Menü Bezárás

Következő mérkőzés

FC Bayern München
FC Bayern München
HOME
Arsenal
Arsenal

Ezért van hatalmas szükség januári igazolásokra

Flick mellett már több játékos is nyilvánosan szóvá tette a szűk keretet.

A Bayern München egy seregnyi sérült játékossal áll a tavaszi szezon küszöbén. Számos helyről – a szurkolóktól, a játékosoktól, az edzőtől és a médiától is – érkeztek olyan visszhangok, hogy sürgősen új játékosokra lenne szükség. Hansi Flick azt nyilatkozta, hogy erősítés nélkül a szezonra kitűzött célok elérhetetlenek, de Thomas Müller és Joshua Kimmich is nyilatkozott az ügyben.

Mindezek ellenére Salihamidzic nem beszél lehetséges igazolásokról, és egyre valószínűbb, hogy a klub változatlan kerettel vág neki a Rückrundénak. Bár nyomós érvek szólhatnak a téli transzferek ellen, a vezetőség így veszélyes játékot játszik, aminek komoly negatív hatásai lehetnek a szezonra nézve.

De miért is van szükség új játékosokra? Ennek számos oka van:

Sérülékeny játékoskeret

A Bayern sérülés-problémái különösen két pozícióban összpontosulnak – a széleken és a védelemben. Serge Gnabry és Kingsley Coman mindig is hajlamos volt a kisebb-nagyobb sérülésekre, most pedig ismét legalább az egyikük biztosan kihagyja a tavaszi szezon nyitányát a Hertha Berlin ellen. Mivel Alphonso Daviesre elsősorban balhátvédként számítanak, marad Ivan Perisic, Philippe Coutinho és Thomas Müller a szélekre, akik közül be kell vallani, egyik sem lenne első számú opció normális esetben ezen a poszton.

A Bayern legyőzheti a Herthát valódi szélsők nélkül is – de mi lesz majd a Chelsea, a Lipcse vagy esetleg a Liverpool ellen? A rangadókon a legjobb játékosokra lesz szükség, és ahogy azt a korábbi években láthattuk, nem lehet egyedül Comanra és Gnabryra támaszkodni a sérüléseik miatt. A tartalék szélső hiányának következményeit láthattuk 2018-ban és 2019-ben is. Vajon hányszor kell még azt mondanunk, „Ha […] egészséges, megnyerhettük volna a meccset”?

A védelemben pedig egy Niklas Süle-méretű lyuk tátong, és senki nem áll rendelkezésre, aki ezt betölthetné. Jerome Boateng úgy tűnik fejben már eligazolt, Javi Martínez túl lassú, hogy középhátvédet játsszon, Lucas Hernandez pedig sérülékeny és nem valószínű, hogy jó párost alkotna a szintén ballábas David Alaba mellett a védelem tengelyében.

A nyilvánvaló megoldás az lenne, ha Benjamin Pavard átkerülne középre, de akkor jobbhátvéd poszton nem lenne utánpótlás, mivel Kimmich inkább a középpályán szeretne tündökölni. Egy jobbhátvéd szerződtetése egycsapásra megoldaná a védelem problémáit, ha Kimmichet nem lehet meggyőzni, hogy visszatérjen korábbi pozíciójához.

Az elmúlt évek legkeményebb tavasza

A sérülésáradat nem új dolog a Bayern Münchennél. Ami viszont új, hogy sokkal több nehéz mérkőzés vár a csapatra. A Bundesliga csapatain ugrásszerű fejlődés látható, Julian Nagelsmann és Marco Rose csapataival az élen. A tavalyi évvel ellentétben, amikor a Bayern egyetlen ellenfele a Borussia Dortmund volt, most számos kihívója akad a Rekordbajnoknak.

A helyzet a Bajnokok Ligájában sem egyszerűbb. Idén először a nyolcaddöntőbe jutó csapatok mindegyike Európa öt topligájának valamelyikében játszik, vagyis most nincsenek könnyű ellenfelek. A korábbi években a Bayern sokszor volt szerencsés a sorsolást illetően a kieséses szakasz korai fordulóiban – Porto, Arsenal, Benfica, Shakhtar, stb. Idén azonban már rögtön az elején egy kemény ellenféllel találják szemben magukat a Bajorok a Chelsea személyében, és a helyzet továbbjutás esetén sem lenne könnyebb. A kemény BL-meccsek csak még tovább nehezítenék a kiélezett versenyt a Bundesligában.

Ezek ismeretében kijelenthetjük, hogy az elkövetkezendő lesz a csapat legkeményebb tavaszi szezonja az elmúlt években. Ez talán okot ad a vezetőségnek, hogy kinyissák a pénztárcát és megerősítsék a keretet. A költséghatékony megoldások egyszerűen már nem elegendőek.

Talán megoldást jelenthet nyárig várni, ha egy csapat hatalmas előnnyel rendelkezik a bajnokságban, és az első komoly ellenfelével csak az elődöntőben találkozik. Azonban ha hazai és nemzetközi porondon is minden pontért meg kell küzdeni, egészen más a helyzet. Ha most úgy dönt a vezetőség, hogy nem igazolnak, az egész szezon katasztrófába torkollhat.

Eljött Hansi Flick ideje

A harmadik nyomós ok a téli igazolásokra Hansi Flick. A korábbi segédedző hatalmas fejlődést hozott, mióta átvette az irányítást Niko Kovactól. A keze alatt sokszor lenyűgöző játékot mutatott a csapat, a munkáját Jupp Heynckeséhez hasonlították. Ezutóbbi lehet még korai volt, de kétség sem férhet hozzá, az ideiglenesen kinevezett edző nagy ambíciókkal és taktikai felkészültséggel rendelkezik.

A Bayern Münchennek a jövő szempontjából egy kiemelkedő vezetőedzője lehet a személyében. Flick jövőjét viszont a szezon második felében elért eredmények fogják meghatározni. Ha nem tudja elérni a klub hatalmas elvárásait, az idény végén távoznia kell majd posztjáról.

A problémát az jelenti, hogy Flick taktikája egy nagy intenzitású pressingen alapul. Kovac labdabirtoklásra épülő taktikájához képest ez sokkal keményebb munkát vár el a játékosoktól, amit csak egy kellően bő kerettel lehet kompenzálni.

A tavaly nyári döntés, hogy a játékosok elégedettsége céljából csökkentik a keret létszámát, egy olyan edzővel való egyeztetés eredménye, aki már nem dolgozik a csapatnál. A körülmények megváltoztak, ahogy az aktuális edző igényei is.

Hansi Flick elképzelhető, hogy csak pár igazolásra van egy Bajnokok Ligája győzelemtől, vagy akár triplázástól. Ezt azonban soha nem tudjuk meg, ha nem kap megfelelő támogatást. Ha Perisic-csel és Müllerrel a szélen kényszerül kiállni egy Manchester City-féle csapat ellen, egy vereség esetén hogyan is ítélhetnénk el őt?

Tapasztalatból tudhatjuk – ha nem nyeri meg legalább a Bundesligát és jut el a Bajnokok Ligája elődöntőjéig, a vezetőség nyáron biztosan Thomas Tuchelt vagy Erik ten Hagot választja majd helyette. De honnan tudhatnánk, hogy ezek az edzők valóban jobbak-e nála? Ha a Liverpool az első három szezonja alapján ítélte volna meg Klopp munkáját, soha nem érték volna el a ma tapasztalható sikereiket. A Bayern viszont nem az a fajta csapat, amelyik lejjebb adna az elvárásaiból. Tehát ha Flicknek meg akarják adni az esélyt, igazolásokra lesz szükség.

A megoldás: ki mozdítható?

Persze könnyű igazolásokról beszélni anélkül, hogy megneveznénk konkrét játékosokat. Tehát alább olvasható néhány játékos, akiknek megszerzésére reális esély mutatkozhat. Ahogy Brazzo már számos interjújában mondta, ahhoz, hogy megvegyenek egy játékost, annak el kell érnie a Bayern szintjét – itt nincsenek ideiglenes megoldások. Tehát a keret jelenlegi helyzetét tekintve, kit igazolhatna le a Bayern München?

Niklas Stark: A Hertha védője higgadt, sokoldalú, labdabiztos középhátvéd, aki védekező középpályásként is bevethető. Számtalan alkalommal képviselte hazáját a korosztályos válogatottakban, így a Bayernbe való beilleszkedése nem jelenthet problémát. A Hertha nem valószínű, hogy hatalmas összeget kérne érte – 25-30 millió euró, esetleg további bónuszokkal, ha szükséges.

Joao Cancelo: Ha nem középhátvéd, akkor egy jobbhátvéd lehet a második legjobb megoldás. Cancelo nem kap megfelelő mennyiségű játéklehetőséget a Manchester Citynél, így elképzelhető, hogy távozni szeretne. Ha a Bayernnek jobbhátvéd kell, a 25 éves portugál sztár lehet a megoldás. A City komoly összeget fizetett a szolgálataiért, de a Bayern képes lehet elfogadható ajánlatot tenni. 65 millió euró egy jobbhátvédért soknak hangzik elsőre, de Cancelo a széleken is tud játszani, illetve ha a Bayernnek jobbhátvéd kell, ennél olcsóbban nem úsznák meg nyáron sem.

Federico Chiesa: Ha Joshua Kimmichet meg lehet győzni, hogy ismét jobbhátvédet játsszon, az első számú problémát a szélek jelentenék. Már számos pletyka látott napvilágot arról, hogy Chiesa távozna a Fiorentinától, és még a vezetőség is elismerte, hogy hamarosan távozhat. Aki látta a fiatal olasz szélsőt Franck Ribéryvel játszani, annak nem lehet kétsége, hogy a Bayernbe is hamar beilleszkedne. Ő sem lenne olcsó – az újságok 65 millió euróról írnak – de Ribéry közbenjárásával talán engednének az árból, ha ezzel elkerülhetik, hogy Chiesa a Juventushoz igazoljon.

Leroy Sané: Ha már állítólag biztosan jön a Bayernhez, miért ne jöhetne már most? A keresztszalag-sérülése jelentheti az egyetlen problémát, de ha tényleg olyan jól halad a felépüléssel, ahogy azt Guardiola nyilatkozta, nagy segítségére lehetne már idén a Bayernnek. Mélyen a zsebbe kéne nyúlni érte, de egy ilyen kaliberű szélső jelentheti akár a különbséget a Bajnokok Ligája későbbi szakaszában.

Unai Nunez: Egy másik középhátvéd, akit időről-időre szóba hoznak a Bajorokkal. Nunez kivásárlási ára mindössze 30 millió euró, ami abszolút elérhető célponttá teszi őt a Bayern számára.

Tehát vannak lehetőségek, ha Brazzo és a vezetőség hajlandó rászánni magát. Már eltelt a január fele, így ha lesz igazolás, akkor nincs vesztegetni való idő.

 

Fordította: Regős András

Forrás: www.bavarianfootballworks.com

Ha tetszett a cikk oszd meg!

Ez is érdekelhet