga által okozott válság azonban hosszútávra kiiktatja a City-t. Az angol bajnok két évre teljesen eltűnik a nemzetközi színtérről – csak az a kérdés, hogy mikor.

Február közepén az UEFA a Cityt a fairplay megsértése miatt két évre eltiltotta a Bajnokok Ligája szerepléstől. A sportbíróság előtti fellebbezési tárgyalást azonban késlelteti a korona válság, így a felfüggesztést fel lehet függeszteni. Ennek ellenére a Pep Guardiola negyedik hivatali évében a játékosok már nem a sport szempontjából fognak mérlegelni mivel kikerülnek a Bajnokok Ligájából – mivel egy Bajnokok Ligájában nem szerepelő klubnak nehéz lesz a legnagyobb játékosokat odacsábítani illetve megtartani.

 

Hoeneß dicséri Kahnt

Az európai versenytársak aggodalmai ellenére az FC Bayern nyugodtan tekinthet a jövőbe a korona válság ellenére is, amelyhez sok köze van Oliver Kahnnak is. Az 50 éves Kahn január óta az igazgatóság tagja és 2022-ben Karl-Heinz Rummenigge helyét veszi át. Már most részt vesz a jelenlegi személyzeti tervezésben – és úgy tűnik, hogy kitűnő munkát végez.

 

“Teljes mértékben teljesítette az összes várakozásaimat. És nagyon optimista vagyok, hogy helyes döntés volt Oliver kinevezése. Ez már most is látható.”

 

Kahn már megígérte a szurkolóknak, hogy „mindent megteszünk annak érdekében, hogy az FC Bayern örömmel támogassa szurkolóit és természetesen ismét címekre törekszünk. A Säbener Straßen jelenleg egyértelműen a gondtalan tavasz folytatódik.

 

Fordította: Cserny Szilárd
Forrás: www.sport1.de

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet